sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Του… χρόνου πάλι, «Μπάρτσα»!

Αν στην Μπαρτσελόνα πιστεύουν στις προλήψεις, τότε ο φετινός αποκλεισμός από την Τσέλσι στα ημιτελικά του Champions League, μάλλον δεν τους προκάλεσε… έκπληξη! Μάλιστα, ίσως να μην είναι τόσο κακό σημάδι, αν γίνει μία μίνι καταγραφή της τελευταίας πενταετίας! Το www.sport-fm.gr με τη βοήθεια της στατιστικής -και όχι της χαρτομαντείας- σας εξηγεί γιατί οι «μπλαουγκράνα» τα καταφέρνουν καλύτερα, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, σε μονά έτη.

Αν στην Μπαρτσελόνα πιστεύουν στις προλήψεις, τότε ο φετινός αποκλεισμός από την Τσέλσι στα ημιτελικά του Champions League, μάλλον δεν τους προκάλεσε… έκπληξη!

Μάλιστα, ίσως να μην είναι τόσο κακό σημάδι, αν γίνει μία μίνι καταγραφή της τελευταίας πενταετίας!

Το www.sport-fm.gr με τη βοήθεια της στατιστικής -και όχι της χαρτομαντείας- σας εξηγεί γιατί οι «μπλαουγκράνα» τα καταφέρνουν καλύτερα, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, σε μονά έτη.

Του Παναγιώτη Κεφαλά

Ας πάρουμε την τελευταία πενταετία… Από το 2008 μέχρι φέτος (2012), η Μπαρτσελόνα μετρά δύο κατακτήσεις και τρεις αποκλεισμούς στο Champions League.

Το 2008, η Μπαρτσελόνα τέθηκε αντιμέτωπη με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά. Στο πρώτο παιχνίδι στη Βαρκελώνη, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 0-0, με τους «κόκκινους διαβόλους» να επικρατούν στη ρεβάνς με σκορ 1-0, με γκολ του Σκόουλς και να παίρνουν την πρόκριση.

Το 2009, οι Καταλανοί κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο, ύστερα από το 2006, επικρατώντας 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό, με γκολ των Ετό (10’) και Μέσι (70’).

Το 2010, η Μπαρτσελόνα έφυγε με κατεβασμένα κεφάλια από το Champions League -και πάλι στα ημιτελικά- αλλά αυτή τη φορά από την Ίντερ. Οι Ιταλοί είχαν επικρατήσει με σκορ 3-1, στο «Μεάτσα». Ο Πέδρο είχε δώσει το προβάδισμα στους Καταλανούς, αλλά οι «νερατζούρι» απάντησαν με τους Σνάιντερ (30’), Μαϊκόν (48’) και Ντιέγκο Μιλίτο (61’). Στη ρεβάνς, το γκολ του Πικέ στο 84ο λεπτό δεν ήταν αρκετό, ώστε να πάρει την πρόκριση, καθώς πήρε τη νίκη με 1-0, μένοντας έξω από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το 2011, η «Μπάρτσα» έκανε το repeat του 2009, κατακτώντας το τρόπαιο του Champions League και πάλι με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό. Ο Πέδρο στο 27’ την έβαλε μπροστά στο σκορ, με τον Ρούνεϊ κάνει το 1-1 στο 34ο λεπτό. Όμως, στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα «καθάρισε» το ματς, με τους Μέσι (54’) και Βίγια (70’) και με σκορ 3-1, έφερε ξανά την κούπα στη Βαρκελώνη.

Το 2012, ήταν το φαβορί για πρόκριση στον τελικό, καθώς στα ημιτελικά αντιμετώπιζε την Τσέλσι. Στο πρώτο παιχνίδι, στο Λονδίνο, τα πράγματα πήγαν «στραβά» για την Μπαρτσελόνα, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα με σκορ 1-0, χάρη σε γκολ του Ντρογμπά στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Στο «Καμπ Νου», μέχρι τις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, όλα της πήγαιναν κατ’ ευχή. Δύο γκολ (σκορ πρόκρισης) με τους Μπουσκέτς (35’) και Ινιέστα (43’), ενώ από το 37’ οι «μπλε» έπαιζαν με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Τέρι.

Όμως, όπως στο πρώτο ματς, έτσι και στη ρεβάνς, η αγγλική ομάδα κατάφερε να σκοράρει -και μάλιστα στις καθυστερήσεις- με τον Ραμίρες. Στο δεύτερο ημίχρονο, η «Μπάρτσα» -όχι μόνο δεν σημείωσε γκολ- γνώρισε πανηγυρικά τον αποκλεισμό, χάρη στο τέρμα του Τόρες, στις καθυστερήσεις του ματς, με το οποίο διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

Στατιστική καταγραφή της Μπαρτσελόνα, στα πέντε τελευταία χρόνια στο Champions League… Το 2008 αποκλείστηκε, το 2009 το πήρε, το 2010 αποκλείστηκε, το 2011 το πήρε, το 2012 αποκλείστηκε.

Στην «Μπάρτσα» και στο δίλημμα μονά ή ζυγά, όσον αφορά το Champions League, σίγουρα διαλέγουν… μονά! Και του χρόνου έχουμε 2013…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x