Μία νέα προσπάθεια ενασχόλησης με τη φύση ξεκίνησε στη Σελιάνα. Σε ένα χωριό με περίπου 3.000 χρόνια ιστορία (ως αρχαία Φελλόη - πλούσια η αναφορά του περιηγητή Παυσανία), δύο νέοι άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο χωριό αλλά και την επαρχία, δημιούργησαν το Re-Green και ετοιμάζουν ενδιαφέροντα δρώμενα.
Το Re-Green, δεν θα είναι ούτε ξενώνας, ούτε εστιατόριο, ούτε φάρμα... Θα αποτελέσει ένα ecoculture center (οικοτουριστικό κέντρο). Σαν ξενώνας θα λειτουργεί κατά περίπτωση και στις γιορτές, αλλά σκοπός και στόχος είναι να διοργανώνονται ετησίως και σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς επιλεγμένα θεματικά σεμινάρια.
Οι κύριες θεματικές δραστηριότητες μας θα είναι:
- Οικολογική Γεωργία: Σεμινάρια Φυσικών Μεθόδων Καλλιέργειας, Permaculture όπως αυτό που διοργανώνεται τον Ιούνιο.
- Διατροφή: Σεμινάρια Θεραπευτικής διατροφής συνδυασμένα με Detox Retreats.
- Σεμινάρια Εναλλακτικών Θεραπειών: Υοga, AcroYoga, Tεχνικές Μάλαξης, κ.α.
Σε αυτές τις ενότητες, οι δημιουργοί του Re-Green θα συνεργαστούν με εξειδικευμένους και έμπειρους δασκάλους και θεραπευτές.
Βεβαίως, θα υπάρχουν και άλλες ενότητες ή θέματα που θα ακολουθήσουν και θα μπορούσαν να διοργανωθούν, ωστόσο το στίγμα και ο προσανατολισμός του εγχειρήματος θα αφορά κυρίως στα θέματα που αναφέρθηκαν.
Το Re-Green ταυτόχρονα αποτελεί και την οικογενειακή «επιχείρηση» ή καλύτερα το «σχέδιο απόδρασης», της Φλέρυ και του Χρήστου, δύο ανθρώπων, που χωρίς καμία προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία, ούτε καν χωριό, αποφάσισαν να φτιάξουν μια νέα ζωή -με τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουν- και να επιχειρήσουν να ζήσουν όσο το δυνατό πιο αυτόνομοι! Να καλλιεργήσουν και να τρέφονται με τη δική τους τροφή, να εξοικονομήσουν ενέργεια και πόρους από τις κατασκευές και τις υποδομές τους και όλα αυτά σε συνεργασία με τον πλούσιο και πανέμορφο τόπο της Σελιάνας!
Κι είναι αλήθεια ότι η Σελιάνα (απέχει 18 χλμ. από την Αιγείρα της Ανατολικής Αιγιαλείας σε υψόμετρο 750 μ.) διαθέτει ως εμπορικές καλλιέργειες: κεράσια, μήλα και αχλάδια, ωστόσο αρκετοί καλλιεργούν ντομάτες, φασολάκια και λοιπά οπωροκηπευτικά πλέον για προσωπική χρήση. Βεβαίως, δεν λείπουν οι κτηνοτρόφοι με αιγοπροβάτων, που πωλούν κρέας, γάλα και τυρί. Πάντως, σε αυτό το μέρος με τα τρεχούμενα νερά, σχεδόν ό,τι φυτέψει κάποιος θα «πιάσει». Ακόμη και φιστικιές Αιγίνης υπάρχουν!
Τον Ιούνιο λοιπόν θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες με τη διοργάνωση ενός σεμιναρίου με θέμα Permaculture Design Course. Θα έρθουν δύο δάσκαλοι από την Αγγλία και το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν 20 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 8 ξένοι και περίπου 10 Έλληνες. Ουσιαστικά έχουν κλείσει οι θέσεις, όμως καλό είναι να ρωτήσετε αν ενδιαφέρεστε.
Τώρα, όσον αφορά την permaculture ή περμακουλτούρα, ή αειφόρος καλλιέργεια που είναι και το θέμα του πρώτου επετειακού σεμιναρίου.
Tι είναι η pemaculture;
Η λέξη permaculture προέρχεται από τη «permanent agriculture» (μόνιμη γεωργία) ή τη «permanent culture» (μόνιμη καλλιέργεια). Είναι ένα σύστημα οικολογικού σχεδιασμού για ανθρώπινους οικισμούς, βασισμένο στην παρατήρηση των προτύπων στη φύση. Καθώς διαμορφώνεται σύμφωνα με τη φύση, είναι εγγενώς βιώσιμη, ή «μόνιμη». Είναι επίσης πολύ πρακτική.
Πόσο καιρό εφαρμόζεται;
Ξεκίνησε στη δεκαετία του ‘70 από τους Αυστραλούς οικολόγους Bill Mollison και David Holmgren.
Από τότε, η μόνιμη καλλιέργεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, και οι επαγγελματίες που την εξασκούν μπορούν να βρεθούν από το Νεπάλ έως τον Ισημερινό. Η μόνιμη καλλιέργεια μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε πτυχή ανθρώπινου οικισμού, από την στέγαση έως την κοινοτική καλλιέργεια τροφής, από τον αστικό σχεδιασμό έως την τοπική οικονομία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αστικά, προαστιακά και αγροτικά περιβάλλοντα, και σε όλα τα κλίματα και τους πολιτισμούς. Η ηθική της 1) για τη φροντίδα της Γης, 2) τη φροντίδα των ανθρώπων και 3) του δίκαιου καταμερισμού, μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ολόκληρη σειρά τομέων, από την αγορά προϊόντων δίκαιου εμπορίου (fair-trade) έως την οργάνωση μιας κοινοτικής εκδήλωσης για τις τέχνες ή τον πολιτισμό, καθώς επίσης και τη προφανέστερη που είναι η καλλιέργεια τροφής και η κηπουρική. Στην πρακτική της εφαρμογή κάποιος που θα παρακολουθήσει ένα Permaculture Design Course, μπορεί να διδαχθεί κάποιες βασικές αρχές και τεχνικές ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει το κτήμα του, το σπίτι του, το μπαλκόνι του ή την ταράτσα του με βιώσιμες και συνεργαζόμενες με τη φύση και το περιβάλλον λύσεις.
11ήμερο Σεμινάριο Permaculture
Σελιάνα Αχαΐας, Πελοπόννησος
7 – 18 Ιουνίου 2012
Εισηγητής: Δρ. Rod Everett
Βοηθοί Εισηγητού: Μάριος Δεσύλλας και Mill Millichap
- Το σεμινάριο θα οδηγήσει στην απόκτηση διεθνώς αναγνωρισμένου Διπλώματος Permaculture (PDC)
- 80 Ώρες Διδασκαλίας στην αγγλική γλώσσα με ειδική μετάφραση ορολογίας στα ελληνικά
- Κόστος Σεμιναρίου: 350 Ευρώ. Συμπεριλαμβάνεται πλήρης διατροφή (χορτοφαγική/vegan)
- Το σεμινάριο αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία απόκτησης ιδιαίτερα εποικοδομητικής γνώσης, υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία καθηγητών με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της Permaculture, σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή.
- Πρόκειται για ένα 11ήμερο το οποίο απαιτεί την πλήρη παρακολούθηση και παραμονή των
μαθητών στον χώρο διεξαγωγής. Ένα βιωματικό σεμινάριο, το οποίο θα δώσει την
ευκαιρία στους συμμετέχοντες να χτίσουν δεσμούς αλληλοϋποστήριξης και συνεργασίας, καθώς θα ιχνηλατούν το μονοπάτι της αειφορίας και της βιωσιμότητας. Και όλα αυτά μέσα σε ένα πνεύμα χαράς και δημιουργικότητας.
- Διαμονή:
1. Ελεύθερο Camping (με εξοπλισμό του συμμετέχοντα).
2. Διαμονή σε Ξενώνα (σε 4κλινα δωμάτια) 100 Ευρώ.
- Τοποθεσία
? Στο υπό ανάπτυξη κέντρο Permaculture Re-Green, το οποίο βρίσκεται στο ιδιαίτερου
φυσικού κάλλους χωριό Σελιάνα, 160 χλμ από Αθήνα στη Βόρεια Πελοπόννησο.
? Πλησιέστερος Σιδηροδρομικός Σταθμός: Προαστιακός Κιάτου. (Μεταφορά στο χώρο
κατόπιν συνεννόησης).
? 50 Ευρώ έκπτωση προσφέρεται σε όσους αποφασίσουν να έρθουν ποδηλατώντας στο
κέντρο διεξαγωγής τους σεμιναρίου (Η διαδρομή περιλαμβάνει απότομη ανάβαση 18 χλμ.)
- Πληροφορίες – Κρατήσεις
? info@re-green.gr
? facebook page Re-Green
? Φλέρυ @ +306948407233
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.