Συνηθίζουμε να αποκαλούμε τη γη, Μητέρα Γη. Πόσο όμως καλά τη γνωρίζουμε όλοι εμείς που ζούμε σε σύγχρονες μεγαλουπόλεις, αποξενωμένοι από τη φύση;
Προ, ημερών, πηγαίνοντας έπειτα από καιρό στο «Πάρκο Τρίτση», για βόλτα, Σάββατο μεσημέρι, είδα κάτι διαφορετικό. Φάνηκε ενδιαφέρον και μπήκα σε έναν οργανωμένο χώρο, βλέποντας γνώριμα πρόσωπα του δημόσιου βίου. Κι όπως «ρωτώντας πας στην πόλη», έτσι κι εγώ ρώτησα περί τίνος πρόκειται. Τι είναι αυτό που βλέπω και που λόγω περασμένης ώρας δεν μπορούσα να το δω ολοκληρωμένο. Αμέσως μου είπαν, στελέχη της ελληνικής μη κυβερνητικής - κερδοσκοπικής οργάνωσης με την ονομασία «Οργάνωση Γη», ότι πρόκειται για ένα δημιούργημα με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης (Enviromental Social Intelligence-ESI), προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς που αφορούν στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Στόχος όλων στο «Κέντρο της Γης», όπως λέγεται ο χώρος αυτός στο «Πάρκο Τρίτση», είναι η εισαγωγή των επισκεπτών στην έννοια της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης. Σχεδιάστηκε λοιπόν, μια βιωματική ξενάγηση ώστε να κατανοήσει ο κόσμος τη μεγάλη αλυσίδα της φύσης και να μάθει να λειτουργεί με σεβασμό απέναντί της. Στο τέλος της βόλτας τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά της πόλης (κυρίως), έχουν έρθει πιο κοντά στη γη, στις ρίζες τους και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν βιώσει μέσα απο την πράξη, έννοιες όπως αλληλεγγύη, συνεργασία, προσπάθεια και σεβασμός.
Με την προσέλευση του κοινού στο χώρο του Κέντρου της Γης, ακολουθούν ειδικές ξεναγήσεις που γεννήθηκαν μέσα απο την γόνιμη συνεργασία εκπαιδευτικών, γεοπόνων, βιολόγων και οικολόγων. Το πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης», στο οποίο βρίσκεται το «Κέντρο της Γης» περιλαμβάνει διάφορες εκθεματικές ενότητες: έντομα-ασπόνδυλα, άλογα, πύργος και γεωργία κατά τον 19ο αιώνα, τα δέντρα που μιλούν, γέφυρα, λαχανόκηποι, άγριο οικοσύστημα, αλέα περισυλλογής, περιβόλι, ελαιώνας, έκθεση παλαιών αγροτικών μηχανημάτων, κομποστοποίηση, ακόμα και ξεκούραση-κολατσιό στις μουριές!
Περιφερειακά του Κέντρου της Γης, μπορεί ο επισκέπτης να ανακαλύψει τη στέρνα ομβρίων υδάτων, το χώρο έκθεσης της ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ακόμα και τη σιδηροδρομική Γραμμή του «Πάρκο Τρίτση». Βέβαια, ο ευρύτερος χώρος του πάρκου, το οποίο προσφέρεται για περιπάτους και τζόκινγκ, αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας, συνολικής έκτασης 1.150 στρεμμάτων (ενδεικτικά το Hyde Park στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα και ο Εθνικός Κήπος 158 στρέμματα).
Ο πρώτος σπόρος της οργάνωσης «φυτεύτηκε» στα τέλη του 2008. Το ενδιαφέρον των μελών της διατηρήθηκε αμείωτο ως τη θεσμοθετημένη ίδρυσή της τον Ιανουάριο του 2010 με έδρα στον Δήμο Ίλιου επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 67, εντός του Κτήματος Βασιλίσσης. Τα σαράντα (40) μέλη της προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους αναγκαίους τομείς για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης. Οι εγκαταστάσεις με κτίρια εμβαδού περίπου 1.000 τμ. και προαύλιο περίπου 25 στρεμμάτων βρίσκονται εντός του Κτήματος Βασιλίσσης και είναι όμορες με το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο Δήμο Ιλίου της Αθήνας.
Οι εγκαταστάσεις χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και χρησίμευσαν ως αποθήκες του κτήματος Βασιλίσσης. Γειτνιάζουν με τον Πύργο Βασιλίσσης καθώς και με το εμπορικό κέντρο «Escape», το οποίο αποτελείται από συγκρότημα κινηματογράφων (Stern Multiplex), λούνα παρκ, super market (Carrefour) καθώς και χώρο πάρκινγκ περίπου 1.000 θέσεων. Επιπλέον, υπάρχουν περιμετρικά περίπου 1.100 στρέμματα δάσους/πάρκου τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν για ολοήμερες εκδρομές από σχολεία και άλλους οργανισμούς που θα επισκέπτονται το Κέντρο της Γης. Το σημείο αυτό επισκέπτονται κάθε σαββατοκύριακο περίπου 30.000 άτομα, ενώ όλο το συγκρότημα έχει ετήσια επισκεψιμότητα μεγαλύτερη των 2.500.000 ατόμων.
Η τοποθεσία αυτή κρίνεται απολύτως κατάλληλη διότι, αφ’ ενός το κοινό βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αφ’ ετέρου είναι προσβάσιμη από όλο το λεκανοπέδιο λόγω της εγγύτητας με την Αττική Οδό (3 χιλιόμετρα – ενός από τους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης), αλλά και της σύνδεσής της με τον προαστιακό σιδηρόδρομο (προσεχώς) στα 300 μέτρα από το Κέντρο της Γης.
Για περισσότερες πληροφορίεςμπες στο www.organizationearth.org ή κάλεσε στο 210.23.25.380.
Γίνομαι «Φίλος της Γης» σήμερα και απολαμβάνω την εμπειρία του «Κέντρου της Γης» ξανά και ξανά! Το κόστος του εισιτηρίου είναι: με ξενάγηση παιδικό 3,50 ευρώ και για τους ενήλικες 5,50 ευρώ, χωρίς ξενάγηση 3,5 ευρώ για όλους – 3,00 ευρώ ανά άτομο για τις οικογένειες. Τα έσοδα πηγαίνουν αποκλειστικά για την προστασία του «Κέντρου της Γης». Άλλωστε εκεί οι άνθρωποι δουλεύουν εθελοντικά.
Αν σ' ενδιαφέρει και εσένα ο εθελοντισμός και η φύση, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή.
Ελα να προσφέρεις το χρόνο σου και να γεμίσεις εμπειρίες.
Ελα να λερώσεις τα χέρια σου και να καθαρίσεις την καρδιά σου.
Ελα στη φύση.
Ελα να συμμετέχεις και εσύ στις δραστηριότητες του Κέντρου της Γης.
Ωστόσο, η Οργάνωση Γη δεν σταματά εδώ, καθώς σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, προσφέρει τα προϊόντα του βιολογικού λαχανόκηπου του «Κέντρου της Γης» στο κοινοφελές ίδρυμα «ΘΕΟΤΟΚΟΣ», το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
Πρόκειται για ένα βιωματικό ταξίδι στη ζωή της φύσης, για τα παιδιά της πόλης που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Ένας υπέροχος χώρος, μέσα στο πράσινο και στο οξυγόνο, για στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Ανακαλύπτει κανείς τη φύση με ένα τρόπο μοναδικό που σε μαγεύει απο την πρώτη ματιά.
Επιμέλεια: Αρτεμις Σκορδίλη, Δημήτρης Μπαλής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.