Επικαιρότητα

Βαρόμετρο η Ρόδος για τον τουρισμό

Είναι από τα πλέον γνωστά νησιά όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου. Η Ρόδος, συνδυάζει πολλά στοιχεία, ώστε να προσελκύσει διαφόρων κατηγοριών τουρίστες, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες.

Είναι από τα πλέον γνωστά νησιά όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου. Η Ρόδος, συνδυάζει πολλά στοιχεία, ώστε να προσελκύσει διαφόρων κατηγοριών τουρίστες, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες. Προ ημερών, πραγματοποιήθηκε στο νησί των Ιπποτών, η περιφερειακή συνάντηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με πάνω από 100 ξενοδόχους να δίνουν το παρών, πολλοί εκ των οποίων της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη δρομολόγηση διάταξης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε.. Είναι κάτι που ταλανίζει περισσότερους από 1.400 ξενοδόχους της χώρας και τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, δημιουργώντας ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, που απαλλάσσονται της υποχρεωτικής εισφοράς.

Εκτός αυτού, ο Γιώργος Τσακίρης παρουσίασε μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος για τη συμμετοχή της Ρόδου στον οικονομικό τουριστικό χάρτη της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενήργησε η Διεύθυνση Στατιστικής της Τραπέζης της Ελλάδος με την εταιρεία Quantos, το ποσοστό των τουριστικών δαπανών αλλοδαπών στην Ελλάδα που αντιστοιχεί στη Ρόδο αυξήθηκε από 9%-9,5% (περίοδος 2004-2007) σε 12,1% το 2011. Το ίδιο ανοδικά, κινήθηκαν και οι διανυκτερεύσεις, από 8% σε 10% (επί συνόλου Ελλάδος) στο ίδιο διάστημα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σχεδόν 600 εκατ. ευρώ ήταν οι δαπάνες των τουριστών που επισκέφθηκαν τη Ρόδο κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο 2011.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε σύγκριση με την Ελλάδα που σημειώνει κατακόρυφη αύξηση στα μεγέθη της τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η τουριστική περίοδος στη Ρόδο εκτείνεται ομαλότερα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Στη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών αφορά Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν πανελλαδικά περίπου 2 δις. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 16% στη Ρόδο. Γι' αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αντιστροφή του κλίματος που επικρατελί στη Γερμανία, αναφορικά με την Ελλάδα. Οι παραδοσιακοί Γερμανοί που έρχονται τακτικά στην Ελλάδα, γνωρίζουν την ελληνική φιλοξενία και τα προτερήματα της χώρας μας και θα ξανάρθουν. Το θέμα είναι να προσελκύσουμε και τους άλλους, που είτε έχουν έρθει μία φορά είτε καθόλου στη χώρα μας.

Επίσης, μιά μεγάλη δεξαμενή άντλησης τουριστών, είναι η Ρωσία και χρόνο με το χρόνο, ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτονται τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων, οι δαπάνες των Ρώσων στη Ρόδο αναρριχήθηκαν στα 152 εκατ. ευρώ (5 φορές πάνω από το 2009) και ξεπέρασαν αυτές των Ιταλών (127 εκατ. ευρώ - κατά 8,7% μειωμένες σε σχέση με το 2008). Πάντως, σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι δαπάνες των Γάλλων στη Ρόδο (133,4 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 78 εκατ. ευρώ το 2010). Αξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ημέρα παραμονής, είναι διαχρονικά μεγαλύτερη στη Ρόδο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα (9-13 ευρώ/ημέρα).

Στα αναλυτικότερα στοιχεία διαπιστώνουμε ότι οι Αυστριακοί δαπανούν 112,4 ευρώ και οι Ρώσοι 98,7 ευρώ ανά ημέρα παραμονής, ενώ το 15%-17% των κατά μέσο όρο δαπανών, αφορά τα έξοδα διαμονής τόσο για τη Ρόδο όσο και για την Ελλάδα γενικότερα. Το 47,65% των δαπανών των τουριστών που επισκέφθηκαν τη Ρόδο το 2011 αφορά έξοδα που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα τους (μεταφορικά κ.λ.π.).

Υπογραμμίζεται ότι στην εκδήλωση, δεν προσεκλήθησαν πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. προχωρά σε πολιτικές παρεμβάσεις ζητώντας προσεκτική προεκλογική περίοδο, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ή τουλάχιστον να μην πληγεί περαιτέρω. Ο Γιώργος Τσακίρης σε επιστολή του προς τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, επικαλείται τα μηνύματα που ελήφθησαν από τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του κόσμου, την ITB του Βερολίνου, και δεν ήταν καθόλου αισιόδοξα για την περαιτέρω εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών της Ελλάδς. Μάλιστα, οι μέχρι σήμερα κρατήσεις παρουσιάζουν δραματική υστέρηση έναντι των αντιστοίχων περσινών.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε., η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον τουριστικό τομέα και κατ’ επέκταση για την οικονομία μας. Ενδεικτικά, σημειώνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών και προβλέψεων, μια μείωση της τάξης του 10% στα τουριστικά έσοδα θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν ακόμη 70.000 θέσεις εργασίας και ενδεχομένως να πληγεί ανεπανόρθωτα η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων στην χώρα μας.

Με άλλη του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, επιτρέπει την επιβολή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ. Σήμερα στα νησιά του Αιγαίου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές 16%, 9% και 5% και ο Γιώργος Τσακίρης ζητά να διατηρηθεί το συγκεκριμένο καθεστών, πόσω μάλλον όταν στη γειτονική Τουρκία, η οποία ανταγωνίζεται άμεσα τους ελληνικούς προορισμούς στα νησιά του Αιγαίου, το 2008 μειώθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες από 18% σε 8%, καταγράφοντας αύξηση των αφίξεων κατά 2,8%. Στην Ισπανία ο αντίστοιχος ΦΠΑ παραμένει στο 4%, ενώ η Κύπρος τον μείωσε από 8% σε 5%.


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x