sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πόσο άλλαξες «αιώνιε»

Το δεύτερο φετινό ντέρμπι «αιωνίων» έφτασε! Την Κυριακή, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη τους… «σύγκρουση» στο Καραϊσκάκη. Το www.sport-fm.gr σας βοηθάει να θυμηθείτε πόσο έχουν αλλάξει οι δύο ομάδες σε πρόσωπα, συστήματα, τακτική.

Το δεύτερο φετινό ντέρμπι «αιωνίων» έφτασε! Την Κυριακή, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη τους… «σύγκρουση» στο Καραϊσκάκη. Το www.sport-fm.gr σας βοηθάει να θυμηθείτε πόσο έχουν αλλάξει οι δύο ομάδες σε πρόσωπα, συστήματα, τακτική.

Το 1-1 του πρώτου αγώνα διαμορφώθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Ο Παναθηναϊκός τον περασμένο Νοέμβριο έπαιζε κατά γενική ομολογία το καλύτερο ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα, το 4-6-0 του Φερέιρα «μπέρδευε» ακόμα τον αντίπαλο ενώ ήταν αρκετοί οι παίκτες των «πράσινων» που βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός ακόμα ψαχνόταν. Και μαζί του ψαχνόταν και ο Βαλβέρδε. Τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ο κόσμος αλλά και οι ίδιοι οι παίκτες περίμεναν.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ…

Ο Παναθηναϊκός πλέον, είναι στο πλην τέσσερα και προέρχεται από δύο ήττες σε ισάριθμα ντέρμπι (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ). Ο Ολυμπιακός, είδε την ευρωπαϊκή του πορεία να σταματά… βίαια από την Μέταλιστ αλλά εντός συνόρων είναι στην καλύτερη φάση της σεζόν. Όλα αυτά βέβαια δεν παίζουν… μπάλα. Μπάλα παίζουν οι ομάδες. Το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε πριν το ντέρμπι είναι να συγκρίνουμε τις δύο ομάδες με τους… ίδιους τους εαυτούς τους.

Παναθηναϊκός:

Στο 1-1 του Καραϊσκάκη, ο Παναθηναϊκός δεν είχε το πάνω χέρι στο ματς. Είδε τον Ολυμπιακό να χάνει ένα σωρό ευκαιρίες αλλά η αγωνιστική του κατάσταση ήταν τέτοια που του είχε επιτρέψει ήδη να πετύχει ένα γκολ (Ζέκα στο 17΄) και να έχει σημαδέψει μία φορά το δοκάρι με τον Λέτο.

Η 11άδα που είχε παρατάξει τότε ο Φερέιρα ήταν η εξής: Καπίνο, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Λέτο, Κουΐνσι, Ζέκα, Μαρίνος (85' Καραγκούνης, 90+3' Βιτόλο), Σιμάο, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος, Κλέιτον (63' Βύντρα).
Αναπληρωματικοί: Καρνέζης, Καντέ, Βιτόλο, Βύντρα, Καραγκούνης, Πετρόπουλος, Μαυρίας

Οι διαφορές είναι αρκετές. Πλέον την θέση του Καπίνο, ο οποίος μάλιστα είχε και πολύ καλή απόδοση, έχει πάρει με το «σπαθί» του ο Ορέστης Καρνέζης. Ο γκολκίπερ των «πράσινων» κέρδισε την εμπιστοσύνη του Φερέιρα και θα βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του.

Στην άμυνα του Παναθηναϊκού, «ηγέτης» ήταν ο Μπουμσόνγκ. Ο Γάλλος στόπερ ήταν ο άνθρωπος που καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του και έκοβε όποτε χρειαζόταν. Ο τραυματισμός του στην πορεία της σεζόν τον έχει θέσει ουσιαστικά εκτός πλάνων του Φερέιρα. Την θέση του ουσιαστικά στο αρχικό σχήμα έχει πλέον πάρει ο Μπιέρσμιρ που θα είναι και την Κυριακή στο κέντρο της άμυνας μαζί με έναν εκ των Σαριέγκι, Καντέ.

Η βασικότερη διαφορά στην 11άδα του Παναθηναϊκού έχει να κάνει με τον Σεμπάστιαν Λέτο. Ο Αργεντινός αποτελούσε το βαρόμετρο της ομάδας του μέχρι και τον τραυματισμό του. Συνεργαζόταν άψογα με τους Ζέκα, Κουίνσι αλλά και τον Κλέιτον και το αποτέλεσμα στην επιθετική λειτουργία των «πράσινων» ήταν εξαιρετικό.

Πλέον, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. Ο Λέτο εδώ και καιρό είναι εκτός δράσης και την θέση του στο σύστημα του Φερέιρα έχει πάρει ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που έχει επιστρέψει μετά τον σοβαρό του τραυματισμό. Το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο… Γι’ αυτό όμως δεν ευθύνεται μόνο ο Χριστοδουλόπουλος. Ο Ζέκα διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος εδώ και καιρό ενώ και ο Κουίνσι μοιάζει να… ψάχνεται έχοντας άλλους παρτενέρ πλέον στην επίθεση. Η λύση του Τοτσέ πλέον είναι πιο υπολογίσιμη. Ο Ισπανός έχει δώσει λύσεις με τα τέρματά του αλλά δεν χωράει στο 4-6-0 του Φερέιρα.

Ολυμπιακός:

Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι πολύ διαφορετική πλέον, σε σχέση με το παιχνίδι του Νοεμβρίου. Όχι τόσο στα πρόσωπα(αν και εδώ υπάρχουν αρκετές αλλαγές) όσο στον τρόπο παιχνιδιού. Στο ματς του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός ήταν διαφορετική ομάδα. Δεν πίεζε ψηλά, τουλάχιστον όχι με την ένταση που το κάνει πλέον, δεν είχε την ίδια εκρηκτικότητα στο πρώτο του 20λεπτο στο Καραϊσκάκη.

Ο Βαλβέρδε στο 1-1 με τον Παναθηναϊκό είχε παρατάξει τους: Μέγιερι, Μοδέστο, Μέλμπεργκ, Τζεμπούρ, Μιραλάς, Φουστέρ (85' Αμπντούν), Χολέμπας, Παπαδόπουλος, Ορμπάιθ (46' Γέστε), Τοροσίδης, Μακούν (75' Πάντελιτς).
Αναπληρωματικοί: Κοστάνσο, Μανιάτης, Πάντελιτς, Μαρκάνο, Μόνχε, Γέστε, Αμπντούν.

Τα δεδομένα καταγράφονται ως εξής. Ο Ιμπαγάσα που πιθανότατα δεν θα αγωνιστεί ούτε την Κυριακή, δεν βρισκόταν στα πλάνα του προπονητή του ούτε τότε. Η διαφορά είναι ότι για να αντικατασταθεί, είχαν παραταχθεί στην μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού οι Μοδέστο, Ορμπάιθ και Μακούν. Μέχρι τότε, ο Μανιάτης ήταν στα… αζήτητα αφού αγωνιζόταν ως δεξί μπάκ χωρίς ο Βαλβέρδε να έχει αντιληφθεί ή να φανταστεί ότι θα γινόταν αμέσως μετά το ματς αυτό ίσως ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του στα χαφ.

Ως εναλλακτική τότε, υπήρχε ο Φραν Γέστε. Ο Ισπανός αποτελεί πλέον παρελθόν από τον Ολυμπιακό ενώ εδώ και δύο μήνες περίπου, στο ρόστερ έχει προστεθεί ο Καζίμ-Ρίτσαρντς. Επιπλέον, ο Πάντελιτς που στο πρώτο ματς χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή στην επίθεση, είναι εκτός πλάνων με σοβαρό τραυματισμό και η λύση που υπάρχει τώρα στην επίθεση για να έρθει από τον πάγκο είναι ο Ντιόγκο.

Τέλος, υπάρχει ακόμα μία διαφορά στις λύσεις που έχει τώρα ο Ολυμπιακός σε σχέση με το ματς εκείνο και αυτή είναι ο Αμπντούν. Ο Αλγερινός δεν είχε κερδίσει προπονητή και κερκίδα και έτσι αποτελούσε μία εναλλακτική λύση και μάλιστα όχι… πρώτη. Τώρα, ο Αμπντούν με την απόδοσή του στα τελευταία παιχνίδια, θέτει υποψηφιότητα ακόμα και για το αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού.

Οι διαφορές στο πρόσωπο των δύο «αιωνίων» σε σχέση με εκείνο που οι ίδιοι είχαν παρουσιάσει στο πρώτο φετινό τους ντέρμπι είναι αρκετές… Αν θα παίξουν κάποιον ρόλο ή όχι, θα το μάθουμε την Κυριακή το βράδυ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x