Δελτία Τύπου

Futsal και 5x5: Τι είναι αυτό που τα συνδέει;

Σήμερα θα εκμεταλλευτούμε την τελευταία ίσως βδομάδα λιγοστών αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων του N’JOY UNI-League καθώς οι εξεταστικές σε 2-3 μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον στις περισσότερες πόλεις και θα μιλήσουμε για τη νέα συνεργασία που ξεκίνησε η διοργάνωση με την Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας.

Σήμερα θα εκμεταλλευτούμε την τελευταία ίσως βδομάδα λιγοστών αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων του N’JOY UNI-League καθώς οι εξεταστικές σε 2-3 μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον στις περισσότερες πόλεις και θα μιλήσουμε για τη νέα συνεργασία που ξεκίνησε η διοργάνωση με την Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας.

Ουσιαστικά πρόκειται για το κορυφαίο όργανο του ποδοσφαίρου σάλας στην Ελλάδα, πλήρως νομιμοποιημένο από την ΕΠΟ να ασκεί τα πλήρη καθήκοντά του για την διεξαγωγή της Α και Β Εθνικής σάλας. Τώρα θα αναρωτηθείτε πολλοί, μα καλά τι σχέση έχει το ποδόσφαιρο σάλας ή FUTSAL όπως λέγεται στο εξωτερικό με το N’JOY UNI-League;

Έχει σχέση και μάλιστα τεράστια! Το FUTSAL είναι το άθλημα του 5x5 που διεξάγεται επισήμως, απλά με μοναδική ιδιαιτερότητα ότι οι αγώνες παίζονται σε κλειστά γήπεδα. Θα πείτε τώρα, μικρή διαφορά είναι αυτή; Σαφέστατα και όχι... Ας τα πάρουμε όμως ένα – ένα τα πράγματα. Οι διαστάσεις είναι ίδιες, ο αριθμός των παιχτών είναι ίδιος. Επίσης τα συστήματα είναι ίδια για όσους έχουν ασχοληθεί με το άθλημα λίγο περισσότερο, όπως επίσης και οι κανονισμοί είναι ίδιοι κατά 95%. Η βασική διαφορά είναι η μπάλα που στο futsal είναι χαμηλής αναπήδησης και λίγο μικρότερη από το 5x5 αλλά και η επιφάνεια που όπως είπαμε το Futsal παίζεται σε κλειστά γήπεδα, άρα σε παρκέ ή πλαστικό πράγμα που σημαίνει ότι η κυκλοφορία της μπάλας είναι πιο γρήγορη και απαιτείται υψηλή τεχνική συνδυασμένη με εκρηκτικότητα και ταχύτητα. Εδώ όμως ας υπολογίσουμε έναν ακόμα παράγοντα.

Το 5x5 είναι εμπνευσμένο απόλυτα από το FUTSAL και από ιστορικής πλευράς και σε όλες τις χώρες του κόσμου οι πιο μικρές εθνικές κατηγορίες, επειδή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν προπονήσεις και αγώνες σε κλειστά γήπεδα διεξάγονται σε ανοιχτά γήπεδα, δηλαδή σε 5x5. To ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα όπου η Β Εθνική διεξάγεται σε ανοιχτά 5x5. Έχοντας κατά νου όλην αυτή την ανάλυση, μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό πλέον τι σημαίνει ότι η ΠΕΠΣ Σάλας έδωσε την αιγίδα της στο N’JOY UNI-League: Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός φοιτητικός θεσμός εντάσσεται πλέον στις διοργανώσεις του επίσημου οργανωτικού φορέα του ποδοσφαίρου σάλας της Ελλάδας, με μοναδική διαφοροποίησης τα χαρακτηριστικά της μπάλας, που παραμένει η γνώριμη σε όλους κανονική μπάλα και όχι η «φουτσαλική». Όσον αφορά τα γήπεδα; Μα φυσικά σε κοινά 5x5 όπως γίνεται και η Β Εθνική στην Ελλάδα.

Το Futsal ή το 5x5 προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες. Είναι άθλημα που βελτιώνει αφάνταστα την τεχνική των παιχτών, που απαιτεί πνευμόνια αλλά κυρίως γρήγορη σκέψη. Πριν λάβει κανείς τη μπάλα στα πόδια του πρέπει να έχει ήδη αποφασίσει τι θα την κάνει γιατί το κλάσμα του δευτερολέπτου που θα ξοδέψει με τη μπάλα στα πόδια θα είναι αρκετό για να μαρκαριστεί από τον αντίπαλο παίχτη, δεδομένου ότι οι αποστάσεις είναι μικρές και καλύπτονται συνήθως με ένα – δύο βήματα το πολύ... Η τεχνική και η τακτική είναι δύο βαρίδια που πρέπει στο FUTSAL πάντα να ισορροπούν με απόλυτη ακρίβεια. Όσο πιο κοντά είναι μία ομάδα σε αυτήν την ισορροπία, τόσο πιο κοντα στην τελειοποίηση φτάνει το παιχνίδι της, πάντα αναλογικά με τις δυνατότητές της. Και ας μην ξεχνάμε πως κορυφαίοι αθλητές που σήμερα αγωνίζονται στα μεγάλα γήπεδα όπως ο Messi, o Ronaldinho, ο Kaka, o Robinho, είναι αθλητές που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά μέσα στο Futsal.

Στην Ελλάδα το FUTSAL βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης και η ΠΕΠΣ Σάλας με τα όργανά της κάνει το πάν για να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το άθλημα και να το γνωρίσει. Είναι αλήθεια ότι όποιος έχει παρακολουθήσει ένα παιχνίδι σάλας ανάμεσα σε δύο καλές ομάδες, σίγουρα θα έχει μαγευτεί από το θέαμα και την ομορφιά του αθλήματος. Ισόβια πρωταθλήτρια στην Ελλάδα είναι η Αθήνα 90 που στελεχώνει σε βαθμό ως και 40 - 50% την Εθνική ομάδα, αλλά επίσης κορυφαίες δυνάμεις του χώρου είναι ο Δούκας, ο Μινώταυρος, και ο Γ.Σ. Ηλιούπολης. Το πιο μεγάλο όνομα της Α Εθνικής είναι η φυσικά η ΑΕΚ η οποία όμως ακόμα ψάχνει την ταυτότητά της και δεν έχει πρωταγωνιστήσει αγωνιστικά, κάτι που φυσικά πιθανολογείται ότι θα γίνει στο μέλλον. Άλλωστε η δυναμική του κόσμου της όπως και η αντίστοιχη των Rebels που είναι οι οργανωμένοι του Γ.Σ. Ηλιούπολης είναι και η κινητήριος δύναμή τους.

Το N’JOY UNI-League λοιπόν από φέτος είναι μέλος της μεγάλης παρέας του Futsal στην Ελλάδα και αυτή η «παντρειά» είναι σίγουρα μία πολύ θετική εξέλιξη τόσο για το ίδιο όσο και για το ίδιο το άθλημα που κάνει τα πρώτα του αναπτυξιακά βήματα στη χώρα μας...

Ο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και η SPORTDAY είναι υπερήφανοι χορηγοί επικοινωνίας του N’JOY UNI-League...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x