sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα τέσσερα θρυλικά «διπλά» με Εφές

Η παράδοση ή αλλιώς προϊστορία, είναι στοιχείο που υπολογίζεται περισσότερο στο ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα όταν αυτό παίζεται στην Αγγλία. Αποτελεί όμως και για το μπάσκετ στοιχείο «ανάγνωσης» μίας αναμέτρησης και ψυχολογικής ανόδου μίας ομάδας, ιδιαίτερα όταν το παρελθόν είναι…ευνοϊκό. Ο Ολυμπιακός ψάχνει απόψε μία μεγάλη νίκη στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Εφές, κόντρα στην οποία τα έχει καταφέρει περίφημα τέσσερις φορές στο παρελθόν. Το www.sport-fm.gr, σας τις θυμίζει.

Η παράδοση ή αλλιώς προϊστορία, είναι ένα στοιχείο που υπολογίζεται περισσότερο στο ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα όταν αυτό παίζεται στην Αγγλία. Αποτελεί όμως και για το μπάσκετ στοιχείο «ανάγνωσης» μίας αναμέτρησης και ψυχολογικής ανόδου μίας ομάδας, ιδιαίτερα όταν το παρελθόν είναι…ευνοϊκό. Ο Ολυμπιακός ψάχνει απόψε μία μεγάλη νίκη στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο την Εφές, κόντρα στην οποία τα έχει καταφέρει περίφημα τέσσερις φορές στο παρελθόν. Το www.sport-fm.gr, σας τις θυμίζει.

Του Νίκου Ζέρβα

Σεζόν 1994-95
Εφές Πίλσεν-Ολυμπιακός 42-77


Στις 27 Οκτωβρίου του 1994, η πορεία του Ολυμπιακού προς το Final Four της Σαραγόσα, ξεκινάει με ένα επιβλητικό «διπλό» στο «Αμπντί Ιπεχτσί», παλαιότερη έδρα της Εφές Πίλσεν. Μία ημέρα πριν από την επέτειο του «Όχι», ο… «τουρκοφάγος», Γιάννης Ιωαννίδης, καθοδηγεί μαεστρικά τους «ερυθρόλευκους» και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης στην Εφές. Η διαφορά «γράφει» το εκπληκτικό +35, με άμυνα «γρανίτη» και μεγάλους πρωταγωνιστές τους Βολκόφ και Τζόνσον, που πέτυχαν 18 και 13 πόντους αντίστοιχα. Εκπληκτικό παιχνίδι έκαναν και οι δύο ψηλοί της ομάδας Τάρλατς και Φασούλας που πρόσθεσε 15 και 13 στην τελική συγκομιδή.

Στην ιστορία θα μείνει η δήλωση του Γιάννη Ιωαννίδη μετά το ματς, «περισσότερο από τη νίκη, χάρηκα το γεγονός ότι είδα το γήπεδο να αδειάζει ενώ υπήρχαν ακόμα πέντε λεπτά» και η επική του ατάκα σε Τούρκο υπάλληλο του γηπέδου, «μετά το…σεξ χρειάζομαι πάντα ένα τσιγάρο», όταν ο πρώτος τον επίπληξε για το ότι άναψε ένα μέσα στα αποδυτήρια…

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Εφές Πίλσεν: Τουρκσάν, Κορτσιάνι 6, Μπιτίμ 6, Κρος 12, Ουγκούτς 5, Σαρίτσα 13.
Ολυμπιακός: Μπακατσιάς 3, Σιγάλας, Σταμάτης, Καμπούρης, Τζόνσον 13, Νάκιτς 9, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Τάρλατς 15, Βολκόφ 18.



Σεζόν 1997-98
Εφές Πίλσεν-Ολυμπιακός 67-70

Μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στην Ρώμη, ο Ολυμπιακός κάνει την καθιερωμένη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και δείχνει και πάλι τα…δόντια του. Εξαιρετικά καθοδηγούμενος από τους Χόκινς και Τόμιτς που πέτυχαν 18 και 13 πόντους αντίστοιχα, περνάει με ένα ακόμα «διπλό» (70-67) και ξεκινά ιδανικά την πορεία του για το Final Four της Βαρκελώνης.

Στα αξιοσημείωτα του ματς, είναι η συμμετοχή του τωρινού προπονητή της Εφές, Ουφούκ Σαρίτσα ως παίκτη (ήταν και στη συντριβή του 1994) ο οποίος είχε 9 πόντους. Ο Ολυμπιακός στη συνέχεια δεν κατάφερε να φτάσει για μία ακόμη φορά στα ημιτελικά, όμως την Ελλάδα εκπροσώπησε επάξια η ΑΕΚ.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Εφές Πίλσεν: Τουρκσάν 13, Ναουμόφσκι 16, Σέλερς 11, Χάουαρντ 6, Εβλιάογλου 6, Μπεσόκ 6, Σαρίτσα 9.
Ολυμπιακός: Μπακατσιάς, Χόκινς 18, Βούκσεβιτς 9, Φασούλας 13, Τόμιτς 13, Τάρλατς 4, Καρνισόβας 8, Ρότζερς 5.

Σεζόν 2001-02
Εφές Πίλσεν-Ολυμπιακός 79-80

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2001 ο Ολυμπιακός πάει στην «παγωμένη» Κωνσταντινούπολη σε ένα κρίσιμο για τη συνέχεια του ομίλου ματς με την Εφές σε μία διοργάνωση που θα ολοκληρωνόταν με το Final Four της Μπολόνια. Μόλις 17'' πριν τη λήξη ο Μπράουν με μία βολή έκανε το 79-77 υπέρ της γηπεδούχου που έδειχνε να κρατά σφικτά στα χέρια το ροζ φύλλο. Όμως ο Τζέιμς Φόρεστ είχε διαφορετική άποψη.

Στην κατοχή του Ολυμπιακού που ακολούθησε, το σουτ του Τόμιτς στα 5'', δεν βρήκε στόχο, ωστόσο η μπάλα παρέμεινε σε ερυθρόλευκα χέρια. Μετά την επαναφορά, ο Φορντ αστόχησε σε τρίποντο, ο Φέμερλινγκ με ...σφαλιάρα έστειλε τη μπάλα στα χέρια του Φόρεστ που από τα 9 μέτρα ευστόχησε και έδωσε στον Ολυμπιακό την πολύτιμη νίκη με 80-79. Ο Αμερικανός τελείωσε το ματς με 24 πόντους, ενώ εξαιρετική ήταν η απόδοση του αείμνηστου Αλφόνσο Φορντ με 18. Στην Εφές, από εκείνη την ομάδα, παίζει ακόμα ο Καρέμ Τουντσερί στα 33…

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Εφές: Μπράουν 11, Ονάν 6, Στομπέργκας 9, Βεκίλογλου 6, Τουντσερί 6, Γιλμάζ 5, Οκούρ 18, Πεκέρ, Καμπάλα 18.
Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 3, Παπανικολάου 9, Ζεβροσένκο 7, Ρισασέ 10, Φόρντ 18, Τόμιτς 3, Φέμερλινγκ 6, Φόρεστ 24, Ντε Μιγκέλ.

Σεζόν 2009-10
Εφές Πίλσεν-Ολυμπιακός 85-93


Πέρασαν οκτώ χρόνια και κάτι ημέρες και τέσσερις συνεχόμενες ήττες για να νικήσει ξανά ο Ολυμπιακός εκτός έδρας την Εφές Πίλσεν. Στην σύγχρονη πλέον εποχή των αδελφών Αγγελόπουλων, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη νικάει στην παράταση 93-85, εξασφαλίζει την πρώτη θέση στον όμιλο και «ανοίγει» διάπλατα τον δρόμο για το Final Four του Παρισιού.

Οι Πειραιώτες με τον Τεόντοσιτς να δίνει ρεσιτάλ (17π-12ασίστ!) και τον Τσίλντρες (23πόντους) να τον ακολουθεί, βρήκαν τον τρόπο να περάσουν από μία δύσκολη έδρα και να…ισοφαρίσουν ουσιαστικά το σκορ σε νίκες-ήττες επί τουρκικού εδάφους σε 4-4.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Εφές Πίλσεν: Κασούν 7, Σμιθ 18(2), Ρακότσεβιτς 2, Σούμπερτ 15(5), Τουντσερί 4, Θόρντον 5(1), Πεκέρ 18, Νάχμπαρ 2, Σαντιάγκο 12, Γκιουλέρ 2.
Ολυμπιακός: Πεν 3(1), Τσίλντρες 23(2), Βούιτσιτς 8, Μπουρούσης 5, Χαλπερίν 4, Κλέιζα 16(1), Μαυροκεφαλίδης 5, Βασιλόπουλος 8(1), Μπέβερλι 2, Τεόντοσιτς 17(3), Σχορτσανίτης 2.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x