sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Έφυγε για να μην ξανάρθει (;)

Η δεύτερη αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η τελευταία του συμμετοχή στα κοινά του «Δικεφάλου». Έναν «Δικέφαλο», τον οποίο σίγουρα «ανέστησε» ξανά από την «τέφρα» του και τον έκανε πρωταγωνιστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, με τις δυο συνεχόμενες προκρίσεις στους «32» του Europa League. To www.sport-fm.gr σας θυμίζει τα έργα και τις ημέρες του προέδρου Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ.

Η δεύτερη αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η τελευταία του συμμετοχή στα κοινά του «Δικεφάλου». Έναν «Δικέφαλο», τον οποίο σίγουρα «ανέστησε» ξανά από την «τέφρα» του και τον έκανε πρωταγωνιστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, με τις δυο συνεχόμενες προκρίσεις στους «32» του Europa League. To www.sport-fm.gr σας θυμίζει τα έργα και τις ημέρες του προέδρου Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ.

Ο «Τεό» έφερε σημαντικούς ποδοσφαιριστές στην Τούμπα με λίγα λεφτά, όμως έκανε και λάθη, τα οποία του χρεώνουν πλέον οι ΠΑΟΚτσήδες, όπως φάνηκε περίτρανα στο ματς της Τετάρτης με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο και τις αποδοκιμασίες εις βάρος του, που τον ώθησαν να υποβάλλει την παραίτησή του, όπως είχε κάνει και το φθινόπωρο του 2009. Βέβαια, για διαφορετικούς λόγους τότε, καθαρά οικονομικούς και ο Ζήσης Βρύζας τον είχε αντικαταστήσει, όπως και τώρα, στον προεδρικό θώκο, με τον "Ζαγόρ" να επιστρέφει στις αρχές του 2010. Τώρα, η μεγάλη επιστροφή φαίνεται σαν ένα μακρινό όνειρο…

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας, που σήκωσε το τρόπαιο του EURO του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, έχει γράψει τη δική του ιστορία στον ΠΑΟΚ από τον Δεκέμβριο του 1993 μέχρι το καλοκαίρι του 1998, που αποχώρησε για τη Λέστερ και πριν επιστρέψει το καλοκαίρι του 2005, ύστερα από τον υποβιβασμό της Μπολόνια, ώστε να «κλείσει» την καριέρα του στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι.

Οταν φόρεσε τα επίσημα

Τον Μάιο του 2007, αποφάσισε να βγάλει τα αθλητικά του και να φορέσει τα πιο επίσημα που φορούν όσοι κάθονται στα VIP της Τούμπας. Μην έχοντας ακόμα καταλάβει τι γίνεται, δαπάνησε λεφτά για πολλές μεταγραφές, που δεν του «βγήκαν» στην πορεία, όμως πόνταρε στον Φερνάντο Σάντος, για να δικαιωθεί από το 2008 και ύστερα για την επιλογή του Πορτογάλου τεχνικού.

Οι πρώτες λάθος επιλογές

Το καλοκαίρι του 2007 ήρθαν στην Τούμπα ο πρώτος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος, ο Γκλεν Σάλμον και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της Eredivisie, ο Ρούντι Κνολ. Επίσης, ο Βασίλης Λάκης και ο Δημήτρης Ορφανός. Τον χειμώνα του ίδιου έτους έφτασε ο «μεγάλος» Πορτογάλος, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο έμπειρος από τη Serie A, Ρικάρντο Βερόν και ο Σέρβος σέντερ μπακ, Μίλαν Γκάβραντσιτς της Ντιναμό Κιέβου. Όμως, η ένατη θέση ήταν από τις χειρότερες του «Δικεφάλου» στη μεγάλη κατηγορία, αφού έμεινε εκτός πλέι οφ.

Τα μεγάλα ονόματα

Έτσι, την επόμενη χρονιά αποφασίστηκε να γίνουν ριζικές αλλαγές στο ρόστερ και να έρθουν μερικοί από τους σημαντικότερους παίκτες που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα με τον δικέφαλο στο στήθος. Με τους Κονσεϊσάο, Βερόν από τις ήδη παλιές «καραβάνες» να κάνουν τις… απαραίτητες συστάσεις, οι Πάμπλο Κοντρέρας, Πάμπλο Γκαρσία, με θητεία σε Ρεάλ, Μίλαν, Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, Βλάνταν Ιβιτς, Κώστας Χαλκιάς, πέρασαν το κατώφλι του ιστορικού γηπέδου. Όλοι αυτοί πλαισιώθηκαν από τον άγνωστο τότε, Αντελίνο Βιεϊρίνια, τον Μάρκος Αντόνιο, τον Φίλιππο Δάρλα. Ο Σάντος οδήγησε την ομάδα στη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου, όμως η αποτυχία στα πλέι οφ χάλασε την καλή εικόνα, με τους Λίνο Αλβες και Ολιβιέ Σορλέν να βοηθούν από τον Δεκέμβριο και έπειτα.

Κοντά στον τίτλο

Την επόμενη χρονιά, όλοι έφτασαν να ευελπιστούν πως ο ΠΑΟΚ θα επέστρεφε στον τίτλο του πρωταθλητή, για πρώτη φορά μετά το 1985, με τους προαναφερόμενους να πλαισιώνονται από τον Βασίλη Κουτσιανικούλη, που στοίχισε δύο εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, αλλά χωρίς τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο στο γήπεδο, αφού αποχώρησε από την ενεργό δράση και ανέλαβε τεχνικός διευθυντής, για να παραιτηθεί λίγους μήνες αργότερα. Η πορεία στον δεύτερο γύρο και οι νίκες στα ντέρμπι με Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» και τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα έφεραν τον «Δικέφαλο» ακόμα και στην πρώτη θέση, όμως οι αποτυχίες στα ντέρμπι με Άρη και ΑΕΚ του στέρησαν τον τίτλο. Ο «Τεό» είχε αποχωρήσει προσωρινά από την προεδρία, όμως επέστρεψε τον χειμώνα του 2010. Η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ, υπερκερνώντας τα εμπόδια των Ολυμπιακού, ΑΕΚ και Άρη δεν κράτησε τον Φερνάντο Σάντος στην Τούμπα, αφού ο Πορτογάλος δήλωσε κουρασμένος από την καθημερινή δουλειά και αποχώρησε.

Πάλι καλά με τρεις προπονητές...

Αυτό έφερε τα πρώτα «σύννεφα» στις σχέσεις του πρώην προέδρου με τους οργανωμένους. Η λάθος επιλογή του Ιταλού Μάριο Μπερέτα στην αρχή του καλοκαιριού του 2010 υποτίθεται πως θα διορθωνόταν με την έλευση του Παύλου Δερμιτζάκη, που ήταν φίλος του Ζαγοράκη από την εποχή που αγωνίζονταν μαζί σε Καβάλα και «ασπρόμαυρους». Όμως, η απειρία του Δερμιτζάκη από πάγκο μεγάλης ομάδας δεν τον άφησε να δείξει τη δουλειά του. Έτσι, ο Μάκης Χάβος ανέλαβε το «βαρύ φορτίο», οδηγώντας την ομάδα στους «32» του Europa League και στα ημιτελικά του Κυπέλλου, όμως η απώλεια της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ έφερε μουρμούρες.

Ο Μπόλονι και η δεύτερη παραίτηση

Όμως, η προοπτική συνεργασίας με τον Λάζλο Μπόλονι δεν άφηνε ασυγκίνητο κανένα στον «Δικέφαλο» και ο Ρουμάνος θα ήταν ο αντικαταστάτης του Σερραίου. Το αρχικό εντυπωσιακό ξεκίνημα με την τριάρα επί της ΑΕΚ στην Τούμπα ακολούθησαν τα άσχημα αποτελέσματα στη Super league, όμως η καλή πορεία στην Ευρώπη δικαίωσε όλους στην ομάδα και ο Ρουμάνος είχε δίκιο όταν έλεγε πως θα ανέβαινε η ομάδα και στο πρωτάθλημα, όπως συνέβη στη διάρκεια της διακοπής των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.

Όμως, η αναγκαστική πώληση των Βιεϊρίνια και Κοντρέρας για Βόλφσμπουργκ και Κόλο Κόλο αντίστοιχα, εξαιτίας της απαίτησης της UEFA για την τήρηση του financial play, φαίνεται πως δημιούργησε νέα προβλήματα στις σχέσεις «Ζαγόρ» και οπαδών και το «ξέσπασμα» ήρθε την Τετάρτη. Όμως, ο Ζαγοράκης αποχωρεί, έχοντας αφήσει πολύ λιγότερα χρέη από αυτά που παρέλαβε και με την ομάδα μέσα στους περισσότερους στόχους της…

Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x