sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι νικηφόρες πρεμιέρες των νεοφώτιστων

Άργησαν, αλλά τα κατάφεραν. Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας, έκαναν πρεμιέρα στην Σούπερ Λίγκα Νοέμβρη μήνα, λόγω των γνωστών γεγονότων του καλοκαιριού και το σκάνδαλο «Coriopolis». Στις πρώτες τους απόπειρες όμως, πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας κόντρα σε Ατρόμητο και Πανιώνιο αντίστοιχα και αισιοδοξούν για το μέλλον. Τo www.sport-fm.gr θυμάται τις νίκες των νεοφώτιστων στις πρεμιέρες τους τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια.

Άργησαν, αλλά τα κατάφεραν. Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας, έκαναν πρεμιέρα στην Σούπερ Λίγκα Νοέμβρη μήνα, λόγω των γνωστών γεγονότων του καλοκαιριού και το σκάνδαλο «Coriopolis». Στις πρώτες τους απόπειρες όμως, πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας κόντρα σε Ατρόμητο (εκτός έδρας) και Πανιώνιο (εντός έδρας) αντίστοιχα και αισιοδοξούν για το μέλλον. Τo www.sport-fm.gr θυμάται τις νίκες των νεοφώτιστων στις πρεμιέρες των δεκαπέντε τελευταίων χρόνων και υπενθυμίζει το πώς εξελίχθηκε η σεζόν για αυτές που κατάφεραν να συνδυάσουν την άνοδο με θετικό αποτέλεσμα από το «καλημέρα».

Του Νίκου Ζέρβα

1997-98

Προοδευτική-Αθηναϊκός 3-0 (24΄ Αλμανίδης, 33΄ Σούσκας, 54΄ Ζαϊμι)

Η Προοδευτική επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία και υποδέχεται τον Αθηναϊκό στο γήπεδο του Κορυδαλλού. Οι γηπεδούχοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν τους τρείς βαθμούς, αφού φιλοδωρούν την ομάδα του Βύρωνα με τρία γκολ. Μάλιστα, η σεζόν έκλεισε επιτυχημένα, αφού κατάφεραν να παραμείνουν στην κατηγορία, τερματίζοντας στην 14η θέση με 34 βαθμούς.

2001-02

Ακράτητος-Skoda Ξάνθη 2-0 (7΄ Βελέντζας, 86΄ Ζιάκας)

Στην πρώτη του παρουσία στην Α΄ Εθνική, ο Ακράτητος κάνει τη μίνι-έκπληξη στην πρεμιέρα, αφού επικρατεί με 2-0 της πιο έμπειρης και εδραιωμένης στη μεγάλη κατηγορία Skoda Ξάνθης. Ένα γκολ του Βελέντζα στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και ένα του Ζιάκα προς το φινάλε, γράφουν την ιστορία της αναμέτρησης και δίνουν πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα των Άνω Λιοσίων, που κατάφερε να τερματίσει ένα βαθμό πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και να σωθεί.

2004-05

Απόλλων Καλαμαριάς-ΟΦΗ 1-0 (10΄ Ουέλινγκτον)

Θετικά ξεκίνησε ως νεοφώτιστη στο πρωτάθλημα και η Καλαμαριά τη σεζόν 2004/05. Ο ΟΦΗ υποκλίνεται στην ανωτερότητα των «ποντίων» που νικούν με 1-0 και παίρνουν τους πρώτους τους τρεις βαθμούς, σε μία πορεία που κατάληξε σε αποφυγή του υποβιβασμού.

2006-07

Κέρκυρα-Απόλλων Καλαμαριάς 2-1 (25΄ Φλαβίνιο, 72΄ Ζαχαρόπουλος/ 89΄ Μπούσι)

Και για την Κέρκυρα η έναρξη του πρωταθλήματος 2006/07 συνοδεύεται με επιτυχία, αφού επικρατεί 2-1 του Απόλλωνα Καλαμαριάς στο νησί των Φαιάκων, νίκη που συνδυάστηκε με παραμονή, αφού η ομάδα τερμάτισε στην 12η θέση με 35 βαθμούς.

2008-09

Ηρακλής-Πανσερραϊκός 1-2 (78΄ Ντιέ/ 7΄ & 41΄ Ζουντί)

Ο Πανσερραϊκός κάνει την έκπληξη της 1ης αγωνιστικής το 2008, αφού νικάει τον Ηρακλή στο «Καυταντζόγλειο» και θέτει τις βάσεις για μία καλή πορεία στην Σούπερ Λίγκα. Παρόλα αυτά, η κατάληξη της σεζόν επεφύλασσε διαφορετικά συναισθήματα, αφού τα «λιοντάρια» υποβιβάστηκαν.



2009-10

Λεβαδειακός-Καβάλα 0-1 (29΄ Ντομπρασίνοβιτς)

Με νίκη συνδύασε την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία το 2009 και η Καβάλα, που με γκολ του Ντομπρασίνοβιτς επικράτησε 1-0 εκτός έδρας του Λεβαδειακού. Η πορεία που διαγράφει στο πρωτάθλημα στη συνέχεια η ομάδα, είναι συνυφασμένη με την επιτυχία της πρεμιέρας, καθώς τερματίζει έξι βαθμούς πίσω από την 5η θέση που έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι-οφ.



2010-11

Κέρκυρα-ΑΕΚ 2-1 (16΄ Τσίγκας, 54΄ Έπσταϊν/ 64΄ Τζιμπούρ)

Μοναδική σεζόν τη τελευταία δεκαπενταετία που είχαμε δύο νίκες νεοφώτιστων στην πρεμιέρα ήταν η περυσινή. Πιο «ηχηρή», η νίκη της Κέρκυρας 2-1 επί της ΑΕΚ στο «Παμπελοπονησσιακο», με γκολ των Τσίγκα και Επστάιν. Οι Φαίακες έμειναν στην κατηγορία αφού τερμάτισαν 14οι με 33 βαθμούς.



Πανιώνιος-Ολυμπιακός Βόλου 0-1 (59΄ Μπρέσκα)

Με το «δεξί» μπήκε στο πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός Βόλου, που νίκησε 1-0 τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, με γκολ ενός πρώην «κυανέρυθρού», του Μάριο Μπρέσκα. Στη συνέχεια οι βολιώτες, πραγματοποίησαν εξαιρετική πορεία και εξασφάλισαν την έξοδό τους στην Ευρώπη.



Συμπέρασμα; Μόλις η μία από τις οκτώ νεοφώτιστες ομάδες που νίκησαν στην πρεμιέρα υποβιβάστηκαν στο τέλος (ο Ολυμπιακός Βόλου έπεσε για εξωαγωνιστικούς λόγους), οπότε το ρητό «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», συνήθως επιβεβαιώνεται.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x