sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αρσιβαρίστας, παλαιστής ή τενόρος;

Κουίζ! Έλληνας αρσιβαρίστας, παλαιστής, προπονητής και μάνατζερ με μεγάλη επιτυχία που το επώνυμο του χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ένα άτομο, μεγάλου ύψους και μεγάλου βάρους. Ακόμα να το βρείτε; Να σας βοηθήσω λίγο ακόμα. Ήταν για ένα μικρό διάστημα και… τενόρος! Ούτε τώρα;

Κουίζ! Έλληνας αρσιβαρίστας, παλαιστής, προπονητής και μάνατζερ με μεγάλη επιτυχία που το επώνυμο του χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ένα άτομο, μεγάλου ύψους και μεγάλου βάρους. Ακόμα να το βρείτε; Να σας βοηθήσω λίγο ακόμα. Ήταν για ένα μικρό διάστημα και… τενόρος! Ούτε τώρα;

Ειδικά με το τελευταίο θα έπρεπε να το έχετε βρει! Είναι ο Δημήτρης Τόφαλος. Καθημερινά χρησιμοποιούμε αυτή την λέξη αλλά διαπιστώσατε και από μόνοι σας πως δεν σας ήρθε στο μυαλό. Την λέμε όλοι όταν έχουμε παχύνει και θέλουμε δίαιτα ή όταν βλέπουμε ένα πολύ ψηλό και βαρύ άντρα.

Τέλος πάντων, ο Δημήτρης Τόφαλος υπήρξε θρυλικός αθλητής της άρσης βαρών και της ελεύθερης πάλης (κατς). Γεννήθηκε στην Πάτρα, από γονείς Ζακυνθινούς, το 1882. Οι φυσικές του δυνατότητες άρχισαν να γίνονται γνωστές από πολύ μικρή ηλικία. Στην ηλικία των 12 και όταν έπαιζε κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές και ένα βαγόνι ήρθε κατά πάνω του και του συνέτριψε το χέρι. Οι γιατροί επέμεναν να του κόψουν το χέρι αλλά ο πατέρας του αρνήθηκε να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό. Αν κρίνουμε από τα επόμενα χρόνια, η κίνηση του αποδείχθηκε ορθή και παρά το γεγονός που το ένα χέρι ήταν μικρότερο από το άλλο, ο Δημήτρης Τόφαλος εξελίχθηκε σε τεράστιο αθλητή.

Mε πάρα πολλά πρωταθλήματα στο βιογραφικό του, ήταν έτοιμος να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 αλλά αρρώστησε. Στην Μεσο-Ολυμπιάδα της Αθήνας όμως το 1906, πήρε το χρυσό μετάλλιο, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, σηκώνοντας 142,5 κιλά. Το 1908, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου πάλι δεν πήρε μέρος αφού το αγώνισμα της άρσης βαρών δεν ήταν στην λίστα του επίσημου προγράμματος.

Την ίδια χρονιά, βιοποριστικοί κυρίως λόγοι τον ανάγκασαν να αφήσει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε με την ελεύθερη πάλη (κατς) και έγινε ευρέως γνωστός όταν αγωνίστηκε κόντρα στον παγκόσμιο πρωταθλητή, Φρανκ Γκοτζ. Ο Γκοτζ έσπασε το χέρι του Τόφαλου και παρά τους πόνους, ο Έλληνας αθλητής δεν εγκατέλειψε την μάχη, παρόλο που το κόστισε τρεις μήνες θητεία στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, έκανε και καριέρα τενόρου για να συμπληρώσει τα προς το ζην. Όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση, ο Δημήτρης Τόφαλος ανέλαβε να μανατζάρει τον Τζιμ Λόντο. Ο Τόφαλος υπήρξε εκ των ιδρυτών του ελληνοαμερικανικού αθλητικού συλλόγου της Νέας Υόρκης «Ερμής». Μάλιστα, τον συνόδευσε στην Αθήνα το 1930 για τον αγώνα με τον Ζιμπίνσκι, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το 1952, γύρισε στην πατρίδα και στην Πάτρα. Με καριέρα γεμάτη έπαθλα, 140 στην άρση βαρών και 251 στο κατς, ο Δημήτρης Τόφαλος πέθανε στις 15 Νοεμβρίου του 1966 και η γενέτειρα του, τον τίμησε, δίνοντας το όνομα του σε οδό και στο κλειστό Γυμναστήριο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x