sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η «καταραμένη» πτήση

Μπορεί να έχουν περάσει 43 χρόνια από τότε, αλλά στην πόλη Huntington της Δυτικής Virginia, όλοι θυμούνται και τιμούν τη 14η Νοεμβρίου. Το αεροπλάνο της πτήσης 932, που ερχόταν από την Ανατολική Carolina, χάνει απότομα ύψος και στις 19:36 συντρίβεται. Οι συνολικά 75 επιβάτες ήταν νεκροί. Οι 70 είναι παίκτες, προπονητικό τιμ και υποστηρικτές της ομάδας φούτμπολ του πανεπιστημίου «Μάρσαλ», ενώ οι άλλοι πέντε ήταν μέλη του πληρώματος.

Μπορεί να έχουν περάσει 43 χρόνια από τότε, αλλά στην πόλη Huntington της Δυτικής Virginia, όλοι θυμούνται και τιμούν τη 14η Νοεμβρίου.

Το αεροπλάνο της πτήσης 932, που ερχόταν από την Ανατολική Carolina, χάνει απότομα ύψος και στις 19:36 συντρίβεται.

Οι συνολικά 75 επιβάτες ήταν νεκροί.

Οι 70 είναι παίκτες, προπονητικό τιμ και υποστηρικτές της ομάδας φούτμπολ του πανεπιστημίου «Μάρσαλ», ενώ οι άλλοι πέντε ήταν μέλη του πληρώματος.

Ένα δυστύχημα, που όπως αναφέρεται από τα τοπικά Μέσα θα μπορούσε να αποφευχθεί, καθώς εκείνη την ημέρα έβρεχε αρκετά, ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Λόγοι που ήταν αρκετά σοβαροί, ώστε να ματαιωθεί η πτήση.

Η ομάδα του πανεπιστημίου επέστρεφε από την ήττα με σκορ 17-14 απέναντι στους Pirates της Ανατολικής Carolina. Μία εποχή που η συγκεκριμένη ομάδα, σπάνια χρησιμοποιούσε τα αεροπλάνα για τη μεταφορά της. Ωστόσο, τα 52 λεπτά που διαρκούσε η πτήση ήταν το «δέλεαρ» για τη γρήγορη επιστροφή.

Στις 18:38, το αεροπλάνο της πτήσης 932 απογειώνεται από το Κίνστον.

Στις 19:23, ο πιλότος επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Huntington, ενημερώνοντας πως κατεβαίνει στα πέντε χιλιάδες πόδια. Ο πύργος ελέγχου αποκρίνεται και ενημερώνει τον πιλότο να προσεγγίσει τον διάδρομο 11, ωστόσο τον προειδοποιεί πως υπάρχει αρκετή βροχή και ομίχλη.

Στις 19:36 το αεροπλάνο συντρίβεται σε ένα λόφο δίπλα από το αεροδρόμιο, με τους 75 επιβάτες να σκοτώνονται.

Από τη 12η Νοεμβρίου του 1972, τοποθετήθηκε ένα σιντριβάνι στο πανεπιστήμιο, στη μνήμη των 75 ψυχών. Τη 14η Νοεμβρίου το νερό παύει να κυλά από το σιντριβάνι μέχρι την πρώτη ανοιξιάτικη προπόνηση της ομάδας φούτμπολ, της επόμενης χρονιάς.

Το δυστύχημα αυτό ενέπνευσε ακόμα και δημιουργούς της «7ης Τέχνης», οι οποίοι ήθελαν να μεταφέρουν το τραγικό αυτό συμβάν στη μεγάλη οθόνη. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ντέμπορα Νόβακ, κατοίκου της πόλης Huntington, με τίτλο Marshall University: Ashes to Glory, το οποίο κυκλοφόρησε το 2000.

Έξι χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε η ταινία «We Are Marshall», όπου αρκετά γυρίσματα έγιναν στην πόλη Huntington, ενώ στο καστ συμμετείχαν γνωστοί ηθοποιοί όπως Matthew McConaughey και Matthew Fox.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κεφαλάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x