sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η πρώτη Ματωμένη Κυριακή!

Δεν είχε τα τραγικά αποτελέσματα των τριών που ακολούθησαν. Πόσω, μάλλον, εκείνα της τελευταίας, στις 30 Ιανουαρίου του 1972… Ωστόσο, η πρώτη Ματωμένη Κυριακή (Bloody Sunday ή Domhnach na Fola στα ιρλανδικά), σαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου, το 1887… άνοιξε το χορό των αιματηρών γεγονότων που συνδέονται με τις αγγλοϊρλανδικές σχέσεις και «πέτυχε» κάτι ιστορικό: αφύπνισε τις αριστερές δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας, που προχώρησαν στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος, στις 27 Φεβρουαρίου του 1900.

Δεν είχε τα τραγικά αποτελέσματα των τριών που ακολούθησαν.

Πόσω, μάλλον, εκείνα της τελευταίας, στις 30 Ιανουαρίου του 1972, όταν 26 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, δολοφονήθηκαν -από θρασύδειλους των ειδικών δυνάμεων, που πυροβολούσαν μέχρι και πισώπλατα.

Ωστόσο, η πρώτη Ματωμένη Κυριακή (Bloody Sunday ή Domhnach na Fola στα ιρλανδικά), σαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου, το 1887… άνοιξε το χορό των αιματηρών γεγονότων που συνδέονται με τις αγγλοϊρλανδικές σχέσεις και «πέτυχε» κάτι ιστορικό: αφύπνισε τις αριστερές δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας, που απέσυραν την υποστήριξή τους στο κόμμα των Ουίγων (Φιλελεύθερων) και προχώρησαν στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος, στις 27 Φεβρουαρίου του 1900.

Εκείνη την Κυριακή, πριν 124 χρόνια, σοσιαλιστές και αναρχικοί διαδήλωναν στο Λονδίνο, καταγγέλλοντας, αφενός την οικονομική πολιτική των Tories (Συντηρητικών), αφετέρου -και κυρίως- τους χειρισμούς τους στο Ιρλανδικό.

Οι 10.000 διαδηλωτές (αριθμός τεράστιος, αν αναλογιστεί κανείς την εποχή) φτάνουν στην πλατεία Τραφάλγκαρ με πορείες από διάφορα σημεία του -εργατικού- Ανατολικού Λονδίνου. Ανάμεσά τους, ο διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας και ακτιβιστής, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. Δεν θα πλησιάσουν καν στην πλατεία…

Αποφασισμένοι να τους εμποδίσουν, 2.000 αστυνομικοί και 400 στρατιώτες τους επιτίθενται. Από τις σφοδρές συγκρούσεις που ακολούθησαν, τρεις διαδηλωτές θα χάσουν τη ζωή τους και 200 θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Όσο για τους επικεφαλής, συνδικαλιστές της πορείας, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για έξι εβδομάδες.

Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, οι αγγλοϊρλανδικές σχέσεις θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο, και θα καταλήξουν, τελικά -μεταξύ άλλων- σε άλλες τρεις Ματωμένες Κυριακές.

Στις 31 Αυγούστου του 1913 κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 26 του ίδιου μήνα η μεγαλύτερη -σε διάρκεια- απεργία στην ιστορία της Ιρλανδίας (διήρκησε μέχρι τις 18 Ιανουαρίου του 1914) δύο άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες θα τραυματιστούν από την αστυνομία, ενώ στις 21 Νοεμβρίου του 1920, αφού ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός θα δολοφονήσει 14 Άγγλους πράκτορες και συνεργάτες αυτών, οι κατακτητές θα πυροβολήσουν στο ψαχνό και θα σκοτώσουν 15 φιλάθλους, κατά τη διάρκεια του αγώνα Τιπερέρι-Δουβλίνου, στο «Κροκ Παρκ» της ιρλανδικής πρωτεύουσας.

Για να φτάσουμε στην πιο Ματωμένη Κυριακή απ' όλες, στις 30 Ιανουαρίου του 1972.

Γι' αυτήν, ας «μιλήσει» το παρακάτω βίντεο…



Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x