Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η Δίκη του Calcio (Sportday / Χρήστος Σωτηρακόπουλος)

Οταν πριν από 20 χρόνια για πρώτη φορά οι εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων παρουσίασαν τον όρο maxi processo, οι Ιταλοί έσπευσαν να πιστέψουν πως αρκούσε η διεξαγωγή μιας δίκης σε μία τεράστια αίθουσα, με εκατοντάδες κατηγορούμενους, με δεκάδες δικηγόρους, υπερασπιστές και κατήγορους, για να νικηθεί η Μαφία.

Πέρασαν μήνες, χρειάστηκαν χιλιάδες ώρες, εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες, μέχρι να βγει η απόφαση, που τότε καταδίκασε σε συνολικά μερικές χιλιάδες χρόνια φυλακή κάποιους από τους σημαντικότερους αρχηγούς της Μαφίας, αλλά και κάποιες εκατοντάδες μέλη της τρομακτικής αυτής οργάνωσης. Από τότε είχαμε και κάποια άλλα maxi processo, πάντα όμως με το ίδιο αντικείμενο: Το εγκληματικό φαινόμενο της Μαφίας... Της Καμόρα... Της Ντράνγκεντα!

Σήμερα, ξεκινάει ένα ακόμη maxi processo, που σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα από τα προηγούμενα. Αυτήν τη φορά τα ονόματα των εμπλεκομένων δεν θα τρομάζουν κανέναν. Δεν θα παρευρεθεί στην τεράστια και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Σταδίου Ολίμπικο κανείς Τομάζο Μπουσέτα. Δεν θα ακουστεί κανείς Τοτό Ρίνα να υπερασπίζεται την τιμή εκείνου, αλλά κυρίως της μεγάλης «οικογένειας»!

Αυτήν τη φορά τα ονόματα θα είναι από αυτά που εδώ και κάποια χρόνια στην Ιταλία καθημερινά φιλοξενούνται στις χρωματιστές σελίδες της «Γκατζέτα ντέλο Σπορτ». Θα πρόκειται για τα ονόματα αυτών που συνεχώς αποτελούσαν πιστό καλεσμένο των σπουδαιότερων αθλητικών εκπομπών της ιταλικής τηλεόρασης. Θα είναι απλά τα ονόματα όσων εδώ και χρόνια στην Ιταλία είχαν καταστήσει το ιταλικό ποδόσφαιρο και ό,τι κινούνταν πέρα από αυτό «πράγμα δικό τους»! Πρόκειται για όλους αυτούς που δεν σεβάστηκαν τον απλό οπαδό και τον κορόιδεψαν. Δεν κέρδιζε πάντα ο καλύτερος. Απλά αυτός που έπρεπε να κερδίσει… νικούσε, με οποιοδήποτε τρόπο! Κατάφεραν να εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό και να επιβάλλουν την έννοια του «πρέπει». Κάποιοι «έπρεπε» να νικούν. Κάποιοι άλλοι έπρεπε να χάνουν. Κάποιοι «έπρεπε» να αποβάλλονται. Κάποιοι «έπρεπε» να διαιτητεύουν συγκεκριμένες ομάδες, συγκεκριμένους αγώνες. Εννοείται με συγκεκριμένα αποτελέσματα που «έπρεπε» να έρθουν!

Ολα αυτά περιέχονται στο παραπεμπτικό πόρισμα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αθλητικός εισαγγελέας Στέφανο Παλάτζι. Τριάντα φυσικά και νομικά πρόσωπα καλούνται να αποδείξουν πως δεν έχουν καμιά σχέση με το «βρόμικο κύκλωμα», που σύμφωνα με τις έρευνες των ιταλικών αρχών, υπήρχε και βασίλευε στο ιταλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 3 χρόνια. Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Μίλαν κατηγορούνται για παραβάσεις του ιταλικού αθλητικού κώδικα (άρθρα 1, 2, 6 και 9) και αν τελικά αποδειχθούν όσα ισχυρίζονται οι αρχές, τότε σίγουρα κάποιες από τις παραπάνω ομάδες θα αγωνίζονται του χρόνου σε μικρότερες κατηγορίες. Πέρα από τις 4 ομάδες, υπάρχουν και 26 πρόσωπα. Παράγοντες ομάδων, αρχιδιαιτητές, άνθρωποι της ιταλικής ομοσπονδίας εμπλέκονται στο μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο όλων των εποχών που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία. Ας μην ξεχνάμε βέβαια τους διαιτητές κι επόπτες, που έχουν τον δικό τους ξεχωριστό και ιδιαίτερο ρόλο στο σκάνδαλο. Θα ήταν σίγουρα αδικία αν δεν ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως κάποιοι από τους εμπλεκόμενους κατηγορούνται για πιο βαριά αδικήματα από κάποιους άλλους. Ετσι, θα ήταν άδικο να βάζαμε στο ίδιο επίπεδο τους Μότζι, Τζιράουντο, Μεάνι και Παϊρέτο, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, με κάποιους διαιτητές και επόπτες που ενεργούσαν υπό καθεστώς φοβίας και εξάρτησης. Τι να πούμε δηλαδή για τον διαιτητή Παπαρέστα, που κατηγορείται γιατί παρέλειψε να καταγγείλει στην ομοσπονδία ότι ο γενικός διευθυντής της Γιουβέντους Λουτσιάνο Μότζι, διαμαρτυρόμενος μετά το τέλος της αναμέτρησης Ρετζίνα-Γιουβέντους του 2004 για κάποια σφυρίγματα, τον κλείδωσε μαζί με τους βοηθούς του στα αποδυτήρια του γηπέδου; Είναι ίδιο με αυτά που κατηγορείται ο Μάσιμο Ντε Σάντις, τον οποίο συναντάμε σε κάθε επεισόδιο του σίριαλ και που οι ιταλικές αρχές θεωρούν ως τον διαιτητή αρχηγό της συμμορίας;

Επειτα από επίπονες προσπάθειες τόσο στη Γερμανία, όπου όλα τα κεφάλια του ιταλικού ποδοσφαίρου βρίσκονται για το Μουντιάλ, όσο και πίσω στην Ιταλία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σε αποκλειστικότητα το πλήρες παραπεμπτικό πόρισμα! Αυτά που αναφέρονται μέσα στις 105 σελίδες του σοκάρουν.

«Υπήρχε ένα έντονο και καλά ριζωμένο δίκτυο καλών σχέσεων, εκτεταμένης διάρκειας, μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της ομοσπονδίας και παραγόντων, ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά και παραγόντων εκτός του αθλητικού χώρου, με στόχο την οργάνωση ενός συστήματος που είχε ως στόχο τον έλεγχο και την κατεύθυνση των διαιτητών, κυρίως, αλλά και ολόκληρου του διαιτητικού χώρου»... Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο εισαγγελέας Στέφανο Παλάτζι, ολοκληρώνοντας την έρευνα με τίτλο «Οφ-σάιντ» χάρη και στη συμβολή και των Εισαγγελιών στη Ρώμη, στο Τορίνο και στη Νάπολι.

Πριν δούμε τα στοιχεία του πορίσματος, μία αναγκαία εξιστόρηση για το ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές του «Μoggiopoli» και πώς «έστησαν» το σύστημα.

Ο... αξιότιμος κύριος Μότζι

Κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν, εκτός του Λουτσιάνο Μότζι, ο Αντόνιο Τζιράουντο, οι αρχιδιαιτητές Παϊρέτο και Μπέργκαμο, ο πρόεδρος των διαιτητών Λανέζε, οι πρόεδροι Λοττίτο και αδελφοί Ντελα Βάλλε, ο παράγοντας της Μίλαν για τη διαιτησία Μεάνι, ο πρώην πρόεδρος της Μίλαν και της Λίγκας Αντριάνο Γκαλιάνι καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας Φράνκο Καρράρο.

Ο Λουτσιάνο Μότζι είναι αυτός, ο οποίος φέρεται να διευθύνει κάθε καλά ενορχηστρωμένη ενέργεια της συμμορίας, με στόχο την ευνοϊκή μεταχείριση της Γιουβέντους. Είναι αυτός που αγοράζει από την Ελβετία τηλεφωνικές συσκευές και νούμερα, τα οποία στη συνέχεια τα μοιράζει στους αρχιδιαιτητές, αρχικά για να μπορούν να έχουν επαφή σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μα πάνω από όλα χωρίς να τους... παρακολουθεί κανείς! Είναι αυτός που τηλεφωνεί σχεδόν καθημερινά στους αρχιδιαιτητές Παϊρέτο και Μπέργκαμο, για να τους υποδείξει ποιους διαιτητές θέλει για τα φιλικά, την περίοδο της προετοιμασίας, για τη Γιούβε. Είναι αυτός που διατάζει τον Παϊρέτο να του ορίσει (ως μέλος της επιτροπής ορισμού διαιτητών στην ΟΥΕΦΑ) κάποιον βολικό για την αναμέτρηση της Γιουβέντους στη Σουηδία με την Τζουγκάρντεν. Είναι αυτός που 2-3 μέρες πριν από την καθιερωμένη κλήρωση των διαιτητών, τηλεφωνεί στον Μπέργκαμο για να τον ενημερώσει ποιους θέλει στον αγώνα της Γιούβε, αλλά και ποιους έχει σκεφτεί να στείλει στα άλλα ματς. Είναι αυτός που πριν από όλους μαθαίνει πότε επιστρέφουν οι τιμωρημένοι διαιτητές κι επόπτες. Είναι αυτός που ορίζει με πόσες αγωνιστικές πρέπει να τιμωρηθούν οι διαιτητές, αν πρέπει να τιμωρηθούν και για ποιο λόγο.

Μια Μαζεράτι για δώρο!

Είναι ο Μότζι που αναλαμβάνει άλλες φορές να σώσει κι άλλες φορές να καταστρέψει το όνομα ενός διαιτητή, χάρη στις γνωριμίες-υποταγές που έχει εξασφαλίσει με κάποιους παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών, οι οποίοι, σαν στρατιώτες, αθωώνουν ή κατηγορούν τους διαιτητές για τις υποδείξεις τους ανάλογα με το τι νωρίτερα τους έχει υποδείξει ο Λουτσιάνο...

Είναι αυτός που οργανώνει τα γεύματα μεταξύ όλων των παραπάνω μακριά από τη δημοσιότητα, για να οργανωθεί καλύτερα το... διαιτητικό έγκλημα... Είναι τέλος αυτός που ύστερα από κάποια εξυπηρέτηση από πλευράς του Παϊρέτο, του τηλεφωνεί ένα απόγευμα για να τον ενημερώσει πως η Μαζεράτι που επιθυμεί θα είναι έτοιμη σε 10 μέρες και ότι θα τον ενημερώσει πότε να πάει στα κεντρικά της FΙΑΤ να την παραλάβει!

Ο Τζιράουντο, που ήταν επίσης πανίσχυρος στη Γιούβε, είναι αυτός που κανονίζει όλα τα παραπάνω με τον Λουτσιάνο, αυτός που πολλές φορές κατηγορεί τους διαιτητές, έτσι ώστε να νιώσουν ντροπή, αλλά και υποταγή, για κάποια μικροσφυρίγματα εναντίον της «Μεγάλης Κυρίας». Είναι αυτός που συμφωνεί με τον Μότζι για τα πάντα, κυρίως για τις μεταγραφές, ακόμα κι αν αυτές επιτυγχάνονται με αθέμιτο τρόπο, όπως με τον Ιμπραΐμοβιτς και τον Καναβάρο, που τους ανάγκαζαν να διαμαρτύρονται συνέχεια και να απειλούν τις τότε ομάδες τους ότι ή τους δίνουν στην πρωταθλήτρια Ιταλίας ή... θα σταματούσαν το ποδόσφαιρο.

Οι Παϊρέτο και Μπέργκαμο είναι αυτοί που ορίζουν τους διαιτητές και τους επόπτες, ανάλογα με το ποιος έχει κάνει την παραγγελία. Είτε την έχει κάνει ο Μότζι είτε ο Μεάνι για λογαριασμό της Μίλαν... Στην κλήρωση (παρωδία) πάντα τυχαίνουν αυτοί που επιθυμούν! Είναι αυτοί οι δύο, οι οποίοι αρχικά απειλούν τον Λοτίτο να καθίσει ήρεμος και να μη φωνάζει για τη διαιτησία, διαφορετικά η Β' Εθνική είναι… κοντά. Είναι ο Μεάνι εκείνος που πληροφορεί τον Μότζι πως μπορούν να αγοράσουν από τρίτα πρόσωπα στοιχεία για κάποιες απάτες (όχι ποδοσφαιρικές) που έχουν κάνει οι Ντελα Βάλλε, με στόχο να τους εκβιάζουν στις εκλογές των οργάνων. Είναι εκείνος που κανονίζει γεύματα στο σπίτι του προκειμένου να σπάσει ο πάγος μεταξύ των (πρώην φίλων) Μότζι και Ντε Σάντις. Κάτι που τελικά έγινε. Είναι αυτός που δίνει οδηγίες στον Ντε Σάντις να «κιτρινίζει» ή να αποβάλει τους παίκτες των ομάδων που την ερχόμενη αγωνιστική θα συναντούσε η Γιουβέντους! Τα ίδια και ο Λανέζε, ο οποίος δεχόταν εντολές από τον Μεάνι σχετικά με τους επόπτες που θα όριζε.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΖΙ, ΠΑΡΑ ΕΧΘΡΟΙ

Υπάρχουν οι πρόεδροι των Λάτσιο και Φιορεντίνα, ο Λοτίτο και οι αδελφοί Ντελα Βάλλε, οι οποίοι αρχικά τα βάζουν με το «σύστημα Μότζι», όταν όμως βλέπουν ότι μόνο μαζί τους μπορούν να σωθούν, χωρίς δεύτερη σκέψη το πράττουν. Ετσι καταφέρνουν η πρώτη να σωθεί άνετα και στη συνέχεια να κυνηγήσει το ΟΥΕΦΑ, η δεύτερη να παλεύει μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για να σωθεί. Μία τελευταία αγωνιστική, που εκτός από το δικό της αποτέλεσμα, υπήρχε και η αναμέτρηση Λέτσε-Πάρμα, και στην οποία δεν έπρεπε με κανέναν τρόπο να νικήσει η Πάρμα. Αποτέλεσμα: 3-3. Διαιτητής ο Ντε Σάντις, ο οποίος την επομένη του αγώνα δέχεται τα εύσημα των αρχιδιαιτητών για την επιλεκτική και… χειρουργική του διαιτησία!

Υπάρχει τέλος και ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας Καράρο, ο οποίος μετά τις πιέσεις του Λοτίτο ξεκινάει μία εκστρατεία για τη σωτηρία της Λάτσιο, φθάνοντας στο σημείο να ορίζει εκείνος, μέσω Παϊρέτο και Μπέργκαμο, τους διαιτητές των αναμετρήσεων των «λατσιάλι»!

Οπως προκύπτει από την έρευνα των ιταλικών αρχών, όλα τα αδικήματα για τα οποία και παραπέμπονται όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, συνέβαιναν κατά εξακολούθηση και με τέτοιο τρόπο, ώστε το δίκτυο Μότζι-Παϊρέτο-Μπέργκαμο να αποτελεί τον μοναδικό σε δύναμη και εξουσία μηχανισμό που καθοδηγούσε το κάλτσιο τα τελευταία χρόνια.Υπήρχε και το «σύστημα Μίλαν», με εκπρόσωπό του κυρίως τον Μεάνι, αλλά και τον Γκαλιάνι, το οποίο όμως δρούσε περιοδικά και σίγουρα με μικρότερη επιτυχία!

Να υπογραμμίσουμε ότι, πέρα από την έρευνα για το «σύστημα Μότζι», υπάρχει κι άλλη σε εξέλιξη για περαιτέρω στημένα παιχνίδια στην Ιταλία, με πιθανή εμπλοκή της ομοσπονδίας, και για την GEA, την εταιρεία που ανήκει στον γιο του Μότζι κι ελέγχει δεκάδες προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές. Αλλά υπάρχει και έφεση, στην οποία έχει προχωρήσει ο Εισαγγελέας του Τορίνο Γκουαρινιέλλο για την υπόθεση ντόπινγκ που αφορούσε τη Γιούβε, γιατί, όπως αποκαλύφθηκε, υπήρξαν αρκετοί πληροφοριοδότες μέσα από την Εισαγγελία που ενημέρωναν τον Μότζι και τον βοηθούσαν να εξαφανίζει κάποιες αποδείξεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

1. Λουτσιάνο ΜΟΤΖΙ, Αντόνιο ΤΖΙΡΑΟΥΝΤΟ, Ινοτσέντζο ΜΑΤΖΙΝΙ, Πάολο ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ, Πιερλουίτζι Παϊρέτο, Τούλιο Λανέζε και Μάσσιμο Ντε ΣΑΝΤΙΣ, για παραβίαση του άρθρου 1,1 του Ιταλικού Αθλητικού Κώδικα (ΙΑΚ) και για παράβαση των άρθρων 6,1 και 6,2 του ΙΑΚ, επειδή κατά τη διάρκεια που κατείχαν τις θέσεις και τα αξιώματα που προαναφέρονται, είχαν συμπεριφορές οι οποίες, κυρίως μέσω συναντήσεων και γενικότερων επαφών που λάμβαναν χώρα μέσω τηλεφώνων με σύνδεση από ξένη χώρα, με συνομιλίες με περιεχόμενο που έμενε κρυφό, καθώς και με συναντήσεις που δεν είχαν δημόσιο χαρακτήρα, ήταν αντίθετες με τις αρχές της τιμιότητας, της καλής πίστης και συγχρόνως είχαν στόχο να εξασφαλίσουν πλεονέκτημα στη βαθμολογία για λογαριασμό της Γιουβέντους, κυρίως μέσω της χειραγώγησης ολόκληρου του συστήματος διαιτησίας, με αποτέλεσμα την προσβολή κάθε αρχής «fair play», συναγωνισμού, ουδετερότητας, αμεροληψίας και ανεξαρτησίας, αρχών που χαρακτηρίζουν την ομαλή και πραγματική λειτουργία της διαιτησίας. Με το επιβαρυντικό σύμφωνα με το άρθρο 6, 6 του ΙΑΚ για τον μεγάλο αριθμό αρνητικών συμπεριφορών που είχε και για το πραγματικό πλεονέκτημα που απέκτησε στη βαθμολογία.

2. Το Σωματείο ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ, για άμεση και υποθετική ευθύνη, σύμφωνα με το άρθρο 6 το άρθρο 9,3 το άρθρο 2,4 του ΙΑΚ για όσα προαναφέρονται στο σημείο της αναφοράς στους νομικούς εκπρoσώπους της ομάδας καθώς και στους άλλους μη επισήμους παράγοντες του σωματείου. Με το επιβαρυντικό σύμφωνα με το άρθρο 6,6 του ΙΑΚ για τον μεγάλο αριθμό αρνητικών συμπεριφορών που είχε και για το πραγματικό πλεονέκτημα στη βαθμολογία.

3. ΜΟΤΖΙ και ΤΖΙΡΑΟΥΝΤΟ για την παραβίαση των αρχών της τιμιότητας, της καλής πίστης εκ του άρθρου 1,1 ΙΑΚ, επειδή μετά το τέλος της αναμέτρησης μεταξύ Ρετζίνα-Γιουβέντους της 06/11/04 είχαν τη συμπεριφορά που παραπάνω περιγράφεται στην παράγραφο που αφορά τη διαιτησία.

4. Το σωματείο ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ για την άμεση ευθύνη της συμπεριφοράς των παραγόντων της, σύμφωνα με το άρθρο 2,4 του ΙΑΚ, που παραπάνω περιγράφεται.

5. ΠΑΠΑΡΕΣΤΑ και ΙΝΓΚΑΡΤΖΙΟΛΑ επειδή παρέλειψαν να αναφέρουν τη συμπεριφορά των παραγόντων της Γιουβέντους που παραπάνω αναφέρεται, παραβίαση των αρχών τιμιότητας, καλής πίστης, άρθρο 1,1.

6. ΛΑΝΕΖΕ, επειδή κατά παράβαση των αρχών της τιμιότητας… (ακολουθούν τα ίδια με παραπάνω) του άρθρου 1,1 ενθάρρυνε και συμβούλεψε τον Ινγκαρτζιόλα να τηρήσει την παραπάνω αναφερόμενη στάση και να παραλείψει την αναφορά του συμβάντος.

7. ΜΟΤΖΙ για παραβίαση του άρθρου 6,1 πρώτο μέρος... επειδή έπραξε με στόχο άμεσο να επηρεάσει τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων Γιουβέντους-Λάτσιο, 05/12/05, και Μπολόνια-Γιουβέντους, 12/12/05, όπως παραπάνω αναφέραμε. Με το επιβαρυντικό σύμφωνα με το άρθρο 6,6 του ΙΑΚ, για τον μεγάλο αριθμό τέτοιων συμπεριφορών.

8 Πάολο ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ για παραβίαση του άρθρου 6,1 πρώτο μέρος (...) επειδή έπραξε με στόχο άμεσο να επηρεάσει τη διεξαγωγή της αναμέτρησης Γιουβέντους-Ουντινέζε, 13/2/2005, όπως παραπάνω περιγράφεται.

9. Μάσσιμο Ντε ΣΑΝΤΙΣ για παραβίαση του άρθρου 6,1 πρώτο μέρος (...) επειδή δέχτηκε να συμμετάσχει στο σχέδιο του Μότζι με στόχο άμεσο να αλλάξει, επηρεάσει τη διεξαγωγή της αναμέτρησης Μπολόνια-Γιουβέντους, μέσω της χρήσης της κίτρινης κάρτας στον αγώνα Φιορεντίνα-Μπολόνια, 5/12/04, που προηγήθηκε της παραπάνω αναμέτρησης, όπως παραπάνω περιγράφεται.

10. Η ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ Α.Ε., για ευθύνη άμεση και υποθετική σύμφωνα με τα άρθρα 6,1-9,3-2,4 ΙΑΚ, για όσα αναφέρονται στα κεφάλαια 7-8-9 σχετικά με τον παράγοντά της με νομική αντιπροσώπευση, καθώς και τα άλλα πρόσωπα που δεν είχαν τέτοια, για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Με το επιβαρυντικό σύμφωνα με το άρθρο 6,6 του ΙΑΚ για τον μεγάλο αριθμό τέτοιων συμπεριφορών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΤΣΙΟ

Για τις αναμετρήσεις Λάτσιο-Μπρέσια, Κιέβο Βερόνα-Λάτσιο, Λάτσιο-Πάρμα και Μπολόνια-Λάτσιο,

Κατηγορούνται:

11. Κλαούντιο ΛΟΤΙΤΟ, πρόεδρος της Λάτσιο, επειδή μέσω των επαφών που είχε ξεκινήσει και συνέχισε να έχει με τον τότε πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Φράνκο Καρράρο, προσπάθησε να τον παρακινήσει για να πιέσει τον τότε αρχιδιαιτητή Πάολο Μπέργκαμο, αλλά και τον εκάστοτε διαιτητή που θα οριζόταν για τις αναμετρήσεις της Λάτσιο, έτσι ώστε να ευνοηθεί η ομάδα ακόμα κι αν έπρεπε να αλλάξει το αποτέλεσμα ή πιέζοντας ο Καρράρο τον Μπέργκαμο να ορίσει διαιτητή που θα ευνοούσε τη Λάτσιο, κατά παράβαση του άρθρου 6,1 και του άρθρου 6,2 όπως περιγράφεται παραπάνω.

12. Φράνκο ΚΑΡΡΑΡΟ ο οποίος, ως πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ασκούσε πιέσεις στον αρχιδιαιτητή υπεύθυνο ορισμού διαιτητών Πάολο Μπέργκαμο, προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να ενεργούσε για να ορίζει διαιτητή ευνοϊκό προς τη Λάτσιο, έτσι ώστε, πιέζοντας τον εκάστοτε διαιτητή των αναμετρήσεων της Λάτσιο, να σφυρίζει υπέρ της, κατά παράβαση του άρθρου 6,1 και του άρθρου 6,2 όπως περιγράφεται παραπάνω.

13. Πάολο ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ, με την ιδιότητα του υπευθύνου ορισμού διαιτησίας, επειδή ασκούσε πιέσεις στον ορισθέντα διαιτητή έτσι ώστε να ευνοηθεί η ομάδα της Λάτσιο, με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος ή, σε κάθε περίπτωση, με μια διαιτησία που θα είχε ως στόχο την εξασφάλιση πλεονεκτήματος για τη Λάτσιο, κατά παράβαση του άρθρου 6,1και του άρθρου 6,2 όπως περιγράφεται παραπάνω.

14. Ινοτσέντζο ΜΑΝΤΣΙΝΙ, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας, επειδή δεν τήρησε την υποχρέωσή του, ως παράγοντας της ομοσπονδίας, να ενημερώσει τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα ότι γνώριζε πως τρίτοι είχαν πράξει ή σκόπευαν να πράξουν έτσι ώστε να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης Λάτσιο-Μπρέσια, 2/2005, κατά παράβαση του άρθρου 6,7 όπως περιγράφεται παραπάνω.

15. Αθλητική Εταιρεία Λάτσιο Ε.Α. για ευθύνη άμεση και υποθετική σύμφωνα με τα άρθρα 6,1 9,3 και 2,4 ΙΑΚ, για όσα αναφέρονται σχετικά στον παράγοντά της με νομική αντιπροσώπευση, καθώς και τρίτων, για το συμφέρον της εταιρείας.

16/17/18 Οι διαιτητές Τζιανλούκα ΡΟΚΚΙ, Ντομένικο ΜΕΣΙΝΑ και Πάολο ΤΑΛΙΑΒΕΝΤΟ, επειδή με τη συμπεριφορά τους, τις επαφές τους, άμεσες ή έμμεσες, έπραξαν έτσι ώστε να αλλοιωθούν η διεξαγωγή και το αποτέλεσμα των συναντήσεων Κιέβο Βερόνα-Λάτσιο, Λάτσιο-Πάρμα και Μπολόνια-Λάτσιο, αντίστοιχα, κατά παράβαση του άρθρου 6,1 και του άρθρου 6,2 όπως περιγράφεται παραπάνω.

19 Κόσιμο Μαρία ΦΕΡΡΙ, με την ιδιότητα, τότε, του στελέχους της επιτροπής επίλυσης οικονομικών στο κέντρο της ομοσπονδίας, επειδή δεν τήρησε την υποχρέωσή του, ως παράγοντας της ομοσπονδίας, να ενημερώσει τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα ότι γνώριζε πως τρίτοι είχαν πράξει ή σκόπευαν να πράξουν έτσι ώστε να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης Κιέβο Βερόνα-Λάτσιο, 20/2/05, κατά παράβαση του άρθρου 6,7 όπως περιγράφεται παραπάνω.

20. Αθλητική Εταιρεία Λάτσιο Α.Ε. για ευθύνη άμεση και υποθετική σύμφωνα με τα άρθρα 6,1 9,3 και 2,4 ΙΑΚ, για όσα αναφέρονται σχετικά στον παράγοντά της με νομική αντιπροσώπευση, καθώς και τρίτων, για το συμφέρον της εταιρείας.

ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ σύμφωνα με το άρθρο 6,6 ΙΑΚ, εις βάρος των ΛΟΤΙΤΟ ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ, ΠΑΪΡΕΤΟ, ΜΑΤΖΙΝΙ, για την πλειονότητα των συμπεριφορών τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΛΑΤΣΙΟ-ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ:

27. Ντιέγκο ΝΤΕΛΑ ΒΑΛΛΕ, με την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου της Φιορεντίνα, επειδή πρότεινε στον πρόεδρο της ομάδας Λάτσιο, με την ευκαιρία της αναμέτρησης Λάτσιο-Φιορεντίνα, να δεχτεί ο Λοτίτο να λήξει ισόπαλη η αναμέτρηση μεταξύ τους, στη Ρώμη την 22/05/2005 (άρθρο 6,1 και άρθρο 6,2) όπως περιγράφεται παραπάνω.

28. ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ Α.Ε. για άμεση ευθύνη, βάσει του άρθρου 2,3 και 2,4 καθώς και άρθρο 6,4 ΙΑΚ, σε σχέση με τη συμπεριφορά του παράγοντα της ομάδας που περιγράφεται πιο πάνω

29. Κλαούντιο ΛΟΤΙΤΟ, ως πρόεδρος της Λάτσιο, επειδή δεν τήρησε την υποχρέωσή του, ως παράγοντας της ομοσπονδίας, να ενημερώσει τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα ότι είχε δεχτεί από τον πρόεδρο της Φιορεντίνα, με την ευκαιρία της αναμέτρησης Λάτσιο-Φιορεντίνα, πρόταση να λήξει ισόπαλη η αναμέτρηση μεταξύ τους, στην Ρώμη την 22/05/2005, σε παράβαση του άρθρου 6,1.

30. Αθλητική Εταιρεία Λάτσιο Α.Ε. για ευθύνη άμεση, σύμφωνα με το άρθρο 2,4 ΙΑΚ, για όσα αναφέρονται σχετικά στον παράγοντά της με νομική αντιπροσώπευση, καθώς και τρίτων, για το συμφέρον της εταιρείας.

31. Κόσιμο Μαρία ΦΕΡΡΙ, με την ιδιότητα, τότε, του στελέχους της επιτροπής επίλυσης οικονομικών στο κέντρο της Ομοσπονδίας, επειδή δεν τήρησε την υποχρέωσή του, ως παράγοντας της ομοσπονδίας, να ενημερώσει τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα πως γνώριζε ότι ο πρόεδρος της Λάτσιο Λοτίτο, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις, είχε δεχτεί από τον πρόεδρο της Φιορεντίνα, με την ευκαιρία της αναμέτρησης Λάτσιο-Φιορεντίνα, πρόταση να λήξει ισόπαλη η αναμέτρηση μεταξύ τους, στην Ρώμη την 22/05/2005, πρόταση, η οποία από μόνη της αποτελεί παραβίαση του άρθρου 6,1.

32. Ντιέγκο ΝΤΕΛΑ ΒΑΛΛΕ, με την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου της Φιορεντίνα, επειδή προσπάθησε και κατάφερε να αποκτήσει επαφές και σχέσεις με τους παράγοντες της Γιουβέντους, Μότζι και Τζιράουντο, είτε άμεσα ο ίδιος είτε μέσω του Σάντρο Μενκούτσι ή μέσω του αδελφού του Αντρέα Ντελα Βάλλε, αλλά και με τον αρχιδιατητή Πάολο Μπέργκαμο, πιέζοντάς τους με στόχο να αποκτήσει πλεονεκτήματα για τη Φιορεντίνα, είτε με τη μορφή αλλοίωσης του αποτελέσματος ή της διεξαγωγής της αναμέτρησης, μέσω της επιλογής για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ενός διαιτητή, ο οποίος θα ευνοούσε τη Φιορεντίνα... (άρθρο 6,1 και 6,2).

33. Αντρέα ΝΤΕΛΛΑ ΒΑΛΛΕ, Πρόεδρος της Φιορεντίνα, επειδή προσπάθησε και κατάφερε να αποκτήσει επαφές και σχέσεις με τους παράγοντες της Γιουβέντους, ΜΟΤΖΙ και ΤΖΙΡΑΟΥΝΤΟ, είτε άμεσα ο ίδιος είτε μέσω του Σάντρο ΜΕΝΚΟΥΤΣΙ ή μέσω του αδελφού του Ντιέγκο ΝΤΕΛΛΑ ΒΑΛΛΕ, αλλά και με τον Αρχιδιατητή Πάολο ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ, πιέζοντάς τους με στόχο να αποκτήσει πλεονεκτήματα για την Φιορεντίνα, είτε με την μορφή αλλοίωσης του αποτελέσματος ή της διεξαγωγής της αναμέτρησης, μέσω της επιλογής για την συγκεκριμένη αναμέτρηση ενός διαιτητή ο οποίος θα ευνοούσε την Φιορεντίνα... (άρθρα 6,1 και 6,2).

34. Σάντρο ΜΕΝΚΟΥΤΣΙ, Εκτελεστικός διαχειριστής και σύμβουλος της Φιορεντίνα, επειδή προσπάθησε και κατάφερε να αποκτήσει επαφές και σχέσεις με τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας Ινοτσέντζο Ματζίνι, αλλά και με τον αρχιδιατητή Πάολο Μπέργκαμο, πιέζοντάς τους με στόχο να αποκτήσει πλεονεκτήματα για τη Φιορεντίνα είτε με τη μορφή αλλοίωσης του αποτελέσματος ή της διεξαγωγής της αναμέτρησης, μέσω της επιλογής για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ενός διαιτητή, ο οποίος θα ευνοούσε τη Φιορεντίνα... (άρθρα 6,1 και 6,2).

35. Ινοτσέντζο ΜΑΤΖΙΝΙ, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, επειδή συμμετείχε με πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση και συνέχιση των επαφών και σχέσεων των παραγόντων της Φιορεντίνα με τον αρχιδιαιτητή Πάολο Μπέργκαμο, με στόχο την εξασφάλιση για τη Φιορεντίνα ευνοϊκής μεταχείρισης από τους διαιτητές.

36. Πάολο Μπέργκαμο με την ιδιότητα του Επίτροπου της εθνικής επιτροπής των διαιτητών της Α' και Β' κατηγορίας της Ιταλίας, επειδή δέχτηκε να συνεργαστεί, αγνοώντας τα εξαιρετικά συγκεκριμένα και σημαντικά καθήκοντα και υποχρεώσεις σχετικά με τις αρχές της μυστικότητας, αυτονομίας, αμεροληψίας, που συνδέονται άμεσα με το καθήκον του, αποκτώντας επαφές και σχέσεις με τους παράγοντες της Φιορεντίνα άμεσα ή και έμμεσα, μέσω του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας Ινοτσέντζο Ματζίνι, με στόχο την ευνοϊκή μεταχείριση της Φιορεντίνα από τους διαιτητές είτε κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων είτε μέσω ορισμού διαιτητή φιλικά διακείμενου προς τη Φιορεντίνα... (άρθρο 6,1 και άρθρο 6,2).

37. ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ Α.Ε, για άμεση και αντικειμενική ευθύνη, βάσει του άρθρου 2,3 και του άρθρου 2,4, των άρθρων 6,2-6,3-6,4 ΙΑΚ, όσον αφορά τη συμπεριφορά των παραγόντων της ομάδας όπως παραπάνω περιγράφεται, αλλά και για ευθύνη υποθετική, βάση του άρθρου 9,3.

ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ-ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ...
ΚΙΕΒΟ-ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ... ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ-ΑΤΑΛΑΝΤΑ...


43/50/57 Οι διαιτητές Πάολο Μπερτίνι, Πάολο Ντονταρίνι και Πασκουάλε Ρονταμόντι, επειδή συμφώνησαν με τις υποδείξεις και τις συγκεκριμένες εντολές που δέχτηκαν από τον υπεύθυνο ορισμού Πάολο Μπέργκαμο, σχετικά με τη συμπεριφορά που θα έπρεπε να είχαν στους αγώνες της Φιορεντίνα, με στόχο να ευνοηθεί αυτή η ομάδα, ακόμα και να νικήσει στις αναμετρήσεις, Μπολόνια-Φιορεντίνα, Κιέβο-Φιορεντίνα και Φιορεντίνα-Αταλάντα, αντίστοιχα (άρθρα 6,1 και 6,2).

ΑΓΩΝΑΣ ΛΕΤΣΕ-ΠΑΡΜΑ

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έκρυβε μια άγρια… ομορφιά, αφού η ομάδα για την οποία όλοι προσπαθούσαν να κάνουν κάτι, η Φιορεντίνα, ήθελε μία «ειδική» τακτική από τον διαιτητή της αναμέτρησης Ντε Σάντις, μιας και με κανέναν τρόπο δεν έπρεπε η Πάρμα να πάρει το «διπλό», απέναντι σε μία υποβιβασμένη Λέτσε... Το ματς έληξε 3-3, με τον Ντε Σάντις να αφήνει την Πάρμα με εννέα παίκτες!

64. Μάσσιμο Ντε ΣΑΝΤΙΣ, επειδή ως διαιτητής συμφώνησε με τις υποδείξεις και τις συγκεκριμένες εντολές που πήρε από τον υπεύθυνο ορισμού Πάολο Μπέργκαμο, σχετικά με τη συμπεριφορά που θα έπρεπε να είχε στην αναμέτρηση Λέτσε-Πάρμα, με στόχο να ευνοηθεί η Φιορεντίνα. Ο Ντε Σάντις εγγυήθηκε πως σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να νικήσει η Πάρμα, αφού σε περίπτωση ισοβαθμίας η Φιορεντίνα θα έπεφτε στη Β' Ιταλίας... (άρθρα 6,1 και 6,2).

65. ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ Α.Ε, για άμεση και αντικειμενική ευθύνη, βάσει των άρθρων 2,3 και 2,4, των άρθρων 6,2-6,3-6,4 ΙΑΚ, όσον αφορά τη συμπεριφορά των παραγόντων της ομάδας, όπως παραπάνω περιγράφεται, αλλά και για ευθύνη υποθετική, βάσει του άρθρου 9,3.

66. ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6,6 ΤΟΥ ΙΑΚ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΝΤΙΕΓΚΟ ΝΤΕΛΑ ΒΑΛΛΕ, ΑΝΤΡΕΑ ΝΤΕΛΑ ΒΑΛΛΕ, ΜΕΝΚΟΥΤΣΙ, ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ, ΠΑΪΡΕΤΟ ΚΑΙ ΜΑΤΖΙΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΛΑΝ


67. Ο κύριος Λεονάρντο Μεάνι, ο κύριος Τζεννάρο Μάτζεϊ και ο κύριος Αντριάνο Γκαλιάνι, για παραβίαση του άρθρου 1 του ΙΑΚ (αρχή εντιμότητας...), ο πρώτος επειδή, ως παράγοντας της Μίλαν για τη διαιτησία, στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης προσπάθειάς του, κατάφερε να εξασφαλίσει επόπτες της αρεσκείας του, τηλεφωνώντας δύο φορές στον κύριο Τζεννάρο Μάτζεϊ, αντιπρόεδρο των διαιτητών με αρμοδιότητα τους επόπτες, εκφράζοντας αρχικά τα παράπονά του για κάποιες προηγούμενες επιλογές του και εξασφαλίζοντας στη συνέχεια για την αναμέτρηση Μίλαν-Κιέβο (20 Απριλίου 2005) τον επόπτη Κλαούντιο Πουλίζι όπως ακριβώς είχε ζητήσει. Ο δεύτερος επειδή, αφού πιέστηκε, τελικά ικανοποίησε τις απαιτήσεις του παράγοντα της Μίλαν σχετικά με τον ορισμό συγκεκριμένου επόπτη... Ο Γκαλιάνι, επειδή, όντας αντιπρόεδρος της Μίλαν, ενημερωμένος από τον Μεάνι σχετικά με τις ενέργειες εκείνου για την εξασφάλιση «φιλικών» συνεργατών για τις αναμετρήσεις της Μίλαν, επικροτούσε. Ολες οι παραπάνω συμπεριφορές περιγράφονται πιο πάνω στο πόρισμα...

67. Η ομάδα Μίλαν, για ευθύνη άμεση και αντικειμενική βάσει των άρθρων 2,3 και 2,4 για όσα περιγράφονται παραπάνω...

68. Ο κύριος Λεονάρντο Μεάνι, για παράβαση των άρθρων 6,1 και 6,2 ΙΑΚ, γιατί μεταξύ 17 και 20 Απριλίου του 2005, αφού αρχικά εξασφάλισε τον ορισμό των εποπτών Πουλίζι και Μπαμπίνι για την αναμέτρηση Μίλαν-Κιέβο, 20/04/05, στη συνέχεια τηλεφώνησε στους δύο επόπτες, με στόχο να αλλοιώσει την κανονική διεξαγωγή της αναμέτρησης, προειδοποιώντας τους ότι σε περίπτωση που υπάρξουν αμφισβητούμενες φάσεις, θα πρέπει να υποδείξουν υπέρ της Μίλαν...

70. Φαμπρίτσιο Μπαμπίνι και Κλαούντιο Πουλίζι, για την παραβίαση του άρθρου 6,7 του ΙΑΚ, γιατί αν και είχαν ενημερωθεί για όσα πιο πάνω αναφέρονται, με πρωταγωνιστή τον Μεάνι, δηλαδή ότι ο ορισμός τους για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν αποτέλεσμα «επιλογής κατά παραγγελία» του παράγοντα της Μίλαν, δέχτηκαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ομάδας και δεν ενημέρωσαν τα αρμόδια όργανα της ομοσπονδίας...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x