sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Simply the best

Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση. Υπάρχουν και οι λίγες εξαιρέσεις, που άνθρωποι μπορούν να συνδυάσουν και τα δύο. Στον χώρο του ποδοσφαίρου η φαντασία είναι συνώνυμο της μαγείας. Πόσο μάλλον όταν οι στιγμές θεάματος στην εποχή μας είναι ελάχιστες… Υπάρχουν όμως μάγοι στο ποδόσφαιρο το 2004; Την απάντηση την δίνει ένας 24χρονος Βραζιλιάνος από το Πόρτο Αλέγκρε, που ονομάζεται Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα ή ο κατά κόσμο Ροναλντίνιο…

Ο Κορυφαίος ποδοσφαιριστής στο Κόσμο (έχει κανείς αντίρρηση;)

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Δεκεμβρίου του 2004. Ο Ροναλντίνιο βρισκόταν στην Ζυρίχη για την βράβευση του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο από την FIFA. Έβαλε το κοστούμι του, κάτι που δεν έχει συνηθίσει, καθώς όλοι τον θυμούνται με σορτσάκι ή φόρμα. Ο Ζοάο Χαβελάντζε, επίτιμος πρόεδρος της FIFA, ανακοινώνει το όνομά του για να παραλάβει το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του κόσμου. Μόνο άνετος δεν ήταν ο Βραζιλιάνος. Άλλωστε δεν του ταιριάζουν τέτοιες εμφανίσεις, καθώς μέσα στο γήπεδο «βγάζει» τον πραγματικό του εαυτό.

Ο Ροναλντίνιο συγκέντρωσε συνολικά 620 βαθμούς, έχοντας 89 πρώτες θέσεις. 47 δεύτερες και 34 τρίτες. Με διαφορά ο κορυφαίος της χρονιάς δηλαδή και δύσκολα θα υπάρξει κάποιος που θα αμφισβητήσει την αξία του.

Flash Back η ζωή του

Σάμπα, καφές και ποδόσφαιρο. Στην Βραζιλία οι δραστηριότητες για να καταπιαστείς από κάπου είναι λίγες. Τα αγόρια γέννιουνται με μια μπάλα στα χέρια και οι γυναίκες αρχίζουν να χορεύουν από την στιγμή που θα περπατήσουν. Δεν θα αποτελούσε εξαίρεση και ο Ροναλντίνιο. Στις παραλίες της Κόπα Καμπάνα σπαταλούσε ατελείωτες ώρες, παίζοντας ποδόσφαιρο και ήθελε να μοιάσει στον αδελφό του που ήδη ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, όντας 10 χρόνιας μεγαλύτερος από αυτόν.

Τα χρόνια κυλούσαν και η Γκρέμιο ένταξε στο δυναμικό της τον τότε 18χρονο Ροναλντίνιο. Έπρεπε να περιμένει έναν χρόνο για να πάρει τις ευκαιρίες που ήθελε. Όταν σου παρουσιάζεται μια ευκαιρία πρέπει να την αρπάξεις από τα μαλλιά και ο μικρός Βραζιλιάνος την… ξεμάλλιασε. Το 1999 είχε 19 συμμετοχές και 6 γκολ, ενώ το 2000 σε 11 παρουσίες του σημείωσε 8 γκολ. Οι ψίθυροι για έναν πολύ ταλαντούχο ποδοσφαιριστή έγιναν φωνές και αρκετοί σύλλογοι στην Ευρώπη ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν η τυχερή.

Το Παρίσι δεν ταιριάζει στον Ροναλντίνιο. Η ζωή δεν του θυμίζει σε τίποτα Βραζιλία και δεν μπορεί να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Βρίσκει δικαιολογίες, δίνοντας πολλές φορές αφορμές στους ιθύνοντες της ομάδας να σκεφτούν την πώληση του. Ο Βραζιλιάνος στην πρώτη του σεζόν (2001-2002) στην Γαλλία έχει 28 συμμετοχές και 9 γκολ. Το καλοκαίρι ταξιδεύει με την «σελεσάο» στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας και κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο σαν αναντικατάστατο μέλος της ομάδας. Στα προημιτελικά με την Αγγλία είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, φτιάχνοντας το πρώτο γκολ στον Ριβάλντο και βάζοντας το δεύτερο, με μία μαγική εκτέλεση φάουλ.

Η επιστροφή στο Le Championnat του κακοφάνηκε και άρχισε πάλι τα δικά του. Η Παρί δεν κάλυπτε τις φιλοδοξίες του και μετά από μία σεζόν με 27 συμμετοχές και 8 γκολ η Παρί Σεν Ζερμέν αποφάσισε να τον πουλήσει. Οι μνηστήρες πολλοί, αλλά η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που του αποσπά την υπογραφή του.

Ο ένας έδωσε οξυγόνο στον άλλο

Ο Ροναλντίνιο δίνει άλλον αέρα στην Μπαρτσελόνα. Μπορεί στην αρχή της σεζόν ο Ράικαρντ και ο Βραζιλιάνος μέσος να ήθελαν χρόνο προσαρμογής, αλλά η χημεία ήταν τέλεια μετά τον Δεκέμβρη. Ο Γκαούτσο άρχισε τα μαγικά του. Πέρναγε τους αντιπάλους από όπου μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους, μοίραζε ασίστ κοιτώντας αλλού και έβαζε γκολ το ένα καλύτερο από το άλλο. Παίρνει από το χεράκι τους Καταλανούς, που βρισκόταν κάτω από την μέση της βαθμολογίας και την πηγαίνει στην δεύτερη, που οδηγούσε κατευθείαν στους ομίλους του Champions League.

Ο Ροναλντίνιο δείχνει πιο καλός από ποτέ και ο Λαπόρτα τον πλαισιώνει με αρκετούς αστέρες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως Ντέκο και Ζιουλί για να τον βοηθήσουν. Την φετινή σεζόν «το καμάρι της Καταλονίας» παρουσιάζει το καλύτερο της πρόσωπο από την εποχή που ο Κρόιφ ήταν στο πάγκο της. Φυσικά χωρίς τον Ροναλντίνιο δεν θα γινόταν αυτό. Μπορεί να μην φοράει το περιβραχιόνιο με την Καταλονική σημαία, αλλά είναι ο αρχηγός της ομάδας.

Με το χαμόγελο στα χείλη

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Ροναλντίνιο τότε αυτό είναι το χαμόγελο του. Άλλωστε ένα συμβάν με τον πατέρα του τον έκανε να σκεφτεί αλλιώς τη ζωή του. Ο αδερφός του είχε κλείσει μια σπουδαία μεταγραφή στην Κορινθίας και η ομάδα του έκανε δώρο μια βίλα για να το γιορτάσει. Το παρών έδωσε φυσικά και ο μικρός τότε Ροναλντίνιο με τον πατέρα του που κατά την διάρκεια του πάρτι τον είδε να παθαίνει έμφραγμα και να πεθαίνει μέσα στην πισίνα. Ο Γκαούτσο είδε με άλλο μάτι τη ζωή, λέγοντας ότι «το πιο σημαντικό πράγμα είναι ζεις, όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα».

Το αποδεικνύει κάθε φορά που αγωνίζεται. Πηγαίνει και φιλάει κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά πριν την έναρξη του αγώνα και κάθε φορά που ακουμπάει την μπάλα, χάνει ευκαιρία, δίνει πάσα ή του κάνουν φάουλ αυτός χαμογελάει…

Ο Ροναλντίνιο δεν πρόκειται να ωριμάσει ποτέ. Δεν θέλει άλλωστε και καλά κάνει. Όσο πιο μικρός είσαι, τόσο μεγαλύτερη φαντασία έχεις. Όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν «Imagination is more important than knowledge»….

Επιμέλεια: Αντώνης Σαούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x