Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η ώρα της Αφρικής πλησιάζει (Sportday / Χρήστος Σωτηρακόπουλος)

Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία, το 1974, η ομάδα που έγινε σάκος του μποξ ήταν από την Αφρική. Το Ζαΐρ όχι μόνο δεν είχε σκοράρει, αλλά υπέστη και μία από τις πιο βαριές ήττες στον θεσμό με 9-0 από τη Γιουγκοσλαβία, το βράδυ που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σημείωσε χατ τρικ.

Οι άλλες δύο αποτυχίες μπορεί να ήταν πιο… συμπαθητικές (0-2 από τη Σκωτία και 0-3 από τη Βραζιλία), αλλά δεν έπαυαν να υπογραμμίζουν το πόσο μακριά απείχε ποδοσφαιρικά η μαύρη ήπειρος από τους υπόλοιπους. Από τότε μέχρι την προχθεσινή εμφατική νίκη της Γκάνας επί των Τσέχων με 2-0 κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Η Αφρική περίμενε έως το 1978 την πρώτη νίκη της σε Μουντιάλ. Η Τυνησία σκόρπισε το Μεξικό στην Αργεντινή με 3-1 κι έφερε 0-0 με τους παγκόσμιους πρωταθλητές Γερμανούς πριν αποκλειστεί με ψηλά το κεφάλι. Τέσσερα χρόνια μετά, στην Ισπανία, η Αλγερία χάρισε την κορυφαία στιγμή στους Αφρικανούς έως τότε. Το 2-1 επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Δυτικής Γερμανίας ξάφνιασε, αλλά μια σειρά από γεγονότα εμπόδισαν την ομάδα του Λακντάρ Μπελούμι να προκριθεί. Για την ακρίβεια, η… απροθυμία των Αυστριακών να «χτυπήσουν» το ματς με τη Γερμανία. Στο ίδιο Μουντιάλ γνωρίσαμε και το Καμερούν. Με τρεις ισοπαλίες αποκλείστηκε αήττητο, αφού πρώτα έβγαλε την ψυχή στη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία.

Το 1986, στο Μεξικό, είχε έρθει η ώρα της πρώτης πρόκρισης. Το Μαρόκο είχε σε μεξικανικό έδαφος το 1970 πάρει τον πρώτο αφρικανικό βαθμό σε Παγκόσμιο Κύπελλο με την ισοπαλία 1-1 με τη Βουλγαρία. Ετσι, 16 χρόνια μετά μπόρεσε να κάνει το επόμενο βήμα. Δύο ισοπαλίες 0-0 με την Πολωνία και την Αγγλία ακολουθήθηκαν από ένα εντυπωσιακό 3-1 επί της Πορτογαλίας. Μία αφρικανική ομάδα πρώτη σε όμιλο Μουντιάλ ακουγόταν σαν ανέκδοτο. Στη φάση των «16», η Γερμανία με φάουλ του Λόταρ Ματέους στο τέλος νίκησε τον γκολκίπερ Ελ Ζακί, που ήταν ο ήρωας των προηγούμενων ματς. Ο Πελέ ύστερα από εκείνο το ματς είχε κάνει τη δήλωση πως μία ομάδα από την Αφρική θα κατακτήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία τον τίτλο. Δεν δικαιώθηκε, αλλά οι εικόνες από τις αφρικανικές εκπροσωπήσεις έγιναν όλο και καλύτερες. Το 1990, στην Ιταλία, το Καμερούν επανήλθε δριμύτερο. Με τον Ροζέ Μιλά πρωταγωνιστή τα «λιοντάρια» πέρασαν από τον όμιλο πρώτα, κερδίζοντας την Αργεντινή στην πρεμιέρα 1-0 και στη συνέχεια τη Ρουμανία 2-1. Στα νοκ άουτ η Κολομβία έπεσε θύμα της επιλογής του γκολκίπερ Χιγκίτα να κάνει ντρίμπλες έξω από την περιοχή του (2-1) και στα προημιτελικά είχαμε ένα από τα ωραιότερα ματς στην ιστορία των Μουντιάλ. Η Αγγλία νίκησε 3-2 το Καμερούν με δύο πέναλτι του Λίνεκερ. Οι Αφρικανοί προηγούνταν 2-1 όταν το ματς μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Το 1994, στην Αμερική, μάθαμε τη Νιγηρία. Οι «Αετοί» συνέτριψαν τη Βουλγαρία 3-0, νίκησαν εμάς 2-0, αλλά έπεσαν στην Ιταλία του Μπάτζιο κι έμειναν εκτός στους «16» με 2-1 στην παράταση. Το 1998 πάλι κέρδισαν τον όμιλό τους με νίκες επί των Ισπανών 3-2 και των Βουλγάρων 1-0, όμως η Δανία τους διέλυσε 4-1 στα νοκ άουτ στο Παρίσι. Το 2002, στην Απω Ανατολή, ο κόσμος γνώρισε και τη Σενεγάλη. Στο εναρκτήριο ματς η νίκη 1-0 επί της πρωταθλήτριας κόσμου κι Ευρώπης Γαλλίας έστειλε το μήνυμα. Το 1-1 με τη Δανία και το χορταστικό 3-3 με την Ουρουγουάη σήμαιναν πρόκριση. Ακολούθησε το 2-1 επί της Σουηδίας με το «χρυσό» γκολ. Στα προημιτελικά όμως η Τουρκία τους λύγισε με τον ίδιο τρόπο, στην παράταση με 1-0. Ηταν μια εξαιρετική εμφάνιση, που υπενθύμιζε τη δύναμη των Αφρικανών.

Εδώ, στη Γερμανία, την Αφρική εκπροσωπούν τέσσερις νέες ομάδες και μία παλιοσειρά, η Τυνησία. Το 2-2 των Τυνήσιων με τη Σαουδική Αραβία μάλλον αποτυχία χαρακτηρίζεται, αλλά το 0-0 της Ανγκόλας με το Μεξικό έφερε χαμόγελα. Η νίκη της Γκάνας 2-0 επί της Τσεχίας όμως ήρθε σαν επιβεβαίωση πως η αφρικανική ήπειρος δεν είναι εδώ, όπως το Ζαΐρ το 1974, απλώς για να συμπληρωθεί ο αριθμός των ομάδων. Η ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο τωρινό Μουντιάλ, περίπου 25 χρόνια, είναι η Γκάνα. Σ' έναν όμιλο που άνοιξε πια και που η εικόνα των παικτών του Ντουικοβιτς απέναντι στους Τσέχους δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις πιο πολλές ομάδες που είδαμε μέχρι στιγμής σ' αυτό το τουρνουά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να φτάσει μία αφρικανική ομάδα. Ισως όμως, όπως έχω ξαναγράψει, η ώρα της Αφρικής να είναι το 2010. Τότε που στη Νότιο Αφρική η μαύρη ήπειρος θα διοργανώσει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της. Και μ' έξι αφρικανικές ομάδες στα τελικά, μπορεί η προ 20ετίας προφητεία του Πελέ να λάβει σάρκα και οστά!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x