Γιώργος Χελάκης

Κάθαρση στο ποδόσφαιρο: ο καλύτερος αντιπερισπασμός!

Το πιο καυτό ποδοσφαιρικό καλοκαίρι θα συνεχιστεί... ζεματιστό και το φθινόπωρο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτος απ' όλους η πρόθεση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα να ασχοληθεί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους και τις ομάδες που τυχόν εκπροσωπούν αφού τους καλέσει ο ανακριτής κ. Κασίμης να απολογηθούν.

Το πιο καυτό ποδοσφαιρικό καλοκαίρι θα συνεχιστεί... ζεματιστό και το φθινόπωρο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτος απ' όλους η πρόθεση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα να ασχοληθεί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους και τις ομάδες που τυχόν εκπροσωπούν αφού τους καλέσει ο ανακριτής κ. Κασίμης να απολογηθούν.

Επειδή ο κ. ανακριτής δεν προλαβαίνει να κάνει αυτή τη δουλειά μέσα στο καλοκαίρι θα την αρχίσει από Σεπτέμβρη και Κύριος είδε πότε θα την ολοκληρώσει. Θεωρητικά αλλά και πρακτικά υπάρχει πιθανότητα να εξελίσσεται το πρωτάθλημα και κάποια ή κάποιες από τις ομάδες που εκπροσωπούν οι εξήντα οχτώ εμπλεκόμενοι, να τιμωρηθεί με υποβιβασμό. Αντιλαμβάνεστε τι αναταραχή μπορεί να δημιουργηθεί...

Ο αθλητικός εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση ασχολείται μόνο με τις υποθέσεις των "δεκαπέντε" που ήδη έχουν απολογηθεί στον ανακριτή. Για όσους εκπροσωπούν ομάδες, οι πρωτόδικες αποφάσεις θα παρθούν από τις Πειθαρχικές Επιτροπές της Σούπερ Λίγκας και της Ένωσης Β' - Γ' Εθνικής. Επειδή αναμένεται να υποβληθούν εφέσεις, την τελεσίδικη απόφαση θα πάρει η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Οσο γρήγορα κι αν "τρέξουν" οι διαδικασίες αποκλείεται να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις νωρίτερα από το τέλος του τρέχοντος μηνός. Στο διάστημα αυτό θα "ζαλιζόμαστε" από επιχειρήματα των υπό κατηγορία ομάδων που μόνιμη επωδός τους θα είναι ότι δεν στοιχειοθετείται ευθύνη τους για όσα φέρονται να διέπραξαν οι εκπρόσωποι τους. Μια τέτοιου είδους επιχειρηματολογία, όπως λένε νομικοί κύκλοι, δεν στερείται αντικειμενικής βάσης. Ωστόσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά βαρύ.

Η "προετοιμασία" για ποινές που συμπεριλαμβάνουν τον υποβιβασμό υπαγορεύει - κυρίως στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ - να εξαντλήσει την αυστηρότητα της. Άλλωστε υπάρχει ισχυρό δείγμα γραφής. Ο Αχιλλέας Μπέος τιμωρήθηκε με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα γιατί έκανε δυσμενείς κρίσεις για διαιτητή και χρησιμοποίησε τα συνήθη "γαλλικά" απευθυνόμενος στον Δημήτρη Γόντικα. Αν λοιπόν "εισέπραξε" τέσσερα χρόνια αποκλεισμού για πταίσμα τι θα "εισπράξει" για δωροδοκία και παράνομο στοιχηματισμό; Με την... απλή μέθοδο των τριών προκύπτει ότι δεν του φτάνει το ανώτερο προσδόκιμο ζωής για να εκτίσει την ποινή του...

Οτι οι ποινές στα πρόσωπα θα είναι βαρύτατες τον έχουν αποδεχτεί όλοι. Το θέμα είναι πώς θα στοιχειοθετηθεί η ευθύνη των ομάδων προκειμένου να τιμωρηθούν κι αυτές. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας προφανώς εκτίμησε ότι το σοβαρό αδίκημα της δυσφήμησης του αθλήματος έχει παραγραφεί. Θυμίζουμε ότι η κατηγορία δυσφήμησης του αθλήματος είναι ο δρόμος που οδηγεί σίγουρα στον υποβιβασμό. Τώρα θα χρειαστεί νέα... νομική προσπάθεια ώστε κυρίως η δωροδοκία να τιμωρηθεί με τέτοιες ποινές. Αφήνοντας κατά μέρος τους νομικούς ισχυρισμούς οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η δικαιολογημένη απαίτηση της κοινής γνώμης για κάθαρση δεν θα ικανοποιηθεί με κάποιες - βαριές έστω ποινές σε εμπλεκόμενα πρόσωπα. Κοινή γνώμη και κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους θέλουν υποβιβασμούς.

Ο υπουργός κ. Γερουλάνος έχει υπαινιχθεί ότι αν οι αθλητικές ποινές αποδειχτούν χάδια δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μονομερή αποκλεισμό των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ας μην υποτιμά κανείς τις δυνατότητες πίεσης της κυβέρνησης για την επιβολή ποινών σε μια ορισμένη κατεύθυνση. Οι κυβερνητικοί επικοινωνιολόγοι ξέρουν ότι η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης θα καθυστερήσει. Οταν και αν απονεμηθεί ίσως έχει αλλάξει η κυβέρνηση. Η απονομή αθλητικής δικαιοσύνης είναι θέμα εβδομάδων. Μελετώντας λοιπόν όλα αυτά έχουν προφανώς καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο πολιτικά οφέλη θα υπάρξουν από την επιβολή ποινών υποβιβασμού π.χ. του Βόλου και της Καβάλας. Μπέος και οικογένεια Ψωμιάδη δεν απολαμβάνουν καμιάς εκτίμησης στην κοινή γνώμη. Έχουν απαξιωθεί πλήρως σε ηθικό επίπεδο. Σε αντίθεση με την ομάδα του ΟΦΗ που το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο.

Η Πολιτεία που άλλοτε σκόνταφτε πάνω στο περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, τώρα δημιούργησε τις συνθήκες να το καταργήσει στην πράξη επιβάλλοντας στην ΕΠΟ τις απόψεις της. Πάνω - κάτω να της συμπεριφέρεται (της ΕΠΟ) όπως συμπεριφέρονται στην κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι δανειστές. Η ΕΠΟ "εκπροσωπεί" ένα διεφθαρμένο και απαξιωμένο ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση της επιβάλει τους όρους της και της υπαγορεύει αποφάσεις και συμπεριφορές. Φαντάζομαι ότι αυτό εύκολα το διαπιστώνει ο καθένας. Αν υπάρχει διαφωνία είναι σχετικά με τις αγαθές προθέσεις της κυβέρνησης. Σε αυτό το σημείο κρίνοντας από το γενικότερο βίο και την πολιτεία της κυβέρνησης επιτρέψτε μου να αμφιβάλω ζωηρά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x