Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Να ‘χαμε να (Πε)λέγαμε

Ο Πελέ είναι σταθερός «πάροχος ειδήσεων» για τον κόσμο του ποδοσφαίρου εδώ και 50 χρόνια. Όσο έπαιζε λόγω των εκπληκτικών πραγμάτων που έκανε στο γήπεδο, από τότε που αποσύρθηκε λόγω του ότι είναι football icon και ως εκ τούτου η άποψή του είναι βαρύνουσα -στη χώρα του μάλιστα ισοβαρής με το ευαγγέλιο.

Ο Πελέ είναι σταθερός «πάροχος ειδήσεων» για τον κόσμο του ποδοσφαίρου εδώ και 50 χρόνια. Όσο έπαιζε λόγω των εκπληκτικών πραγμάτων που έκανε στο γήπεδο, από τότε που αποσύρθηκε λόγω του ότι είναι football icon και ως εκ τούτου η άποψή του είναι βαρύνουσα -στη χώρα του μάλιστα ισοβαρής με το ευαγγέλιο.

Έχοντας μπει απο νωρίς στο νόημα της μπίζνας ο Πελέ τα τελευταία 35 χρόνια έχει βγάλει πολλαπλάσια κέρδη απ’ όσα κατάφερε όταν αγωνιζόταν, από δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με χορηγικές συμφωνίες, ομιλίες, διαχείριση της εικόνας του κλπ. Εδώ και χρόνια, μάλιστα, είναι σε φάση «jukebox on tour» καθώς σπάνια αρνείται την παρουσία του σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αρκεί το αντίτιμο να είναι το κατάλληλο. Καθόλη τη διάρκεια αυτής του της πορείας, ο βραζιλιάνος θρύλος δεν αρνήθηκε τον καλό του λόγο σε κανέναν. Το φόρτε του, όμως, ήταν πάντα ένα: να υποδεικνύει, ως άλλος ποδοσφαιρικός Νέστορας, τον επόμενο κορυφαίο σταρ του αθλήματος. Μέχρι το 1986/7 έψαχνε τον «διάδοχό» του. Την επόμενη εικοσαετία ονομάτιζε διαδοχικά είτε τον δικό του «διάδοχο» είτε αυτόν του Μαραντόνα. Ρικέλμε, Ορτέγκα, Αϊμάρ, Ροναλντίνιο, Κακά, Ντ’ Αλεσάντρο και τόσοι άλλοι αποθεώθηκαν και πήραν το «χρίσμα» από τον Πελέ όλα αυτά τα χρόνια. Καθένας για λίγο, μέχρι να βρεθεί ο επόμενος υποψήφιος.

Τα χρόνια περνούσαν και η «δουλειά» χρειαζόταν ανανέωση. Ο νέος βασιλιάς ακούει στο όνομα Λιονέλ Μέσι και ο Πελέ κατάλαβε γρήγορα ότι πλέον είναι ώρα να ψάξει τον δικό του διάδοχο. Ποιος, όμως, θα μπορούσε να είναι αυτός (το “γιατί” πρέπει να βρούμε το διάδοχο ενός παίκτη που δεν έχει κλείσει καν τα 24 μην το ψάχνετε, το marketing plan είναι πολύπλοκο); Η απάντηση δόθηκε σήμερα από τον Πελέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μεξικό, όπου ήταν προσκεκλημένος. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ ερώτησης και απάντησης οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν την αναπνοή τους: Ποιος τυχερός θ’ ακούσει το όνομά του; Μήπως ο Νεϊμάρ; Ο Παστόρε ίσως; Ο «βασιλιάς» συναισθάνθηκε την αγωνία του κόσμου και θέλησε να δώσει τέλος στο μαρτύριο: «Έχω δει τον “Τσιτσαρίτο” Ερνάντεζ στην τηλεόραση και είναι φανταστικός ποδοσφαιριστής. Μπορεί να γίνει ο επόμενος Μέσι γιατί έχει τεράστιο ταλέντο και προοπτική».

Σιγή. Κάποια δειλά χειροκροτήματα. -«Ρε, μήπως μας δουλεύει ή τα λέει επειδή είναι εδώ; Τι σχέση έχει ο Ερνάντεζ με τον Μέσι;» -«Για να το λέει αυτός, έτσι θα είναι. Ποιοι είμαστε εμείς που θα τον αμφισβητήσουμε;». Ο Πελέ χαμογέλασε πλατιά στα φλας των φωτογράφων, ευχαρίστησε το κοινό βάζοντας το χέρι στην καρδιά και σηκώθηκε από την καρέκλα του. Καθώς περπατούσε προς την έξοδο, έσκυψε στο αυτί του μάνατζέρ του: -«Που πάμε τώρα;» -«Στο αεροδρόμιο. Σε μία ώρα πετάμε για Μοντεβιδέο, το απόγευμα θα μιλήσετε σε ένα αθλητικό συνέδριο». -«Ωραία, εκεί θα τους πω ότι ο επόμενος Μέσι είναι ο Φορλάν» -«Μα... ο Φορλάν είναι 8 χρόνια μεγαλύτερός του!» -«Αχ αμίγκο -πόσες φορές θα στο πω;- το μόνο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να με δει. Εγώ απλώς κάθομαι εκεί και λέω καμιά μ@λακία να περνάει η ώρα...».

Γιάννης Τσαούσης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x