Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Πονάει χέρι, κόψει πόδι

Οι μεγάλες στιγμές διανόησης και ποδοσφαιρικής μαγείας συνεχίζονται: οι κ.κ. Γερουλάνος, Μπιτσαξής και Νικητιάδης, βρήκαν τη λύση για να καταπολεμηθεί η βία στα γήπεδα και να σταματήσουν τα επεισόδια. Σκέφτηκαν να αναβληθούν ή να ματαιωθούν τα play-offs. Σου λέει «αν δεν έχουν την αφορμή ενός αγώνα για να μαζευτούν, δεν θα τα κάνουν ρημαδιό».

Οι μεγάλες στιγμές διανόησης και ποδοσφαιρικής μαγείας συνεχίζονται: οι κ.κ. Γερουλάνος, Μπιτσαξής και Νικητιάδης, βρήκαν τη λύση για να καταπολεμηθεί η βία στα γήπεδα και να σταματήσουν τα επεισόδια. Σκέφτηκαν να αναβληθούν ή να ματαιωθούν τα play-offs. Σου λέει «αν δεν έχουν την αφορμή ενός αγώνα για να μαζευτούν, δεν θα τα κάνουν ρημαδιό». Πάρα πολύ σωστά. Για να προεκτείνω λίγο παραπάνω τη σκέψη επί του θέματος, μπορούμε να επιβάλλουμε και απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα ξεκινάει μια ώρα πριν τους αγώνες και θα λήγει μια ώρα μετά. Να απαγορεύουμε επίσης στους πολίτες να περπατάνε σε ομάδες άνω των τριών ατόμων. Να ποινικοποιηθεί η κουκούλα, το κράνος, το κασκόλ, τα σκουλαρίκια, τα τατουάζ, τα μακριά μαλλιά. Να βγουν τα τανκς στους δρόμους και να κόβουν βόλτες τις μέρες των ντέρμπι και των τελικών. Να προσλάβουμε ως εποχιακό συμβασιούχο τον Δικαστή Ντρεντ, ο οποίος θα συλλαμβάνει τους ταραξίες, θα τους δικάζει επί τόπου και - αν χρειαστεί - θα τους εκτελεί κιόλας δημοσίως.

Όλο αυτό το φοβερό «brain storming» των τριών ανδρών, είναι ασορτί με τον τρόπο που επιλέγουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα βίας όλα αυτά τα χρόνια στο ποδόσφαιρο. Να τα κουκουλώνουμε κάτω από όρους όπως «εκτεταμένα», «μεμονωμένα» ή «ευρείας κλίμακας επεισόδια», να χλευάζουμε αυτούς που δηλώνουν ότι πυροβολούνται με αεροβόλα εν ώρα αγώνα, να συλλαμβάνουμε και να αφήνουμε ελεύθερους (ή και να φυγαδεύουμε) τους μπουκαδόρους, να επιτρέπουμε να συνεχίζονται αγώνες παρουσία 50, 100 ή 200 ανθρώπων πίσω από το τέρμα ή παραταγμένων στην πλάγια γραμμή, να ρίχνουμε στα μαλακά ομάδες που έχουν ευθύνη για επεισόδια, μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή από 2 σε 1 αγωνιστική κι από 200 σε 100 χιλιάρικα, να στέλνουμε αλλού τους φακέλους για να φύγει η καυτή πατάτα από τα χέρια μας και να τιμωρήσει - αν θέλει - κάποιος άλλος και όχι εμείς τον παράγοντα που είχε παραβατική ή κάφρικη συμπεριφορά. Και φυσικά, μια που δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα οπαδοί και των δυο ομάδων, κάνουμε το πιο απλό: απαγορεύουμε την μετακίνηση οπαδών. Πονάει χέρι; Κόψει χέρι.

Μόνο που το να μην γίνουν τα play - offs, είναι «πονάει χέρι, κόψει πόδι». Δηλώνει επίσημα και με τη βούλα ανικανότητα και ανημποριά να γίνει το παραμικρό. Είναι παραδοχή ήττας μιας κοινωνίας, ενός κράτους, μιας δημοκρατίας, απέναντι σε μια μερίδα ανθρώπων που δεν είναι η πλειοψηφία, ούτε η ισχυρή μειοψηφία του 20 ή 30%, αλλά μια χούφτα άνθρωποι. Το να αποφασίσεις να κλείσεις την κάνουλα και να μην ξαναδώσεις φράγκο σε ένα προϊόν που έχει καταντήσει ευτελές και επικίνδυνο, να μην πριμοδοτείς την αλητεία και τα επεισόδια άμεσα ή έμμεσα, μπορεί να ακούγεται βιαστικό ή χοντροκομμένο, άτοπο ή ανεφάρμοστο, καταδικαστικό και άδικο γι’ αυτούς που δεν φταίνε, αλλά είναι ένας τρόπος αντίδρασης. Το να αποφασίσεις όμως να μην διεξαχθούν τα play - offs, είναι σαν να μπεις στο σπίτι σου, να δεις να σου βιάζουν τη γυναίκα κι εσύ απλά την άλλη μέρα να πουλήσεις το σπίτι, για να απαλλαχθείς από τις άσχημες εικόνες.

Υ.Γ. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, που έκανε συναντήσεις, συζητήσεις και δηλώσεις στις κάμερες για την καταπολέμηση της βίας μετά τα αίσχη στον τελικό κυπέλλου, είναι ο ίδιος άνθρωπος που φρόντισε να καταργηθεί το «ιδιώνυμο» όταν ήταν Γ.Γ. Αθλητισμού, ώστε κανένας χούλιγκαν που συλλαμβάνεται «εν ώρα καθήκοντος» να μην πηγαίνει «κατευθείαν στη φυλακή, χωρίς να περάσει από την Αφετηρία» που λέγαμε και στη Μονόπολη; Είναι ο ίδιος ή κάποιος που του μοιάζει; Ένα σωστό πράγμα είχε αφήσει φεύγοντας από τη θέση του ο κ. Ορφανός και το χάλασε κι αυτό. Με ποιο δικαίωμα βγαίνει τώρα και μιλάει για το πρόβλημα της βίας; Αλλά ξέχασα: δεν είναι προεκλογική περίοδος, οπότε λέμε και καμιά κουβέντα να περνάει η ώρα και να χαϊδεύουμε αυτιά...

Κώστας Βαϊμάκης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x