Του Μιχάλη Τσόχου
ΥΠΑΡΧΕΙ λύση στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ομάδες.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ πρωτοβουλίες τις οποίες μπορούν να πάρουν οι ιδιοκτήτες τους στα πλαίσιο της Σούπερ Λίγκας και υπό την αιγίδα της προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα φαινόμενα των καιρών.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ λύσεις για να μην είναι απαραίτητο κάθε φορά οι διάφοροι επιχειρηματίες να ξηλώνονται αδρά προκειμένου να μπορούν οι ομάδες να βγάζουν τις υποχρεώσεις τους.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ λύσεις για να μην φτάνουμε στο σημείο η ΑΕΚ να μην μπορεί να πάρει άδεια να παίξει στο επόμενο πρωτάθλημα, για να μην φτάνουμε σε φαινόμενα απλήρωτων παικτών επί σειρά μηνών ή για να μην φτάνουμε σε φαινόμενα στις μικρότερες κατηγορίες κάποιες ομάδες να κατεβάζουν ρολά και να μην κατεβαίνουν καν στα ματς λόγω οικονομικών προβλημάτων. ΥΠΑΡΧΕΙ και λύση και τρόπος.
Καταγράφω μερικές σκόρπιες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Σούπερ Λίγκα να ορίσει στους κανόνες διεξαγωγής του πρωταθλήματος τα χρήματα που πρέπει να ξοδεύουν οι ομάδες για τις ανάγκες του συλλόγου. Η εφαρμογή των όσων δηλαδή ζητά η ΟΥΕΦΑ να εφαρμοστεί εδώ στην Ελλάδα από τους ίδιους. Να πρέπει δηλαδή η ομάδα να υποχρεούται να ξοδεύει μόνο όσο εισπράττει και άντε ένα περιθώριο της τάξης του 10% σε σχέση με τα έσοδα.
H ίδια η Σούπερ Λίγκα να δημιουργήσει μηχανισμούς που θα ελέγχουν αυστηρά τα έσοδα των ομάδων. Να μην εμφανίζονται δηλαδή στην Καβάλα 7 με 8 χιλιάδες κόσμος τα εισιτήρια να είναι μόλις 1500 και οι εισπράξεις ανάλογες με πώληση 200 ή 250 εισιτηρίων. Να μην εμφανίζονται συμβόλαια ποδοσφαιριστών με μηδενικό κόστος. Δηλαδή να φαίνεται ότι στην τάδε ομάδα παίζει ο τάδε ποδοσφαιριστής που είναι και διεθνής και η αμοιβή του είναι 5.000 ευρώ το χρόνο.
Γενικά οι 16 της Σούπερ Λίγκας εφόσον είναι συνέταιροι μπορούν να βρουν ένα τρόπο τουλάχιστον μεταξύ τους να βλέπουν τα πραγματικά νούμερα. Με βάση λοιπόν αυτά τα νούμερα να επιτρέπεται στην ομάδα να κάνει μεταγραφές και να υπογράφει συμβόλαια. Θα έχεις κυρία ΑΕΚ φέτος 20 εκατ. έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, χορηγούς και έσοδα από ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Δεν σου επιτρέπεται να χαλάσεις περισσότερα από 24. Με αυτά θα πορευτείς. Αν τελικά όταν τελειώσει η χρονιά είχες έσοδα 25 εκατ. ευρώ γιατί πήγες καλύτερα στην Ευρώπη ή γιατί ήρθε περισσότερος κόσμος στο γήπεδο, ε τότε αυτά τα παραπάνω 5 εκατ. ευρώ θα έχεις τη δυνατότητα να τα ξοδέψεις για την επόμενη χρονιά. Μάζεψες 15 γιατί δεν ήρθε κόσμος ή γιατί αποκλείστηκες αναπάντεχα από την Ευρώπη ε, τότε την επόμενη χρονιά θα έχεις 5 λιγότερα να διαθέσεις.
Με αυτό τον τρόπο πρώτον δεν θα κινδυνεύει κανείς να φτάσει σε ανοίγματα 60 ή 70 εκατ. ευρώ και να χρειάζεται να βρεθεί ο κάθε Μαρινάκης όπως έγινε πέρυσι στον Ολυμπιακό, ούτε θα φτάνουμε στο σημείο η ΑΕΚ να βγαίνει στη γύρα για λεφτά προκειμένου να παίξει στο επόμενο πρωτάθλημα.
Όσο για την προοπτική να μπούνε νέοι ιδιοκτήτες στο ποδόσφαιρο και εκεί μπορεί να γίνει πρόβλεψη. Ας πούμε ξύπνησε κάποιος Άραβας σήμερα και πήρε την ΑΕΚ και θέλει να επενδύσει. Μάλιστα. Σε αυτή την περίπτωση και στην κάθε περίπτωση του νέου ιδιοκτήτη που μπήκε σε μία ΠΑΕ να προβλέπεται ότι για τα δύο πρώτα χρόνια, θα έχει την δυνατότητα υπό την μορφή επένδυσης να βάλει την πρώτη χρονιά τα διπλάσια χρήματα από αυτά που θα εισπράξει η ομάδα και την δεύτερη κατά 50% αυξημένα.
Ταυτόχρονα να υπάρξουν προβλέψεις και μεγάλα κίνητρα για τις ευρωπαϊκές παρουσίες των ομάδων με τη μορφή σημαντικών μπόνους. Και αυτό όχι για να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όχι σε καμία περίπτωση. Απλά για να αυξήσουν το δικό τους πορτοφόλι. Όσο περισσότερους βαθμούς μαζεύουν οι ελληνικές ομάδες, τόσο περισσότερες ομάδες μας παίζουν στην Ευρώπη, τόσο μεγαλώνουν τα έσοδά τους. Φανταστείτε πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν βγάζαμε δύο ομάδες απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ακόμη καλύτερα δύο απευθείας και μία στα προκριματικά όπως συνέβη μία χρονιά.
Για να συμβεί αυτό μπορούν να δοθούν κίνητρα σε όσους μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πολλοί λένε για παράδειγμα και τι έγινε αν ο Ολυμπιακός Βόλου βγει Ευρώπη; Ας του δώσει κίνητρο λοιπόν η Λίγκα. Ας αφαιρέσει από τα τηλεοπτικά της κεντρικής διαχείρισης ένα ποσό της τάξης του 10% (συνολικά δηλαδή μιλάμε για πάνω από 5 εκατ. ευρώ ετησίως) και άλλο ένα 10% από τις χορηγίες (άλλα τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ ετησίως) και ας τα μοιράζει στους εκπρόσωπους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ανάλογα με την παρουσία τους.
Αλλά όχι με την λογική να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Θέλω να πω ότι στον Ολυμπιακό για παράδειγμα που φέτος θα παίξει Τσάμπιονς Λιγκ θα προβλέπεται πριμ μόνο αν περάσει στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, ή μόνο αν συνεχίσει στο Europa League και προκριθεί και εκεί τουλάχιστον μέχρι τους 16. Στον Ολυμπιακό Βόλου το πριμ θα είναι διαφορετικό. Πέρασες έναν γύρο θα πάρεις σημαντικό πριμ. Πέρασες και δεύτερο γύρο, δεύτερο σημαντικό πριμ. Μπήκες σε ομίλους του Εuropa τεράστιο πριμ, κ.ο.κ. Ετσι θα πείσουν όλους όσους συμμετέχουν σε αυτά τα ματς ότι το σημαντικό είναι να πηγαίνουν καλά.
Την ίδια ώρα ένα μέρος των στάνταρ ποσών που δίνει η UEFA υπό τη μορφή μπόνους θα πρέπει να πηγαίνει στις ομάδες του πρωταθλήματος που δεν παίζουν Ευρώπη ώστε να δυναμώνουν και αυτές. Και τα χρήματα αυτά θα πρέπει να μοιράζονται δυσανάλογα από την ουρά προς τα πάνω. Τα περισσότερα δηλαδή θα τα πάρουν οι τρεις νεοφώτιστοι και μετά ο τελευταίος που σώθηκε πέρυσι, ο προτελευταίος κ.ο.κ.
Επίσης τα χρήματα της κεντρικής διαχείρισης θα πρέπει να μοιράζονται σχεδόν στο σύνολο τους με βάση την κατάταξη της κάθε ομάδας. Ναι μεν ο ΠΑΟ ή η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ θέλουν το μεγαλύτερο κομμάτι επειδή είναι οι πιο εμπορικοί σύλλογοι, αλλά αυτό το κομμάτι θα πρέπει να το κερδίζουν μέσα στο γήπεδο. Βγήκες πρώτος πήρες το μεγαλύτερο κομμάτι. Βγήκες δεύτερος πήρες το δεύτερο καλύτερο κομμάτι. Αν τώρα σε μία χρονιά κακή σου τερμάτισες πέμπτος ή έκτος και είσαι το πρώτο ή το δεύτερο εμπορικό μέγεθος της Λίγκας, τι να κάνουμε θα στοιχίσει και οικονομικά η αγωνιστική αποτυχία σου. Και θα πάρει πολλά λεφτά ο Αρης ή η Καβάλα που τερμάτισαν στην τέταρτη θέση. Επίσης να υπάρχει σημαντική διαφορά στα χρήματα που παίρνει ο έβδομος σε σχέση με αυτά που παίρνει π.χ. ο δωδέκατος και έτσι να βλέπαμε πόσες ομάδες θα ήταν αδιάφορες στο τέλος του πρωταθλήματος ή θα προσπαθούσαν να τερματίσουν έβδομοι και όχι δέκατοι όπου η διαφορά θα είναι σημαντική για τα μεγέθη τους.
Γενικώς αν στη Λίγκα λειτουργήσουν πραγματικά ως συνέταιροι και σε οικονομικά θέματα σίγουρα μπορούν να βρουν πολλές λύσεις για να τραβήξουν το ποδόσφαιρο προς τα επάνω και να επιβεβαιώσουν και αυτά που λένε ότι δεν είναι λύση το πρωτάθλημα να πάει στην ΕΠΟ. Σωστά το λένε και σωστά αδειάζουν τον Γενικό Γραμματέα, ήρθε η ώρα όμως να κάνουν και πράγματα και για το ποδόσφαιρο και για τον ανταγωνισμό και για την τσέπη τους φυσικά, που μόνο κακό και κατακριτέο δεν είναι να την προστατέψουν ως συνέταιροι.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.