Χρήστος Σωτηρακόπουλος

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ καλύτερη κι από παραμύθι (Sportday / Χρήστος Σωτηρακόπουλος)

Από τη διάλυση το 1962 μέχρι την ποδοσφαιρική ανάσταση του 2006 οι φίλοι της Ακρινγκτον Στάνλεϊ έχουν να διηγηθούν...

ΕρΩτηση που θα μπορούσε να δίνει πολλά λεφτά σε κουίζ θα ήταν το ποια από τις παρακάτω ομάδες υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του αγγλικού πρωταθλήματος το 1888. Η Αρσεναλ, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή η Ακρινγκτον Στάνλεϊ; Πόσοι, με το χέρι στην καρδιά, θα δίνατε ως πιθανή απάντηση τη μικρούλα σταχτοπούτα που έπαιξε για πολλά χρόνια τον δικό της ρόλο στα δρώμενα; Το 1962 λόγω χρεών η ομάδα διαλύθηκε, χάνοντας τη θέση της στις επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά το 1968 κάποιοι Δον Κιχώτες αποφάσισαν να τη δημιουργήσουν ξανά.

ΣαρΑντα πΕντε χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, η Ακρινγκτον δεν είναι υπερδύναμη ούτε καν υπολογίσιμο μέγεθος για την ερασιτεχνική κατηγορία. Διαθέτει όμως τη μεγαλύτερη δυναμική σε… πωλήσεις, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό «FORBES», ύστερα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ολόκληρη τη Βρετανία! Κι από το περασμένο Σάββατο ανήκει και πάλι στις επαγγελματικές κατηγορίες.

ΑπΟ τη διΑλυση του 1962 μέχρι την ποδοσφαιρική ανάσταση του 2006, παραμονή του Πάσχα των καθολικών, δεν πέρασαν απλώς τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Αλλαξαν τα πάντα σ' έναν κόσμο που όταν ακόμα αγωνιζόταν επαγγελματικά η Ακρινγκτον υπήρχε ο ανώτατος μισθός και τώρα τα χρήματα τρέχουν από τα μπατζάκια των παικτών. Τότε το πρωτάθλημα κάθε χρόνο άλλαζε χέρια, ενώ τώρα μόλις τρεις ομάδες έχουν κατακτήσει μεταξύ τους τα τελευταία 14. Τότε η Λίβερπουλ ήταν ακόμη ομάδα επιπέδου Β' Εθνικής και τώρα είναι από πλευράς τίτλων η κορυφαία βρετανική ομάδα στην ιστορία. Τότε τα γήπεδα ήταν όλα ορθίων, σήμερα είναι τα τελειότερα στην Ευρώπη. Η λίστα μοιάζει και είναι ατελείωτη!

Η Ακρινγκτον ΣτΑνλεϊ πάντως από τη στιγμή που άρχισε να ξαναπαίζει σημαντικό ρόλο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, το 2001, χτύπησε «φλέβα χρυσού»! Οι απόγονοι των ανθρώπων που κάποτε έπαιζαν ή δούλευαν στην ομάδα απάντησαν αμέσως στο κάλεσμα. Η μπουτίκ της ομάδας λειτούργησε αμέσως υπό την εποπτεία του εγγονού του αρχηγού της ομάδας του 1908, όταν έπαιξε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι παραγγελίες για φανέλες έφτασαν τις 5.000, προερχόμενες ακόμα κι από τον Καναδά και την Αυστραλία! Αυτή η μανία είχε απλή εξήγηση. Οι μετανάστες ήθελαν ενθύμιο από την πόλη και την ομάδα των προγόνων τους. Η κολεξιόν περιλαμβάνει τα πάντα, κυπελλάκια, κασκόλ, στιλό μέχρι και βιντεοκασέτα που εξιστορεί την εξέλιξη των πραγμάτων.

Στη ρεσεψιΟν του γηπέδου «Crown Ground» μία γριούλα 84 ετών λύνει και δένει! Αισθάνεται απόλυτα υπερήφανη γιατί ο πατέρας της ήταν προπονητής για είκοσι χρόνια και στη μνήμη του αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στην οργάνωση αυτού του συλλόγου. Η εξέδρα φτιάχτηκε με προσωπική εργασία χιλίων οπαδών της ομάδας και ο μέσος όρος την τελευταία εξαετία ανέβηκε από 2.500 εισιτήρια σε 4.800 σε δύο περιπτώσεις, κάτι που πολλές ομάδες σ' επαγγελματική κατηγορία (κι όχι μόνο στην Αγγλία) θα ζήλευαν.

Η φετινΗ σεζΟν έμελλε να είναι αυτή που γύρισε την ομάδα στα επαγγελματικά σαλόνια. Αρχισε μέτρια, αλλά ένα αήττητο σερί πέντε μηνών τούς έφερε στην ισχυρή θέση να θέλουν μία νίκη στα τελευταία τέσσερα ματς. Την πέτυχαν με τη Γουόκινγκ, το Σάββατο, δίνοντας τέλος στην προσμονή 45 σεζόν!

Ολοι πΑντωΣ ονειρεύονται να επιστρέψει μια μέρα η ομάδα στο «Peel Park», έδρα από το 1921 μέχρι τη διάλυση το 1962, που τώρα είναι παρατημένο κι έχει κατασχεθεί από μια εταιρεία χάλυβα.

Η περΙπτωση της Ακρινγκτον ίσως είναι μοναδική. Από την άλλη, μπορεί και να μην είναι, αφού κάτι παρόμοιο μπορεί να ισχύει σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Δεδομένα όμως καταδεικνύει την αγάπη κάποιων ανθρώπων για την τοπική ομάδα τους και τις παραδόσεις. Ανιδιοτελής αγάπη… Με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Η ήττα από τη Λάρισα έχει δημιουργήσει στον Ολυμπιακό ένα μικρό δράμα –αρκεί κανείς να διαβάσει τα ρεπορτάζ της ομάδας για να το καταλάβει. Οι παίκτες μάλλον δεν θα πάρουν το πριμ της πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου, όσοι πήγαν στο «Ρομέο» για να γιορτάσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος μοιάζει ότι χρειάζεται να απολογηθούν για την πράξη τους, ο Σόλιντ μπήκε μπροστά για να πει το αυτονόητο, ότι όταν ξεφεύγεις με 12 βαθμούς χαλαρώνεις. Αν η αντίδραση είναι αυτή μετά την κατάκτηση του τίτλου, δεν μπορώ ειλικρινά να φανταστώ τι θα γινόταν αν ο Ολυμπιακός έχανε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x