sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Χρυσός» Σεφτσένκο

Σαν σωστός άνδρας τηρεί τις υποσχέσεις του. Ο λόγος του Άντρεϊ Σεφτσένσκο είναι συμβόλαιο. Το τρόπαιο του Champions League το 2003 το πήγε στην γενέτειρα και στο μνήμα του Βαλερί Λομπανόφσκι για να του το… δείξει ως φόρο τιμής, άλλωστε του το είχε υποσχεθεί. Στην γυναίκα του, λίγο πριν γεννήσει αυτή, είχε πει ότι θα πεταχτεί μέχρι την Μπολόνια θα σκοράρει και θα επιστρέψει για να δει το νεογέννητο παιδί του. Για άλλη μια φορά κύριος, καθώς το ‘πε και το ‘κανε.

Το δώρο του Ίαν Ρας

Στα 9 του χρόνια ο Αντρέι Σεφτσένκο ανακαλύφθηκε από τις ακαδημίες της Δυναμό Κιέβου και τον Ολεξάντρ Σπάκοφ, που κάτω από τις οδηγίες του ο πιτσιρικάς τότε «Σέβα» κέρδισε πολλά τρόπαια. Γεγονός που θα του μείνει χαραγμένο στη μνήμη το τουρνουά κάτω των 14 ετών, που διοργάνωνε ο Ίαν Ρας στην Ουαλία. Το 1990 και σε ηλικία 14 χρονών ο Σεφτσένκο βγήκε πρώτος σκόρερ στο συγκεκριμένο κύπελλο και ο Ίαν Ρας του έκανε δώρο τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Το 1997 βρέθηκαν αντιμέτωποι, όταν η Δυναμό αντιμετώπισε τη Νιουκάσλ.

Από την φτώχεια στο… Μιλάνο

Γεννημένος στο χωριό Ντβιρκίβσκινα κοντά στο Γιαχότιν του Κιέβου ο Σεφτσένκο γνώρισε την φτώχεια και για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν ξεχνάει την πατρίδα του. Ο Άντρεϊ έμαθε στα πολύ δύσκολα, πράγμα που εξηγεί γιατί του φαίνεται τόσο εύκολο το σκληροτράχηλο Campionato. Ήδη έχει σημειώσει 102 γκολ στην Serie A με τα δύο που σημείωσε στο ματς με την Φιορεντίνα, όταν άλλοι επιθετικοί έφευγαν από το ιταλικό πρωτάθλημα κακήν κακώς.

Η Δυναμό ήταν η ομάδα που τον έκανε γνωστό, που τον έκανε επιθυμητό σε όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Μαζί με τον Σεργκέι Ρεμπρόφ αποτέλεσαν ένα εκπληκτικό επιθετικό δίδυμο και έφεραν την Ουκρανική ομάδα ένα βήμα πριν το τελικό του Champions League υπό την καθοδήγηση του Βαλερί Λομπανόφσκι τη σεζόν 98-99 όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού εκεί που η Μπάγερν με συνολικό σκορ 4-3 πέρασε στον τελικό της Βαρκελώνης.

Έγινε μήλον της έριδος για πολλές ομάδες καθώς θα άφηνε την Ουκρανία με 5 πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Τα 26 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Μίλαν στην Δυναμό κέρδισε την υπογραφή του Αντρέι που θέλει να καταρρίψει ακόμα αρκετά ρεκόρ.

Η ώρα της Χρυσής Μπάλας

Στον Σεφτσένκο λοιπόν δόθηκε η Χρυσή Μπάλα μετά από ψηφοφορία που αναδείχθηκε. Ο «Σέβα» με 175 ψήφους έγινε ο δεύτερος Ουκρανός μετά το Μπλαχίν που κατακτά την Χρυσή Μπάλα και επιτέλους θα κρατήσει και έναν τίτλο για την… πάρτη του. Παρόλα αυτά ο ίδιος δηλώνει «Μη με κάνετε είδωλο, δεν έχω πετύχει ακόμα τίποτα.

Φαν των Queen και του Freddie Mercuri, άκουγε από μικρός το “We are the Champions”. Το 2003 με δικό του πέναλτι το τραγούδησε πιο δυνατά από ποτέ. Πλέον μετά και την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας σιγοτραγουδά άλλο… “Show must go on”…

Επιμέλεια: Αντώνης Σαούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x