Η εμπειρία του μεγάλη, τα παιχνίδια του απέναντι στην Αϊντχόφεν πολλά, οπότε είναι από τους καταλληλότερους για να αναλύσει-σκιαγραφήσει το προφίλ της αντιπάλου του Ολυμπιακού στο Europa League.
Ο Γιόρντεν Πέτερς, περί ου ο λόγος, είναι εδώ και μερικά χρόνια ο αρχηγός της Βίλεμ και βασικός κεντρικός αμυντικός. Του ζητήσαμε τη γνώμη του για την Αϊντχόφεν και μας απάντησε λεπτομερώς.
Ανέφερε μεταξύ άλλων πως το πρώτο ημίχρονο είναι πάντα το καλό της, πιέζοντας ψηλά για να κλέψει μπάλες και να επιτίθεται διαρκώς, αλλά την ίδια ώρα υποστήριξε πως... σκάει στο δεύτερο 45λεπτο και γίνεται ευάλωτη στις αντεπιθέσεις. Χαρακτήρισε, επίσης, ιδανικό το 4-3-3 που χρησιμοποιεί ως συνήθως ο Πέδρο Μαρτίνς, λέγοντας πως ταιριάζει γάντι στο 4-4-2 της Αϊντχόφεν και ο Άγιαξ προ ημερών στο Κύπελλο έδειξε τον... δρόμο.
Αναλυτικά όσα είπε στο sportfm.gr και στον Γιώργο Τσανάκα:
-O Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Αϊντχόφεν στο Europa League. Τι πρέπει να κάνουν οι παίκτες του Ολυμπιακού για να προκριθούν στην επόμενη φάση;
«Από το ξεκίνημα της χρονιάς, η Αϊντχόφεν έχει νέο προπονητή ο οποίος έχει καταγωγή από τη Γερμανία (σσ. Ρότζερ Σμιντ). Προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο υψηλής έντασης με μεγάλη πίεση στον αντίπαλο. Μπορείς να δεις πως η ομάδα προσπαθεί να υιοθετήσει το στιλ του, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε όλη τη διάρκεια του 90λεπτου.
Τις περισσότερες φορές το πρώτο ημίχρονο της Αϊντχόφεν είναι το καλό τους, αλλά δεν έχουν την ενέργεια και την φρεσκάδα να παίξουν το ίδιο ποδόσφαιρο και στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευκαιρία σε εκείνο το διάστημα, γιατί η Αϊντχόφεν θέλει να συνεχίσει να πιέζει τον αντίπαλο αλλά αφήνει πολλούς χώρους και μεγάλα κενά στην αμυντική της γραμμή».
-Τι πρέπει περισσότερο να προσέξει ο Ολυμπιακός; Ποια είναι τα καλά στοιχεία της Αϊντχόφεν, τι κάνουν καλά μέσα στο γήπεδο;
«Θέλουν να πιέζουν τον αντίπαλο από το ξεκίνημα του αγώνα. Εάν πιέζουν σωστά, τότε ανακτούν την μπάλα γρήγορα και έχουν πολλές κατοχές και επιθέσεις. Προσπαθούν να βρουν κατευθείαν τους τέσσερις ποδοσφαιριστές τους που παίζουν στην επίθεση. Αυτό είναι μακράν το καλύτερο κομμάτι της Αϊντχόφεν. Έχουν πολύ γρήγορο transition game σαν ομάδα, οπότε αν κερδίζουν την μπάλα τότε θα προσπαθήσουν κατευθείαν να τροφοδοτήσουν τους επιθετικούς τους, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός».
-Ποιο είναι το στιλ παιχνιδιού της Αϊντχόφεν; Μπορείς να μας αναλύσεις το ποδοσφαιρικό της στιλ;
«Χρησιμοποιούν το 4-4-2 ως διάταξη όταν έχουν την κατοχή της μπάλας. Οι παίκτες στα πλάγια, οι εξτρέμ, κλείνουν προς τα μέσα και παίζουν κοντά στους επιθετικούς. Σαν μια διάταξη 4-2-2-2. Αυτό δημιουργεί χώρους για τα μπακ-χαφ ώστε να παίζουν επιθετικά, αλλά και να μπουκάρουν στην αντίπαλη περιοχή.
Προσπαθούν να κάνουν build-up από τα σέντερ μπακ, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει πολυκοσμία και υπεραριθμία στον άξονα επειδή τα εξτρέμ συγκλίνουν προς τα μέσα. Αυτό είναι που θέλουν να κάνουν. Κρατάνε την μπάλα στον άξονα και προσπαθούν να παίξουν επιθετικά. Διατηρούν την κατοχή, πηγαίνουν στο ένας εναντίον ενός. Μόλις χάσουν την κατοχή της μπάλας τότε πιέζουν κατευθείαν».
-H Aϊντχόφεν χρησιμοποιεί ως διάταξη το 4-4-2 με δύο «εξάρια» στον άξονα. Βάσει της εμπειρίας σου, με ποιον τρόπο μπορεί μια ομάδα να ανταπεξέλθει σε αυτό και να κάνει το παιχνίδι της; Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα χρησιμοποιεί ως διάταξη το 4-3-3...
«Ο Άγιαξ έδωσε την καλύτερη απάντηση, το καλύτερο παράδειγμα την περασμένη Τετάρτη στον αγώνα του Κυπέλλου. Στο πρώτο ημίχρονο, κυριάρχησε της Αϊντχόφεν. Έπαιζαν με τρεις επιθετικούς ώστε να κρατάνε χαμηλά στο γήπεδο τους αμυντικούς της Αϊντχόφεν, να είναι υπεύθυνοι για την αντίπαλη αμυντική τετράδα.
Το οκτάρι και το δεκάρι του Άγιαξ ήταν υπεύθυνοι για το μαρκάρισμα και τον έλεγχο των χαφ της Αϊντχόφεν. Την ίδια ώρα τα μπακ ακολουθούσαν σε όλο το γήπεδο τα χαφ-εξτρέμ της Αϊντχόφεν που έκλειναν προς τα μέσα. Οι δύο στόπερ και το εξάρι του Άγιαξ ήταν υπεύθυνοι για το μαρκάρισμα των δύο επιθετικών της Αϊντχόφεν. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους μαρκάρεις και να τους πρεσάρεις. Όπως προείπα, η διάταξη που χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός είναι η ιδανική για να αντιμετωπίσει την Αϊντχόφεν. Ο Άγιαξ παίζει ακριβώς το ίδιο και έδωσε το τέλειο παράδειγμα για το πώς μπορείς να κυριαρχήσεις απέναντι στην Αϊντχόφεν».
-Ποια είναι τα μεινοεκτήματα της Αϊντχόφεν ως ομάδα;
«Υπάρχει πολλοί χώροι στην αμυντική της γραμμή. Πέρα από τα φουλ μπακ της Αϊντχόφεν οι υπόλοιποι της άμυνας δεν είναι τόσο καλοί. Στις πλευρές έχουν μεγάλα κενά λόγω των πολλών ανεβασμάτων των μπακ. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στις αντεπιθέσεις».
-Αγωνίζεσαι ως κεντρικός αμυντικός και είσαι αρχηγός στη Βίλεμ, έχοντας αντιμετωπίσει πολλές φορές την Αϊντχόφεν. Ποιος ποδοσφαιριστής χρειάζεται την μεγαλύτερη προσοχή, ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος;
«Η Αϊντχόφεν έχει πολύ καλά φουλ-μπακ, αλλά το πιο δυνατό τους σημείο είναι στην επιθετική τους γραμμή. Οι Μάλεν, Ιχατάρεν και Γκάκπο είναι οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της Αϊντχόφεν. Ο Γκάκπο είχε τραυματισμό προσφάτως. Και οι τρεις τους είναι τρομερά ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές και είμαι σίγουρος πως όλοι τους θα παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο σε λίγα χρόνια».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.