Παράπονο δεν έχουμε κανένα… Και τι δεν έχουν δει τα μάτια μας στα 19 ντέρμπι «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα. Από θρύλους των ελληνικών παρκέ όπως Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, Παπαλουκά, Σπανούλη, Διαμαντίδη, Καλάθη, Σλούκα, Αλβέρτη, Οικονόμου, Μπουρούση, Φώτση, Σχορτσανίτη και Πρίντεζη, μέχρι παγκοσμίου βεληνεκούς σούπερ σταρ όπως Πάσπαλι, Βράνκοβιτς, Τάρπλεϊ, Βολκόφ, Φορντ, Μποντιρόγκα, Κουτλουάι, Τσίλντρες, Τεόντοσιτς, Γιασικεβίτσιους, Πέκοβιτς, Βούιτσιτς, Μπατίστ, Μιλουτίνοφ και Τζέιμς…
Ακόμη όμως και στις εποχές των «παχιών αγελάδων» με διψήφια εκατομμύρια ευρώ σε μπάτζετ, υπήρχαν και… αστοχίες. Πέρα, λοιπόν, από λαμπερούς αστέρες, είδαμε και κάποια «παλτά». Παίκτες που ήρθαν με περγαμηνές και δημιούργησαν προσδοκίες, αλλά απογοήτευσαν πλήρως. Το sport-fm.gr συγκέντρωσε έξι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουμε δει στα ευρωπαϊκά ντέρμπι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.
Έβρικ Γκρέι (Ολυμπιακός, 1996/97)
Κι όμως, σε μια μυθική χρονιά με τριπλ-κράουν για τον Ολυμπιακό, υπήρξε και παίκτης που πέρασε και δεν ακούμπησε. Όποιος αναφώνησε «Εύρηκα» θεωρώντας πως τσίμπησε λαβράκι με την απόκτηση του Έβρικ Γκρέι εκτέθηκε. Τον Γενάρη του 1997 κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Γουίλι Άντερσον και ο Αμερικανός φόργουορντ, που δεν είχε στεριώσει στο ΝΒΑ, δεν πρόσφερε σχεδόν τίποτα. Άχρωμος, άοσμος και άγευστος, είχε 5,2 πόντους και 2,4 ριμπάουντ ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα, αν και πριν τον δεύτερο αγώνα των playoffs με τον Παναθηναϊκό πιάστηκε ντοπέ για χρήση εφεδρίνης και αποδεσμεύτηκε. Έτσι από τους τρεις τίτλους του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν πρόλαβε να πανηγυρίσει μόνο το Κύπελλο.
Τζούλιους Νουόσου (Παναθηναϊκός, 1996/1997)
Μέλος της χειρότερης ομάδας του Παναθηναϊκού τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, στην τελευταία σεζόν που οι «πράσινοι» έμειναν χωρίς τίτλο. Ο Νιγηριανός σέντερ ήρθε με υποσχέσεις και συμβόλαιο 300.000 δολαρίων το 1996 μετά τη θητεία του σε Σπερς και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά όσοι περίμεναν κάτι έστω που να θυμίζει τον συμπατριώτη του, Χακίμ Ολάζουον που έλαμπε τότε στο ΝΒΑ, απογοητεύτηκαν πλήρως. Σε 8 ματς στην Ευρωλίγκα είχε 2,1 πόντους και 3,5 ριμπάουντ σε 9,6 λεπτά κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα. Μοιραία δεν στέριωσε ούτε στο «τριφύλλι» και έπαιξε σε συνολικά σε 23 ομάδες και 14 χώρες στη διάρκεια της καριέρας του.
Κόρεϊ Αλμπάνο (Παναθηναϊκός, 2001/02)
Στον πιο παλικαρίσιο από τους έξι τίτλους του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, αυτόν στην Μπολόνια το 2002, εκείνος ήταν θεατής. Ο Ιταλοαμερικανός φόργουορντ ήρθε το καλοκαίρι του 2001 από τη Βερόνα ως αντι-Φώτσης, μετά τη φυγή του τελευταίου για τους Γκρίζλις και αποδείχτηκε όχι «Μπάτμαν», αλλά… «Τζόκερ». Σε 15 ματς της Ευρωλίγκας είχε 6,5 πόντους και 2,6 ριμπάουντ ανά αγώνα, αλλά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον «πάρκαρε» εκτός ομάδας για το Final Four. Τέσσερα χρόνια μετά επέστρεψε στην Ελλάδα για την Ολυμπιάδα Πατρών.
Τζανίρο Πάργκο (Ολυμπιακός, 2009)
Στη σεζόν με το μεγαλύτερο μπάτζετ στην ιστορία του Ολυμπιακού και δίπλα σε αστέρες όπως Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς, Γκριρ, Τσίλντρες, Βούιτσιτς και Μπουρούσης, o Τζανίρο Πάργκο χάθηκε. Ήρθε το Γενάρη του 2009 μετά από καλή παρουσία στο ΝΒΑ και κατόπιν στη Ντιναμό Μόσχας, αλλά δεν πρόσφερε το παραμικρό. Σε 11 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα είχε 3,5 πόντους και 1,4 ασίστ ανά αγώνα παίζοντας μόλις 3:21 στο Final Four του Βερολίνου και τον χαμένο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό. Στον μικρό τελικό δεν ήταν καν στη δωδεκάδα και αμέσως μετά αποδεσμεύτηκε. Τελικά κόστισε περίπου 62.000 ευρώ για καθέναν από τους 16 αγώνες που συνολικά φόρεσε τα ερυθρόλευκα.
Χόλις Τόμπσον (Ολυμπιακός, 2017/18)
Ήρθε με εξαιρετικές περγαμηνές έχοντας ενεργό ρόλο σε Σίξερς και Πέλικανς για μια τετραετία. Ουδέποτε όμως δικαίωσε τη φήμη του ή τα περίπου 500.000 δολάρια που εισέπραξε και ούτε καν πλησίασε στα στάνταρ του Ματ Λοτζέσκι τα παπούτσια του οποίου κλήθηκε να γεμίσει. Ο Αμερικανός φόργουορντ είχε 5,6 πόντους με μόλις 26,5% στα τρίποντα (παρά τη φήμη του εξαιρετικού σουτέρ που τον συνόδευε) και 2,7 ριμπάουντ, ενώ ο χρόνος του διαρκώς έφθινε. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έφτασε σε σημείο να τον αφήσει εκτός δωδεκάδας σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τον Μάιο, αρκετές εβδομάδες πριν το τέλος της σεζόν, αποδεσμεύτηκε. Έκτοτε δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει και μέχρι πέρσι έψαχνε ένα καλό συμβόλαιο παίζοντας στην G League.
Γουέσλεϊ Τζόνσον (Παναθηναϊκός, 2019/20)
Περίπτωση ανάλογη με τις δύο παραπάνω. Ήρθε στον Παναθηναϊκό μετά από εννιά σεζόν αξιόλογης καριέρας στο ΝΒΑ με πραγματικό ρόλο στις ομάδες του, αλλά απογοήτευσε πλήρως και στο «τριφύλλι» ακόμη… κλαίνε το συμβόλαιό του που πλησίαζε το εκατομμύριο. Αμέτοχος στην επίθεση, συνήθως άστοχος στα μακρινά σουτ και… καμία σχέση με τον αμυντικό ρολίστα που βλέπαμε στις ΗΠΑ, έμεινε μόνο το χαμόγελό του σε κάθε φάση να προκαλεί όχι συμπάθεια αλλά οργή στους φίλους των «πράσινων». Μετά την αποχώρησή του, όχι μόνο δεν βρήκε (ακόμη) ομάδα, αλλά… έκραξε και τον Ρικ Πιτίνο επειδή «τολμούσε» να του ζητήσει πίεση σε όλο το γήπεδο.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.