Ένα πολύ σκληρό πόκερ παίζεται -ξανά- τις τελευταίες μέρες μεταξύ της ΟΥΕΦΑ και της G14. Απώτερος σκοπός των πρώτων είναι να κρατήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν και των δε να αποκτήσουν ακόμα πιο πολλά.
Στη χθεσινή έκδοση της «Guardian», μιας από τις σοβαρότερες και εγκυρότερες εφημερίδες στον πλανήτη, υπήρχε ένα θέμα που εμφάνιζε την G14 έτοιμη να απαιτήσει από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία εγγυήσεις για τη συμμετοχή των 18 μελών της στο Τσάμπιονς Λιγκ! Κάτι άκρως εξοργιστικό, αφού, όπως και να το κάνουμε, η μεγαλύτερη δύναμη που είχε πάντα το ποδόσφαιρο –και το διαφοροποιεί από άλλα ομαδικά σπορ– είναι η δυνατότητα που δίνει σε όλους να ελπίζουν ότι μπορεί να πάρουν μέρος σε μία διοργάνωση. Ακόμα και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία υποχρεώθηκε από τη ΦΙΦΑ να παίξει προκριματικά για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο επερχόμενο Μουντιάλ. Συνεπώς, γιατί κάποιες ομάδες να απαιτούν τη σιγουριά της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ;
Άλλωστε, ήδη από το 1994, με τις αλλαγές στο παλιό Κύπελλο Πρωταθλητριών, κάποιες από τις μεγάλες χώρες πάντα έχουν την εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους, κάτι που από το 1999 έγινε ακόμα μεγαλύτερο με την απευθείας πρόκριση και των δεύτερων στις πρώτες 8 χώρες της βαθμολογίας. Οπότε, γιατί αυτός ο άτυπος εκβιασμός από πλευράς G14; Και μάλιστα «γιατί τώρα;», ήταν το βασικό ερώτημα.
Το 1998 μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης είχαν εξετάσει την περίπτωση της δημιουργίας δικής τους κλειστής λίγκας κατά τα πρότυπα του ΝΒΑ, αλλά εκείνη η αρκετά φιλόδοξη (ή για να ακριβολογούμε ματαιόδοξη) προσπάθεια ναυάγησε νωρίς. Τότε όμως κατάφεραν οι μεγάλες ομάδες κάτι άλλο με την απειλή της αποσκίρτησης. Να κάτσει μαζί τους η ΟΥΕΦΑ -για πρώτη φορά στην ιστορία- στο ίδιο τραπέζι και να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ, δίνοντάς τους τις παραπάνω εγγυήσεις με αύξηση ομάδων και την τρίτη θέση των ομίλων να οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ!
Το 2000, με τη δημιουργία της G14, η οποία αργότερα απέκτησε άλλα τέσσερα μέλη, και τη «μεταγραφή» ενός πολύ έμπειρου διοικητικού στελέχους από την ΟΥΕΦΑ, του Τόμας Κουρτ, τα μεγάλα σωματεία άρχισαν τον κλεφτοπόλεμο. Πότε το ένα, πότε το άλλο, σαν τα κακομαθημένα παιδιά ζητούσαν όλο και παραπάνω πράγματα. Κάποια τα πέτυχαν, σε κάποια άλλα συνειδητοποίησαν πως η... μαμά ΟΥΕΦΑ δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Στο δημοσίευμα της «Guardian», ο εκτελεστικός διευθυντής Τόμας Κουρτ φερόταν να εγκωμιάζει το Τσάμπιονς Λιγκ –λέγοντας ότι είναι η καλύτερη διοργάνωση στον πλανήτη αλλά στη συνέχεια εκδηλωνόταν πικρία από κύκλους της G14!
Τι έλεγαν οι... κύκλοι των ομάδων που μετέχουν στην G14 (δηλαδή ο Τόμας Κουρτ) λοιπόν; «Οι σύλλογοι που δίνουν αίγλη στον θεσμό είναι τα μέλη μας και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να είμαστε πάντα παρόντες», ήταν τα συμφραζόμενα.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Χθες το πρωί το BBC έκανε βασικό θέμα την είδηση και η ΟΥΕΦΑ θορυβήθηκε και απάντησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Γουίλιαμ Γκαγιάρντ ότι ένα τέτοιο βήμα μονιμοποίησης των μελών της G14 θα αποτελούσε ένα ποδοσφαιρικό απαρτχάιντ! «Αμερικανικό μοντέλο στην Ευρώπη με κλειστή λίγκα δεν πρόκειται να γίνει. Θα έμοιαζε με το κατς, που όλα είναι προκαθορισμένα», ήταν η σκληρή απάντηση του Γκαγιάρντ, ο οποίος έδειχνε ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια.
Προσέξτε, όμως, το ιδιοφυές σχέδιο της G14. Αφήνει να διαρρεύσει ένα τέτοιο θέμα και μάλιστα όχι όπου κι όπου, αλλά σε ένα πολύ σοβαρό έντυπο. Αναμένει τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις και όταν πια η ΟΥΕΦΑ κάνει το βήμα και τοποθετείται, τότε το διαψεύδει! Μεγαλοφυές! Λέγοντας μάλιστα πως ποτέ δεν θα περνούσε από το μυαλό των ομάδων-μελών της μια τέτοια σκέψη! Με ανακοίνωση του Τόμας Κουρτ λίγο μετά το μεσημέρι επισήμανε για το Τσάμπιονς Λιγκ ότι «είναι η πιο επιτυχημένη διοργάνωση παγκοσμίως και δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του συστήματος. Ούτε να αποχωρήσουμε από αυτή, αφού αρέσει στους οπαδούς και παράγει εκπληκτικό θέαμα». Και αμέσως μετά πέταξε τη «βόμβα»: «Ενδιαφέρον μας είναι το καλό όλων των ομάδων και όχι μόνο των μελών της G14. Εχουμε δημοσιεύσει μία λίστα προτεραιοτήτων, που οφείλουν οι διοικούσες αρχές να μας καλέσουν να συζητήσουμε και να εξετάσουμε από κοινού! Μέχρι τώρα οι αποφάσεις παίρνονται ερήμην των συλλόγων και η διοίκηση του αθλήματος πρέπει να εκμοντερνιστεί».
Αν αυτό δεν είναι ευθεία επίθεση, τι άλλο θα ήταν; Ο Κουρτ τοποθέτησε και πάλι το ζήτημα της αποζημίωσης των ομάδων για τραυματισμούς σε δραστηριότητες των εθνικών ομάδων τους, οικονομικής επιβράβευσης για τη συμβολή των ομάδων στην επιτυχία των διεθνών διοργανώσεων και συμμετοχής στα δικαιοδοτικά όργανα!
Ολο το θέμα βέβαια δεν βγήκε τυχαία αυτές τις μέρες. Αύριο ξεκινάει η δίκη της βελγικής Σαρλερουά κατά της ΦΙΦΑ, της παγκόσμιας ομοσπονδίας που ελέγχει τα ματς εθνικών ομάδων, για τον σοβαρό τραυματισμό του Μαροκινού Ούλμερς. Η G14 έχει δηλώσει επισήμως ότι θα βρεθεί στο πλευρό της Σαρλερουά, η οποία διεκδικεί μεγάλο ποσό για τον τραυματισμό του παίκτη, που της στέρησε τις υπηρεσίες του ενώ συνεχιζόταν κανονικά η πληρωμή του συμβολαίου του! Ο νόμος Ούλμερς μπορεί να έχει την ίδια σημασία σε λίγο καιρό με εκείνον του Μποσμάν. Μόνο που ο δεύτερος ουσιαστικά άλλαξε την εικόνα των ομάδων, που είναι ανώνυμες εταιρείες. Τώρα ο Ούλμερς δεν αποκλείεται να διαλύσει αυτό που ξέραμε ότι ισχύει για τις εθνικές ομάδες. Πώς θα μπορεί το Καμερούν να αποζημιώσει την Μπαρτσελόνα για τον Ετό, η Ουκρανία τη Μίλαν για τον Σεβτσένκο, η Ακτη Ελεφαντοστού την Τσέλσι για τον Ντρογκμπά;
Οπως γίνεται επίσης πανεύκολα αντιληπτό, η G14 ξέθαψε το τσεκούρι του πολέμου όχι όμως κατευθείαν κατά της ΦΙΦΑ (με την οποία άλλωστε οι ομάδες-μέλη της δεν έχουν καθημερινά πάρε-δώσε), αλλά με την ΟΥΕΦΑ. Εκείνη που έχει στα χέρια της το πιο ακριβό προϊόν στον πλανήτη. Προκειμένου να μην πειραχτεί το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο τους οι άνθρωποι από τη Νιόν δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν μια προσέγγιση των δύο πλευρών με κάποιες άμεσες παροχές προς τους συλλόγους, κάτι που η ΦΙΦΑ –μακριά από τον όποιο άμεσο κίνδυνο– δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει!
Οπως και το '98 με την περιβόητη MEDIA PARTNERS, που αποτέλεσε το σκιάχτρο με το οποίο η μετέπειτα G14 κάθισε για πρώτη φορά ως ισότιμος συνομιλητής με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στο τραπέζι πετυχαίνοντας τη διεύρυνση του Τσάμπιονς Λιγκ, έτσι και τώρα η παρτίδα του πόκερ μόλις άρχισε πάνω στην πράσινη τσόχα. Με πολλούς καλούς παίκτες η εξέλιξη είναι αβέβαιη. Αν και ο καλύτερος μπλοφαδόρος της ΟΥΕΦΑ δεν υπάρχει πια στο σχήμα της: ο Γκέραρντ Αϊγκνερ!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.