sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όλα τα θρίλερ του Τσάμπιονς Λιγκ (video)

Η τελευταία στροφή των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ έρχεται, πολλές ομάδες αναζητούν τον δρόμο προς τους 16 και το sport-fm.gr σας θυμίζει τις πιο αγωνιώδεις τελευταίες αγωνιστικές της 20ετίας.

Κάθε χρόνο πολλά κρίνονται στην τελευταία στροφή, την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος μεταξύ των διεκδικητών μιας θέσης στην επόμενη φάση είναι και ο Ολυμπιακός. Όχι μόνο αυτός όμως. Το φινάλε της 5ης αγωνιστικής άφησε ρευστή την κατάσταση τόσο στον 6ο όμιλο, αυτόν των πρωταθλητών Ελλάδας, όσο και στον 2ο, τον 5ο, τον 7ο και τον 8ο. Μέχρι να τακτοποιηθούν οι τελευταίες φετινές λεπτομέρειες και προκύψει το φρέσκο γκρουπ των 16 κορυφαίων ας θυμηθούμε ανάλογες βραδιές του παρελθόντος.

Απάντηση στην 4άρα

Στις 4 Δεκέμβρη του 1996 η Μίλαν υποδεχόταν τη Ρόζενμποργκ στο «Μεάτσα» και ήθελε να κάνει τα αυτονόητα για να περάσει στην επόμενη φάση και να αποκλείσει τους Νορβηγούς. Όπου αυτονόητα βάλτε το να μη χάσει. Μπήκε στη μάχη με 7 βαθμούς έναντι 6 της αντιπάλου της και κουβαλούσε και το ψυχολογικό αβαντάζ από την ευρεία νίκη της με 4-1 στο Τρόντχαιμ στις 25 του Σεπτέμβρη! Ο Χάραλντ Μπράντμπακ ανοίγει στο 30’ το σκορ, ο Ντουγκαρί ισοφαρίζει στην εκπνοή του ημιχρόνου αλλά… Στο 70’ ο Μπράντμπακ γίνεται δημιουργός, βρίσκει με μια καταπληκτική λόμπα τον Χέγκεμ κι αυτός με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και τη Μίλαν στο καναβάτσο!



Σωτήρας Βάσκος

Στο τουρνουά της σεζόν 1998-1999 περνούσε ο πρώτος κάθε ομίλου και οι δύο καλύτεροι δεύτεροι. Στο μπάσιμο, λοιπόν, της τελευταίας αγωνιστικής η Γαλατασαράι έμοιαζε μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της προνομιούχου πρώτης θέσης. Είχε 8 πόντους έναντι 5 της Γιουβέντους. Ισόβαθμη με τους Τούρκους ήταν και η Ρόζενμποργκ η οποία, όμως, έπαιζε τελευταία αγωνιστική στο Τορίνο. Η Γαλατά πήγαινε στην έδρα της αδιάφορης Μπιλμπάο. Λίγο πριν μας αφήσει η 9η Δεκεμβρίου η Γιουβέντους ήταν αυτή που πανηγύρισε. Νίκησε 2-0 τη Ρόζενμποργκ ενώ η Γαλατά ηττήθηκε χάρις σε γκολ του Γκερέρο από την Αθλέτικ κι έμεινε εκτός στην ισοβαθμία.





Πιάσε με αν μπορείς

Την ίδια χρονιά για τον 5ο όμιλο η Λανς φιλοξενεί την Ντιναμό Κιέβου με φόντο την πρωτιά και την πρόκριση. Και οι δύο έχουν από 8 βαθμούς. Μόνο, όμως, οι Ουκρανοί έχουν τον Σεφτσένκο. Κι αυτός κάνει τη διαφορά μόλις στο 6’ όταν με μια απίστευτη κούρσα αναγκάζει τον Ντεού να τον ανατρέψει και να δει κόκκινη κάρτα. Η Ντιναμό εκμεταλλεύεται το αριθμητικό της πλεονέκτημα, νικά με 3-1 και περνά στην επόμενη φάση.



Κόλλησε και χαιρέτησε

Οι Ουκρανοί θα βγουν στον αφρό και την επόμενη σεζόν. Έστω και χωρίς να πάρουν θετικό αποτέλεσμα. Στις 2 Νοέμβρη του 1999 οι Ουκρανοί παίζουν εντός έδρας με την εξαιρετική εκείνη τη χρονιά Λάτσιο, χάνουν με 1-0 και περιμένουν τα μαντάτα από το Λεβερκούζεν. Οι Γερμανοί που μπήκαν με έναν βαθμό λιγότερο από την Ντιναμό στην τελευταία στροφή υποδέχονταν την Μάριμπορ. Είχαν θεωρητικά εύκολο έργο δεδομένου ότι είχαν νικήσει τους Σλοβένους εκτός με 2-0. Έλα, όμως, που η μπάλα δεν έμπαινε μέσα. Στο τριπλό σφύριγμα της λήξης ο πίνακας έδειχνε 0-0 κι έστελνε τους Ουκρανούς στην επόμενη φάση.

Δοκάρια ο ένας, γκολ ο άλλος

Σήμερα τους χωρίζει ένα χάος, τον Νοέμβρη του 1999 όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Ρέιντζερς ταξίδεψε στο Μόναχο με 7 βαθμούς έναντι 6 των Βαυαρών και έψαχνε και την ισοπαλία για να περάσει ως 2η από τον 6ο όμιλο. Κι αν δεν τα κατάφερε οφείλεται στον Καν, τα δοκάρια και τον Στρουντζ… Ας τα πάρουμε από την αρχή: η Ρέιντζερς έπαιξε μπαλάρα στη Γερμανία, σημάδεψε τρις τα δοκάρια αλλά και όσα σουτ βρήκαν στόχο σταμάτησαν στον Καν. Ο εμβληματικός ηγέτης της Μπάγερν «πρωταγωνίστησε» και στη φάση του σοβαρού τραυματισμού του Μίκαελ Μολς, ενός εκ των κορυφαίων των «διαμαρτυρομένων» που εγκατέλειψε με κομμένους χιαστούς στο 30’. Δύο λεπτά αργότερα ο Στρουντζ ευστοχούσε από τη βούλα του πέναλτι. Το 1-0 δεν άλλαξε ως το 90’ κι έστειλε την Μπάγερν στην επόμενη φάση.



Ένας στους δύο

Στο φινάλε της φάσης των ομίλων της σεζόν 2000-2001 δύο εκπρόσωποί μας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μάχονταν για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τη Γιουβέντους, ο Ολυμπιακός ταξίδευε στο Ζερλάν για να παίξει με τη Λιόν. Κι αν οι «πράσινοι» θριάμβευσαν σε μια βραδιά – μεγαλείο του Πάολο Σόουζα και του Νίκου Λυμπερόπουλου, οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 1-0 και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση με απόλυτα όμως δικαιολογημένα παράπονα από τα σφυρίγματα του ρέφερι στο ματς με τη Λιόν.



Θρίλερ παντού

Δεν ήταν, όμως, μόνοι οι όμιλοι των ελληνικών ομάδων μπερδεμένοι. Στο νήμα κέρδισαν την πρόκριση στην επόμενη φάση η Γαλατά, η Γιουνάιτεντ και η Λιντς. Στον 4ο όμιλο οι 4 μονομάχοι μπαίνουν στην τελευταία στροφή με μικρές βαθμολογικές διαφορές: Στουρμ Γκρατς 9, Γαλατά 7, Ρέιντζερς 7, Μονακό 6. Όλοι, λοιπόν, έχουν δικαίωμα στην ελπίδα και αναζητούν νίκες. Και στα δύο ματς όμως (Ρέιντζερς – Μονακό, Γαλατά – Στουρμ) έρχεται το ίδιο σκορ με αποτέλεσμα Αυστριακοί και Τούρκοι να περάσουν χεράκι – χεράκι.

Στον 7ο όμιλο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι σε μειονεκτική θέση. Έχει 7 βαθμούς έναντι 9 της Αϊντχόφεν. Άρα δεν της φτάνει μόνο η δική της νίκη επί της Ντιναμό Κιέβου, θέλει και ήττα των Ολλανδών από την Άντερλεχτ στην Ολλανδία. Η Γιουνάιτεντ νικά 1-0, η Αϊντχόφεν χάνει με 3-1, οι Άγγλοι συνεχίζουν. Όπως συμβαίνει και στο 8ο όμιλο. Αυτή τη φορά δεν την πατάνε Ολλανδοί αλλά Ισπανοί. Η Λιντς παίρνει ισοπαλία (1-1) από την αδιάφορη Μίλαν την τελευταία αγωνιστική στο Μεάτσα και αφήνει τρίτη και καταϊδρωμένη την Μπαρτσελόνα που την ίδια ώρα συντρίβει με 5-0 της Μπεσίκτας.



Άσφαιροι διεκδικητές

Στο φινάλε της φάσης των ομίλων της σεζόν 2001-2002 Ντόρτμουντ και Μποαβίστα μάχονταν για τη 2η θέση στο Β’ γκρουπ. Οι Γερμανοί έπαιζαν στο Άνφιλντ με τη Λίβερπουλ, οι Πορτογάλοι στο Κίεβο με την Ντιναμό. Όχι μόνο έχασαν και οι δύο αλλά δεν έβαλαν ούτε γκολ. Αποτέλεσμα που ευνόησε την Μποαβίστα η οποία και προκρίθηκε χάρις στην καλύτερη επίθεση που είχε. Αντίθετα στον 4ο όμιλο η Γαλατά πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Υποδεχόταν την Αϊντχόφεν και ήθελε νίκη για να αφήσει τους Ολλανδούς τρίτους οι οποίοι είχαν νικήσει το πρώτο ματς και άρα υπερείχαν σε περίπτωση ισοπαλίας. Οι Τούρκοι νίκησαν με 2-0 και πήραν τη 2η θέση πίσω από τη Ναντ!



«Χ»αρακίρι!

Το έκανε και στον τελικό του 2005 αλλά εκεί έπιασε τόπο… Η Λίβερπουλ πήγε την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2002-2003 στην Ελβετία για να νικήσει τη Βασιλεία και να προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν όμως βγει το ημίχρονο ήταν ήδη πίσω στο σκορ με 3-0. Η επική ανατροπή που επιχείρησε στο δεύτερο 45λεπτο την οδήγησε μέχρι το 3-3 που την άφησε στην 3η θέση. Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο την πάτησε η Λιόν στον 4ο όμιλο. Οι Γάλλοι ήθελαν νίκη στο Τρόντχαιμ για να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενη ήττα του Άγιαξ που έπαιζε εντός με την Ίντερ. Ο «Αίαντας» ηττήθηκε όντως αλλά η Λιόν έμεινε στο 1-1 και στην 3η θέση πίσω από τους Ολλανδούς που είχαν νικήσει και τις δύο φορές την Ολιμπίκ.



Νίκησαν και πέρασαν

Αντίθετα σε 5ο και 8ο όμιλο η Νιουκάστλ και η Λοκομοτίβ δεν άφησαν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε να πάει χαμένη. Οι Άγγλοι νίκησαν (2-3) τη Φέγενορντ στο Ρότερνταμ και προσπέρασαν την Ντιναμό Κιέβου που έχασε εντός από τη Γιουβέντους. Οι Ρώσοι «καθάρισαν» σχετικά εύκολα την Μπριζ (2-0) και προκρίθηκαν εις βάρος και της Γαλατά που θα μπορούσε να είχε περάσει αυτή αν είχε νικήσει εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα. Δεν γινόταν αυτό…


Δύναμη η έδρα τους

Ένας μικρός χαμός έγινε στο φινάλε τη φάσης των ομίλων της σεζόν 2003-2004. Ούτε λίγο ούτε πολύ σε 6 από τους 8 ομίλους η κατάσταση ξεκαθάρισε το τελευταίο βράδυ. Στον πρώτο όμιλο Λιόν, Σέλτικ, Άντερλεχτ μπήκαν στην τελευταία στροφή με 7 πόντους, ενώ η Μπάγερν είχε 6. Οι Βαυαροί νίκησαν εντός έδρας τους Βέλγους, οι Γάλλοι της Λιόν έκαναν το ίδιο κόντρα στους Σκωτσέζους κι έτσι Λιόν και Μπάγερν προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

Στο αβαντάζ της έδρας στηρίχθηκε και η Σοσιεδάδ στον τέταρτο όμιλο. Οι Βάσκοι δεν νίκησαν αλλά με το ισόπαλο 1-1 κράτησαν τη Γαλατά από κάτω και συνέχισαν στη διοργάνωση. Η έδρα έκρινε και την έκβαση του εβδόμου ομίλου. Η Σπάρτα νικά τη Λάτσιο στην Πράγα ενώ η Τσέλσι έπαιρνε «διπλό» στην Πόλη από την Μπεσίκτας. Οι Τσέχοι τερματίζουν δεύτεροι με 8 βαθμούς έναντι 7 των Τούρκων!

Πάλεψαν κι απέτυχαν

Στο 2ο γκρουπ η Ίντερ είχε θεωρητικά την κατάσταση στα χέρια της. Έπαιζε μεν εκτός έδρας με την Ντιναμό Κιέβου ήξερε, όμως, ότι η ανταγωνίστριά της Λοκομοτίβ δεν μπορούσε να υπολογίζει σε βαθμούς από το ματς με την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Όντως οι Ρώσοι έχασαν με συνοπτικές διαδικασίες (2-0). Πανηγύρισαν όμως… Βλέπετε η Ίντερ έμεινε ισόπαλη με τους Ουκρανούς και τερμάτισε 3η στην ισοβαθμία με τη Λοκομοτίβ. Στον 3ο όμιλο η Αϊντχόφεν ήθελε νίκη με τρία γκολ διαφορά εντός έδρας κόντρα στη Λα Κορούνια. Νίκησε, τρία έβαλε αλλά έφαγε και δύο κι έτσι «άφησε» τους Γαλιθιάνους να περάσουν δεύτεροι μαζί με τη Μονακό.

Η γνωστή Μίλαν

Στον 8ο όμιλο για να περάσει η Θέλτα εις βάρος της Μπριζ έβαλε το χεράκι της και η Μίλαν. Αδιάφοροι οι «ροσονέρι» την τελευταία αγωνιστική έχασαν στο «Μεάτσα» από την ομάδα του Βίγο και της επέτρεψαν να τερματίσει πάνω από τους Βέλγους. Παρεμπιπτόντως κι αυτοί είχαν κάνει το χρέος τους, είχαν νικήσει εντός έδρας τον Άγιαξ με 2-1!



Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων τεσσάρων ομίλων θα δημοσιευθεί και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x