sport-fm.gr ΘΕΜΑ

El Clasico 1902-2005: 103 χρόνια κόντρας

Όταν κάποιος προσπαθήσει να περιγράψει την ιστορία ενός απλού ποδοσφαιρικού αγώνα, μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, τότε πιθανότατα θα σκεφτεί να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό. Τα πάντα όμως θα τελειώσουν εκεί. Στη σκέψη. Γιατί εν συνεχεία θα διαπιστώσει πως δεν πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι… Άλλωστε, μια σύντομη ματιά στα 103 χρόνια ιστορίας των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο αιωνίων και μια αναδρομή στην ιστορία της Ρεάλ και την ιστορία της Μπαρτσελόνα, μπορούν εύκολα να το επιβεβαιώσουν.

Το συγκεκριμένο ματς ανέκαθεν προκαλούσε το ενδιαφέρον όλων των ποδοσφαιρόφιλων ανά την υφήλιο. Και το ενδιαφέρον αυτό πάντα το ακολουθούσαν τα ερωτηματικά και οι ατέλειωτες κόντρες μεταξύ των φίλων των δύο ομάδων. Ποια ομάδα έχει το «πάνω χέρι» στις μεταξύ τους μονομαχίες; Τι δύναμη δίνει στην κάθε ομάδα η έδρα της και σε ποιες περιπτώσεις η δύναμη αυτή πήγε… περίπατο; Πόσα γκολ έχουν επιτευχθεί, ποιος έχει πετύχει τα περισσότερα και τι είδους στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από αυτά; Ποια είναι τα ματς που έγραψαν ιστορία; Ποια είναι τα ιστορικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το «Ελ Κλάσικο»; Διαβάστε για να καταλάβετε…

Πως όμως ξεκίνησε η Ιστορία; Τα πάντα λοιπόν άρχισαν στις 14 Μαΐου 1902. Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπιζε για πρώτη φορά την Μπαρτσελόνα στη Μαδρίτη, σε ένα ματς που κανείς τότε δεν υποπτευόταν πως θα αποτελούσε την αρχή μιας κόντρας που κρατάει για πάνω από έναν αιώνα. Όσο τα χρόνια περνούσαν, η κόντρα αυτή δυνάμωνε, κάτι που φυσικά οφειλόταν και στην πολιτική κατάσταση στην Ισπανία. Σαν αποτέλεσμα, οι δύο ομάδες δεν… χαρίστηκαν ποτέ στην αντίπαλό τους. Ποιο το αποτέλεσμα; Μια… εξωφρενική συγκομιδή γκολ, και δεκάδες «τριάρες», «τεσσάρες», «πεντάρες», «εξάρες» και… ούτω καθεξής. Δείτε τα μεγαλύτερα σκορ αλλά και τις μεγαλύτερες νίκες τη Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Επίσης, γνωρίστε τα «αστέρια του παρελθόντος», τα γήπεδα των δύο ομάδων, «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και «Καμπ Νου», καθώς και την ιστορία των αναμετρήσεων τα τελευταία 20 χρόνια.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 21:00, Η Ρεάλ Μαδρίτης του Βαντερλέι Λουξεμπούργκο και του πιο πετυχημένου ποδοσφαιριστή στον κόσμο υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ και του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Primera Division, σε ένα ματς που θα δείξει σε μεγάλο ποσοστό ποιος είναι το φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

1/4/2006

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα στατιστικά που θα βρείτε σε αυτό το αφιέρωμα (με ότι αυτά συνεπάγονται) ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται το ματς του πρώτου γύρου. Για την ιστορία, υπενθυμίζεται πως σε αυτό το παιχνίδι στο «Μπερναμπέου», το οποίο ήταν το 231ο στην ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων, νικήτρια είχε αναδειχθεί η Μπαρτσελόνα με 3-0 (η 95η νίκη της επί της Ρεάλ). Από τότε έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα, κυρίως στη «βασίλισσα». Όσον αφορά στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, ο Χουάν Ραμόν Λόπεθ Κάρο αντικατέστησε τον Βραζιλιάνο, Βαντερλέι Λουξεμπούργκο ο οποίος απολύθηκε, ενώ αλλαγές υπήρξαν και στη διοίκηση, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να παραιτείται και τη θέση του να παίρνει ο Φερνάντο Μαρτίν. Εν τω μεταξύ, οι Μαδριλένοι είχαν ήδη προσθέσει ακόμη δύο επίδοξους… γκαλάκτικος στο ρόστερ τους, τον Βραζιλιάνο αμυντικό Σισίνιο και τον Ιταλό επιθετικό Αντόνιο Κασάνο.

Επιμέλεια: Άκης Στρατόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x