Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς φτάνοντας στην Ντόχα και καθώς το αεροπλάνο ετοιμάζεται για προσγείωση είναι το πόσο τακτοποιημένα φαίνονται όλα! Σχεδόν σαν ψεύτικα. Μία χώρα που τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποφάσισε να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να κοιτάξει κατάματα το μέλλον δημιούργησε με τα πάμπολλα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα και με προσωπικές επενδύσεις της βασιλικής οικογένειας ένα μικρό θαύμα.
Οπως στις περισσότερες πόλεις της Μέσης Ανατολής, οι ντόπιοι κάτοικοι είναι λιγότεροι από τους μετανάστες που ήρθαν εδώ για δουλειά και που είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει εν αφθονία. Τεράστιοι αυτοκινητόδρομοι, πεντακάθαροι, με πανάκριβα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν και γύρω σου οι αντιθέσεις αρχιτεκτονικής που δεν ενοχλούν το μάτι. Ενας οργασμός δουλειάς, δρόμοι υπό κατασκευή, ακόμα πιο πολλά κτίρια. Τα πάντα θυμίζουν ένα απέραντο εργοτάξιο. Υπερσύγχρονα ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα που δουλεύουν μέχρι τις 11 το βράδυ, εργασίες για να ολοκληρωθεί το μετρό και κόσμος που κυκλοφορεί άφοβα οποιαδήποτε ώρα συνθέτουν την εικόνα της καθημερινότητας του Κατάρ. Ενός Κατάρ που περπατά στον 21ο αιώνα με πάρα πολλές αλλαγές στην πολιτιστική κουλτούρα του (για παράδειγμα το αλκοόλ πια επιτρέπεται στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία) προσπαθώντας να αποτελέσει έναν ελκυστικό τουριστικό πόλο σε αυτή τη γωνία του χάρτη. Βλέπετε, η Ντόχα -αντίθετα με το Ντουμπάι το οποίο βρίσκεται απέναντί της στον Περσικό Κόλπο- δεν στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό.
Οι χίλιες και μία νύχτες των αραβικών παραμυθιών βρίσκουν την αληθινή διάστασή τους σε αυτή τη χώρα των θαυμάτων, τη μικρότερη στον χάρτη που διεκδικεί τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εχοντας προσθέσει και τον Ζινεντίν Ζιντάν επίσημα στην ομάδα επικοινωνίας και προώθησης, το Κατάρ πιστεύει ότι στις 2 Δεκεμβρίου στη Ζυρίχη θα καταφέρει να πείσει τη ΦΙΦΑ να δώσει το χρίσμα για το πρώτο Μουντιάλ ποτέ σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Και το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα του Κατάρ είναι το πρότυπο γήπεδο που έχουν υπό κατασκευή, στο οποίο η επιστημονική φαντασία δίνει τη θέση της στην πραγματικότητα! Ενα απόλυτα κλιματιζόμενο ανοιχτό γήπεδο, το οποίο εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία 19 έως 22 βαθμών και αποτελεί οικολογικό θαύμα μια και δεν επιβαρύνει στο παραμικρό την ατμόσφαιρα! Χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας, παίρνει τις ακτίνες του ηλίου μέσω μίας πρότυπης μονάδας, ζεσταίνει νερό και το ψύχει! Η όλη διαδικασία διαρκεί 48 ώρες και δεν έχει την παραμικρή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα!
Η ενέργεια αυτή επεξεργάζεται μέσω τεράστιων «τραπεζών» φωτοβολταϊκών κυττάρων που ανανεώνονται μετά τη χρήση τους στο γήπεδο για ένα ολόκληρο χρόνο.
Οταν οι άνθρωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας επισκέφτηκαν το Κατάρ έμειναν άφωνοι! Αποδεχόμενος την πρόσκληση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ να βρεθώ στην Ντόχα για το αποψινό φιλικό ανάμεσα σε Βραζιλία και Αργεντινή δεν περίμενα να αντικρίσω ένα σύγχρονο θαύμα. Και όσο και αν λέμε συχνά ότι τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψεις το ανθρώπινο μεγαλείο, έρχονται τέτοιες στιγμές για να το επιβεβαιώσουν.
Ο κρύος αέρας που προέρχεται από 6.000 τόνους παγωμένου νερού φτάνει παντού μέσω υπόγειων σωλήνων και διαχέεται από 150 ειδικούς ανεμιστήρες στο γήπεδο. Το ίδιο ισχύει και στις εξέδρες προκειμένου και οι θεατές να νιώθουν την ίδια δροσιά με τους παίκτες!
Φυσικά αν το Κατάρ δεν είχε αυτό το κρυφό χαρτί στο μανίκι η υποψηφιότητά του θα βυθιζόταν αύτανδρη. Διότι η αφόρητη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών στα κρατίδια του Κόλπου θα καθιστούσε αδύνατη τη διεκδίκηση. Με το κλιματιζόμενο γήπεδο όμως (θα επεκταθεί και σε όλα τα υπόλοιπα η τεχνολογία του αν πάρει το χρίσμα) πιστεύουν οι άνθρωποι του Κατάρ ότι θα τα καταφέρουν. Ολα τα δέκα στάδια που θα χρησιμοποιηθούν το 2022, αν το Κατάρ πάρει τους αγώνες, θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιώντας απευθείας την ηλιακή ακτινοβολία που υπάρχει άφθονη σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη.
Αυτή την εποχή οι σχεδόν 27 βαθμοί είναι μία ωραιότατη θερμοκρασία, αλλά επειδή οι αγώνες του Μουντιάλ γίνονται Ιούνιο και Ιούλιο χωρίς αυτή την τεχνολογία θα ήταν αδύνατο για το Κατάρ να καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας. Και κάτι ακόμη: ο εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας είναι Ελληνας, ο δόκτωρ Αθανάσιος Μπάτσιλας. Γνωρίστηκε με τους ανθρώπους του Κατάρ στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού τουρνουά του 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του έκαναν πρόταση να εργαστεί μαζί τους, την οποία αποδέχτηκε. Ολο αυτό το διάστημα προσπαθεί να βοηθήσει να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο ζωής για τους ανθρώπους του Κόλπου, οι οποίοι θέλουν να καταφέρουν να διοργανώσουν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός στον πλανήτη το 2022. Και από αυτά που παρακολουθεί κάποιος εδώ στην Ντόχα είναι βέβαιο ότι, αν πάρουν τη διοργάνωση, έχουν τη δυνατότητα να ετοιμάσουν ένα πραγματικά αξέχαστο Μουντιάλ από κάθε άποψη.
Tο άρθρο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου δημοσιεύτηκε στο φυλλο της Sportday στις 17/11/2010
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.