Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους μηχανισμούς

Στο εξωτερικό, όπου το στοίχημα -έστω και στην πιο απλοϊκή μορφή του- υπάρχει σχεδόν από την αρχή του 20ού αιώνα, έχουν δει τα μάτια τους πολλά. Μην ξεχνάμε πως στη χώρα που γέννησε και λατρεύει το στοίχημα, τη Βρετανία, η δυνατότητα να τζογάρεις υπάρχει σε κάθε γεγονός. Από το να μη βρέξει ούτε μία μέρα τον Ιούνιο έως το να χιονίσει τα Χριστούγεννα και από το ποιο τραγούδι θα είναι νούμερο 1 στα τσαρτς την Πρωτοχρονιά έως το πότε θα φύγει από τον θρόνο η Ελισάβετ.

Στο εξωτερικό, όπου το στοίχημα -έστω και στην πιο απλοϊκή μορφή του- υπάρχει σχεδόν από την αρχή του 20ού αιώνα, έχουν δει τα μάτια τους πολλά. Μην ξεχνάμε πως στη χώρα που γέννησε και λατρεύει το στοίχημα, τη Βρετανία, η δυνατότητα να τζογάρεις υπάρχει σε κάθε γεγονός. Από το να μη βρέξει ούτε μία μέρα τον Ιούνιο έως το να χιονίσει τα Χριστούγεννα και από το ποιο τραγούδι θα είναι νούμερο 1 στα τσαρτς την Πρωτοχρονιά έως το πότε θα φύγει από τον θρόνο η Ελισάβετ. Φυσικά, ακόμα κι εκεί, που το πιο απίθανο αποτέλεσμα σπάνια αιφνιδιάζει τους φλεγματικούς Βρετανούς, τα κρούσματα των στημένων παιχνιδιών δεν ήταν και λίγα διαχρονικά.

Πριν από σχεδόν 90 χρόνια οι παίκτες της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν τιμωρηθεί μαζικά, γιατί υπήρχαν υπόνοιες πως έφεραν ισόπαλο ένα ματς για να πάρουν χρήματα από παράνομο στοιχηματισμό! Το είχα αναφέρει και στον Μισέλ Πλατινί, στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο, και με κοίταζε αποσβολωμένος, μην πιστεύοντας αυτό που άκουγε! Συνεπώς, είναι αστείο να πιστεύουμε πως στον 21ο αιώνα και στην εποχή του Διαδικτύου δεν θα είχαν βρει οι επιτήδειοι τους τρόπους να είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από κάθε έλεγχο, όπως άλλωστε γίνεται και στο ντόπινγκ!

Στη Βρετανία το 1964 η κοινωνία συγκλονίστηκε όταν χάρη σε έναν τολμηρό ρεπόρτερ αποκαλύφθηκε πως ένας και μόνο παίκτης είχε δραστηριοποιήσει ολόκληρο κύκλωμα για να ελέγχονται αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες! Ηταν ο Τόνι Κέι, εξαιρετικό αμυντικό χαφ που μόλις είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Εβερτον και ο Αλφ Ράμσεϊ τον προόριζε για την αποστολή της εθνικής Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1966. Οταν αγωνιζόταν, όμως, στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, δύο χρόνια νωρίτερα, το 1962, είχε συμφωνήσει να βοηθήσει (με τη συμβολή τριών άλλων παικτών) στο να χάσει η ομάδα του από την Ιπσουιτς. Κάτι που έγινε. Τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια του τον γλύκαναν και συνέχισε με κάποιον που ήξερε σε άλλη ομάδα, μετά με έναν άλλον κάπου αλλού και μέσα σε τρεις μήνες ο ένας έβαζε κι άλλον στο κόλπο! Κάποια στιγμή περίπου 30 παίκτες διαφορετικών κατηγοριών είχαν μπλέξει στο κύκλωμα. Ενας νεαρός ρεπόρτερ που υποπτευόταν την κατάσταση και έψαχνε εκείνη την εποχή την ευκαιρία του στη δημοσιογραφία ρισκάρισε, υποδυόμενος τον φυσιοθεραπευτή, και εισχώρησε στα αποδυτήρια! Του πήρε έξι μήνες, αλλά τελικά αποκάλυψε την ιστορία!

Από τότε κατά καιρούς διάφορες ιστορίες, και στην Αγγλία, είδαν το φως της δημοσιότητας. Αλλες, όπως αυτή του 1995, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τον γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Γκρόμπελααρ, τον επιθετικό της Γουίμπλεντον Φασάνου και τον τερματοφύλακα της ίδιας ομάδας, Σέγκερς, έφτασαν στα δικαστήρια, αλλά οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών. Αλλες, όπως εκείνη των Ασιατών μπουκ, που πλήρωναν εργαζόμενους σε γήπεδα να κατεβάζουν τα φώτα για να σταματά το ματς όταν έβλεπαν πως χάνουν πολλά χρήματα, έβγαλαν ζουμί, όμως τιμωρήθηκαν τα μικρά ψάρια και όχι οι μεγαλοκαρχαρίες. Επίσης, υπήρξε η αφελής περίπτωση του Λου Μακάρι, προπονητή της Σουίντον, την οποία είχε ανεβάσει το 1990 στη μεγάλη κατηγορία. Ο Σκωτσέζος πρώην σταρ της Σέλτικ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ποντάρει πολλά λεφτά στην ήττα της ομάδας του από τη Νιούκαστλ (0-5) στο Κύπελλο! Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό διά βίου από τους πάγκους και η Σουίντον όχι μόνο έχασε την άνοδο, αλλά υποβιβάστηκε και στην τρίτη κατηγορία!

Στην Ιταλία η γνωστή ιστορία του 1980 με τα παράνομα στοιχήματα έγινε αφορμή για την τιμωρία του Πάολο Ρόσι και πολλών άλλων πρωτοκλασάτων παικτών, αλλά και τον υποβιβασμό της Μίλαν και της Λάτσιο. Στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του '70 το σύστημα ταρακουνήθηκε με την υπόθεση της Οφενμπαχ και της Χέρτα σε ματς που είχαν στήσει για το στοίχημα, όπως και με την υπόθεση Χόιτσερ πριν από λίγα χρόνια. Στο Βέλγιο τα ματς που είχαν περίεργα αποτελέσματα προκάλεσαν την επέμβαση των αρχών. Μέχρι και οι Φινλανδοί υπέκυψαν στον πειρασμό και αποδείχτηκε πως πάμπολλα ματς του πρωταθλήματός τους είχαν προσυνεννοηθεί για το στοίχημα. Η ΟΥΕΦΑ έβγαλε έναν κατάλογο με πολλά ματς που ερευνώνται, αλλά πάντα επιρρεπείς θα είναι μικρές ομάδες σε μικρές χώρες και παίκτες που είτε δεν είναι επαγγελματίες είτε δεν πληρώνονται καλά. Εγραφα από το 2006 ακόμη, σε αυτή την εφημερίδα, με τίτλο «Πιο εύκολα μία κάρτα από το να στήσεις έναν αγώνα», πως είχε αλλάξει πλέον λόγω του Ιντερνετ ο «χάρτης» του πώς στήνονται πια από τα κυκλώματα τα νέα κόλπα!

«Στην Ελλάδα ο κόσμος υποπτεύεται πολλά. Επειδή, όμως, στον ΟΠΑΠ δεν έχουμε φτάσει (και ευτυχώς) να γίνονται αποδεκτά πολύ ειδικά στοιχήματα, όπως ο αριθμός των αλλαγών που θα γίνουν ή τα λεπτά των καθυστερήσεων, σε αυτά υπάρχει ακόμα παρθένο έδαφος! Και κάποιοι επιτήδειοι μάλλον βρήκαν την άκρη στο εξωτερικό! Τέτοια ειδικά στοιχήματα, όπως επίσης το ποια ομάδα θα κάνει σέντρα ή ποιος θα κερδίσει το πρώτο κόρνερ, ήταν αυτά που εδώ και 20 χρόνια οι μυημένοι στην Αγγλία κυνηγούσαν για εύκολο χρήμα. Και κάποιοι διαιτητές έχουν βρει την άκρη, με τις κίτρινες κάρτες ή με το αν θα αποβληθεί παίκτης σε ένα ματς. Και εταιρείες στοιχημάτων από το εξωτερικό κάνουν λόγο για ασυνήθιστο όγκο κίνησης σε κάποια ελληνικά ματς ή σε παιχνίδια που σφυρίζουν Ελληνες διαιτητές, ειδικά σε τέτοιες ειδικές κατηγορίες! Στην ΟΥΕΦΑ με τη βοήθεια της BETFAIR, που είναι η εταιρεία που παρέχει τις πληροφορίες για αφύσικους τζίρους στο στοίχημα, είχαν παρατηρήσει πως σε κάποια συγκεκριμένα ματς που σφύριζε διαιτητής από το ανατολικό μπλοκ, όταν ανέβαινε στο live στοίχημα στο τελευταίο δεκάλεπτο η απόδοση για το αν θα αποβληθεί παίκτης ή όχι, έπεφταν μεγάλα πονταρίσματα και λίγο μετά ως διά μαγείας έβγαινε και η κόκκινη κάρτα! Φυσικά, ο διαιτητής απομακρύνθηκε, αλλά την τακτική του φαίνεται πως την ακολουθούν κι άλλοι!

Αυτό φοβούνται, άλλωστε, στην ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ πιο πολύ, παρά το να στηθεί ένα ολόκληρο ματς, που είναι και πιο δύσκολο. Και τι μπορεί να γίνει, θα ρωτήσετε, με όλες αυτές τις υπόνοιες; Οπως συνήθως, τίποτα. Και το χειρότερο είναι πως στην Ελλάδα, που όταν σφηνώσει κάτι στο μυαλό των οπαδών δεν βγαίνει εύκολα, ακόμα και το απόλυτα φυσιολογικό μοιάζει σκάρτο!».

Αυτά έγραφα πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά, όπως σε όλα τα πράγματα, οι αντιδράσεις μας ήταν νωθρές. Τις καθυστερήσεις πια δεν τις βάζουν στο κουπόνι οι πιο πολλές εταιρείες, αφού όλες τους ανεξαιρέτως έχασαν για μεγάλο διάστημα χρήματα. Μιλάμε για το στοιχείο ενός παιχνιδιού που εξαρτάται απόλυτα από τον διαιτητή και κανέναν άλλον! Θέλει ένα λεπτό, τόσο δείχνει, θέλει τέσσερα το ίδιο, θέλει μηδέν, που πλήρωνε κάποτε ακόμα και επτά φορές το αρχικό ποντάρισμα, το ίδιο! Στην Ελλάδα, φυσικά, εκείνο που ποτέ δεν έκανε ο ΟΠΑΠ ήταν να δώσει πειστική εξήγηση γιατί μπλόκαρε κάποια ματς στο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα, αλλά τα άφηνε ανοιχτά στο ΠΡΟ-ΠΟ, λες και είναι δεύτερης διαλογής οι παίκτες που επιλέγουν το παλιό και παραδοσιακό παιχνίδι! Το κύκλωμα που στήνει παιχνίδια δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλα τα σπορ. Στο κρίκετ μόλις πρόσφατα αποδείχτηκε πως τρεις παίκτες του Πακιστάν (ανάμεσά τους ο αρχηγός της ομάδας, που διαλέγει τη σειρά) έστελναν μηνύματα σε φίλους τους σε ποιες προσπάθειες θα έκαναν no balls, δηλαδή θα πατούσαν πέρα από τη γραμμή πριν ρίξουν! Αυτό δεν άλλαζε το σκορ για την ομάδα τους, αλλά στο στοίχημα πλήρωνε ακόμα και έξι φορές το αρχικό ποντάρισμα! Στο μπάσκετ χρόνια ολόκληρα όλοι γνωρίζουν πως τα χάντικαπ των πόντων αποτελούν τη Λερναία Υδρα των στοιχημάτων. Ενα κεφάλι κόβεις και πέντε πετάγονται. Στο σνούκερ κατηγορήθηκε από εφημερίδα (και είναι στα δικαστήρια η ιστορία) ο παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής Τζον Χίγκινς ότι έδινε πληροφορίες σε μπουκ ποια σετ και κυρίως πόσα θα χάσει απέναντι σε εύκολους αντιπάλους, σε αγώνες που τελικά κέρδιζε! Η λίστα είναι ατελείωτη, αλλά, όπως και στο ντόπινγκ, η αλήθεια είναι μία και πικρή: πάντα ο παραβάτης θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους μηχανισμούς!

Tο άρθρο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου δημοσιεύτηκε στο φυλλο της Sportday στις 10/11/2010

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x