Στην εποχή της λογικής Αμπράμοβιτς υπάρχει συμπάθεια στο δράμα της Αθλέτικ Μπιλμπάο
Σε Εναν κόσμο που ολοένα και περισσότερο αλλάζει, στη Χώρα των Βάσκων (σαν το γαλατικό χωριό) υπάρχει το Μπιλμπάο που αντιστέκεται. Μόνο που η Αθλέτικ, το καμάρι της πόλης και η μοναδική ομάδα πλην της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα που από το 1928-29 αγωνίζεται διαρκώς στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, φέτος κινδυνεύει να υποβιβαστεί. Η ομάδα στηρίζεται χρόνια τώρα σε δικά της παιδιά, στην παραγωγή της περίφημης cantera, των τμημάτων υποδομής. Μόνο Βάσκοι φόρεσαν και φορούν τη στολή της ομάδας, που πήρε τα χρώματά της από τους Αγγλους εργάτες στην πόλη όταν ιδρύθηκε. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν από το Σάντερλαντ και έτσι η Αθλέτικ (όνομα προερχόμενο από τα αγγλικά επίσης) φόρεσε ασπροκόκκινες φανέλες με μαύρα σορτσάκια. Μάλιστα, υπέστη και τον... εξευτελισμό του καθεστώτος του Φράνκο, που της άλλαξε με το έτσι θέλω το όνομα σε Ατλέτικο, για να γράφεται με την καστιλιάνικη προφορά. Κάτι που οι Βάσκοι δεν συγχώρησαν ποτέ.
Επειτα απΟ δέκα παιχνίδια στη Λίγκα, η Μπιλμπάο βρίσκεται στην τελευταία θέση με μόνο μία νίκη, τρεις ισοπαλίες κι έξι ήττες, σαφέστατα το χειρότερο ξεκίνημα σε αυτά τα 77 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στα μεγάλα σαλόνια. Προπονητής στη θέση του Μεντιρίμπαρ ανέλαβε ένας παλιός γνώριμος, ο Χαβιέρ Κλεμέντε. Ο τεχνικός, ο οποίος το 1983 και το 1984 οδήγησε την ομάδα της Βισκονίας σε συνεχή πρωταθλήματα, έκανε την πρώτη προπόνηση μεσοβδόμαδα μπροστά σε 4.000 «αφιθιονάδος»!
Ενα ηχηρΟ μήνυμα από τους οπαδούς πως η Αθλέτικ έχει τη δύναμη του κόσμου και πως ο Κλεμέντε θα έχει τη βοήθεια που περιμένει. Εκείνοι οι δύο τίτλοι και ένα Κύπελλο στη διετία ’82-’84 παραμένουν τα τελευταία τρόπαια στην ιστορία της ομάδας. Ομως, από το 1984 μέχρι σήμερα άλλαξαν τόσα πολλά στο ποδόσφαιρο. Και όχι μόνο σε αυτό, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Τότε, στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, το 56% των ποδοσφαιριστών ήταν Βάσκοι! Σήμερα, μετά την απελευθέρωση της αγοράς, λόγω του νόμου Μποσμάν, το ποσοστό των Βάσκων στη μεγάλη κατηγορία της Ισπανίας έπεσε στο 8%! Είναι ένα συγκλονιστικό στοιχείο που περιέχει την πικρή εξήγηση του γιατί τα εθνικά χαρακτηριστικά σύνορα στο ποδόσφαιρο είναι ολοένα και πιο δυσδιάκριτα.
Ο Ντελ Ορνο το καλοκαίρι έφυγε για την Τσέλσι και ο Εθκέρο για την Μπαρτσελόνα, αφού πια ήταν αδύνατο να τους κρατήσει το στενό περιθώριο των απαιτήσεων και του οράματος στο «Σαν Μαμές». Το ότι ο Κλεμέντε ζήτησε πίσω τον Εθκέρο ήδη δεν αποτελεί αχτίδα αισιοδοξίας, μιας και πάντα οι Βάσκοι έβρισκαν λύσεις, προωθώντας νέα παιδιά για κάθε όνομα που έφευγε. Η ομάδα του Κλεμέντε, που πήρε τους συνεχείς τίτλους το '83 και το '84, είχε διαδεχτεί στην κορυφή την άλλη ομάδα από τη Χώρα των Βάσκων, τη Σοσιεδάδ. Μόνο που η ομάδα από το Σαν Σεμπαστιάν πάντα είχε την ευελιξία να αποκτά και ξένους παίκτες και να προσθέτει και κάποιον Ισπανό στην ενδεκάδα προκειμένου να πρωταγωνιστεί.
Η ΑθλΕτικ αυτό δεν το επέτρεψε ποτέ. Τότε είχε αστέρια όπως τον Θουμπιθαρέτα κάτω από τα δοκάρια, τον Χούλιο Σαλίνας στην επίθεση, μαζί με τον Ουρτούμπι και τον Σαράμπια, τον Νοριέγκα στα χαφ, τον Λισεράνθου στην άμυνα. Και φυσικά στο κέντρο της αμυντικής γραμμής της δέσποζε η ογκώδης παρουσία του Γκοϊκοετσέα, του επονομαζόμενου και «χασάπη του Μπιλμπάο». Προσωνύμιο που απέκτησε από το εγκληματικό μαρκάρισμα στον Μαραντόνα, το οποίο άφησε τον Αργεντινό που έπαιζε στην Μπαρτσελόνα για μήνες εκτός γηπέδων.
Οταν Ολοι αυτοί έφυγαν γι' άλλες πολιτείες, η cantera έβγαλε τους διαδόχους τους γρήγορα. Ποτέ δεν υπήρξε περίοδος που η Αθλέτικ να ξέμεινε από ταλέντα. Το 1977 ακούμπησε την υπέρβαση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η Γιουβέντους τη νίκησε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αντέχοντας τον καταιγισμό πυρός στον «Λάκκο των λεόντων» του «Σαν Μαμές». Ο μεγαλύτερος γκολκίπερ που ανέδειξε η Αθλέτικ, ο Ιρίμπαρ, είχε δηλώσει πριν από το ματς στην ιταλική τηλεόραση ότι είναι περήφανος που είναι Βάσκος και αυτός ο τίτλος θα ήταν ο πρώτος για την αυτόνομη χώρα! Μία δήλωση που δεν μεταδόθηκε ποτέ από το ισπανικό κρατικό κανάλι TVE, για ευνόητους λόγους!
Το μεσαΙο όνομα του Χαβιέρ Κλεμέντε είναι Λάζαρος. Αν θα μπορέσει, όπως πολύ έξυπνα έγραψε η «AS», ν' αναστήσει την Αθλέτικ, είναι άξιον παρακολούθησης. Και, όπως το τοπικό κανάλι TBC υπενθύμισε πρόσφατα, το να πιστεύουν στο «Σαν Μαμές» πως η Αθλέτικ δεν πέφτει είναι λάθος, αρκεί να θυμηθούν πως μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια έπεσαν η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπέτις, η Σεβίλλη, η Βαλένθια, η Σαραγόσα! Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θυμούνται πολύ καλά.
Για ΟλουΣ τους ουδέτερους, όμως, η καρδιά μας χτυπά και για την Μπιλμπάο. Σε μια εποχή που στο ποδόσφαιρο κυριαρχεί η λογική Ρομάν Αμπράμοβιτς ότι τα πάντα αγοράζονται, έρχεται μία ομάδα που εκπροσωπεί ουσιαστικά έναν ολόκληρο λαό να θυμίσει πως υπάρχει και άλλο ποδόσφαιρο σε δύσκολους καιρούς για ονειροπόλους. Αν θέλετε, πως υπάρχουν και άλλα ήθη!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.