sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η Σούπερ Λίγκα ανατέλλει!

Το πρωτάθλημα που λατρεύουμε, το πρωτάθλημα που μισούμε. Το πρωτάθλημα που βρίσκει πάντα ένα λόγο, συνήθως όχι αγωνιστικό για να …συναρπάζει. Αυτή είναι η Σούπερ Λίγκα και το www.sport-fm.gr την υποδέχεται με μία ανάλυση και των 16 ομάδων που μπαίνουν στη σέντρα του νέου πρωταθλήματος.

Το καλοκαίρι που τελειώνει ήταν το πιο «γεμάτο» των τελευταίων χρόνων για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με διοικητικές εξελίξεις, με αγωνιστικές υποχρεώσεις από πολύ νωρίς και με ένταση και επεισόδια ακόμα και από τα φιλικά, η σεζόν για τη Σούπερ Λίγκα μοιάζει σαν να μην τελείωσε ποτέ.

Και πριν προλάβουμε να πάρουμε μία ανάσα, να που το νέο πρωτάθλημα είναι πάλι εδώ. Μας κλείνει το μάτι σαν ένας παλιός φίλος που ήρθε ένα απόγευμα στο σπίτι για να πιει καφέ μαζί μας. Η αλήθεια είναι ότι πριν ανοίξουμε την πόρτα το σκεφτόμαστε λιγάκι. Μήπως θα ήταν καλύτερα να κάνουμε ότι κοιμόμαστε ή να βρούμε μία καλύτερη δικαιολογία; Ο παλιός φίλος όμως θα επιμείνει. Θα χτυπήσει το κουδούνι ξανά και ξανά και επειδή θα ήταν λίγο βάρβαρο το να καλέσουμε την αστυνομία στο τέλος θα του ανοίξουμε και θα πιούμε καφέ μαζί του και που ξέρετε στο τέλος μπορεί να περάσουμε και καλά.

Η Σούπερ Λίγκα είναι εδώ και θα μείνει μαζί μας μέχρι τον επόμενο Μάιο. Πάμε να δούμε μία προς μία όλες τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Με τα καλά τους και τα κακά τους.

Παναθηναϊκός

Στόχος και φέτος των νταμπλούχων Ελλάδας είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν αποχώρησε κανείς άσος του "τριφυλλιού" -παρά το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων να "κλέψουν" τον πρώτο σκόρερ της ομάδας Τζιμπρίλ Σισέ, όπως και τους Ζιλμπέρτο, Νίνη, Λέτο- οι "πράσινοι" ενισχύθηκαν, μια και αποκτήθηκαν τρεις ενδεκαδάτοι ποδοσφαιριστές (Γκοβού, Μπουμσόνγκ, Λουίς Γκαρσία) και δύο χρήσιμες λύσεις για τον πάγκο (Ιωαννίδης, Φερνάντεζ). Μπορεί στα διοικητικά ολόκληρο το καλοκαίρι να υπήρξε αναστάτωση που επηρέασε όπως είναι φυσικό και τον κόσμο αλλά όλοι ελπίζουν ότι τα καλά αποτελέσματα θα φτιάξουν ξανά το κλίμα και θα φέρουν ανάλογες επιτυχίες με τις περυσινές.

Ολυμπιακός

Το πιο μεταβατικό καλοκαίρι της τελευταίας δεκαπενταετίας πέρασε ο Ολυμπιακός, αλλά το πρόσημο των αλλαγών βγαίνει θετικό. Τις μετοχές του Σωκράτη Κόκκαλη κατέχει πλέον ο φιλόδοξος Βαγγέλης Μαρινάκης, στον πάγκο κάθεται ο αγαπημένος της εξέδρας Ερνέστο Βαλβέρδε και στο ρόστερ λάμπουν αστέρια όπως Ριέρα, ο Πάντελιτς, ο Ιμπαγάσα, ο Ρόμενταλ και ο Ουρτάδο. Ο αποκλεισμός-σοκ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Europa League αφήνει ως μόνο στόχο των «ερυθρολεύκων» την ανάκτηση των εγχώριων σκήπτρων, κάτι το οποίο είναι απόλυτα εφικτό αν «δέσει» γρήγορα η ομάδα, λείψουν οι περυσινοί τραυματισμοί και ξαναγίνει το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η απόρθητη έδρα της πενταετίας 2004-09.

ΑΕΚ

Όταν είσαι ΑΕΚ ο στόχος είναι ένας, γνωστός και δεδομένος: «Τίτλος, πάσει θυσία!». Ό,τι κι αν έχει συμβεί, όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, η «Ένωση» είναι ομάδα ικανή για όλα. Για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Ο πεισματάρης Ντούσαν Μπάγεβιτς, ύστερα κιόλας από τα δυσάρεστα γεγονότα της Καλλιθέας, μοιάζει πιο αποφασισμένος από ποτέ. Βέβαια, άνεση και πίστωση χρόνου για τον «Ντούσκο», δεν υπάρχουν. Η λέξη υπομονή έχει χαθεί από το λεξιλόγιό των οπαδών. Η εικόνα που παρουσίασαν οι «κιτρινόμαυροι» στο τουρνουά της Αυστραλίας τον Ιούλιο, αν μη τι άλλο, ήταν ενθαρρυντική. Την ώρα που οι… άλλοι γέμιζαν αεροδρόμια, οι παίκτες της ΑΕΚ έκαναν «παπάδες» κόντρα σε Ρέιντζερς, Μπλάκμπερν και Σίνδεϊ. Κι όλα αυτά χωρίς ο νεοαποκτηθείς και πολλά υποσχόμενος Μπούμπα Ντιοπ να έχει ενταχθεί στο ρόστερ, ούτε οι παλιές καραβάνες, Λυμπερόπουλος και Δέλλας να έχουν πιάσει ρυθμό.

ΠΑΟΚ

Με αρκετές «φουρτούνες» ξεκίνησε η μετά-Σάντος εποχή στον ΠΑΟΚ. Ο επιλογή του Μάριο Μπερέτα αποδείχθηκε λανθασμένη και… εγκαταλείφθηκε άμεσα, καθώς η κακή εικόνα του «Δικεφάλου του Βορρά» στα φιλικά προετοιμασίας, αλλά και η ρήξη στις σχέσεις του Ιταλού με κάποιους ποδοσφαιριστές (Πάμπλο Γκαρσία), είχαν ως συνέπεια την άμεση απόλυσή του και την αντικατάστασή του στον πάγκο της ομάδας από τον Παύλο Δερμιτζάκη. Το θετικό είναι ότι ο Έλληνας τεχνικός παρέλαβε μία έτοιμη ομάδα -η οποία δεν έχει και μεγάλες διαφορές από την περσινή- στην οποία, ήδη, έχει προλάβει να δώσει και το δικό του στίγμα, κάτι που φάνηκε περίτρανα στους δύο αγώνες με τη Φενέρμπαχτσε, με τον ΠΑΟΚ να πανηγυρίζει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Άρης

Έπειτα από τον υποβιβασμό του 2005 στη δεύτερη Εθνική κατηγορία, ο Άρης άλλαξε σελίδα. Μπήκε σε μία νέα εποχή. Δεν του λείπει τίποτα για να κατακτήσει όσα ο κόσμος του ονειρεύεται. Κι ο στόχος της… πεντάδας πλέον δεν είναι ικανός να ξεδιψάσει τους οπαδούς των «κίτρινων». Απαιτούν κάτι καλύτερο γιατί ξέρουν ότι η ομάδα τους μπορεί! Στον πάγκο κάθεται ο κατά πολλούς κορυφαίος προπονητής της Σούπερ Λίγκας, ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Οι καλοί ποδοσφαιριστές, εδώ και χρόνια, δεν λείπουν από το ρόστερ. Μπορεί με το πέρας της προηγούμενης σεζόν να αποχώρησαν αρκετές σημαντικές μονάδες, όμως ήρθαν νέοι παίκτες, που όχι μόνο μπορούν να καλύψουν επάξια το κενό τους, αλλά είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά (Μενδρινός, Τσέζαρεκ, Λαζαρίδης, Τόχα, Ρουίζ κτλ). Κι από τη στιγμή που ως ομάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συσπείρωσης, τι άλλο μπορεί να θέλει για να κάνει την έκπληξη (όπου έκπληξη ό, τι μπορεί να βάλει ο καθένας στο νου του);

Πανιώνιος

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε, "δύναμή σου οι οπαδοί σου". Αμ δε! Το... "ολίσθημα" του Ερασιτέχνη να παραχωρήσει το γήπεδο της Νέας Σμύρνης στην ΑΕΚ για το ευρωπαϊκό ματς με την Νταντί, οδήγησε μικρή μερίδα οπαδών των "κυανέρυθρων" -λόγω των τεταμένων σχέσεων με την "Ένωση- στην πρόκληση τεράστιων ζημιών στην έδρα της ίδιας τους της ομάδας! Οι ζημιές στο γήπεδο αποκαταστάθηκαν, η ζημιά όμως στο προφίλ του συλλόγου θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να αποκατασταθεί. Με νέο προπονητή στο τιμόνι του τον Μίκαελ Στόρε και με αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του, ο Πανιώνιο αποτελεί κουίζ για δυνατούς λύτες.

Λάρισα

Να αφήσουν πίσω τους τις «μάχες» για την αποφυγή του υποβιβασμού και να δουν ξανά την ΑΕΛ στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» θέλουν άπαντες στον κάμπο. Η κατασκευή του νέου γηπέδου έγινε με πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα και το ρόστερ ενισχύθηκε με παίκτες κλάσης όπως είναι οι Γκέρεμι, Μακίνουα, Κανόμπιο, Ταυλαρίδης και οι Μπλάζεκ, Κουζέν που πέρυσι αγωνίστηκαν ως δανεικοί. Η παρουσία του Γιάννη Παπακώστα στον πάγκο και των έμπειρων Μετίν, Νταμπίζα, Βενετίδη στην ενδεκάδα αποτελεί εγγύηση για την ΑΕΛ και εάν η ομάδα αξιοποιήσει το εύκολο πρόγραμμα που έχει στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές μπορεί να διεκδικήσει θέση στα play-off.

SKODA Ξάνθη

Με σαφή στόχο να εξασφαλίσει από νωρίς τη σωτηρία της και να μην μπλέξει και φέτος σε περιπέτειες ξεκινάει η σεζόν για τη SKODA Ξάνθη. Η ακριτική ομάδα, η οποία είναι, πλέον, κάτι σαν… θεσμός στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού με τη φετινή φτάνει τις 22 διαδοχικές παρουσίες στην πρώτη κατηγορία, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι δεν έχασε κανέναν από τους βασικούς της ποδοσφαιριστές (πλην του Παπαδημητρίου, που «κρέμασε» τα παπούτσια του»), αλλά και το ότι «γέμισε» το ρόστερ της με τους Μπόατενγκ, Κατόνγκο Στιούαρτ και Γκλέισον. Με τον Νίκο Κεχαγιά στον πάγκο της, η ομάδα της Θράκης δίνει ελπίδες στον κόσμο της για μία σαφώς καλύτερη χρονιά από την περσινή.

Εργοτέλης

Η κατάληψη μιας θέσης καλύτερης από την ενδέκατη περυσινή αποτελεί τον βασικό στόχο του Εργοτέλη για τη νέα χρονιά, όπως άλλωστε υποστήριξαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας, παίκτες αλλά και η τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο σύλλογος του Ηρακλείου προχώρησε σε τρεις προσθήκες στο ρόστερ σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αποκτώντας τους Γιώργο Αλεξόπουλο, Εγκούτου Ολίσε και Άγγελο Χαντί, λύνοντας ωστόσο τη συνεργασία με παίκτες που προσέφεραν αρκετά τα περασμένα χρόνια, όπως οι Ζολτ Πόζα και – κυρίως – Πάτρικ Ογκουνσότο. Τα φιλικά προετοιμασίας στην Ολλανδία άλλα και το αντίστοιχο επί ελληνικού εδάφους με τον Ολυμπιακό, έδειξαν πως η ομάδα βρίσκεται σε αρκετά καλό δρόμο. Το ματς της πρώτης αγωνιστικής απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης στο Παγκρήτιο, θα αποτελέσει το παρθενικό δείγμα γραφής για τους «κιτρινόμαυρους του Μαρτινένγκο».

Ηρακλής

Να βάλει τέλος στην αγωνιστική καθίζηση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, καλείται ο Ηρακλής, παρά τις προστριβές και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο εσωτερικό της ομάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η περιπέτεια με την υπόθεση αδειοδότησης, η κόντρα μεταξύ διοίκησης και αρκετών παικτών (βλέπε Κονέ, Περπερίδη και Γιάντση) αλλά και η άρον - άρον απομάκρυνση Μπουμπένκο από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ξεχάστηκαν κάπως από την άφιξη του Μαρίνου Ουζουνίδη και την απόκτηση παικτών όπως οι Αραμπατζής, Ελευθερόπουλος, Χοσέμι και Σίσιτς.

Καβάλα

Ήταν η ομάδα που τουλάχιστον στο πρώτο μισό του περασμένου πρωταθλήματος ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Μια ομάδα με… άγνοια κινδύνου, που έπαιζε το ποδόσφαιρό της, ανεξάρτητα ποιον αντίπαλο είχε απέναντί της. Η Καβάλα θέλει να…πατήσει στην περσινή χρονιά και έχει βλέψεις για ψηλά. Η λέξη… παραμονή απαγορευτική για τους «Αργοναύτες». Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και στο μεταγραφικό παζάρι. Απέκτησε παίκτες νεαρούς, αλλά τα καλά τα άφησε για το τέλος. Ο διεθνής Αλγερινός Ντζαμέλ Αμπντούν (με παρουσία στο πρόσφατο Μουντιάλ) κι ο πολύπειρος Νεμάνια Βουτσίτσεβιτς θα δώσουν σημαντικές λύσεις στο κέντρο, ενώ η απόκτηση του Μάριο Γκαλίνοβιτς σιγουριά κάτω από τα δοκάρια. Το… στοίχημα είναι να γίνει ένα καλό ξεκίνημα. Το πρόγραμμα φαντάζει δύσκολο (Άρης, Λάρισα, Παναθηναϊκός τις 3 πρώτες αγωνιστικές), αλλά η ομάδα του Ντράγκομιρ Οκούκα έδειξε από πέρυσι ότι κοιτάει τους «μεγάλους» στα μάτια.

Αστέρας Τρίπολης

Οι Αρκάδες αποτελούν ένα γρίφο για το φετινό πρωτάθλημα. Πολλές αποχωρήσεις και ακόμα περισσότερες μεταγραφές συνθέτουν το σκηνικό. Αποχώρησαν οι Λαζαρίδης, Καρντόσο, Τσέζαρεκ, παίκτες οι οποίοι ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικοί. Η επιστροφή του Ροτζέριο Μάρτινς, ο οποίος είναι ο πρώτος ξένος παίκτης στην ιστορία του Αστέρα, είναι αυτή που έφερε ενθουσιασμό στις τάξεις της ομάδας. Τα τελευταία φιλικά έδειξαν πως η ομάδα θέλει πολύ δουλειά για να παρουσιαστεί όπως πρέπει στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Στόχος είναι να έχει μια παρουσία καλύτερη από πέρσι όπου σώθηκε στις τελευταίες δύο αγωνιστικές.

Ατρόμητος

Πέρσι ήταν μια από τις λίγες ομάδες που έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και ειδικά στον δεύτερο γύρο είχε μια πολύ καλή παρουσία. Φέτος στο μεταγραφικό παζάρι κινήθηκε έξυπνα και απέσπασε την υπογραφή του Ανρί Καμαρά ο οποίος θα ενισχύσει σημαντικά την γραμμή κρούσης της ομάδας του Γιώργου Δώνη. Ο Ατρόμητος πήρε ακόμα τον Σαμπού Μασάμπα, ο οποίος αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας, ενώ ανανέωσε το συμβόλαιο του Κώστα Νεμπεγλέρα, ο οποίος την περασμένη σεζόν πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο πήχης στο Περιστέρι έχει ανέβει και οι «κυανόλευκοι» θα εξαντλήσουν τις πιθανότητες για την έξοδο στην Ευρώπη.

Κέρκυρα

Έτοιμη να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τα… δύσβατα μονοπάτια της Superleague είναι η ομάδα της Κέρκυρας. Οι «Φαίακες» έκαναν μια… στάση την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και πλέον ήρθαν για να… μείνουν στα μεγάλα σαλόνια. Η εικόνα των τελευταίων φιλικών μπορεί να προβλημάτισε τον προπονητή της ομάδας Μπάμπη Τεννέ, η Κέρκυρα όμως με τις κινήσεις της δείχνει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος του περσινού της κορμού, οι «Φαίακες» απέκτησαν ποδοσφαιριστές με εμπειρία (Στολτίδης, Έπσταιν, Μαϊστόροβιτς), έναν τερματοφύλακα με πολύ καλές συστάσεις (Κωνσταντόπουλος) και ελπιδοφόρους Έλληνες (Γιάντσης, Καλαντζής). Αυτό που μένει είναι να «μονταριστεί» η ομάδα και να καταφέρει να ξεπεράσει το «σκόπελο» των πέντε πρώτων αγωνιστικών όπου έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Λάρισα και Ηρακλή.

Πανσερραϊκός

Όταν πριν δύο χρόνια αποχαιρετούσε τη Superleague, τερματίζοντας στη 16η θέση, οι άνθρωποι του δε δίσταζαν να «απειλήσουν» ότι θα επιστρέψουν σοφότεροι. Κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί, κάποιοι φοβήθηκαν ότι ίσως τον έπαιρνε ο κατήφορος, ο Πανσερραϊκός, όμως, αν μη τι άλλο, αποδείχθηκε ότι τηρεί τις υποσχέσεις του. Μετατρέποντας την περσινή χρονιά σε απλό «διάλειμμα» από τα… σαλόνια και επιβιώνοντας στο τέλος της από το «θρίλερ» των πλέι-οφ, τα «λιοντάρια» είναι και πάλι στην αφετηρία της Superleague!
Χωρίς το άγχος του… πρωτάρη πλέον -αλλά με όνειρα, φιλοδοξίες και προσθήκες που δείχνουν ικανές να τον βοηθήσουν (Αμπουμπακάρι, Νταλέ, Ζορντάο), ο Πανσερραϊκός θα είναι «σκληρότερο καρύδι» απ’ όσο θα περίμενε κανείς για «νεοφώτιστους».

Ολυμπιακός Βόλου

Με τον «αέρα» του πρωταθλητή της Β’ Εθνικής στα πανιά του ετοιμάζεται να «σαλπάρει στη Superleague ο Ολυμπιακός Βόλου! Μετά από 20 χρόνια μακριά από τα σαλόνια, οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφουν αποφασισμένοι να… αποζημιώσουν τον κόσμο τους για την υπομονή. Υπό την διοικητική καθοδήγηση του «μπαρουτοκαπνισμένου» Αχιλλέα Μπέου και με τον πάντα αξιόπιστο, Σάκη Τσιώλη στον πάγκο, ο Ολυμπιακός δεν διστάζει να βάλει τον πήχη ψηλότερα απ’ όσο θα τολμούσε ένας οποιοδήποτε «νεοφώτιστός». Η ενίσχυσή του με σημαντικές προσθήκες (Ρόκας, Ρίκκα, Μπρέσκα και Ρόκα) και η δυνατότητα να μετατρέψει την έδρα του σε μια από τις πιο δύσβατες στην κατηγορία αν μη τι άλλο δικαιολογούν την αισιοδοξία…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x