sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τρεις «μνηστήρες» για έναν τίτλο

Το πιο αμφίρροπο από τα «μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το γαλλικό, είναι και αυτό που ξεκινάει πρώτο, το Σάββατο 7 Αυγούστου.

Από τη χρονιά που καθιερώθηκε, το μακρινό 1932, μόλις τρεις ομάδες κατάφεραν να το κατακτήσουν πάνω από δύο συνεχόμενες φορές:

Η Σεντ Ετιέν (1967-70 και 1974-76), η Μαρσέιγ (1989-93 -αν και ο τελευταίος τίτλος της αφαιρέθηκε) και η Λιόν (2002-08).

Το www.sport-fm.gr σας ενημερώνει για όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε σχετικά με το «Championnat».

Το γκρουπ των «ισχυρών»: Πέρυσι η Μαρσέιγ επέστρεψε στην κορυφή μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, ωθώντας τους οπαδούς της σε ένα ξέφρενο πανηγύρι. Φέτος, αν και είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς προβλέψεις για το γαλλικό πρωτάθλημα, όλα δείχνουν ότι η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν θα παλέψει για να υπερασπιστεί τον τίτλο της κόντρα στην περυσινή δευτεραθλήτρια Λιόν του Κλοντ Πιέλ και την πρωταθλήτρια 2009, Μπορντό, του Ζαν Τιγκανά.

Το μεγαλύτερο «όπλο» των πρωταθλητών είναι φυσικά η παρουσία του Ντεσάν στον πάγκο τους και η ομοιογένεια του ρόστερ, το οποίο ελάχιστα άλλαξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η παρουσία των «μουντιαλικών» Μανταντά (τέρμα), Ταϊβό, Χάιντσε (άμυνα) Λούτσο Γκονζάλες, Βαλμπουενά (κέντρο) χαρίζει σιγουριά σε άμυνα και μεσαία γραμμή, αλλά με τους Μπραντάο και Νιάνγκ έτοιμους να αποχωρήσουν θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένας επιθετικός κλάσης.

Δύο χρόνια μακριά από τους τίτλους φαίνονται πολλά για την ομάδα που «σάρωνε» την επταετία 2002-08, τη Λιόν. Πέρυσι ο Κλοντ Πιέλ οδήγησε την ομάδα για πρώτη φορά στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά το πρωτάθλημα κατέληξε στη Μασσαλία. Φέτος, στους σπουδαίους Λορίς, Μπάστος και Λισάντρο Λόπεζ προστέθηκε και ο «βομβαρδιστής» της Ρεν Τζίμι Μπριάν -με μοναδικές απώλειες να είναι αυτές των Γκοβού και Μπουμσόνγκ, που ήρθαν στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό.

Την περυσινή σεζόν η Μπορντό δεν κατάφερε να συνδυάσει την καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ (προημιτελικά) με τη διατήρηση των εγχώριων σκήπτρων, τερμάτισε στην έκτη θέση και έμεινε εκτός Ευρώπης. Ο αναμορφωτής, Λοράν Μπλαν, προπονεί πλέον την εθνική Γαλλίας και ο μεγάλος σκόρερ Μαρουάν Σαμάκ φοράει τη φανέλα της Άρσεναλ, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει μια ομάδα με τον Ζαν Τιγκανά στον πάγκο και τους Γκουρκίφ, Ντιαρά, Τρεμουλινάς στο ρόστερ.

Οι «Ευρωπαίοι»: Πέρυσι η Οσέρ «έδειξε τα δόντια της», τερμάτισε στην τρίτη θέση και κέρδισε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τη φετινή σεζόν η ομάδα του Ζαν Φερναντέζ στοχεύει σε μια αντίστοιχα καλή πορεία, αλλά το έργο τους αναμένεται δύσκολο. Ο βασικός επιθετικός Νικουλάε αναχώρησε για τη Μονακό και ως αντικαταστάτης του ήρθε ο «γυρολόγος» Λε Ταγέκ.

Η περυσινή «αυτοκτονία» (έμεινε την τελευταία αγωνιστική εκτός Τσάμπιονς Λιγκ) κόστισε ακριβά στη Λιλ, η οποία έχασε βασικά στελέχη όπως τον Ρικάρντο Κόστα, τον Βίτεκ και τον Αουμπαμεγιάνγκ, λόγω οικονομικής στενότητας. Ο Ρούντι Γκαρσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νεανικό σύνολο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την απόδοση των έμπειρων Λαντρό, Μαβούμπα και Φράου.

Η ευχάριστη έκπληξη της προηγούμενης σεζόν, η νεοφώτιστη Μονπελιέ που τερμάτισε στην πέμπτη θέση, αποδυναμώθηκε αισθητά. Ο πρώτος σκόρερ Μοντάνο και ο τερματοφύλακας Καρασό μετακόμισαν στη Ρεν, ο Τίνο Κόστα πήγε στη Βαλένθια, ενώ δύσκολα θα παραμείνει στην ομάδα του Ρενέ Ζιράρ και ο εξαιρετικός αμυντικός Εμίρ Σπάχιτς.

Μέχρι και πρωτάθλημα ονειρεύονται στην πρωτεύουσα, αλλά ο ρεαλιστικός στόχος της κυπελλούχου Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμέν είναι η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αντουάν Κουμπουαρέ, πάντως, είδε με χαρά τους ικανότατους Νενέ, Μποντμερ και Ροτέν να προσθέτονται στους βετεράνους άσους (Κουπέ, Μακελελέ, Ζιουλί) που ήδη διέθετε.

Με πολλές φιλοδοξίες: Η πρωταθλήτρια των μεταγραφών είναι αναμφίβολα η Μονακό του Γκι Λακόμπ, η οποία ενισχύθηκε με παίκτες όπως ο Γκούντγιονσεν, ο Νικουλάε, ο Χάνσον και ο Πουιγκρενιέ και «χτυπάει» έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Με τον Ασαμόα Γκιάν να έρχεται «ζεστός» από το Παγκόσμιο Κύπελλο και το δίδυμο της Μονπελιέ Μοντάνο, Καρασό να ντύνεται στα κοκκινόμαυρα, η Ρεν του Φρεντερίκ Αντονετί φιλοδοξεί να διεκδικήσει την έξοδό της στην Ευρώπη και μπορεί να το καταφέρει.

Ο ταλαντούχος αμυντικός Κοσιελνί πωλήθηκε στην Άρσεναλ, αλλά ο μεγάλος γκολτζής, Κέβιν Γκαμέιρο, φοράει ακόμα τη φανέλα της Λοριάν και αποτελεί το μεγάλο «όπλο» του Κριστιάν Γκουρκίφ (πατέρας του Γιοάν) στην προσπάθεια της να κρατήσει την περυσινή έβδομη θέση.

Η πιο σταθερή ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος, η Λανς του Ζαν Βαλέμ, αναμένεται να μπει εύκολα στην πρώτη δεκάδα αρκεί να κρατήσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης οι Ρουνιέ, Σελ και Μαουλιντά.

Η πρώτη ομάδα του Μισέλ Πλατινί, η Νανσί, έχει την τύχη να διαθέτει κάτω απ’ τα δοκάρια της τη σιγουριά που λέγεται Τζενάρο Μπρασιλιάνο και στον πάγκο για ένατη συνεχόμενη σεζόν τον Ουρουγουανό Πάμπλο Κορέα -εγγυήσεις για μια ασφαλή παραμονή.

Για την παραμονή: Δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει την περυσινή εξαιρετική σεζόν (10η θέση) η Βαλενσιέν, αποδυναμώθηκαν η Τουλούζ και η Σοσό, ούτε προπονητή δεν έχει βρει ακόμα η Νις και η «βαριά» φανέλα δεν μπορεί να σώζει πάντα τη Σεντ Ετιέν. Αυτές οι πέντε ομάδες μαζί με τις νεοφώτιστες Καέν, Μπρεστ (με τον «δικό μας» Φίλιππο Δάρλα στο ρόστερ) και Αρλ Αβινιόν θα παλέψουν για να αποφύγουν τις τρεις θέσεις που οδηγούν στη δεύτερη κατηγορία.

Η πρώτη αγωνιστική (Σάββατο 20.00)

Οσέρ-Λοριάν, Λανς-Νανσί, Λιόν-Μονακό, Μαρσέιγ-Καέν, Νις-Βαλενσιέν, Παρί Σεν Ζερμέν-Σεντ Ετιέν, Ρεν-Λιλ, Σοσό-Αρλ Αβινιόν, Τουλούζ-Μπρεστ και Μονπελιέ-Μπορντό (Κυριακή 20.00)

Επιμέλεια: Γιάννης Μάρκουλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x