sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ενδέκατος… «ερυθρόλευκος» σεισμός!

Το 1988 ο Γιώργος Κοσκωτάς έφερνε στον Ολυμπιακό ένα από τα κορυφαία 10άρια στην Ευρώπη, τον σπουδαίο Λάγιος Ντέταρι, δαπανώντας μυθικά -για την εποχή- χρήματα για την απόκτηση του Ούγγρου.

Πέρασαν 22 χρόνια από την πρώτη, πολύ μεγάλη μεταγραφή των Πειραιωτών για να φτάσουμε, εν έτει 2010, στον… Άλμπερτ Ριέρα! Ο Ισπανός αριστερός χαφ είναι η ενδέκατη πολύ σπουδαία μεταγραφή των «ερυθρολεύκων» (μόνο οι υπογραφές απομένουν για να ολοκληρωθεί και τυπικά).

Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις προηγούμενες 10!

Γράφει ο Νίκος Ράλλης

Λάγιος Ντέταρι

Και μόνο ο αριθμός των φίλων του Ολυμπιακού που κατέβηκαν στην πλατεία Κοραή το καλοκαίρι του 1988 για να πανηγυρίσουν την άφιξη του Λάγιος Ντέταρι λέει πολλά… Πενήντα χιλιάδες(!) άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Πειραιά, αποθεώνοντας, τόσο τον σπουδαίο Μαγυάρο ποδοσφαιριστή, όσο και τον Γιώργο Κοσκωτά, ο οποίος δαπάνησε ένα μυθικό -για την εποχή- ποσό για την απόκτηση του Ούγγρου. Ο Ντέταρι, τις δύο σεζόν που αγωνίστηκε με την ερυθρόλευκη φανέλα, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας του 1990, έπαιξε σε 61 αγώνες πετυχαίνοντας 35 γκολ και παρόλο που είχε την ατυχία να βρίσκεται στις τάξεις της ομάδας την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της, λατρεύτηκε από τον κόσμο.



Όλεγκ Προτάσοφ

Το καλοκαίρι του 1990 ο Λάγιος Ντέταρι έφευγε για την Μπολόνια, ενώ ο Ολυμπιακός βρισκόταν στη δίνη του σκανδάλου Κοσκωτά. Ούτε κι ο πιο αισιόδοξος οπαδός του Ολυμπιακού δεν περίμενε ότι μετά την αποχώρηση του Ούγγρου θα έπεφταν (και πάλι)... τα τσιμέντα, ειδικά εκείνη την, πολύ δύσκολη για το σύλλογο, περίοδο. Κι όμως! Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν τη δεύτερη, πολύ σπουδαία μεταγραφή τους, αποκτώντας τον δεύτερο κορυφαίο στράικερ της Ευρώπης εκείνη την εποχή, πίσω από τον Φαν Μπάστεν, τον Όλεγκ Προτάσοφ. Σημαντικό ρόλο στην απόκτηση του επιθετικού από τη Σοβιετική Ένωση έπαιξε η παρουσία του Όλεγκ Μπλαχίν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Προτάσοφ έμεινε τρία χρόνια στους Πειραιώτες, κατακτώντας το Κύπελλο του 1992, πραγματοποιώντας 75 συμμετοχές και σημειώνοντας 41 γκολ.





Γενάντι Λιτόφτσενκο

Μαζί με τον Όλεγκ Προτάσοφ, το καλοκαίρι του 1990 ήρθε στον Ολυμπιακό κι άλλος ένας πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ο Γενάντι Λιτόφτσενκο. Μάλιστα, οι δύο παίκτες ήταν «κολλητοί», ενώ ήταν μαζί, τόσο στην εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, όσο και στην Ντιναμό Κιέβου. Ο Σοβιετικός μέσος έμεινε, όπως κι ο Προτάσοφ, τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, έως το 1993, παίζοντας σε 81 αγώνες και πετυχαίνοντας 9 γκολ.

Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα

Τι να πρωτοπείς για το αγαπημένο παιδί της «ερυθρόλευκης» εξέδρας… Ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε 4 δισεκατομμύρια δραχμές στην Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 1999 για να φέρει στον Ολυμπιακό τον Βραζιλιάνο αστέρα, ο οποίος, ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν στην αποστολή της «σελεσάο» στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Η μεταγραφή προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στον κόσμο και αποδείχτηκε από τις πλέον επιτυχημένες (βάσει προσφοράς) ξένου ποδοσφαιριστή στην ιστορία της ομάδας. Τα έξι χρόνια που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα, ο «μάγος Ζίο» εντυπωσίασε με τις φοβερές ενέργειές του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ζιοβάνι κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο στη θητεία του στον Ολυμπιακό, πραγματοποίησε 129 συμμετοχές και πέτυχε 61 γκολ, τα 8 εκ των οποίων σε ευρωπαϊκούς αγώνες.





Ζλάτκο Ζάχοβιτς

Λίγες, μόλις, μέρες μετά τη μεταγραφική «βόμβα» με τον Ζιοβάνι, ο Σωκράτης Κόκκαλης «ξαναχτύπησε», στέλνοντας τον κόσμο του Ολυμπιακού στον… έβδομο ουρανό! Ο διακαής πόθος του Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ζλάτκο Ζάχοβιτς, «έπιανε λιμάνι», σε αντίθεση, όμως, με τον Ζιοβάνι, η προσφορά του Σλοβένου στην ομάδα ήταν μηδαμινή. Αντίθετα, περισσότερο προβλήματα δημιούργησε στους «ερυθρόλευκους». Δεν προσαρμόστηκε ποτέ και αποχώρησε από την Ελλάδα. Έπειτα από παρακάλια, συμφώνησε να επιστρέψει, μέχρι να φύγει… Το καλοκαίρι του 2000, ένα χρόνο μετά τον ερχομό του στον Πειραιά, μεταγράφηκε στη Βαλένθια.



Μοεντίμ Ζε Ελίας

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου απέκτησε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2000. Ο Μοεντίμ Ζε Ελίας ήρθε στην Ελλάδα για χάρη της ομάδας του Πειραιά, ενώ είχε αγωνιστεί με τις Μπάγερ Λεβερκούζερν, Ίντερ Μιλάνου και Μπολόνια (απ' όπου τον απέκτησαν οι «ερυθρόλευκοι»). Λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του, όμως, δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που αναμενόταν. Στην Ελλάδα έμεινε τρία χρόνια και συμμετείχε σε μεγάλες επιτυχίες του συλλόγου. Με τον Κριστιάν Καρεμπέ δημιούργησαν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στο χώρο του κέντρου. Μέχρι το 2003, όταν και έφυγε, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα.

Κριστιάν Καρεμπέ

Δύο χρόνια μετά τα μεταγραφικά «μπαμ» με Ζιοβάνι και Ζάχοβιτς, το καλοκαίρι του 2001 ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Κριστιάν Καρεμπέ. Ο διεθνής Γάλλος «έδεσε» όλη τη μεσαία γραμμή των «ερυθρόλευκων», ενώ, λόγω των γνωριμιών του, διαφήμισε σε ολόκληρο τον κόσμο την ομάδα του Πειραιά. Το «πίτμπουλ» ήταν ο ορισμός του επαγγελματία, δίνοντας σε κάθε αγώνα το 100% των δυνατοτήτων του. Έπαιξε μέχρι το 2004 στον Ολυμπιακό και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, έχοντας 68 συμμετοχές και 3 γκολ. Μπορεί να μην έφυγε και με τον καλύτερο τρόπο από το σύλλογο, ο ίδιος, όμως, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, δεν κράτησε ποτέ κακία, ενώ ο κόσμος κάθε φορά που πηγαίνει στο Καραϊσκάκη, τον αποθεώνει, φωνάζοντας ρυθμικά: «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Καρεμπέ - Καρεμπέ».



Ριβάλντο

Η μεγαλύτερη μεταγραφή ξένου ποδοσφαιριστή σε ελληνικό σύλλογο ήταν γεγονός τον Ιούλιο του 2004. Ο Σωκράτης Κόκκαλης τίναξε την… μπάνκα στον αέρα, φέρνοντας στον Ολυμπιακό τον Ριβάλντο. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ ήρθε στην Ελλάδα, με τη μετακίνησή του στους «ερυθρόλευκους» να προκαλεί πάταγο σε όλο τον κόσμο. Στα 32 του χρόνια, ο «Ρίμπο» διέψευσε αμέσως όσους έλεγαν ότι ήρθε για να… κολλήσει τα τελευταία ένσημα, προσφέροντας μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές στον φίλαθλο κόσμο. Στα τρία χρόνια που έπαιξε στον Ολυμπιακό πανηγύρισε την κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων και δύο Κυπέλλων. Πάντως, το τέλος του από τον Ολυμπιακό δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, ενώ η αντίδρασή του ως παίκτη της ΑΕΚ (με τα τέσσερα υψωμένα δάχτυλα) εξόργισε τους οπαδούς του Ολυμπιακού.



Λουτσιάνο Γκαλέτι

Άλλη μία μεταγραφή... αεροδρομίου πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός το 2007. Με εισήγηση του τότε τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Ίλια Ίβιτς, αποκτήθηκε στα 27 από την Ατλέτικο Μαδρίτης ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, ένας από τους πιο ποιοτικούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί στα ελληνικά γήπεδα. Ο Αργεντινός δεξιός χαφ αγαπήθηκε από τον κόσμο της ομάδας, όσο κανένας άλλος τα τελευταία χρόνια. Κάτι το οποίο φάνηκε όταν προέκυψε το σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά του, που τον ανάγκασε να βάλει πρόωρο τέλος στη καριέρα του. Τα μηνύματα συμπαράστασης ήταν συγκινητικά… Ο Γκαλέτι αγωνίστηκε τρία χρόνια στους «ερυθρόλευκους», πραγματοποιώντας 59 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 19 γκολ, ενώ πανηγύρισε το νταμπλ τις σεζόν 2007-'08 και 2008-'09 και το Σούπερ Καπ το 2007.



Όλαφ Μέλμπεργκ

Πρόκειται για την περσινή μεγάλη μεταγραφή του Ολυμπιακού. Ο Σουηδός ήρθε από τη Γιουβέντους και ήταν ο «βράχος» στην άμυνα των «ερυθρολεύκων» όλη τη χρονιά. Η αποκτησή του θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο γιατί ήρθε στον Πειραιά ένας πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αλλά γιατί επετεύχθη και μία άτυπη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό, που ήθελε, επίσης, τον παίκτη. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Μέλμπεργκ πραγματοποίησε 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και πέτυχε 2 γκολ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x