Λένε ότι όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο αργείς να πάρεις αποφάσεις, γιατί τις ζυγιάζεις διαφορετικά και τις περνάς από πολλαπλά φίλτρα χρησιμότητας.
Ο Μισέλ Πλατινί μπορεί να είναι 55 ετών, δεν τον λες και «τζόβενο» δηλαδή, αλλά η διαφορά στην ταχύτητα σκέψης με τον 74χρονο Σεπ Μπλάτερ είναι ουσιαστική. Γι’ αυτό και είναι αυτός που αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα στο ποδόσφαιρο και όχι στο άμεσο μέλλον ή στις «καλένδες της FIFA», στις οποίες ο νυν πρόεδρός της συνήθως παραπέμπει τα θέματα -επειδή φοβάται μαζικές αντιδράσεις που ενδέχεται να του στοιχίσουν τη θέση του.
Ο γάλλος πρόεδρος της UEFA διέγνωσε το θέμα και πρότεινε λύσεις. Μέσω γραπτής επιστολής ζήτησε από τον Μπλάτερ την καθιέρωση της χρησιμοποίησης των επιπρόσθετων διαιτητών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σταδιακά στα εγχώρια πρωταθλήματα, ενώ έθεσε ξανά το ζήτημα της χρήσης της τεχνολογίας γραμμής. 2/2 δείχνει αυτή η πρόταση, ενώ ταυτοχρόνως αναδεικνύει και την οξυδέρκεια του Πλατινί ο οποίος απέφυγε τον σκόπελο που ακούει στο όνομα «χρήση του instant replay» (εύκολη λύση που υιοθετήθηκε άκριτα από πολλούς, παρότι μια τέτοια πρακτική μάλλον θα έφερνε ολέθρια αποτελέσματα και ατέρμονους καυγάδες, παρά την «απόλυτη ποδοσφαιρική δημοκρατία» που κάποιοι ονειρεύονται).
Οι μεν επιπρόσθετοι διαιτητές απέδειξαν φέτος τη χρησιμότητά τους, εμπλεκόμενοι κυρίως σε φάσεις μέγιστης αμφισβήτησης (σπρωξίματα κοντά στην τελική γραμμή κλπ.), αποδεικνύοντας ότι μπορούν να ξεδιαλύνουν κρίσιμες φάσεις για το ματς και τον θεατή χωρίς να καπελώνουν τον διαιτητή, αλλά λειτουργώντας ως προέκταση του οπτικού του πεδίου. Οι αμφισβητήσεις, φυσικά, δεν θα πάψουν, αλλά τουλάχιστον θα ελαχιστοποιηθούν -και μαζί τους ελπίζουμε και η ατελείωτη τηλεοπτική «φασοανάλυση» της Κυριακής, καθώς πια η διαιτητική ομάδα δεν θα έχει την ανάγκη των διαιτητών-εξωτερικών παρατηρητών αλλά θα παίρνει την τύχη της στα χέρια της και θα βγάζει το ψωμί της μόνη της.
Η δε χρήση της τεχνολογίας γραμμής είναι πλέον αναγκαία για προφανείς λόγους. Όταν το διακύβευμα είναι υψηλό και το μάτι δεν αρκεί, η τεχνολογία μπορεί να επιβεβαιώνει ή να διαψεύσει το προφανές ακριβώς διότι είναι κάτι προφανές και όχι ανοιχτό σε ερμηνείες. Βεβαίως μαζί του θα εκλείψουν οι ιστορίες τύπου «Τζεφ Χαρστ» αλλά τι να γίνει, κάθε αλλαγή προς το καλύτερο έχει το τίμημά της –και εξάλλου το ποδόσφαιρο έχει εκατοντάδες άλλες ιστορίες και μύθους που διατηρούνται φυλαγμένοι σε σεντούκια της μνήμης, δεν κινδυνεύει να ξεφτίσει απ’ αυτό.
Η τεχνική επιτροπή του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου, IFAB, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη για τα παραπάνω θέματα. Μακάρι να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση τους. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι απλώς «ένα βήμα προς τα μπροστά», αλλά και ένα βήμα «προς τα μέσα». Βήμα προς την καρδιά και την ουσία του ίδιου του αθλήματος, που βελτιώνει τον πυρήνα του χωρίς όμως να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του.
Γιάννης Τσάουσης
Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.