Το 1999 και έπειτα από μία τριετία… «φωτιά» με τη φανέλα της Φίτεσε, ο Νίκος Μαχλάς γινόταν ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που φορούσε τη φανέλα ΜΕΓΑΛΟΥ ευρωπαϊκού συλλόγου, αυτή του Άγιαξ. Έντεκα χρόνια μετά κι ενώ οι Έλληνες ποδοσφαιριστές «μεγάλωσαν», σταδιακά, στα μάτια των Ευρωπαίων, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος κλείνει με τη μεταγραφή του στη Μίλαν μια 11άδα (σε σύστημα 4-4-2) δικών μας παιδιών στα σπουδαιότερα και πιο ιστορικά ευρωπαϊκά κλαμπ!
Το www.sport-fm.gr καταρτίζει και σας παρουσιάζει την 11άδα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που πήραν μεταγραφή σε σπουδαίους συλλόγους του εξωτερικού.
Γράφει ο Νίκος Ράλλης
Τερματοφύλακας - Δημήτρης Ελευθερόπουλος
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν είναι ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα περάσει το «κατώφλι» του προπονητικού κέντρου της Μίλαν, του διάσημου Μιλανέλο. Αυτός που πήρε το «βάπτισμα του πυρός» ήταν ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, το 2005. Οι Μιλανέζοι απέκτησαν τον «Μητσάρα» από τη Μεσίνα το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, με τη μεταγραφή του στους «ροσονέρι» να χαρακτηρίζεται, τόσο από τα ελληνικά Μέσα, όσο και από τα διεθνή, ως «η πιο σπουδαία Έλληνα ποδοσφαιριστή σε μεγάλη ομάδα του εξωτερικού». Ο Ελευθερόπουλος έπαιξε σε δύο φιλικά παιχνίδια της Μίλαν, κόντρα σε Τσέλσι και Σικάγο Φάιερ, σε περιοδεία της ομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά λόγω υπερπληθώρας παικτών στη θέση του τερματοφύλακα, δόθηκε δανεικός στη Ρόμα.
Δεξί μπακ - Γιούρκας Σεϊταρίδης
Ο, εκ των πρωταγωνιστών του θριάμβου της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004, Γιούρκας Σεϊταρίδης, που, πανάξια, κέρδισε μία θέση στην καλύτερη εντεκάδα της UEFA, μεταγράφηκε το ίδιο καλοκαίρι στην Πόρτο, στην τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός είπε «ναι» στη δελεαστική πρόταση των Πορτογάλων (3 εκατ. ευρώ πρόσφεραν οι «δράκοι») και ο Γιούρκας επέστρεψε στην ιβηρική χώρα, αυτήν τη φορά για να μείνει. Στον ένα χρόνο που αγωνίστηκε στο Οπόρτο (23 συμ.), βρέθηκε ακόμη και στο στόχαστρο της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά, τελικά, στις 23 Μαΐου του 2005 μετακόμισε στη Μόσχα για χάρη της Ντιναμό, με τους Ρώσους να βγάζουν από τα ταμεία τους για… πάρτη του 10 εκατ. ευρώ!
Αριστερό μπακ - Τάκης Φύσσας
Το Δεκέμβριο του 2003, ο Τάκης Φύσσας, έπειτα από μία πετυχημένη πενταετία στον Παναθηναϊκό, έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή στην Μπενφίκα. Στη Λισαβόνα έμεινε δύο χρόνια, μέχρι το 2005, μετρώντας 30 συμμετοχές και πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πορτογαλικού Κυπέλλου το 2004 -στον τελικό, μάλιστα, κόντρα στην Πόρτο, σκόραρε κιόλας- και το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά και τελευταία του στην ομάδα.
Κεντρικός αμυντικός - Σωκράτης Παπασταθόπουλος
Η αφορμή για την οποία γράφονται αυτές οι γραμμές. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος θα συνεχίσει την καριέρα του στη σπουδαία Μίλαν (μόνο οι υπογραφές απομένουν για την ολοκλήρωση της μεταγραφής-παράσημο για την Ελλάδα), με τους «ροσονέρι» να δαπανούν, περίπου, 4,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν τον 20χρονο από την Τζένοα και τις ετήσιες απολαβές του παίκτη να υπολογίζονται στο 1,3 εκατ. ευρώ, για πενταετές συμβόλαιο.
Κεντρικός αμυντικός - Σωτήρης Κυργιάκος
Η μεταγραφή του Σωτήρη Κυργιάκου στη Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σπουδαιότερες Έλληνα ποδοσφαιριστή σε μεγάλο σύλλογο. Ο «Sotis», που είχε, ήδη… προϋπηρεσία στη Βρετανία, αφού φόρεσε τη φανέλα της Ρέιντζερς το 2005 -με το σκοτσέζικο σύλλογο, μάλιστα, κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά και το Λιγκ Καπ Σκοτίας, σκοράροντας δύο φορές στο 5-1 επί της Μάδεργουελ στον τελικό- ήταν ο φθηνός κεντρικός αμυντικός που έψαχνε ο Μπενίτεθ, για να λύσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στην άμυνα, μετά τους τραυματισμούς των Σκρτελ και Άγκερ. Η ΑΕΚ είπε «ναι» στα 3 εκατ. ευρώ που πρόσφεραν οι «κόκκινοι» και ο Κυργιάκος έγινε κάτοικος Λίβερπουλ. Μέχρι σήμερα, ο 31χρονος μετράει 14 συμμετοχές και ένα γκολ στην ομάδα του αγγλικού λιμανιού.
Μέσος - Κώστας Κατσουράνης
Οι συγκλονιστικές εμφανίσεις του Κώστα Κατσουράνη με τη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά και η παρουσία του στην Εθνική ομάδα, προκάλεσαν το ενδιαφέρον αρκετών και μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων πριν μερικά χρόνια. Το 2006, όταν ο Φερνάντο Σάντος έφυγε από την «Ένωση» και επέστρεψε στην πατρίδα του για να αναλάβει την Μπενφίκα, ο «Κατσούρ» τον ακολούθησε στους «αετούς της Λισαβόνας». Σύντομα, έγινε βασικός και αναντικατάστατος, άλλοτε ως αμυντικός χαφ και άλλοτε ως κεντρικός αμυντικός. Το 2009 πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και μάλιστα, ανακηρύχτηκε MVP της χρονιάς.
Μέσος - Άκης Ζήκος
Η Μονακό δεν συγκαταλέγεται, σε καμία περίπτωση, στις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, αλλά την τετραετία που ο Άκης Ζήκος «έκλεβε» την παράσταση στο Πριγκιπάτο, ο σύλλογος διένυε τις «χρυσές» ημέρες της ιστορίας του. Την πρώτη σεζόν του στο Μονακό, το 2002, η παρουσία του τερματίστηκε πρόωρα μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο. Την ίδια σεζόν πανηγύρισε με τη Μονακό την κατάκτηση του γαλλικού Λίγκ Καπ. Μετά το χειρουργείο και το διάστημα αποθεραπείας που ακολούθησε, επανήλθε στην ενεργό δράση για την περίοδο 2003-2004 και μάλιστα, έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που συμμετείχε σε τελικό Champions League (το 2004), καθώς η εκπληκτικοί -εκείνη την περίοδο- Μονεγάσκοι έφτασαν στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά ηττήθηκαν από την Πόρτο με σκορ 3-0.
Δεξί χαφ - Γιώργος Καραγκούνης
Ήταν θέμα χρόνου για την «τυπάρα» να πάρει μεταγραφή σε μεγάλο σύλλογο της Ευρώπης. Οι εμφανίσεις του Γιώργου Καραγκούνη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (στην πρώτη του θητεία στην ομάδα), ειδικά στο Champions League το 2001, 2002 και 2003, προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον της Ίντερ, η οποία τον απέκτησε, τελικά. Στο Μιλάνο, ο Καραγκούνης δεν μπόρεσε να κερδίσει θέση βασικού, αλλά αγαπήθηκε από τον κόσμο λόγω του ταπεραμέντου του. Το 2005 μεταγράφηκε στην Μπενφίκα και καθιερώθηκε, σχεδόν, αμέσως. Στην Πορτογαλία έμεινε δύο χρόνια, για να επιστρέψει το 2007 στον Παναθηναϊκό, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.
Αριστερό χαφ - Γρηγόρης Γεωργάτος
Ο Γρηγόρης Γεωργάτος, όχι μόνο πήρε μεταγραφή στην Ίντερ το 1999 (έπειτα από πρόταση «μαμούθ» στον Ολυμπιακό 2,5 δις δραχμών), αλλά και πολύ σύντομα έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας των «νερατζούρι». Το γλυκό, αριστερό του πόδι το… ερωτεύτηκαν στο «Μεάτσα». Έπειτα από μία γεμάτη σεζόν στο Μιλάνο (28 συμμετοχές, 2 γκολ) επέστρεψε ως δανεικός στους «ερυθρόλευκους». Στο λιμάνι έμεινε ένα χρόνο και ξαναγύρισε στην Ίντερ. Τη δεύτερη περίοδο, όμως, ένας σοβαρός τραυματισμός δεν του επέτρεψε να ξαναγίνει βασικός.
Επιθετικός - Νίκος Μαχλάς
Ο πρώτος… διδάξας. Το αγαπημένο παιδί των οπαδών του ΟΦΗ, ένας δεινός σκόρερ, για τον οποίο η ολλανδική Φίτεσε ενδιαφέρθηκε έντονα και τον απέκτησε το 1996. Πολύ γρήγορα κατέπληξε τους πάντες, σημειώνοντας -αναλογικά- γκολ σε κάθε παιχνίδι (34 γκολ σε 32 συμμετοχές). Μάλιστα, βγήκε πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη και κέρδισε το «χρυσό παπούτσι». Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο μεγάλες ομάδες της Ευρώπης να στρέψουν τα βλέμματά τους πάνω του. Το 1999 ο Άγιαξ τον ενέταξε στο δυναμικό του, κάνοντάς τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα ποδοσφαιριστή, μέχρι τότε. Στο Άμστερνταμ κατέκτησε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2001-2002, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να «πιάσει».
Επιθετικός - Ντέμης Νικολαΐδης
Το 2003 και έπειτα από όσα είχαν γίνει με τον Μάκη Ψωμιάδη, ο Ντέμης Νικολαΐδης πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει από την ΑΕΚ μετά από 7 χρόνια και να αναζητήσει την τύχη του αλλού. Πολλές ομάδες ενδιαφέρθηκαν για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, η Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως, εξασφάλισε την υπογραφή του και πραγματοποιήθηκε μία μεταγραφή που προκάλεσε εντύπωση. Ο Ντέμης έμεινε στη Μαδρίτη ένα χρόνο, αλλά πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του, παρά τους πολλούς τραυματισμούς του. Στις 22 συμμετοχές του στους «ροχιμπλάνκος» πέτυχε 6 γκολ και «ανάγκασε» τον έφηβο -τότε- Φερνάντο Τόρες να πει ότι ακόμα θυμάται τη συνεργασία του με τον Έλληνα στράικερ.
Και για να μην αδικήσουμε κάποιον, αξίζει να βάλουμε (έστω) στον... πάγκο τους: Νίκο Νταμπίζα (Νιουκάστλ), Θοδωρή Ζαγοράκη (Λέστερ Σίτι, Μπολόνια), Ζήση Βρύζα (Περούτζια, Φιορεντίνα, Τορίνο), Βαγγέλη Μόρα (Μπολόνια), Στέλιο Γιαννακόπουλο (Μπόλτον), Βασίλη Τσιάρτα (Σεβίλλη), Άγγελο Χαριστέα (Βέρντερ Βρέμης, Άγιαξ, Νυρεμβέργη), Γιάννη Αναστασίου (Άγιαξ), Στάθη Ταυλαρίδη (Άρσεναλ), Γιώργο Δώνη (Μπλάκμπερν), Αλέξανδρο Τζιόλη (Βέρντερ Βρέμης), Λάμπρο Χούτο (Ρόμα, Ίντερ), Άγγελο Μπασινά (Μαγιόρκα, Πορτσμουθ), Μιχάλη Καψή (Μπορντό), Τραϊανό Δέλλα (Ρόμα), Φάνη Γκέκα (Μπόχουμ, Λεβερκούζεν, Χέρτα, Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Γιάννη Αμανατίδη (Στουτγκάρδη, Άιντραχτ Φρανκφούρτης) και Νίκο Λυμπερόπουλο (Άιντραχτ Φρανκφούρτης).
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.