Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Ο «Ολυμπιακός του Ζούλιο Μπαπτίστα»

Είσαι ο Ζούλιο ο Μπαπτίστα. Το «Κτήνος». Το «Τανκ». Το Νταμάρι. Ο Χτιστός. Ο άνθρωπος που για χάρη σου πέφτουν τα τσιμέντα, διότι πολύ απλά τα ρίχνεις μόνος σου περνώντας, μια που δεν χωράς απ’ τις πόρτες. Ο παιχταράς που έβαλες 50 γκολ σε 82 συμμετοχές στη Σεβίλλη. Που πήρες μεταγραφή στη Ρεάλ κι έβαλες 18 γκολ σε 70 παιχνίδια.

Είσαι ο Ζούλιο ο Μπαπτίστα. Το «Κτήνος». Το «Τανκ». Το Νταμάρι. Ο Χτιστός. Ο άνθρωπος που για χάρη σου πέφτουν τα τσιμέντα, διότι πολύ απλά τα ρίχνεις μόνος σου περνώντας, μια που δεν χωράς απ’ τις πόρτες. Ο παιχταράς που έβαλες 50 γκολ σε 82 συμμετοχές στη Σεβίλλη.

Που πήρες μεταγραφή στη Ρεάλ κι έβαλες 18 γκολ σε 70 παιχνίδια. Άλλα 10 γκολ σε 25 ματς με την Άρσεναλ, που πήγες δανεικός, σε πρόγραμμα ανταλλαγής «Erasmus» με τον Ρέγες. Που πήγες στην Αιώνια Πόλη κι έβαλες την πρώτη σου χρονιά στη Ρόμα 11 τεμάχια σε 36 αγώνες. Κι άλλα 4 τη χρονιά που πέρασε, ιδρώνοντας 27 φορές τη φανέλα.

Είσαι ο Τζούλιο Μπαπτίστα της «Σελεσάο», που κοντεύεις τις 50 συμμετοχές. Και μπορεί να έχεις βάλει μόλις 5 γκολ, αλλά το ένα (και να καίει) το έχεις βάλει στον τελικό με την Αργεντινή, όταν και άνοιξες το σκορ στο τελικό 3-0, στο Κόπα Αμέρικα του 2007. Γι’ αυτό το γκολ, αλλά και για την αθόρυβη αλλά μεστή προσφορά σου, το ήθος σου, την προσωπικότητά σου, την φιλοτιμία και τιμιότητά σου, όχι απλά είσαι κομμάτι της Εθνικής Βραζιλίας, αλλά είσαι - άμα λάχει - και ο «αντι-Κακά», όταν ο ορίτζιναλ Κακά δεν παίζει και παίρνεις εσύ τη θέση του κόντρα στους Πορτογάλους.

Άλλωστε, τι σου λείπει εσένα που το έχει ο Κακά; Η φινέτσα; Η διαβητένια μπαλιά; Ο οξυδέρκεια; Η άψογη τεχνική κατάρτιση; Η φήμη; Οι σπουδαίες μεταγραφές; Τα λεφτά; Οι πλούσιες παραστάσεις; Δεν έχεις να ζηλέψεις τίποτα στην πραγματικότητα, άλλωστε όταν Εσύ ήσουν στη Ρεάλ, ο μικρός Κακά έβλεπε στα πιο τρελά του όνειρα ότι μια μέρα θα φορέσει την τιμημένη φανέλα των «μερένχες».

Είσαι λοιπόν ο Ζούλιο Μπαπτίστα κι έχεις ένα μικρό πρόβλημα: για μια ακόμα φορά, μεταγραφικά σενάρια σε εμπλέκουν με την Ελλάδα. Όπως και πέρυσι. Και πρόπερσι. Και σχεδόν κάθε χρόνο, άλλοτε για Παναθηναϊκό και άλλοτε για Ολυμπιακό. Φέτος ήρθε η σειρά του Ολυμπιακού, ο οποίος σε θέλει. Απόλυτα φυσιολογικό, άλλωστε όλοι σε θέλουν - εκτός από τη Ρόμα, που σε έχει βγάλει στον τάκο - εμμέσως πλην σαφώς - με τιμή που ξεκινά από τα 7 εκατομμύρια, αλλά έχει σαφείς πτωτικές τάσεις. Και αυτή η ελληνική ομάδα είναι διατεθειμένη να πληρώσει. Αλλά έχεις άλλα 2 χρόνια συμβόλαιο. Και παίρνεις 2,3 εκατομμύρια το χρόνο.

Άρα, για να αφήσεις τη Ρώμη και τη χλίδα, το «Καμπιονάτο» και τον Φραντσέσκο Τότι, τον Ντε Ρόσι, τον Ταντέι και τ’ άλλα παιδιά και να καταδεχτείς να έρθεις στην Ελλάδα, τη χώρα του Ζιλμπέρτο και του Σισέ, του Ραούλ Μπράβο και του Μαρέσκα, πρέπει να πάρεις τουλάχιστον τα λεφτά που παίρνεις ήδη - και η εφορία δική σας. Και συμβόλαιο τουλάχιστον τριετές, μην πούμε και τετραετές. Και σπίτι. Και αυτοκίνητο. Και αεροπορικά εισιτήρια για την πατρίδα. Και μπόνους για κατάκτηση τίτλων, για συμμετοχή στο Τσου - Λου, για συμμετοχές με την Εθνική. Αν είναι πρόθυμοι να τα ικανοποιήσουν όλα αυτά, τότε ναι, είσαι κι εσύ πρόθυμος να συζητήσεις.

Αν απ’ την άλλη πλευρά είσαι ο Ολυμπιακός, έχεις τερματίσει πέμπτος τη χρονιά που τελείωσε, παίζεις προκριματικά των προκριματικών, ω προκριματικά για το Europa League, είσαι ένα μαγαζί που άλλαξε αφεντικό πρόσφατα κι έχεις τη διάθεση να επιστρέψεις στις επιτυχίες, αν πραγματικά θέλεις αυτό το στολίδι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Ζούλιο Μπαπτίστα, πρέπει να το αποδείξεις. Με πράξεις, όχι με λόγια. Για να έχεις κι εσύ τον δικό εν ενεργεία διεθνή με την Εθνική Βραζιλίας. Για να έχεις το δικό σου σημείο αναφοράς μετά τον Γκαλέτι, να λένε όλοι «ο Ολυμπιακός του Μπαπτίστα».

Αν θες να βάλεις ένα «Κτήνος» στη μηχανή σου, πρέπει να βάλεις το χέρι τόσο βαθιά στην τσέπη, που να πιάσεις τη γάμπα σου. Αλλά να ξέρεις ότι τα αξίζει. Χαλάλι του.

Κώστας Βαϊμάκης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x