Γράφει από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Γιώργος Μαζιάς
Αρχισαν να τα χαλάνε για τα καλά οι διαιτητές στο Μουντιάλ. Για την ακρίβεια και οι διαιτητές και οι βοηθοί τους. Γκολ, ένα μέτρο μέσα, έβαλε η Αγγλία δεν το είδε κανείς. Οφσαϊντ ο Τέβες μπροστά από αμυντικούς και τερμαφύλακα, το γκολ μέτρησε.
Φωνάζουν οι Αγγλοι για το γκολ που δεν μέτρησε ενώ η μπάλα πέρασε όλη τη γραμμή. Εχουν δίκιο. Καλούν μάλιστα τη ΦΙΦΑ να χρησιμοποιεί το βίντεο για τέτοιες φάσεις. Τώρα το θυμήθηκαν; Στην Πρέμιερ Λιγκ το χρησιμοποιούν; Σε ποιο πρωτάθλημα συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η καλύτερη λύση είναι ο 4ος και ο 5ος διαιτητής όπως έκανε η ΟΥΕφΑ στο Γιουρόπα Λιγκ. Ετσι θα γίνουν όλα πιο εύκολα. Πάλι θα υπάρχουν προβλήματα, αλλά θα είναι λιγότερα από πριν.
Το βίντεο πάντως έδειξε το λάθος με το οφσαϊντ στο πρώτο γκολ της Αργεντινής και φάνηκε και στα μάτριξ του «Σόκερ Σίτι». Πρώτη φορά έγινε αυτό σε γήπεδο Μουντιάλ και όλοι οι Μεξικάνοι ξεσηκώθηκαν αφού έβλεπαν στον ηλεκτρονικό πίνακα το οφσαϊντ με γραμμή στην τηλεόραση. Για αυτό έτρεξαν σαν τρελοί στον βοηθό για να διαμαρτυρηθούν.
Ο Τέβες το είδε και αυτός και μετά παραδέχθηκε ότι ήταν οφσαϊντ. Δεν το κατάλαβε όπως ήταν φυσικό την στιγμή που σκόραρε, αλλά μετά έβριζε το σκηνοθέτη που έδειξε το οφσαϊντ στα μάτριξ. «Αν μου το ακύρωνε ο διαιτητής θα πήγαινα πάνω και του άνοιγα το κεφάλι αυτού που έδειξε το βίντεο στο γήπεδο», είπε μετά ο «Απάτσι».
Μόλις μπήκαν στα αποδυτήρια πάντως οι παίκτης της «Μπιανκοτσελέστε» άρχισαν να τραγουδούν εναντίον των δημοσιογράφων αφιερώνοντάς τους τη νίκη. Τραγουδούσαν αυτοσχέδια στιχάκια του στυλ «μια νίκη ακόμη για τους γ….νους δημοσιογράφους, τη μάνα που τους γέννησε». Προφανώς δεν έχουν ξεχάσει την κριτική που δέχθηκαν στα προκριματικά και την όλη αμφισβήτηση. Τώρα είναι στους «8» του Μουντιάλ και παίρνουν την εκδίκησή τους.
Πλέον η ομάδα του Μαραντόνα μετράει 9 σερί νίκες μετά την ήττα από την Ισπανία με 2-1 τον περασμένο Νοέμβριο στη Μαδρίτη
Η Αγγλία πάντως όποτε παίζει με πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή σε Μουντιάλ δεν μπορεί να κερδίσει. Εχασε από Βραζιλία (1962, 2002), Γερμανία (1970, 1990, 2010), Αργεντινή (1986, 1998). Το 1990 και το 1998 τα ματς έληξαν ισόπαλα, αλλά οι Αγγλοι αποκλείστηκαν στα πέναλτι. Τώρα γνώρισαν τη μεγαλύτερη τους ήττα στη διοργάνωση με 4-1. Επτά νοκ άουτ ματς, επτά αποκλεισμοί.
Εννια ματς χωρίς να σκοράρει με την εθνική Αγγλίας συμπλήρωσε ο Ρούνεϊ.
Τον Πελέ ισοφάρισε στα γκολ ο Κλόζε φθάνοντας τα 12. Ο Γερμανός έχει τρία λιγότερα από τον Ρονάλντο (15). Ο Κλόζε έχει πια 12 τέρματα σε 17 ματς. Σκοράρει στο 70% των αγώνων που έχει παίξει σε Μουντιάλ.
Για την 16η φορά σε 18 συμμετοχές η Γερμανία φθάνει στους «8» του Μουντιάλ.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ η ομάδα που κατέβασε η Αγγλία ήταν κατά 4 χρόνια και 36 μέρες (κατά μέσο όρο) πιο μεγάλη σε ηλικία από τη Γερμανία. Γέροι με παιδιά;
Πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια η Αργεντινή πέρασε νοκ άουτ αγώνα χωρίς να χρειαστεί παράταση ή πέναλτι. Το 1990 είχε αποκλείσει 1-0 τη Βραζιλία! Από τότε το 1994 αποκλείστηκε από τη Ρουμανία με 3-2, το 1998 απέκλεισε την Αγγλία στα πέναλτι, το 2002 δεν πέρασε τον όμιλο και το 2006 έβγαλε έξω το Μεξικό στην παράταση.
Για την ιστορία, η Ελλάδα τερμάτισε στην 25η θέση του Μουντιάλ επί 32 ομάδων. Αυτά με βάση την επίσημη βαθμολογία της ΦΙΦΑ. Αφήσαμε από κάτω μας Ιταλία, Νιγηρία, Αλγερία, Γαλλία, Ονδούρα, Καμερούν, Β. Κορέα.
Για τεσσάρα πάει σήμερα η Βραζιλία κόντρα στη Χιλή. Δυο φορές έχουν παίξει σε Μουντιάλ οι δυο τους και τις δυο κέρδισαν οι Βραζιλιάνοι. Το 1962 με 4-2 στα ημιτελικά και το 1998 με 4-1 στους 16.
Αν κερδίσει πέναλτι η Βραζιλία να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάει άουτ. Είτε θα το πιάσει ο τερματοφύλακας της Χιλής είτε θα πάει στα δίχτυα. Από τα 46 τελευταία πέναλτι που κέρδισε η «σελεσάο» τα 39 μπήκαν γκολ και τα 7 τα έπιασαν οι αντίπαλοι πορτιέρο.
Διαδικασία πέναλτι θα δούμε στο Μουντιάλ;
Από το 1986 και μετά που έχουμε φάση των 16 σε νοκ άουτ έχουν προκύψει 19 αγώνες που κρίθηκαν στα πέναλτι. Δηλαδή τουλάχιστον τρία παιχνίδια ανά διοργάνωση. Εχουμε άλλους 4 αγώνες για τους 16, 4 προημιτελικούς συν 2 ημιτελικούς και τον τελικό. Εντεκα παιχνίδια, δεν μπορεί να μην υπάρξει ρώσικη ρουλέτα.
Το 2006 είδαμε τον τελικό να κρίνεται στα πέναλτι, αλλά και τους προημιτελικούς Αργεντινή-Γερμανία, Αγγλια-Πορτογαλία όπως και την αναμέτρηση του 16, ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ελβετία.
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΧΙΛΗ 1
ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΣΛΟΒΑΚΙΑ 1
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.