Γράφει από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Γιώργος Μαζιάς
Πριν από 60 χρόνια η Ουρουγουάη νικούσε 2-1 τη Βραζιλία μέσα στο «Μαρακανά» και κατακτούσε το Παγκόσμιο κύπελλο για 2η φορά στην ιστορία της. Εκείνο ο θρίαμβος ονομάσθηκε «Μαρακανάσο», από τον υπερθετικό βαθμό εκείνης της επιτυχίας και του τόπου της κατάκτησης. Τώρα οι Ουρουγουανοί δεν πήραν το Μουντιάλ, αλλά έκλεισαν και πάλι το σπίτι των διοργανωτών. Μάλιστα με τριάρα μέσα στην Πρετόρια! Εκεί όπου ποτέ δεν είχε χάσει η Ν. Αφρική! Εκανε… «πρετοριάσο» και η παράδοση που θέλει τη διοργανώτρια να μην αποκλείεται ποτέ στη φάση των ομίλων είναι έτοιμη να σπάσει!
Με την παράδοση της Ελλάδας τι θα κάνουμε; Θα βάλουμε κανά γκολ ή θα συνεχίσουμε την καταμέτρηση; Στο 0-0-4 και στο 0-12 τέρματα είμαστε.
Όλα τα ρεκόρ σπάνε, δεν μπορεί θα σπάσει και το δικό μας!
Η Ελβετία κέρδισε τελικά την Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία κι έπειτα από 18 σερί άγονα ματς.
Οι Ελβετοί έχουν το τρίτο καλύτερο ρεκόρ σε Μουντιάλ. Κράτησαν για πέμπτο ματς απαραβίαστη την εστία τους. Μετράνε 484 λεπτά χωρίς να φάνε γκολ (από το 1994 έχουν να δεχθούν τέρμα) και είναι πίσω μόνο από Ιταλία (550’) και Αγγλία (501’). Κόντρα στη Χιλή μπορούν να σπάσουν κι αυτό το ρεκόρ.
Η Ισπανία έχασε για πρώτη φορά έπειτα από 12 σερί νίκες και τώρα έμπλεξε. Ισα που μένει εκτός 16αδας! Τελικά η κατοχή μπάλας δεν σημαίνει τίποτα. Στο 63-37 ήταν υπέρ των Ιβήρων που είχαν και 24-8 σουτ, αλλά δεν πήραν ούτε την ισοπαλία.
Με επτά στους 14 που έπαιξαν να είναι της Μπαρτσελόνα η Ισπανία δεν μπόρεσε να βάλει ούτε γκολ. Μήπως είχαν το μυαλό τους στην εθνική Καταλωνίας οι της Μπάρτσα;
Οι «φούρια ρόχας» μετρούσαν μια ήττα στα 28 τελευταία παιχνίδια και 37 ματς αήττητοι κόντρα σε ευρωπαϊκές ομάδες. Τελευταία ήττα ήταν από τη Ρουμανία το 2006 (34 νίκες και 3 ισοπαλίες από τότε), αλλά τους την έφερε ο Φερνάντες…
Οι Ισπανοί δεν είχαν χάσει κανένα από τα 16 τελευταία ματς που ήταν 0-0 στο ημίχρονο. Από την άλλη σε Μουντιάλ δεν είχαν πάρει ούτε ένα παιχνίδια από τα οποία ήταν στη λευκή ισοπαλία στην ανάπαυλα μετά το 1-0 επί της Σουηδίας το 1978 στην Αργεντινή.
Από τους τελευταίους 8 πρωταθλητές Ευρώπης μόνο η Γαλλία (1-0 τον Καναδά το 1986) και η Γερμανία (2-0 τις ΗΠΑ το 1998) πήραν το πρώτο τους ματς στο Μουντιάλ που ακολούθησε.
Ο Κασίγιας ισοφάρισε τον Αρκονάδα ως αρχηγός της Ισπανίας (από 48 φορές, μόνο Θουμπιθαρέτα έχει περισσότερα ματς, 50), αλλά δεν το χάρηκε…
Την άλλη φορά που η Ισπανία πήγε σαν πρωταθλήτρια Ευρώπης σε Μουντιάλ ήταν το 1966. Τότε έμεινε 3η στον όμιλο της πίσω από Γερμανία και Αργεντινή κι αποκλείστηκε. Τώρα παίζει στον όμιλο και πάλι με μια ευρωπαϊκή και μια νοτιοαμερικάνικη ομάδα. Λέτε;
Η Χιλή δεν έδειξε κακή ομάδα. Μπορούσε να νικήσει και πιο εύκολα από 1-0 την Ονδούρα. Θα μπλέξει άσχημα η Ισπανία μαζί της. Ειδικά αν δεν είναι ταπεινή όπως έγραψε η «Μάρκα». Πήραν το Euro και την είδαν ανίκητοι οι Ισπανοί.
Το γκολάκι το έβαλε ο Αντρέ Εμανουέλ Μποσεζούρ. Ο Παλματόρια ή ο Γάλλος όπως τον αποκαλούν στη Χιλή με την οποία έχει κατά το 1/3 σχέση. Ο πατέρας του είναι από την Αϊτή και η μητέρα του είναι Χιλιανή με ρίζες από την φυλή των Μαπούσε στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής. Εληξε από (μισό) ιθαγενή λύθηκε και η κατάρα των Χιλιάνων που δεν είχαν κερδίσει ματς στο Μουντιάλ από το 1962!
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΝΙΓΗΡΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 1
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-Ν. ΚΟΡΕΑ 1
ΓΑΛΛΙΑ-ΜΕΞΙΚΟ Χ
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.