sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ποδοσφαιρική… πυξίδα

Ποδόσφαιρο παίζουν παντού στον κόσμο. Σε μέρη θερμά ή ψυχρά, πεδινά ή ορεινά, στα πιο απίθανα μέρη, η μπάλα… «κλέβει» τις καρδιές των ανθρώπων. Το ίδιο ισχύει (φυσικά) και στην Ευρώπη.

Φανταστείτε, λοιπόν, να τύχει στην αγαπημένη σας ομάδα το απίστευτο: Να κληθεί να δώσει αγώνα σε ένα από τέσσερα σημεία του ορίζοντα της γηραιάς ηπείρου.

Ποια είναι αυτά; Είναι τόσο φανταστικές οι περιπτώσεις, που αποκλείεται να τις ξεχάσετε!

Γράφει ο Νίκος Ράλλης

Παρέα με τις... πολικές αρκούδες

Οι περισσότεροι πέφτουν στην παγίδα. Η προφανής απάντηση στην ερώτηση «ποιος είναι ο βορειότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος;» είναι: «μα φυσικά, η Ροβανιέμι»! Λάθος, αλλά είναι φυσιολογικό. Με τον ντόρο που γίνεται για το χωριό του Άγιου Βασίλη, πολύς κόσμος νομίζει -για κάποιο λόγο- ότι η πανέμορφη πόλη της Φινλανδίας, εκτός από πατρίδα του συμπαθή γέροντα με τα δώρα, είναι και η βορειότερη στην Ευρώπη. Κι όμως.

Με μία γρήγορη ματιά στο χάρτη γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι υπάρχουν πόλεις πολύ πιο βόρεια του Ροβανιέμι. Κάποιοι άλλοι πέφτουν πιο κοντά, «ταξιδεύουν» 450 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ροβανιέμι, αναφέροντας τη νορβηγική Τρόμσο ως τη βορειότερη ευρωπαϊκή πόλη και άρα την ομώνυμη ομάδα ως τον πιο βόρειο ποδοσφαιρικό σύλλογο. Και, όντως, έτσι είναι. Περίπου...

Μπορεί η πόλη του Τρόμσο να είναι η βορειότερη πόλη της Ευρώπης, να έχει το βορειότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο(!) και τη βορειότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο, αλλά ποδόσφαιρο παίζεται (και) ακόμα πιο βόρεια! Ύστερα από μία εκπληκτική διαδρομή, μέσα από καταρράκτες, πυκνό χιόνι, πανέμορφες λίμνες κι ένα αληθινά άγριο τοπίο -όπου η ανθρώπινη απουσία... φαίνεται- 210 χιλιόμετρα από το Τρόμσο, βρίσκεται το Χάμερφεστ. Και αυτή είναι η βορειότερη (μικρή) πόλη, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου!

Το εκπληκτικό είναι πως στη συγκεκριμένη πόλη, 1.333 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, παίζουν μπάλα και μάλιστα, πρόσφατα, σε αρκετά υψηλό επίπεδο! Η άσημη, ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα του Χάμερφεστ (Hammerfest Fotballklubb), ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1994 και τέσσερα χρόνια αργότερα βρέθηκε στην τρίτη κατηγορία του νορβηγικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της, αλλά το 2000 έπεσε στην τέταρτη κατηγορία. Ξανανέβηκε αμέσως, έμεινε άλλα τρία χρόνια στα... σαλόνια, υποβιβάστηκε και το 2006 πανηγύρισε άλλη μία άνοδο, η παραμονή της, όμως, διήρκεσε ένα χρόνο. Ασανσέρ... Μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην τέταρτη κατηγορία. Το γήπεδό της, «Breidablikk stadion», χωράει χίλιους ανθρώπους(!), αλλά για μία πόλη 9.000 κατοίκων, μάλλον, αρκεί.

Βίντεο για την ομάδα -όπως καταλαβαίνετε- ήταν λίγο δύσκολο να βρούμε, αλλά μία άποψη της πόλης μπορείτε να δείτε.



Ποδόσφαιρο στο τέρμα του υπερσιβηρικού!

Οι μοσχοβίτικες ομάδες πρέπει να διασχίσουν 6.000 χιλιόμετρα για να αγωνιστούν εκεί, ενώ το αεροπορικό ταξίδι από την πρωτεύουσα της Ρωσίας διαρκεί 9 ώρες! Η πόλη -και η ομώνυμη ομάδα- του Βλαδιβοστόκ αποτελούσε (και αποτελεί) το φόβητρο κάθε αντιπάλου. Άλλωστε, δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να παθαίνεις τζετ λαγκ χωρίς να βγαίνεις από τη χώρα σου! Όμως, για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της... ευρωπαϊκής Ρωσίας, αυτό είναι κανόνας όταν πηγαίνουν να παίξουν στην πόλη του Βλαδιβοστόκ. Μία πόλη που καμαρώνει για τη Λουχ Ενέρτζια Βλαδιβοστόκ, την ανατολικότερη (μακράν) ομάδα της Ευρώπης (τρόπος του λέγειν). Τα στοιχεία, ή μάλλον, οι αποστάσεις, λένε τη φανταστική αλήθεια.

Περίπου 600 χιλιόμετρα… δίπλα από τις ακτές της Ιαπωνίας, σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα από το δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, κάτι πορτογαλικά νησάκια στον Ατλαντικό (θα φτάσουμε κι εκεί) και μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα, το Βλαδιβοστόκ είναι μία απίστευτη περίπτωση πόλης, όπου το χαβιάρι είναι πιο φθηνό από το κρέας και τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν το τιμόνι δεξιά, όπως στην Αγγλία -άγνωστο το «γιατί;»!

Δυστυχώς, όμως, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το ποσοστό εγκληματικότητας και το κόστος ζωής αυξήθηκαν και η πόλη σήμερα θεωρείται κόμβος οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και κατάχρησης της εξουσίας από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Πάμε και στα… αγωνιστικά τώρα.

Η Λουχ -όπως λεγόταν η ομάδα μέχρι το 2003, όταν προστέθηκε και το Ενέρτζια, μετά από συμφωνία με μετοχική εταιρεία παραγωγής ενέργειας- ιδρύθηκε το 1958. Το 1992 κατάφερε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να ανέβει στην πρώτη κατηγορία του ρωσικού ποδοσφαίρου, αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί εκεί, καθώς υποβιβάστηκε αμέσως. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του συλλόγου, η πολύ καλή παρουσία του την τριετία 2005-2008, όταν βρέθηκε και πάλι στα… σαλόνια.

Τη σεζόν 2005-2006, η νεοφώτιστη Λουχ Ενέρτζια Βλαδιβοστόκ έκανε εκπληκτική πορεία, τερματίζοντας 19 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και πέντε πίσω από την πέμπτη θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο Ιντερτότο. Την επόμενη χρονιά κέρδισε τη σωτηρία της την τελευταία στιγμή, αλλά και πάλι πανηγυρίστηκε δεόντως από τους φιλάθλους της (και μόνο) η επιτυχία της παραμονής, ενώ την τελευταία της χρονιά στην πρώτη κατηγορία, τη σεζόν 2007-2008, είπε... «αντίο».

Χαρακτηριστικά, πάντως, για αυτή την εκπληκτική ομάδα, ήταν τα λόγια του Ιγκόρ Ακινφέεφ, του ταλαντούχου τερματοφύλακα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πριν λίγα χρόνια, μετά από μία εντυπωσιακή ήττα της ομάδας του με σκορ 4-0(!) στο Βλαδιβοστόκ: «Κανονικά, έπρεπε να παίζουν στο ιαπωνικό πρωτάθλημα», είπε και… μπορεί να 'χε και δίκιο!

Δείτε εικόνες από την πόλη του Βλαδιβοστόκ.



Εκεί στο (δικό μας) Νότο!

Χωρίς να είναι τόσο ακραία η γεωγραφική της θέση, όπως των πόλεων Χάμερφεστ και Βλαδιβοστόκ, η Ιεράπετρα της Κρήτης είναι η νοτιότερη πόλη στην Ευρώπη και ως εκ τούτου, οι τρεις ομάδες της τέταρτης μεγαλύτερης κρητικής πόλης μοιράζονται τον τίτλο της νοτιότερης ομάδας της Ευρώπης.

ΑΣ Ιεράπετρας, Αναγέννηση Ιεράπετρας και Όμιλος Φιλάθλων Ιεράπετρας είναι τα καμάρια του κύριου οικονομικού και εμπορικού κέντρου του νομού Λασιθίου, με τον Ο.Φ.Ι. να θεωρείται η πιο επιτυχημένη ομάδα της πόλης.

Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1970 και την περίοδο 2005-2006 έζησε τη σπουδαιότερη στιγμή στην ιστορία του, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Περιφερειακό και αγωνίστηκε στη Γ' Εθνική. Πραγματοποίησε μία αξιοπρεπή πορεία, αλλά δεν κατάφερε να σωθεί, κυρίως λόγω απειρίας.

Η συνέχεια, όμως, για τον Ο.Φ.Ι. δεν ήταν ανάλογη. Σήμερα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα, ενώ οι άλλες δύο ομάδες του νησιού, ΑΣ και Αναγέννηση Ιεράπετρας, συμμετέχουν στο Περιφερειακό, στον 10ο Όμιλο.

Πάντως, πριν λίγο καιρό, ο Ο.Φ.Ι. κατέκτησε το Κύπελλο Λασιθίου, το οποίο πανηγυρίστηκε δεόντως από τον κόσμο και τους παίκτες της ομάδας,

όπως μαρτυρά το παρακάτω βίντεο!



Μπάλα παίζουν και στον… Ατλαντικό!

Η περίπτωση της Λουχ Ενέρτζια Βλαδιβοστόκ είναι, ίσως, η πιο εντυπωσιακή από όσες διαβάσατε παραπάνω, αλλά αυτή των ομάδων από τα πορτογαλικά νησιά των Αζόρων είναι το… κάτι άλλο! Η αλήθεια είναι ότι η δυσκολία του να βρεις τη δυτικότερη ομάδα της Ευρώπης ήταν πολύ μεγαλύτερη από το να εντοπίσεις την πιο βόρεια, την πιο ανατολική και την πιο νότια.

Όσοι ασχολείστε (πάρα) πολύ με το ποδόσφαιρο, θα θυμάστε μία ομάδα από τα συγκεκριμένα νησιά -που βρίσκονται καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού-, τη Σάντα Κλάρα, η οποία ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 1999-2000, υποβιβάστηκε αμέσως και ξανανέβηκε το 2001, για να ξαναπέσει δύο χρόνια μετά.

Πρόκειται για τον μοναδικό σύλλογο των Αζόρων που έχει ανέβει στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και τον μοναδικό που έχει καταφέρει (κι όμως, πρόλαβε!) να αγωνιστεί στην Ευρώπη, αφού τη σεζόν 2002-2003 συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο! Μάλιστα, προκρίθηκε από τον πρώτο γύρο αποκλείοντας την αρμένικη Σιράκ, αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε από την τσεχική Τέπλιτσε. Μέχρι σήμερα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία (Liga de Honra) και αν κάποτε καταφέρει να ξανανέβει στην Portuguese Liga, η έδρα της, το «Estadio de Sao Miguel», αναμένεται να ξαναζήσει

…τέτοιες στιγμές!



Όπως και στην περίπτωση της Τρόμσο, όμως, η Σάντα Κλάρα είναι η πιο δυτική ομάδα της Ευρώπης που αγωνίζεται σε top επίπεδο, γιατί ποδόσφαιρο παίζεται και… πιο κει, 170 χιλιόμετρα δυτικότερα του νησιού Σάου Μιγκέλ, όπου εδρεύει ο περήφανος σύλλογος των Αζόρων.

Στο νησί Τερσέιρα, στην πόλη Angra do Heroismo, υπάρχουν οι ομάδες Ανγκρένσε και Λουζιτάνια και αυτές είναι οι δυτικότερες ομάδες της Ευρώπης. Η πρώτη αγωνίζεται στην τέταρτη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος, ενώ η δεύτερη σε τοπική κατηγορία. Το εντυπωσιακό είναι ότι η ομάδα μπάσκετ της Λουζιτάνια έχει καθιερωθεί στην πρώτη κατηγορία (η μοναδική των Αζόρων που έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται σ' αυτήν) και μάλιστα, το 2007 κατέκτησε και το πρώτο τίτλο της ιστορίας της, το Λιγκ Καπ, επικρατώντας στον τελικό της Μπενφίκα!

Κάτι που, ίσως, δεν γνωρίζετε είναι ότι, ο σπουδαίος Πέδρο Παουλέτα κατάγεται από τις Αζόρες (εξού και το προσωνύμιό του, «ο αετός των Αζόρων») και την πόλη Πόντα Ντελγάδα, όπου... μεγαλουργεί η Σάντα Κλάρα. Από κει, μάλιστα, ξεκίνησε την καριέρα του το 1991, ενώ το 1994 πέρασε και από την Ανγκρένσε!

Αυτές είναι, λοιπόν, οι πιο απομακρυσμένες ομάδες της Ευρώπης. Φανταστείτε τώρα το εξής: Να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον το απίστευτο και να δούμε κάποια από αυτές σε όμιλο του Champions League ή του Europa League κόντρα σε ελληνική ομάδα… Καλό ταξίδι!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x