sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Καν' το όπως ο... Μαραντόνα!

Όταν οι συνομήλικοι του ετοιμάζονταν για το Λύκειο αυτός έφτιαχνε τις βαλίτσες του να για πάει να παίξει ποδόσφαιρο στην Μπαρτσελόνα. Μόνο που αυτός δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τον τίτλο του νέου Ντιέγκο. Ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να «απειλήσει» την θέση του Ροναλντίνιο στις καρδιές των φίλων της Μπάρτσα απειλώντας παράλληλα την «Βασιλεία» του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Είναι μόλις 18χρονών, λέγεται Λέο Μέσι και όλα αυτά δεν τον αγχώνουν, ίσως εκεί να βρίσκεται το μυστικό...

Στην αυλή των…διαδόχων

Ο νέος Μαραντόνα δεν είναι ένα όνειρο των φιλάθλων στην Αργεντινή, ούτε ένα, αγαπημένο, στερεότυπο των δημοσιογράφων της χώρας. Είναι θεσμός, πολλοί «κατέλαβαν» την θέση για λίγο διάστημα, αυτός όμως έμεινε εκεί. Να εξάπτει την φαντασία των οπαδών, να γεμίζει τις σελίδες των εφημερίδων αλλά κυρίως να βαραίνει τις πλάτες ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Νέων παιδιών που ξεκινούσαν μια καριέρα καταδικασμένη να αποτύχει, στον μεγάλο στόχο να… τιμήσουν το «10», να διαδεχτούν κάτι πολύ πέρα από ό,τι τελειότερο έχει αναδείξει το άθλημα. Έναν άντρα-σύμβολο για τον λαό της πατρίδας του. Σκεφτείτε τον Ρικέλμε, τον Αϊμάρ, τον Ορτέγκα, τον Βερόν, τον Ντ’ Αλεσάντρο, ένα μικρό δείγμα των «διαδόχων»... Τι έκαναν σε σχέση με τα «δεκάρια» της Βραζιλίας το αντίστοιχο διάστημα; Ποιος από αυτούς μπορεί, σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο, να συγκριθεί με τον Ριβάλντο, τον Κακά, τον Ροναλντίνιο. Ο γεννημένος το 1987 Λιονέλ Μέσι είναι διαφορετικός, σίγουρα το πιο πειστικό «υβρίδιο» νέου Μαραντόνα από την μέρα που ο «Ντιεγκίτο» σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Ο μικρός δεν ζει με αυτό το άγχος ούτε το βγάζει στο γήπεδο ή έξω από αυτό. Ίσως γιατί από τα 15 του χρόνια ζει στην Καταλονία, μακριά από την υστερία της πατρίδας του να βρει έναν νέο «Θεό» να… πιστέψει.

Το καλοκαίρι του 1986, όταν ο Μαραντόνα έπαιρνε το Παγκόσμιο Κύππελο μόνος του, ο Λέονελ Μέσι δεν είχε ακόμη γεννηθεί. Αυτό συνέβη ένα καλοκαίρι αργότερα. Το Ροζάριο έγινε γνωστό γιατί εκεί γεννήθηκε ο μεγαλύτερος επαναστάτης του αιώνα, ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Σε αυτή την πόλη της Αργεντινής γεννήθηκε ο Λέο. Η πρώτη ομάδα στην οποία έπαιξε μπάλα ήταν η Γραντόλι με προπονητή τον πατέρα του Χόρχε. Εκεί δεν έμεινε πολύ αφού οι άνθρωποι της Νίοελς Ολντ Μπόις τον πήραν στα τμήματα υποδομής τους μαζί με τον αδελφό του Ροντρίγκο. Προπονητής του ήταν ο Ενρίκε Ντομίνκες, που θυμάται: «Έκανε πράγματα με την μπάλα που αψηφούσαν τους νόμους της φυσικής. Μόνο τον Μαραντόνα έχω δει να κάνει τέτοια πράγματα».

Στα βήματα του Ντιέγκο

Όσοι βέβαια έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα παραμύθι μάλλον κάνουν λάθος. Ο μικρός είχε προβλήματα ανάπτυξης και ο πατέρας του έπρεπε να πληρώνει για την θεραπεία του 750 ευρώ κάθε μήνα. Αποφάσισε να μετακομίσει στην Καταλονία για να βρει μια δουλεία που θα του αποφέρει περισσότερα χρήματα. Από το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως για τον νεαρό Μέσι προήλθε η σημαντικότερη ευκαιρία της ζωής του. Η Μπαρτσελόνα έμαθε για την περίπτωση του, ανέλαβε τα έξοδα της αγωγής που ακολουθούσε και τον ενέταξε στα τμήματα υποδομής της. Από εκείνο το σημείο, ο 15χρονος τότε Λέονελ δεν κοίταξε πίσω. Σκόραρε 37 φορές σε 30 παιχνίδια του πρωταθλήματος των μικρών, ψηλώνοντας κατά 29 εκατοστά. Σύντομα ο προπονητής της Εθνικής κάτω των 16 χρονών, Γκίνες Μενέντες, θέλησε να τον καλέσει στην εθνική αφού όπως ελέγε ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που είχε δει σε αυτή την ηλικία.

Στον κόσμο των μεγάλων

Τον Νοέμβριο του 2003 ο Μέσι κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα σε φιλικό με την Πόρτο. Ένα χρόνο αργότερα έπαιξε το πρώτο επίσημο παιχνίδι του απέναντι στην Εσπανιόλ. Σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρωτόπαιξε στο περσινό Champions League, ηταν το τελευταίο ματς του ομίλου με την Σαχτιάρ στο Καμπ Νου. Έγινε ο νεότερος «μλαουγκράνα» που σκόραρε στο πρωτάθλημα όταν παραβίασε την εστία της Αλμπαθέτε. Η νέα σεζόν τον βρήκε πρωταθλητή κόσμου με την Εθνική Νέων της Αργεντινής και ήδη μια φορά διεθνή με τους άντρες στο φιλικό της Βουδαπέστης με την Ουγγαρία. Τώρα πια όμως δεν είναι το μεγάλο ταλέντο της ακαδημίας αλλά ο συμπαίκτης του Ροναλντίνιο, που πρέπει να διεκδικήσει μια θέση στην ενδεκάδα από τους Ζιουλί, Λάρσον. Όταν ο «Ρόνι» βάζει τρία γκολ εναντίων της Ουντινέζε είναι πραγματικά απίστευτο την επόμενη μέρα όλοι στην πόλη να ασχολούνται με κάποιον… Μέσι. Στην ζωή όμως κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα, ενώ τα περί ΜΜΕ που δημιουργούν είδωλα αποτελούν δικαιολογίες για μετριότητες. Αν αυτός ο μικρός σήκωσε το Νουέβο Κάμπο «στο πόδι» την στιγμή που στο ίδιο γήπεδο αγωνίζονταν ο Ροναλντίνιο δεν μπορεί να είναι ένας ακόμα καλός ποδοσφαιριστής. Τα λόγια του τεχνικού των πρωταθλητών Ισπανίας είναι ενδεικτικά: «Είναι ένα ξεχωριστό ταλέντο, αν και νέος είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα».

Διάδοχος και του…Ντι Στέφανο

Ενώ όλη η Ισπανία μιλούσε για τον μικρό Αργεντίνο, αυτός απέκτησε ισπανικό διαβατήριο κάτι που προκάλεσε σάλο. Η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια μαζί με την Ντεπορτίβο Αλαβές αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των εγγράφων που κατέθεσε η ομάδα του. Η φίλαθλη Ισπανία συνηθισμένη σε τέτοιες ιστορίες δεν άργησε να μετατρέψει το θέμα σε σήριαλ, με αποκορύφωμα την δήλωση Λαπόρτα ότι πρόκειται για νέα υπόθεση Ντι Στέφανο. Δυστυχώς για τον 18χρονο «βιρτουόζο της μπάλας» ήρθε η ώρα να ανακαλύψει την άλλη πλευρά του σπορ, αυτή έξω από τις τέσσερις γραμμές. Το πώς θα ανταποκριθεί σε αυτή την περίσταση, θα καθορίσει το αν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει όλα όσα περιμένουν από αυτόν, τα οποία πάνω από όλα θέλουν χαρακτήρα...

Επιμέλεια: Σπύρος Δουλαβέρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x