sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Χρόνια πολλά Κριστόφ!

17 Νοεμβρίου. Μια ημέρα που όλοι οι Έλληνες την θυμόμαστε για την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και την αντίσταση κατά της δικτατορίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Μια ημέρα που έχει μείνει χαραγμένη σε όλους μας και κάθε χρόνο τιμούμε, ο καθένας με τον τρόπο του, τους φοιτητές εκείνης της εποχής. Παράλληλα, ακούγοντας ή βλέποντας αυτή την ημερομηνία το μυαλό μας πάει και στην γνωστή τρομοκρατική οργάνωση που για πολλά χρόνια δρούσε στη χώρα μας.

Τέτοια μέρα, όμως γεννήθηκε και ένας άλλος… τρομοκράτης. Ένας άλλος βομβιστής, όχι σαν αυτούς που προαναφέραμε, αλλά ένας βομβιστής των τερμάτων. Σαν σήμερα, στις 17 Νοέμβριου 1964, ερχόταν στον κόσμο ο Κριστόφ Βαζέχα. Ένας ποδοσφαιριστής, που, κατά πολλούς, ήταν ο καλύτερος ξένος που πέρασε από την Ελλάδα. Και όχι άδικα, καθώς η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα δεν ήταν απλά «ερωτική» αλλά… καυτή. Οι αριθμοί είναι οι καλύτεροι… μάρτυρες, αφού σε συνολικά 15 χρόνια ποδοσφαιρικής παρουσίας στη χώρα μας, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Ελληνοπολωνός σημείωσε 244 γκολ, μόλις 16 τέρματα πίσω από τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα, τον Θωμά Μαύρο, που έχει 260.

«Θύματα» του πολλά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα πέντε τέρματα που σημείωσε στον αγώνα κόντρα στον τον Πανιώνιο (5-3), τη σεζόν 1994-95, όταν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ. Ποιος δεν θα θυμάται το σημαντικότερο, κατά τον ίδιο, γκολ απέναντι στον Άγιαξ, στο 90΄, όταν οι «πράσινοι» άλωσαν το Άμστερνταμ και έφυγαν νικητές με 1-0, για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την ίδια χρόνια. Δυο λέξεις για να χαρακτηρίσεις την «σπουδαία» καριέρα αυτού του ποδοσφαιριστή είναι αρκετές. Πολλά γκολ…!

Ο… killer με το μουστάκι

Δεκέμβρης του 1989 και ο Παναθηναϊκός αποφασίζει να φέρει στην Παιανία, έναν άγνωστο τότε, επιθετικό από τη Ρουχ Χορζόφ. Ο ερχομός του στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από πολλές ειρωνείες και χλευαστικά σχόλια. «Ποιος είναι αυτός με το μουστάκι…;», έλεγαν οι… προπονητές της εξέδρας, αλλά σύντομα ο Βαζέχα φρόντισε να τους… κλείσει τα στόματα. Η πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, ήταν σε ντέρμπι. ΑΕΚ- Παναθηναϊκός 0-0 και ο Πολωνός πραγματοποιεί ένα «μουδιασμένο» ντεμπούτο. «Στη συνεχεία θα γίνω καλύτερος», δηλώνει και φαίνεται ότι ξέρει να κρατά καλά τις υποσχέσεις του… Στον επόμενο του αγώνα χρίζεται για πρώτη φορά σκόρερ και δίνει πολύτιμη νίκη στο «τριφύλλι». Απόλλων Αθηνών- Παναθηναϊκός 0-1, στη λασπωμένη Ριζούπολη και ο Πολωνός με πολύ ωραία ενέργεια και «άδειασμα» στον τερματοφύλακα των «μπλε» πετυχαίνει γκολ και τρέχει να πανηγυρίσει με τους… μετέπειτα φίλους του, τους πράσινους οπαδούς. Τα γκολ πέφτουν βροχή, το ένα μετα το άλλο και γρήγορα ο … δολοφόνος με το μουστάκι, γίνεται συνθημα στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού, καθώς μετα από κάθε του τέρμα το «Είναι τρελός ο Πολωνός» δονεί την ατμόσφαιρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 90΄ συνθέτει ένα… εκρηκτικό επιθετικό «κοκτέιλ» με τον Δημήτρη Σαραβάκο, ενώ μετέπειτα «συμβαδίζει» άψογα και με άλλους παίκτες που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό. Ποιος θα ξεχάσει τη συνεργασία Μπορέλι- Βαζέχα, που σκορπούσαν τρόμο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τη σεζόν 1995-96, ο Παναθηναϊκός ξεκινά τη «χρυσή» πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ (έφτασε μέχρι τα ημιτελικά) και την πρώτη αγωνιστική παίζει στο παγωμένο Κίεβο, κόντρα στη Δυναμό, όπου γνωρίζει την ήττα με 1-0, αλλά οι Ουκρανοί αποβάλλονται από τη διοργάνωση για την περιβόητη ιστορία με τις … γούνες. Ο Βαζέχα δεν καταφέρνει να σκοράρει αλλά… βγάζει μάτια και ο δημοσιογράφος Νίκος Κατσαρός που σχολιάζει το ματς λέει την εξής φράση. «Λίγοι επιθετικοί υπάρχουν την Ευρώπη σαν και αυτόν. Τολμώ να το πω…». Η αναγνώριση σε όλο της το μεγαλείο.

Ο Βαζέχα αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό μέχρι και την σεζόν 2003-04 και πέτυχε στο ελληνικό πρωτάθλημα 244 τέρματα και 26 στα ευρωπαϊκά «σαλόνια», καταφέρνοντας να γίνει πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ επτά φορές στο ελληνικό πρωτάθλημα και με την πράσινη φανέλα κατακτά πέντε πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα και τρία νταμπλ.

Από βραβεύσεις άλλο τίποτε. Η κυριότερη από αυτές τον Ιανουάριο του 2001, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής ποδοσφαίρου, τίμησε τον Βαζέχα ως τρίτο εν ενέργεια σκόρερ σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αποχώρηση του από την ενεργό δράση έγινε με τον τρόπο που ήθελε. «Θέλω να φύγω με ένα πρωτάθλημα» έλεγε συνεχώς ο…πολύς Κριστόφ και τα κατάφερε εις διπλούν , καθώς την τελευταία του ποδοσφαιρική σεζόν κατέκτησε νταμπλ με το «τριφύλλι».

Αναμφίβολα, ο Βαζέχα ήταν από τους ποδοσφαιριστές που δύσκολα θα ξαναδούμε στα ελληνικά γήπεδα και ο στίχος «Ποιος να συγκριθεί μαζί σου…» από το γνωστό τραγούδι του Γιάννη Πάριου ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του. Χρόνια πολλά Κριστόφ…

Ο… άνθρωπος Βαζέχα

Γνωρίζοντας κάποιος τον Κριστόφ Βαζέχα θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο φιλήσυχο και καλό οικογενειάρχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν, μέχρι πριν από λίγο καιρό, ήταν εν ενέργεια ποδοσφαιριστής, κοιμόταν νωρίς ενώ το τσιγάρο και το ποτό είναι για αυτόν άγνωστες έννοιες. Είναι παντρεμένος με τη Γιολάντα (με την οποία γεννήθηκε την ίδια μέρα στο ίδιο μαιευτήριο του Κατοβίτσε και πήγαν στο ίδιο σχολείο!) και έχει έναν γιο τον Αρκάντιους.

Τα γκολ του στην Ά Εθνική

1989/90 14 γκολ
1990/91 18 γκολ
1991/92 12 γκολ
1992/93 32 γκολ
1993/94 24 γκολ
1994/95 29 γκολ
1995/96 19 γκολ
1996/97 21 γκολ
1997/98 32 γκολ
1998/99 12 γκολ
1999/00 9 γκολ
2000/01 13 γκολ
2001/02 6 γκολ
2002/03 3 γκολ

Το who is who του Βαζέχα

Όνομα: Κριστόφ
Επίθετο: Βαζέχα
Ημερομηνία γέννησης: 17 Νοεμβρίου 1964
Εθνικότητα: Πολωνός
Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος με έναν γιο
Χόμπι: Σινεμά, μουσική, ταξίδια

Επιμέλεια: Διονύσης Δεσύλλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x