Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Τουλάχιστον γίνεται η αρχή! (Sportday / Χρήστος Σωτηρακόπουλος)

Η άρνηση της ΦΙΦΑ τόσα χρόνια να μη ράψει ένα τραύμα, επειδή μπορεί να κλείσει από μόνο του, ήταν οπισθοδρομική.

Έφτασε η ώρα για την πρώτη επαναστατική εισβολή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων, σε λίγες μέρες στο Περού, η ΦΙΦΑ αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή να δοκιμάσει την «έξυπνη μπάλα». Πρόκειται για μπάλα με μικροτσίπ, που με τη βοήθεια των αισθητήρων θα ειδοποιείται ο διαιτητής για το αν πέρασε ή όχι τη γραμμή του τέρματος.
Αυτή η πρόταση που είχε κατατεθεί από την εταιρεία ADIDAS, η οποία εδώ και τέσσερις δεκαετίες αποτελεί τον επίσημο προμηθευτή των διοργανώσεων της ΦΙΦΑ, αναμένεται να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σπορ.
Η πρώτη παρουσίασή της έγινε τον Φλεβάρη του 2005 λίγες μέρες μετά το κάζο του «Ολντ Τράφορντ», όταν το σουτ από τη σέντρα του Πορτογάλου Μέντεζ είχε ολοφάνερα περάσει τη γραμμή του τέρματος του Ρόι Κάρολ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Είχε μάλιστα αρχικά αποφασιστεί να δοκιμαστεί στον τελικό του Λιγκ Καπ μεταξύ Τσέλσι και Λίβερπουλ στο Κάρντιφ, ιδέα που εγκαταλείφθηκε λόγω του διαφορετικού σπόνσορα μπάλας που έχουν οι Αγγλοι.

Η δοκιμή στο Περού θα είναι σημαντική. Σε τέσσερα γήπεδα θα μπουν αυτοί οι αισθητήρες, οι οποίοι επίσης θα μπορούν να ειδοποιούν τον διαιτητή που θα φορά ένα ειδικό βραχιόλι πότε η μπάλα βγήκε γενικότερα από τη τελική γραμμή, ακόμα και σε φάσεις εκτός εστίας.

Αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας η ΦΙΦΑ θα χρησιμοποιήσει αυτή την μπάλα ακριβώς σαράντα χρόνια μετά την πλέον αμφισβητούμενη φάση της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Εκείνη του τελικού το 1966, όταν ο Αγγλος Τζεφ Χαρστ στην παράταση σούταρε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια η μπάλα αναπήδησε στο έδαφος. Ο Ελβετός διαιτητής Ντινστ κατακύρωσε το γκολ, αφού συμβουλεύτηκε τον Σοβιετικό επόπτη Μπαχράμοφ.
Ηταν το 3-2 και η Αγγλία πετυχαίνοντας ακόμα ένα γκολ με τον Χαρστ κατέκτησε τον μοναδικό της διεθνή τίτλο! Η ιστορία έχει διδάξει πως αυτή η ατελείωτη συζήτηση για το αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή έχει απασχολήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φάση. Κάποτε το γερμανικό περιοδικό «Kicker» είχε γράψει πως δεν περνά ούτε μέρα χωρίς σε κάποιο έντυπο στον πλανήτη να μην αναφέρεται κάπου η περιβόητη αυτή φάση! Είναι εκπληκτικό, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα ενδεικτικό!

Αλλωστε, μόλις στην ΠΕΡΣΙΝΗ σεζόν είχαμε ένα σωρό φάσεις που μας απασχόλησαν για το αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή! Το γκολ του Λουίς Γκαρσία στον ημιτελικό Λίβερπουλ-Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ ή εκείνο του Οκκά στο Μονακό, το τέρμα που πέτυχε η Skoda με τον Ολυμπιακό προξενώντας την έκρηξη του Αντώνη Νικοπολίδη, το τέρμα του Μέντεζ με τη Γιουνάιτεντ, το γκολ από τη σέντρα του Ράμος της Σεβίλλης με τη Ρεάλ, το οποίο ο διαιτητής δεν είδε, στο Κιέβο–Γιουβέντους, για το οποίο ακόμα φωνάζει η ομάδα της Βερόνα! Μέσα σε μία μόνο χρονιά όλες αυτές! Καταλαβαίνετε εύκολα το μέγεθος του προβλήματος. Ηρθε η στιγμή το ποδόσφαιρο να ακολουθήσει τον δρόμο της τεχνολογίας και να αποφασίσει πως το να μη δέχεται να ράψει ένα τραύμα, επειδή μπορεί να κλείσει από μόνο του, ακούγεται (και είναι) οπισθοδρομικό!

Βέβαια, η ΦΙΦΑ -διά στόματος Μπλάτερ- διεμήνυσε πως τίποτε άλλο δεν πρόκειται να αλλάξει. Οποιοι θα ήθελαν να δουν και το πρόβλημα του πέναλτι ή του οφσάιντ να λύνεται, θα πρέπει να αποδεχτούν τη σκληρή πραγματικότητα. Το ανθρώπινο λάθος, με ό,τι σημαίνει αυτό, θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για καιρό ακόμα. Ο Μπλάτερ το αποκάλεσε «έναν λόγο που το ποδόσφαιρο έχει μαγεία». Μάλλον ο κύριος πρόεδρος δεν έχει ως χόμπι να παρακολουθεί αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x