sport-fm.gr ΘΕΜΑ

16 χρόνια χωρίς τον «θρύλο» των γκριντ

Μια μεγάλη πορεία, ένα λαμπρό αστέρι και ένα άδοξο τέλος. Αυτά είναι τα λόγια που μπορούν να περιγράψουν τη σύντομη ζωή του «θρύλου» των γκριντ του Αϊρτον Σένα. 16 χρόνια έχουν περάσει από το γκραν πρι της Ίμολα, που από νωρίς είχε δείξει το μακάβριο χαρακτήρα του…

Όπως κάθε φορά πριν την εκκίνηση του αγώνα, έτσι και στην Ίμολα την 1η Μαΐου του 1994, έκανε την προσευχή του, τότε όμως για τελευταία φορά…

Το ταλέντο του δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός, καθώς μπορούσε να είναι ανταγωνιστικός με μονοθέσια που άλλοι πιλότοι απλά θα συμμετείχαν στα γκραν πρι. Κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και να κατακτά πρωταθλήματα την εποχή που στα γκριντ δέσποζαν κορυφαία ονόματα, όπως ο Νίγκελ Μάνσελ, ο Νέλσον Πικέ αλλά και ο Άλαν Προστ.

Μια μικρή διαδρομή με πολύ δόξα

Ο Βραζιλιάνος πιλότος κατάφερε μέσα σε δέκα χρόνια (1984-1994) να κατακτήσει τρεις Παγκόσμιους τίτλους, αλλάζοντας τέσσερις ομάδες. Ο Σένα έκανε το ντεμπούτο του στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού το 1984 στο γκραν πρι της Βραζιλίας με την Toleman, ενώ η πρώτη Πολ Ποζίσιον συνδυάστηκε με την πρώτη του νίκη στο γκραν πρι της Πορτογαλίας με το μονοθέσιο της Lotus.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή… από τότε τίποτα και κανείς δεν το σταμάτησε. Στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1988 το 1990 και το 1991 με την ομάδα της McLaren. Το 1994 αποφάσισε να αλλάξει ομάδα και πήρε μεταγραφή στη Williams, καθώς θεώρησε πως η McLaren δεν μπορούσε να του προσφέρει πια ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο.

Ο θρύλος των γκριντ, ανέβηκε 80 φορές στο βάθρο, 41 εκ των οποίων στο πρώτο σκαλί. Εκκίνησε 65 φορές από την Πολ Ποζίσιον, ενώ μάζεψε 610 βαθμούς σε ολόκληρη την καριέρα του.

Το άδοξο τέλος…

Εκείνο το Σαββατοκύριακο κάτι δεν πήγαινε καλά στην πίστα της Ίμολα, καθώς όλα δήλωναν ότι το τέλος του γκραν πρι θα είναι άσχημο. Τα μηνύματα ήταν πολλά… Αρχικά στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής ο Ρούμπενς Μπαρικέλο είχε ένα σοβαρό ατύχημα με τους τραυματισμούς του να τον εμποδίζουν να πάρει μέρος στον αγώνα.

Την επόμενη ημέρα στις κατατακτήριες δοκιμές ο Ρόναλντ Ράντζενμπέργκερ έχασε τη ζωή του, ύστερα από μια σφοδρή σύγκρουση. Από εκείνη τη στιγμή ο Σένα άρχισε να αισθάνεται το τέλος, καθώς είχε δηλώσει πως είχε ένα κακό προαίσθημα. Μάλιστα, πριν τον αγώνα ο Βραζιλιάνος έδειχνε ιδιαίτερα αγχωμένος και ανήσυχος.

Η τελευταία εκκίνηση…

Οι οιωνοί δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή. Στην εκκίνηση του αγώνα τα μονοθέσια των Λάμι και Λέχτο συγκρούστηκαν και το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε στην πίστα, χαρίζοντας λίγο ακόμη χρόνο στον Βραζιλιάνο πιλότο.

Στην επανεκκίνηση του αγώνα, ο Σένα έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα, προσπέρασε και οδηγούσε την κούρσα. Πλησιάζοντας στην στροφή Ταμπουρέλο, με 310 χλμ την ώρα, το μονοθέσιο του Σένα συνέχισε ευθεία σταματώντας βίαια πάνω στον τοίχο.

Ένα μεταλλικό κομμάτι από τη μπροστινή αεροτομή διαπέρασε το κράνος και προκάλεσε στον Σένα, σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο άρχοντας των γκριντ άφησε την τελεύταία του πνοή στο νοσοκομείο της Μπολόνια.

Ο θάνατος του Σένα προκάλεσε παγκόσμια θλίψη. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδεψαν 250.000 άνθρωποι, ενώ 3.000.000 βρέθηκαν στους δρόμους.

Η τραγική στιγμή που η Williams συγκρούστηκε στον τοίχο:



Επιμέλεια: Σταυρούλα Σάββα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x