Στις 27 Φεβρουαρίου του 1900 όταν ιδρύθηκε από τον σύλλογο γυμναστικής του Μονάχου, MTV 1879, η Μπάγερν, κανένας δεν πίστευε πως στα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα εξελισσόταν στον μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σύλλογο σε όλη τη Γερμανία. 21 πρωταθλήματα και 14 κύπελλα Γερμανίας, 4 Πρωταθλητριών/Champions League, 1 κύπελλο Ευρώπης, 1 κύπελλο UEFA και 2 διηπειρωτικά συνθέτουν το πλούσιο παλμαρέ των Βαυαρών στην αιωνόβια ιστορία τους.
Από την αγωνιστική περίοδο 2005-06, η Μπάγερν έχει ως έδρα το “Αλιάνζ Αρίνα”, ενώ για τα προηγούμενα 33 χρόνια αγωνιζόταν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Στο έμβλημά της απεικονίζονται τα χρώματα της Βαυαρίας (μπλε-άσπρο), αν και η φανέλα της είναι ερυθρόλευκη.
Τα μέλη της Μπάγερν Μονάχου αριθμούνται αυτή τη στιγμή σε 152.000 περίπου, ενώ υπάρχουν πάνω από 2.500 επίσημα αναγνωρισμένοι σύλλογοι, με 181.700 μέλη περίπου. Εκτός από το ποδοσφαιρικό, ο σύλλογος διατηρεί και άλλα τμήματα όπως μπάσκετ, χάντμπολ, γυμναστικής, σκάκι, μπόουλινγκ, αλλά και διαιτητών!
Τα πρώτα βήματα
Λίγους μόνο μήνες μετά την ίδρυσή της, η Μπάγερν Μονάχου κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά του πρωταθλήματος Νότιας Γερμανίας. Την περίοδο 1910-11 συμμετείχε στη νεοσύστατη “Kreisliga”, την πρώτη βαυαρική κατηγορία ποδοσφαίρου, την οποία κατέκτησε μάλιστα έναν χρόνο αργότερα, πριν διακοπούν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στη χώρα λόγω του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1914.
Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η Μπάγερν σάρωνε στην πλειοψηφία των τοπικών διοργανώσεων, πριν κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα Νότιας Γερμανίας το 1926. Ο πρώτος εθνικός τίτλος ήρθε το 1932, όταν η ομάδα του Ρίτσαρντ “Λιτλ Ντόμπι” Κον έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος Γερμανίας, όπου και νίκησε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-0. Το καθεστώς όμως του Αδόλφου Χίτλερ έθεσε ένα απότομο τέλος στην ανάπτυξη της Μπάγερν. Τόσο ο πρόεδρος του συλλόγου, όσο και ο προπονητής της ομάδας ήταν Εβραίοι, με αποτέλεσμα να απελαθούν από τη Γερμανία, ενώ η ομάδα χαρακτηρίστηκε ως «σύλλογος Εβραίων» και υποβαθμίστηκε από ημιεπαγγελματική ομάδα σε ερασιτεχνική και πάλι.
Η «χρυσή» εποχή
Την πρώτη της χρονιά στην Bundesliga, η Μπάγερν κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση (πρωταθλήτρια ομάδα ήταν το Μόναχο 1860) και να κατακτήσει το κύπελλο επικρατώντας στον τελικό της Μεϊντερίχερ SV 4-2. Το κύπελλο αυτό την οδήγησε στο Κυπελλούχων της επόμενης σεζόν, το οποίο μάλιστα κατέκτησε χάρη σε ένα γκολ του Φραντζ Ροθ στην παράταση του τελικού κόντρα στην Ρέιντζερς. Ο ερχομός του Μπράνκο Ζέμπετς στο «τιμόνι» του συλλόγου αντικατέστησε το πολύ επιθετικό αγωνιστικό στυλ της ομάδας με ένα πιο ορθολογικό σύστημα, το οποίο οδήγησε τους Βαυαρούς στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας τους την περίοδο 1968-69.
Το πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στο ολοκαίνουργιο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου ήταν και το ματς που θα έκρινε τον πρωταθλητή για την περίοδο 1971-72. Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ο πρώτος της Bundesliga που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και μάλιστα η Μπάγερν, με τον Ούντο Λάτεκ πλέον στον πάγκο της συνέτριψε με 5-1 τη Σάλκε. Εκείνη η ομάδα όμως έφτασε στο ζενίθ της λίγα χρόνια αργότερα. Τις χρονιές 1974, 1975 και 1976 η Μπάγερν κατέκτησε το κύπελλο Πρωταθλητριών επικρατώντας των Ατλέτικο Μαδρίτης, Λιντς και Σεντ Ετιέν με σκορ 4-0, 2-0 και 1-0 αντίστοιχα, καταφέρνοντας να γίνει μόλις η τρίτη ομάδα που κέρδιζε το τρόπαιο τρεις σερί φορές μετά τις Ρεάλ Μαδρίτης και Άγιαξ. Το τελευταίο τρόπαιο για εκείνη την εποχή ήταν το διηπειρωτικό κόντρα στην Κρουζέιρο (1976), μετά την κατάκτηση του οποίου ο Φραντζ Μπεκενμπάουερ μετακόμισε στους Νιου Γιορκ Κόσμος (1977), οι Ζεπ Μάγερ και Ούλι Χένες αποσύρθηκαν (1979) και ο Γκερντ Μίλερ πήγε στους Φορτ Λόντερντέιλ Στράικερς.
Ο τελικός με Ατλέτικο
Ο τελικός με Λιντς
Ο τελικός με Σεντ Ετιέν
Μια δεκαετία χωρίς Ευρώπη
Μετά από ένα διάλειμμα μερικών ετών η Μπάγερν Μονάχου επέστρεψε στα πρωταθλήματα κερδίζοντας έξι τη δεκαετία του ’80, με παίκτες όπως ο Πολ Μπράιντερ και ο Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε. Στα δύο τελευταία πρωταθλήματα της δεκαετίας στον πάγκο της ομάδας βρισκόταν ο Γιουπ Χάινκες, ο οποίος όμως μετά τη δεύτερη θέση την περίοδο 1990-91 και τον παραλίγο υποβιβασμό την επόμενη χρονιά (τερμάτισε πέντε βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη) απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου.
Ο Ρεχάγκελ και η ομάδα Χόλιγουντ
Η επάνοδος του Μπεκενμπάουερ στο «τιμόνι» της ομάδας οδήγησε και πάλι σε ένα πρωτάθλημα ύστερα από ένα κενό τεσσάρων ετών, αλλά μετά ο «Κάιζερ» ανέλαβε την προεδρία του βαυαρικού συλλόγου. Οι προπονητές που ανέλαβαν στη συνέχεια ήταν οι Τζιοβάνι Τραπατόνι και Ότο Ρεχάγκελ, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πετύχουν κάτι το αξιόλογο με την ομάδα. Μάλιστα εκείνη την περίοδο οι παίκτες της Μπάγερν είχαν συχνές παρουσίες στον Τύπο και έδιναν συνεντεύξεις παντού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κολλήσει στην ομάδα το παρατσούκλι “FC Hollywood”. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν στην «στράτευση» και πάλι του… προέδρου Μπεκενμπάουερ, ως υπηρεσιακού τεχνικού, με την καθοδήγηση του οποίου όμως η ομάδα κατέκτησε το κύπελλο UEFA την περίοδο 1995-96, νικώντας στον τελικό την Μπορντό 2-0. Ο Τραπατόνι επέστρεψε και πάλι την επόμενη σεζόν, αλλά η απώλεια του πρωταθλήματος από την Καϊζερσλάουτερν του Ρεχάγκελ, τον απομάκρυνε και πάλι από την θέση του προπονητή.
Δείτε τι έγινε στον τελικό UEFA το 1996
Η ιστορία συνεχίζεται…
Η περίοδος που ο Ότμαρ Χίτζφελντ ήταν τεχνικός της Μπάγερν (1998-2004) θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του συλλόγου. Την εξαετία αυτή Οι Βαυαροί κατέκτησαν τέσσερα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Γερμανίας, το τέταρτο Champions League της ιστορίας τους και το δεύτερό τους διηπειρωτικό, έχοντας χάσει μάλιστα ένα δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε 90 δευτερόλεπτα, στον αλησμόνητο τελικό κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Μάγκατ αντικατέστησε τον Χίτζφελντ και κατάφερε να φέρει δύο συνεχή νταμπλ στο Μόναχο και ενώ η ομάδα από τη σεζόν 2005-06 είχε μετακομίσει στο «Αλιάντζ Αρίνα», το οποίο μοιράζεται με το Μόναχο 1860. Μετά την απόλυση του Μάγκατ, η επανένωση με τον Χίτζφελντ δεν ήταν επιτυχής με αποτέλεσμα να στραφούν οι διοικούντες τον γερμανικό σύλλογο στον Γιούρκεν Κλίνσμαν. Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Γερμανίας δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ομάδας, με αποτέλεσμα να αναλάβει ως υπηρεσιακός ο Χάινκες και πάλι, μέχρι τα ηνία του συλλόγου να δοθούν στον Λουίς Φαν Γκάαλ.
Ο τελικός Champions League με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Δείτε τη διαδικασία των πέναλτι του τελικού Champions League με Βαλένθια
Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.