sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η προϊστορία στα παιχνίδια Ελλάδα-Ουκρανία

Στις δύο αναμετρήσεις της Εθνικής μας ομάδας με την Ουκρανία (14 και 18 Νοεμβρίου) κρίνεται μία θέση στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τίθονται αντιμέτωπες, αλλά είναι η πρώτη φορά που τα μεταξύ τους παιχνίδια είναι τόσο κρίσιμα και για τους δύο.

Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις Ελλάδας-Ουκρανίας και θυμάται χαρές, αλλά και λύπες.


Αναλυτικά:

12/10/2002 - Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004
Ουκρανία-Ελλάδα 2-0 (51΄ Βορομπέι, 91΄ Βορονίν)

Η ήττα της Εθνικής μας 2-0, (στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2004), από την Ισπανία στο «Απόστολος Νικολαΐδης», έφερε γκρίνια και απογοήτευση. Το ξεκίνημα ήταν κακό και όλοι έσπευσαν να απαξιώσουν το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ, αλλά και τον ίδιο. Στη δεύτερη αγωνιστική, η Εθνική μας ταξίδεψε στο Κίεβο για τον αγώνα με την Ουκρανία, θέλοντας να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Και πάλι, όμως, δεν τα κατάφερε. Η νέα ήττα 2-0 και το μηδέν στα δύο, έφερε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την «πλάτη στον τοίχο» και το όνειρο της συμμετοχής στο Euro της Πορτογαλίας έγινε… εφιάλτης! Δε χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο διαφορετική ήταν η συνέχεια.

Γήπεδο: Ολιμπίνσκι (Κίεβο)

Ουκρανία (Λεονίντ Μπουριάκ): Ρέβα, Λούζνι, Στάροστιακ, Τίμοτσιουκ, Μορόζ (25΄ Ρατσένκο), Κορνίτσεφ (71΄ Ρεμπρόφ), Γκούσιν, Ζουμπόφ, Σερεμπρένικοφ (25΄ Βορονίν), Καλινιτσένκο, Βορομπέι

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Δέλλας, Ζαγοράκης (69΄ Μπασινάς), Λάκης (65΄ Γιαννακόπουλος), Καραγκούνης, Χαριστέας, Τσάρτας, Νικολαΐδης (66΄ Βρύζας)

Διαιτητής: Ρενέ Τέμινκ (Ολλανδία)

11/06/2003 - Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004
Ελλάδα-Ουκρανία 1-0 (86' Χαριστέας)

Η ρεβάνς με τους Ουκρανούς, τέσσερις μέρες μετά τη μεγαλειώδη εμφάνιση και νίκη μέσα στην Ισπανία (0-1), είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου ντέρμπι. Με νίκη η Εθνική μας ομάδα θα άρχιζε να ...φτιάχνει βαλίτσες για Πορτογαλία. Στην κατάμεστη Λεωφόρο, η μπάλα δεν έμπαινε μέσα με τίποτα. Ο Γιαννακόπουλος, μάλιστα, έχασε πέναλτι και το άγχος κυρίευσε τους πάντες. Τελικά, ήρθε η λύτρωση. Ο Άγγελος Χαριστέας, με προβολή τρία λεπτά πριν συμπληρωθούν τα 90’, έκανε το 1-0 και έστειλε την Εθνική μας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έπειτα από 23 χρόνια και σε μεγάλη διοργάνωση έπειτα από εννιά!

Γήπεδο: «Απόστολος Νικολαΐδης»

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης - Σεϊταρίδης, Φύσσας, Νταμπίζας, Δέλλας, Καψής, Ζαγοράκης (αρχηγός) (72' Τσάρτας), Βρύζας (46' Χαριστέας), Λάκης (65' Χούτος), Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος

Ουκρανία (Λεονίντ Μπουριάκ): Σοβκόβσκι, Νεσμάτσνι, Φεντόροφ, Γκολόβκο, Τίμοστσουκ, Σέβτσουκ, Σεβτσένκο (αρχηγός), Γκούσιν, Ζακαρλιούκα (89' Καλινιτσένκο), Βορονίν (90' Πούκανιχ), Ρεμπρόφ (61' Βορομπέι)

Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλέκερ

09/10/2004 - Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006
Ουκρανία-Ελλάδας 1-1 (49΄ Σεφτσένκο, 81΄ Τσιάρτας)

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εθνική μας ομάδα, «μεθυσμένη» από την επιτυχία της, ξεκίνησε άσχημα την προσπάθεια της στα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας. Η ήττα από την Αλβανία εκτός και η ισοπαλία με την Τουρκία εντός, έφερε την Εθνική σε δύσκολη θέση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήγε στο «Ολιμπίνσκι» να αντιμετωπίσει την Ουκρανία με στόχο, τουλάχιστον, να μη χάσει. Και τα κατάφερε! Ο Βασίλης Τσιάρτας, με ωραία εκτέλεση φάουλ λίγο πριν το φινάλε, ισοφάρισε το γκολ του Σεφτσένκο και το 1-1 έδωσε και πάλι ελπίδες στην ομάδα Γερμανού τεχνικού…

Γήπεδο: Ολιμπίνσκι (Κίεβο)

Ουκρανία (Όλεγκ Μπλαχίν): Σοβκόβσκι, Ρουσόλ, Γεζέρσκι, Νεσμάτσνι, Φεντόροφ, Γκούσεφ, Σελάγεφ, Τίμοστσουκ, Βορονίν (90+3 Μπιέλικ), Σεβτσένκο, Βορομπέι (65΄ Χούσιν)

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Δέλλας, Φύσσας (70΄ Τσιάρτας), Μπασινάς (80΄ Γεωργιάδης), Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (61΄ Χαριστέας), Καραγκούνης, Κατσουράνης, Βρύζας

Διαιτητής: Μανουέλ Γκονζάλες (Ισπανία)

08/06/2005 - Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006
Ελλάδα-Ουκρανία 0-1 (82’ Αντέι Γκούσιν)

Στον αγώνα ρεβάνς του 1-1, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, η Εθνική μας είχε τη μεγάλη ευκαιρία να διορθώσει τα πράγματα και να αναπτερώσει τις ελπίδες της για πρόκριση. Αν και είχαμε αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρουμε, δεν τα καταφέραμε και επιβεβαιώθηκε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Σε μια αντεπίθεση, οι Ουκρανοί πέτυχαν γκολ με τον Γκούσιν, κάνοντας το 1-0 και παγώνοντας το «Καραϊσκάκη». Η ομάδα του Όλεγκ Μπλαχίν εξασφάλιζε, ουσιαστικά, την πρόκρισή της στο Μουντιάλ και η Εθνική μας αποχαιρέτησε την πρώτη θέση και αργότερα και την πρόκριση.

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Μπασινάς, Καψής (57΄ Βύντρα), Γκούμας (85΄ Παπαδόπουλος), Σεϊταρίδης, Φύσσας, Ζαγοράκης, Καραγκούνης (35΄ Τσιάρτας), Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας

Ουκρανία (Όλεγκ Μπλαχίν): Σοβκόφσκι, Νεσμάτσνι, Φεντόροφ, Τίμοστσουκ, Γεζέρσκι, Ρουσόλ, Σεβτσένκο (90+2 Μπίελικ), Γκούσιεφ, Βορονίν (90΄ Σελάγιεφ), Βορομπέι (55΄ Ροτάν), Χούσιν

Διαιτητής: Ρενάτους Τέμινκ (Ολλανδία)

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x