sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι «μεγάλοι» πριν τον Κούπερ!

Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ είναι μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που αναλαμβάνουν την τεχνική ηγεσία ελληνικής ομάδας. Ο νέος προπονητή του Άρη έχει στο βιογραφικό του δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βαλένθια, αλλά δεν είναι ο μόνος που μετά από τέτοιες επιτυχίες έρχεται στην Ελλάδα. Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει τους ξένους προπονητές που με την παρουσία τους «κόσμησαν» το ελληνικό πρωτάθλημα.

Στέφαν Κόβατς- Παναθηναϊκός

Ο Στέφαν Κόβατς ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε τον Άγιαξ στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων Πρωταθλητριών το 1972 και το 1973. Με αυτόν στο τιμόνι ο «Αίαντας» σήκωσε ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και ένα Διηπειρωτικό. Ουσιαστικά, παίρνει ρόλο ανάλογο αυτού που σήμερα λέμε τεχνικό διευθυντή από την περίοδο 1981-82 στον Παναθηναϊκό.

Μετά την παραίτηση του Λάκη Πετρόπουλου αναλαμβάνει ως προπονητής. Όμως αυτή έμελλε να είναι η χειρότερη χρονιά του Παναθηναϊκού, αφού τερμάτισε στην 6η θέση με 37 βαθμούς, ισόβαθμος με τον ΟΦΗ, με τον Ρουμάνο τεχνικό να κάθεται στον «πράσινο» πάγκο μέχρι την 21η αγωνιστική. Έβγαλαν τη χρονιά ως υπηρεσιακοί τεχνικοί ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ για τέσσερις αγωνιστικές και ο Κώστας Τσάκος από την 26η έως την 34η.

Ντίτμαρ Κράμερ-Αρης

Ο 84χρονος σήμερα Ντίτμαρ Κράμερ σταμάτησε την προπονητική του καριέρα σε ηλικία 67 ετών, το 1992. Μέχρι τότε είχε καθίσει στον πάγκο πέντε εθνικών ομάδων και έξι συλλόγων. Ένας από τους σταθμούς της καριέρας του ήταν ο Αρης, τη σεζόν 1981-1982, ενώ οι μεγαλύτερες επιτυχίες του σημειώθηκαν με την Μπάγερν Μονάχου το 1975 και το 1976, όταν πανηγύρισε ισάριθμες κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ο Άρης υπό τις οδηγίες του αποκλείστηκε στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από τη Λόκερεν, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 5η θέση.

Γκεόρκ Κέσλερ-Ολυμπιακός

Ο Γκεόρκ Κέσλερ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1984, σε ηλικία 52 ετών. Στο βιογραφικό του είχε να επιδείξει μέχρι τότε τρείς τίτλους τη δεκαετία του ’70 (Νταμπλ με την Άντερλεχτ το 1972 και το Κύπελλο Αυστρίας με την Ίνσμπουργκ το 1978) και αποκορύφωμα την παρουσία του στην Άλκμααρ.

Με την ολλανδική ομάδα κατέκτησε το νταμπλ το 1981 και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA αλλα όχι και στην κατάκτηση του (ήττα 3-0 στην Αγγλία από την Ίπσουϊτς-νίκη 4-2 στην Ολλανδία).

Στην παρουσία του στην Ελλάδα στον πάγκο του Ολυμπιακού, ξεκινάει καλά στο πρωτάθλημα, όμως ο αποκλεισμός απ' τη Ρουμανική Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ φέρνει τις πρώτες αναταράξεις. Η απόλυση του Κέσλερ ήρθε στις 29 Απριλίου του 1985, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα (με Παναθηναϊκό, Απόλλωνα Αθηνών, Άρη και Εθνικό).

Επόμενος σταθμός της καριέρας του η Κολωνία, την οποία οδηγεί στον τελικό του Κυπέλλου UEFA (όπου έχασε το τρόπαιο από τη Ρεάλ Μαδρίτης).

Μπέλα Γκούτμαν- Παναθηναϊκός

Ο Μπέλα Γκούτμαν ήταν μαζί με τον Μπούκοβι οι δύο άνθρωποι που λάτρευαν και μεταλαμπάδευσαν όπου εργάστηκαν το 4-2-4. Ο Γκούτμαν το τελειοποίησε στην Μπενφίκα, με την οποία σήκωσε δύο σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών και ήταν ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Εουσέμπιο. Πήρε πρωτάθλημα ως τεχνικός με την Ουίπεστ προπολεμικά.

Μετά από περάσματα από την Πάντοβα και την Τριεστίνα, καταλήγει στη Μίλαν την οποία έχει πρώτη στη δεύτερη χρονιά της θητείας του μέχρι τη 19η αγωνιστική, αλλά κάποιες προστριβές με τη διοίκηση οδηγούν στην απόλυσή του. Βρίσκει, πριν πάει στην Πορτογαλία τον επόμενο σταθμό του στην Σάο Πάολο, με την οποία κατακτά το τοπικό πρωτάθλημα της Πολιτείας, ενώ πήρε τίτλο και με την Πενιαρόλ στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής.

Αφού οδηγεί την Πόρτο το 1959 στον τίτλο, καταλήγει στη Μπενφίκα, με την οποία γράφει τις πιο «χρυσές»σελίδες στην ιστορία των «Αετών». Στις 9 Αυγούστου του 1967 ο Παναθηναϊκός τον προσλαμβάνει ως τεχνικό, για να μην βγάλει όμως καλά-καλά ούτε το Φθινόπωρο.

Παλ Τσερνάι-ΠΑΟΚ

Απέκτησε το δίπλωμα του προπονητή το 1967 από τον Χένες Βαϊσβάιλερ στην Κολωνία και ένα χρόνο μετά κάθισε για πρώτη φορά σε πάγκο ομάδας. Στην πενταετή θητεία του στην Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε ένα νταμπλ, ένα πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1982, όπου ηττήθηκε από την Άστον Βίλα. Την επόμενη σεζόν αποκλείστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων από την Αμπερντίν του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο ΠΑΟΚ.

Μάλιστα, στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του, όπου μετά από δύο "λευκές" ισοπαλίες, αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Από τον ΠΑΟΚ έφυγε ως «αποτυχημένος» και ένα χρόνο μετά κατέκτησε το πρωτάθλημα Πορτογαλίας με την Μπενφίκα!

Γκίντερ Μπένγκστον-Παναθηναϊκός

Ο Γκίντερ Μπένγκστον έρχεται στα μέσα της σεζόν 1987-88 για να διαδεχτεί τον Βασίλη Δανιήλ, έχοντας κατακτήσει περίπου 6 μήνες νωρίτερα το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Γκέτεμποργκ.

Θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων. Στον πρώτο στο συγκλονιστικό ματς του ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό, που κρίθηκε στα πέναλτι και την επόμενη χρονιά με τον Πανιώνιο. Θα φύγει πάντως μετά τη βαριά ήττα στο Κύπελλο Κυπελλούχων από την Ντιναμό Βουκουρεστίου με 6-1.

Αλμπέρτο Μαλεζάνι- Παναθηναϊκός

Υπό τις οδηγίες του, η Πάρμα κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1999, νικώντας στη Μόσχα τη Μαρσέιγ με σκορ 3-0. Προπονητής των Κρέσπο, Βερόν, Κιέζα, Μπουφόν και Καναβάρο, δεν εξαργύρωσε την επιτυχία του με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας σε ένα μεγαλύτερο σύλλογο.

Ήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό τον Φεβρουάριο του 2005, για να φύγει άτιτλος σχεδόν ένα χρόνο μετά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x