sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δίδαξε μοντέρνο ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια ο Αρης νίκησε 3-0 στην Περούτζια και έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει.

Των Ευάνθη Γκόγκουλη, Χρήστου Συλλίδη

Για σκεφτείτε. Ο Αρης μια ομάδα με ιστορία, αλλά χωρίς πολλές διακρίσεις στο εγχώριο επίπεδο, να νικά 3-0 εκτός έδρας μία από τις κορυφαίες δυνάμεις του Καμπιονάτο. Ακούγεται τρελό; Ηταν! Αλλά ο Αρης του '79 ξεκινούσε από κει που σταματούσε η λογική. Σήμερα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το μαγικό βράδυ της 7ης Νοεμβρίου 1979. Τότε που ο Κούης, ο Σεμερτζίδης, ο Ζήνδρος, ο Μπαλλής, ο Φοιρός, ο Βένος και τα άλλα παιδιά του Πέπε Σασία σήκωσαν στο πόδι τη Θεσσαλονίκη (και όλη την Ελλάδα) και άφησαν άφωνη την Ευρώπη. Περούτζια - Αρης 0-3 έγραψε ο φωτεινός πίνακας του «Ρενάτο Κούρι»!

Με μια εμφάνιση η οποία δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης για την ανωτερότητα των νικητών, οι οποίοι προκρίθηκαν πανηγυρικά στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το 1-1 του πρώτου αγώνα στο «Χαριλάου» έγινε σκόνη και η υποτιθέμενη ανωτερότητα των Ιταλών έμεινε στα χαρτιά. Διότι οι «κίτρινοι» φρόντισαν από πολύ νωρίς να επιβάλουν το παιχνίδι τους και δεν άφησαν την παρέα του πολύ Πάολο Ρόσι να πάρει ανάσα. Μόλις στο 8' ο Κούης άνοιξε το σκορ. Με κοντινό σουτ και αφού η κεφαλιά του είχε αποκρουστεί αρχικά από τον Μαλίτσια.

Το γήπεδο «πάγωσε». Μαζί τους και οι παίκτες της Περούτζια, που δεν περίμεναν τον αντίπαλο τόσο δυνατό και τόσο θρασύ. Πριν προλάβουν να αντιδράσουν, ήρθε και το 0-2. Με βολίδα του Σεμερτζίδη στο 18', η οποία έστειλε την μπάλα στο «Γ» της ιταλικής εστίας. Ολα έχουν τελειώσει; Οχι! Οι παίκτες του Αρη δεν εφησύχασαν. Ηξεραν ότι ο αντίπαλος ήταν ισχυρός και μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Συνέχισαν να μάχονται με το ίδιο πάθος και να βγαίνουν στην επίθεση έχοντας άγνοια κινδύνου. Οι Ιταλοί έχασαν τον έλεγχο. Το απέδειξε το χτύπημα του Γκαλόνι στον Σεμερτζίδη (41'), όταν ο Ελληνας φορ έκανε καθυστέρηση με την μπάλα στα πόδια, αλλά και η αδυναμία τους να δημιουργήσουν μια ευκαιρία της προκοπής μπροστά στην εστία του Παντζιαρά. Στο μεταξύ, ο Αρης εξακολουθούσε να ψάχνει το τρίτο γκολ.

Και το πέτυχε στο 67', όταν ο Ζήνδρος ξεχύθηκε στην αντεπίθεση, απέφυγε διαδοχικά τους Μπάνι και Νάπι και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα της Περούτζια. Ολα τελείωσαν. Το άγχος έφυγε και οι παίκτες του Αρη με ψυχραιμία κράτησαν το 0-3 μέχρι το τέλος. Οι προσπάθειες της Περούτζια ήταν σπασμωδικές, οι οπαδοί της ξέσπασαν στον Ρόσι («είσαι μπούφος, γύρνα στη Βιτσέντζα», φώναζαν!) και ακόμα και το γκολ που πέτυχαν με τον Μπούτι ακυρώθηκε σωστά ως επιθετικό φάουλ. Το τελικό σφύριγμα του Τσεχοσλοβάκου Χριστόφ επισημοποίησε τον θρίαμβο. Οι Ιταλοί υποκλίθηκαν. «Ο Αρης δίδαξε μοντέρνο ποδόσφαιρο» έγραψε την επομένη η «Κοριέρε ντελο Σπορτ».

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

7 Νοεμβρίου 1979 • «Ρενάτο Κούρι», Περούτζια Περούτζια - Αρης 0-3 ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ (Ιλάριο Καστανιέρ): Μαλίτσια, Νάπι (88' Τακόνι), Τσεκαρίνι, Φρόζιο, Τζεκίνι, Νταλ Φιούμε, Μπάνι, Μπούτι, Ρόσι, Γκορέτι, Γκαλόνι. ΑΡΗΣ (Πέπε Σασία): Παντζιαράς, Μόκαλης, Τζιφόπουλος, Κούης, Βένος, Φοιρός, Ζήνδρος (75' Ζελίδης), Μπαλλής, Σεμερτζίδης (82' Αλεξίου), Ολε, Βάγγης. Διαιτητής: Χριστόφ (Τσεχοσλοβακία) Σκόρερ: 8' Κούης, 18' Σεμερτζίδης, 67' Ζήνδρος. Θεατές: 32.000

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x