Παλαιότερες

Δείξε μου το χέρι σου, να σου πω πόσο είσαι

SportDay

Το σύνδρομο της ψευδούς ηλικίας αποτελεί... προνόμιο των γυναικών. Ακούγεται λογικό πολλές από εμάς να επιθυμούν να αναφέρουν πως είναι πολύ νεότερες από την πραγματική ηλικία τους.

Ειδικά μάλιστα αν μπορούν να καλύψουν τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος, το ψεματάκι είναι και πολύ πιο εύκολο. Μάλιστα, ο Οσκαρ Ουάιλντ υποστήριζε: «ποτέ μην εμπιστευτείς μια γυναίκα που αποκαλύπτει την ηλικία της, διότι είναι ικανή να αποκαλύψει τα πάντα».

Ωστόσο, το σύνδρομο αυτό έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και αρκετά χρόνια στον αθλητισμό και μάλιστα με πρωταγωνιστές τους άνδρες! Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αθλητών, και ειδικότερα ποδοσφαιριστών, που εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους σε διάφορα τουρνουά Νέων, αν και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ή σωματοδομή τους φώναζαν από μακριά πως κάτι ήταν σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας! Η εικόνα και το κορμί τους ήταν ολοφάνερο ότι δεν συμβάδιζαν με την ηλικία τους και έμοιαζαν περισσότερο με μέλη κάποιας ανδρικής ομάδας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις αφρικανικές χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και αποκλειστικά δικό τους. Οι επιτυχίες των αφρικανικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις δεν είναι αποτέλεσμα μόνο καλής υποδομής, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στη παρουσία παικτών μεγαλύτερης ηλικίας. Κάποιων που διαθέτουν εμπειρία και υπερτερούν σε φυσική δύναμη. Και όταν γίνουν τα... αποκαλυπτήρια, αρκετές ομάδες ή σύλλογοι αναγκάζονται να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από ορισμένα τουρνουά.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Αίγυπτο ολοκληρώθηκε και η Γκάνα, που ήταν από την αρχή ένα από τα φαβορί, κατάφερε να γίνει η πρώτη αφρικανική χώρα που κατακτά τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Με ισχυρό όπλο την επίθεση (στην οποία ο Ντομινίκ Αντιγε πέτυχε 8 τέρματα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά), η Γκάνα κατάφερε να φτάσει στον στόχο της, όμως, σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού τους κάποιοι θα έχουν αμφιβολίες σχετικά με την πραγματική ηλικία των νεαρών Γκανέζων.

Τo ερχόμενο Σάββατο ξεκινά η αντίστοιχη διοργάνωση Παίδων (U-17) στη Νιγηρία, η οποία είναι η κάτοχος του τίτλου, και στο παρελθόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ΦΙΦΑ λόγω της παρουσίας «υπερήλικων» στις ομάδες της. Η εξασφάλιση του fair play σε όλες τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες αποτελεί προτεραιότητα για την παγκόσμια ομοσπονδία, έστω κι αν κάποιες φορές μένει μόνο στη θεωρία. Σε αυτή τη διοργάνωση θέλει να το κάνει πράξη και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, προχωρώντας σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους για την επιβεβαίωση της ηλικίας των ποδοσφαιριστών που θα μετάσχουν.

Μέχρι πρόσφατα η εξακρίβωση των στοιχείων γινόταν με τον έλεγχο του διαβατηρίου, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Σε ορισμένες χώρες τα πιστοποιητικά γέννησης είναι ανακριβή ή δεν είναι διαθέσιμα, δίχως αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι ευθύνη των παικτών ή των ομοσπονδιών», εξήγησε ο Γιασίνε Ζεργκουίνι, μέλος της ΦΙΦΑ.

Για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος η παγκόσμια ομοσπονδία υιοθέτησε μια μέθοδο που είναι αποδεκτή και από τις δικαστικές αρχές εδώ και πολλές δεκαετίες. Με τη χρήση ακτινογραφίας του καρπού του αριστερού χεριού μπορεί να καθοριστεί η ηλικία ενός ατόμου.

Ετσι κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παίδων η αρμόδια επιτροπή της ΦΙΦΑ θα πραγματοποιήσει ανάλογες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική ηλικία ορισμένων ποδοσφαιριστών. Ωστόσο για να αποφευχθεί η έκθεση των αθλητών στην ακτινοβολία επιλέχθηκε η λύση της μαγνητικής τομογραφίας, που δεν επιβαρύνει τον εξεταζόμενο, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερη διακριτική ικανότητα.

Σε συνεργασία με τρεις συνομοσπονδίες η υγειονομική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη εξέταση σε πάνω από 500 ποδοσφαιριστές, διαφορετικής καταγωγής και ηλικίας μεταξύ 14 και 19 ετών, οι οποίοι διέθεταν γνήσια πιστοποιητικά γέννησης.

Η εξέταση αυτή, που αποτυπώνει την εικόνα της αναπτυξιακής πλάκας και των οστών του καρπού, απέδειξε ότι το κλείσιμο των επιφύσεων είναι απίθανο να συμβεί σε ηλικίες μικρότερες των 17 ετών. Για την ακρίβεια, η πιθανότητα να προκύψει κάτι τέτοιο είναι μόλις 1%. Αρα αν η μαγνητική επιβεβαιώσει το κλείσιμο των επιφύσεων στον καρπό τότε ο εξεταζόμενος (με ακρίβεια πάνω από 99%) είναι πάνω από 17 ετών. Συνεπώς δεν δικαιούται να πάρει μέρος σε διοργάνωση Παίδων.

Η μέθοδος αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στα Παγκόσμια Κύπελλα Παίδων στο παρελθόν (2003, 2005, 2007) και μπορεί να φαντάζει ως η μόνη αξιόπιστη λύση, τουλάχιστον για τα στελέχη της ΦΙΦΑ. Ομως στον αντίλογο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ηλικία των οστών δεν ταυτίζεται πάντα με τη βιολογική καθώς κάθε οργανισμός εξελίσσεται διαφορετικά και πάντα σε συνάρτηση με το σπορ με το οποίο ασχολείται το παιδί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x