Πέρυσι, λόγω των εκλογών και της γενικότερης κατάστασης, δεν έγινε η καθιερωμένη ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Φέτος, με πολλά από τα περσινά δεδομένα να έχουν αλλάξει, η 21η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ πραγματοποιήθηκε κανονικά στο Μέγαρο Μουσικής, χθες Τετάρτη βράδυ.
"Πρωτονίκες" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού. Αν και αδόκιμος όρος, καταδεικνύει την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να φέρουν περισσότερους από πέρυσι τουρίστες στην πατρίδα μας. Κι όπως όλα δείχνουν αυτό θα επιτευχθεί.
"Στην κορυφή", είπε η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη ότι μπορεί να οδηγηθεί η χώρα μας, τουριστικά. Ουτοπία; Ισως. Ομως όταν δεν βάζεις τέτοιους, έστω υψηλούς στόχους, μπορεί καν να μην φθάσεις στη μέση του δρόμου.
"Καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη", χαρακτήρισε τη χώρα μας από την πλευρά του ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Και κακά τα ψέματα, αυτή η φράση σιγοψιθυρίζεται λίγο πολύ από όλους μας, με τη διαφορά ότι κοιταζόμαστε μεταξύ μας για να δούμε πως αυτό το... φιλέτο δεν το έχουμε αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο πρώτα για εμάς και μετά γι' αυτούς που μας επισκέπτονται ή που θέλουν να κατοικήσουν σε αυτό.
Οσον αφορά στο μενού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αφού επισήμανε ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν αλλάξει αρκετά στον τόπο, τόνισε ότι "δεν έχουμε περάσει τον κάβο" και στο φινάλε της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "πάνω στο καράβι είμαστε όλοι κι όλοι μαζί ή θα σωθούμε ή θα πέσουμε πάνω στα βράχια."
Αναστροφή των περσινών δεδομένων και πορεία εξόδου της χώρας μας από την κρίση, υπό την προϋπόθεση έντασης της προσπάθειας και ενότητας δυνάμεων, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, διαβλέπει ο Ανδρέας Ανδρεάδης. Στην ομιλία του ανέφερε και πάλι ότι "με τις τουριστικές αφίξεις του 2013 να στοχεύουν σε νέο ρεκόρ με 17 εκατ., με τα άμεσα έσοδα σε επίπεδα σημαντικά άνω των 11 δισ. Ευρώ, βασικός στόχος για κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, είναι να ανταποκριθούμε στα αναγκαία επίπεδα ασφάλειας, καθαριότητας και υπηρεσιών. Έτσι θα τεθούν οι βάσεις για μία σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, ώστε να γίνει πράξη η πολυπόθητη ανάκαμψη και ανάπτυξη."
Σχετικά με το στρατηγικό πλάνο για το 2021 (200 χρόνια μετά την Απελευθέρωση), ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, δήλωσε ότι ο τουρισμός μπορεί να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ετήσιες αφίξεις, με κατά κεφαλήν δαπάνη περίπου 800 ευρώ. Δηλαδή, να παράγει ετήσια άμεσα έσοδα 18 - 19 δισ. ευρώ και συνολικά 48 - 50 δισ. ευρώ, έναντι 32 δισ. ευρώ το 2012 - επιπλέον 9 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Τότε, συνολικά 1 εκατ. άτομα θα εργάζονται άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό, έναντι 780.000 σήμερα.
Για τον σχεδιασμό και την ενίσχυση της ζήτησης με στόχο την αποτελεσματική προβολή του ελληνικού τουρισμού, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, αναφέρθηκε στη λειτουργία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Marketing Greece ΑΕ, που έχει ως στόχο να υποστηρίξει το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ στη δημιουργία της νέας τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδας και των προορισμών της, αλλά και να προωθήσει αποτελεσματικά τα τουριστικά μας προϊόντα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σχέδιο - χάρτη προτεραιοτήτων των απαιτούμενων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που σχεδιάζει ο ΣΕΤΕ με τα Υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης, με στόχο να επιτευχθούν ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
Καταλήγοντας, ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από την 1η Ιουλίου, της ακτοπλοΐας στο 6,5% και τον φόρο ακίνητης περιουσίας να μην υπερβεί το 0,66 τοις χιλίοις, από το 2014, σε όλα τα τουριστικά καταλύματα. Ζήτησε επίσης σε δεύτερη φάση να μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 6,5%, να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι ασφαλιστικές εισφορές αρχικά 5% και στη συνέχεια ακόμα 5%. Επίσης, έθεσε το θέμα της χορήγησης άμεσης βίζας σε όσους εξ ανατολάς έρχονται τουριστικά στην Ελλάδα (Ασία, Ρωσία) ή και από δυσμάς (Βραζιλία), της ανάπτυξης των από αέρος και θαλάσσης μεταφορών καθώς και τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας. Πολλά θα πείτε, όμως όλα γίνονται αν ληφθούν αποφάσεις. Και κυρίως, δεν χρειάζονται όλα πολλά χρήματα.
Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, επανέλαβε περίπου όσα έχω γράψει τις τελευταίες ημέρες, σε δεκάδες ομιλίες που έχει κάνει. Κι είναι αλήθεια ότι δεν έχει αφήσει καμία εκδήλωση που να μην παραστεί, δείχνοντας μοναδική αποφασιστικότητα. Μακάρι να φέρει κι αποτέλεσμα.
Αφησα για τελευταίες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που ειδικά για το θέμα της Κίνας, ήταν αποκαλυπτικός. Ο Αντώνης Σαμαράς αφού δέχθηκε όλες τις επισημάνσεις του ΣΕΤΕ, εξετάζοντάς τις με τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και με τους εταίρους στην κυβέρνηση, τόνισε ότι και οι τρεις ηγέτες συμφωνούν ότι "το κράτος πρέπει να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα." "Οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, είναι αυτές που δίνουν δουλειά και ανάπτυξη. Το κράτος απλά πρέπει να βάζει τους κανόνες, να κάνει ελέγχους, να δημιουργεί προϋποθέσεις εξαγωγών αλλά και εγχώριας δραστηριότητας", είπε χαρακτηριστικά.
Συμφώνησε επίσης με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει στο TOP 10 των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και ότι αυξάνοντας το ΑΕΠ 25 - 30% στο επίπεδο του 2008, ο τουριστικός κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στο 1/3. Σημείωσε δε ότι χρειάζεται περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατείας και να καταστεί η Ελλάδα τουριστικός προορισμός 12 μηνών, κι όχι μόνο εποχικός.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, διότι η πατρίδα μας διαθέτει τοπία, θάλασσα, βουνά, πηγές, γαστρονομία, θρησκεία, και κυρίως πολιτισμό, το μεγαλύτερο και αξεπέραστο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων χωρών του πλανήτη. Και δεν υπερβάλλω.
Για τους Κινέζους, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο τουρισμός ήταν πρώτο θέμα στην ατζέντα.Με δεδομένο ότι την επόμενη δεκαετία θα διακινηθούν 600 εκατ. Κινέζοι κυρίως προς την Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα πολύ μεγάλο αριθμό από τους 60 εκατ. το χρόνο, Κινέζους τουρίστες. Αυτό είναι εφικτό, εφόσον υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου (κατ' αρχήν), κι αφού έρθουν πρώτα στην Ελλάδα ύστερα θα μπορούν να μεταβούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Κι επειδή όταν έρθουν δεν θα είναι για... ένα μήνα αλλά για λίγες ημέρες, θα πρέπει να έχουμε υποδομές μετακίνησης ώστε σε λίγες ώρες να έχουν μεταβεί σε πολλά αξιοθέατα της χώρας μας. Για σκεφτείτε. Αν όλα πάνε καλά και τελειώσουν το 2015 οι αυτοκινητόδρομοι, το σιδηροδρομικό δίκτυο και αναπτυχθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια, τι πρόκειται να συμβεί. Θέλω να σκέφτομαι θετικά, γι' αυτό κλείνω τα μάτια και τα ξανανοίγω.
Ομως, επειδή με τόσα που έγραψα μου... άνοιξε η όρεξη, κλείνω γαστρονομικά. Αν όλοι αυτοί που θα έρθουν δοκιμάσουν τις λιχουδιές της Ελλάδας, πάρουν μια γερή γεύση, προφανώς θα θελήσουν να αναζητήσουν τα προϊόντα μας και στον τόπο τους. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται ο πρωτογενής τομέας, ο αγροτικός, να αναπτυχθεί και κατλά συνέπεια οι εξαγωγές.
Εφόσον θέλετε να διαβάσετε τις πλήρεις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ και της υπουργού Τουρισμού, επισκεφθείτε το www.sete.gr.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.