Η λύση της Σούπερ Λίγκας είναι επιβεβλημένη και τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι εδώ και χρόνια δεν μπορεί να γίνουν
H ΣοΥπερ ΛΙγκα όχι μόνο πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, αλλά έχει αργήσει κιόλας. Αυτές οι συναντήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν το δρόμο για ένα πράγμα που, τουλάχιστον μία πενταετία τώρα, θα ήταν καλό να είχε δρομολογηθεί. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μετριότατο. Δεν χρειάζεται να το συγκρίνουμε με την Αγγλία ή την Ισπανία για να το καταλάβουμε. Αρκεί να ρωτήσετε όποιον Ελληνα παίκτη πήγε έξω, στην Ολλανδία, τη Σκωτία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία. Δεν λέω ότι είμαστε πίσω αγωνιστικά. Εννοώ οργανωτικά. Γιατί, για παράδειγμα, δεν είναι καλύτερο ένα παιχνίδι Βίλεμ-Ρόντα ή Χιμπέρνιαν-Μάδεργουελ από το αντίστοιχο Πανιώνιος-Skoda Ξάνθη στο δικό μας πρωτάθλημα σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά στην υπόλοιπη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Είναι το γήπεδο, ο κόσμος, η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες που διαφοροποιούν τα δεδομένα.
Τι θα εΙναι λοιπόν αυτή η καινούργια Λίγκα; Και κατά πόσο θα διαφέρει από την ΕΠΑΕ που ξέρουμε; Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι οπωσδήποτε χρειάζεται να μειωθούν οι ομάδες. Και 16 να είναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να αλλάξει η όλη δομή. Να είναι πιο υγιείς οι σύλλογοι που μετέχουν. Και μεταξύ... κατεργαρέων να υπάρχει ειλικρίνεια! Αν αυτό που είναι το σημαντικότερο αποφασιστεί να ισχύσει, όλα τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί; Πιθανότατα ναι. Το δείγμα των τελευταίων χρόνων στο πρωτάθλημα αφήνει αισιόδοξα μηνύματα. Με μία τεράστια προϋπόθεση: να ελέγχεται η διαιτησία απευθείας από τη νέα Λίγκα και όχι από την ομοσπονδία. Οπως γίνεται στην Πρέμιερ Λιγκ, που λογικά θα αποτελέσει και τον μπούσουλα, μια και μιλάμε για μακράν το πιο πετυχημένο μοντέλο.
Αρα, οπωσδΗποτε, πρέπει να μπει το έξτρα κίνητρο της αμοιβής με βάση την τελική βαθμολογική θέση, ώστε να εκλείψει -αν γίνεται- το φαινόμενο των αδιάφορων ομάδων. Σαφέστατα θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι πολλές τηλεοπτικές μεταδόσεοις κανουν ΚΑΚΟ στο προϊόν. Πάνω από τέσσερα ματς ανά αγωνιστική είναι λάθος να μεταδίδονται, αλλά καταλαβαίνω πως πιθανόν είναι ανεφάρμοστο, γιατί τα κανάλια που θα αγοράσουν το προϊόν θα επιθυμούν τη μέγιστη δυνατή απόσβεση. Αποψή μου, που δεν αλλάζει -αντιθέτως ενισχύεται με τα γεγονότα των τελευταίων ετών- παραμένει πως η συλλογική διαχείριση των τηλεοπτικών είναι η καλύτερη λύση αντί της μεμονωμένης διαπραγμάτευσης. Από τη στιγμή που οι ομάδες δεν τη θέλουν, είναι δεδομένο πως η ψαλίδα κάθε χρόνο θα ανοίγει αγωνιστικά. Τουλάχιστον ας σκεφτούν πως τα χρήματα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια άνοιξαν πριν από τρία χρόνια τους ασκούς του Αιόλου με αποτέλεσμα να κρίνεται και να κρέμεται ο προϋπολογισμός των ΠΑΕ από αυτά. Και μόλις έκλεισαν οι κρουνοί ουσιαστικά, με εξαίρεση τους μεγάλους και δύο ή τρεις άλλες περιπτώσεις, οι άλλοι πνίγηκαν στα χρέη. Το να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα είναι ένα βασικό έσοδο και ταυτόχρονα το μοναδικό μακροπρόθεσμα βιώσιμο πλάνο. Αν οι ομάδες συνεχίζουν να λειτουργούν με την μπακαλίστικη λογική τού «πουλάω στην τηλεόραση και δεν με ενδιαφέρει αν είναι άδειες οι εξέδρες» και η νέα Λίγκα δεν θα έχει μέλλον!
ΕννοεΙται πως συμφωνώ απόλυτα με το ότι τις αποφάσεις θα τις παίρνουν μόνο όσοι μετέχουν στη Σούπερ Λίγκα. Είναι αστείο και καταστροφικό αυτό που ισχύει και που δίνει λόγο σε μία ομάδα της Γ’ Εθνικής σε εκλογές προεδρείου ή θεσμικών αλλαγών! Οποιοι έχουν τα γένια είναι απολύτως λογικό να θέλουν και τα χτένια. Η πρόσληψη γενικού διευθυντή είναι επίσης κάτι που έπρεπε να είχε γίνει και στην ΕΠΑΕ. Χρειάζεται να έχει γνώση τεχνοκράτη και να μείνει μακριά από μικροπολιτικές.
Οποιοι ανεβαΙνουν, θα έχουν έλεγχο στις γηπεδικές εγκαταστάσεις και θα παίρνουν και 100.000 ευρώ μπόνους. Σωστό, φτάνει να γίνονται αληθινοί έλεγχοι και να μην παίρνει τελικά το εισιτήριο ομάδα που δεν θα πληροί κάποιους μίνιμουμ όρους στο θέμα χωρητικότητας, ασφάλειας και παροχών. Αυτή η παλιά πρόταση για δημιουργία ελληνικής ΤΕΑΜ η οποία θα ελέγχει το προϊόν και θα εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εγκρίνεται ή όχι η συμμετοχή ΠΑΕ στο πρωτάθλημα, είναι ώρα να επανεξεταστεί. Και αυτό οφείλουν οι ομάδες να ξεκινήσει από τις 16 που έχουν τώρα το δικαίωμα να αγωνιστούν στη Σούπερ Λίγκα.
Σε τελικΗ ανάλυση, η λύση της Σούπερ Λίγκας είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ και μόνο καλό θα κάνει. Χειρότερα τα πράγματα από ό,τι έχουν γίνει εδώ και χρόνια δεν μπορεί να τα κάνει αυτή η προσπάθεια, που αναμένεται πάντως να συναντήσει κόντρα από τους νοσταλγούς του παρελθόντος!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.