Το μόνο βέβαιο ήταν η πλήρης αβεβαιότητα, όπως είχε πει πολύ πετυχημένα ο σερ Ματ Μπάσμπι, ο άνθρωπος που μετέτρεψε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από μία μέτρια ομάδα σε θρύλο. Από το 1959 έως και το 1976 κάθε χρόνο ο τίτλος άλλαζε χέρια, κάτι μοναδικό στην ιστορία οποιουδήποτε πρωταθλήματος στον πλανήτη. Ακόμη και ομάδες που ανέβαιναν από τη Β' κατηγορία (όπως η Ισπουιτς το 1963 και η Νότιγχαμ Φόρεστ το 1978) μπορούσαν να πάρουν το πρωτάθλημα ενώ ομάδες με τεράστια ιστορία έπεφταν, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1968), η οποία υποβιβάστηκε το 1974, η Τότεναμ (νικήτρια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το '72), που έπεσε το '76, η Αστον Βίλα (νικήτρια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το '82), που γνώρισε τον υποβιβασμό το 1987, και η Λιντς Γιουνάιτεντ που ύστερα από μία 15ετία επιτυχιών τελικά έπεσε το 1982 και της πήρε μία επταετία να επανέλθει.
Υστερα ήρθε η Λίβερπουλ και άλλαξαν όλα, αφού από το 1976 έως το 1990 κατέκτησε 11 φορές το πρωτάθλημα, αλλά ακόμη και σε εκείνη την περίοδο το ότι δεύτερες πίσω της τερμάτιζαν ομάδες όπως η Ιπσουιτς, η ΚΠΡ, η Σαουθάμπτον, η Γουότφορντ και η Μάντσεστερ Σίτι, ενώ τον τίτλο διεκδικούσαν επίσης η Σουόνσι, η Γουέστ Χαμ και η Νόριτς, αποδεικνύει ότι υπήρχε βάθος στην κατηγορία. Επίσης σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ο πρωταθλητής έκανε πέντε ή περισσότερες ήττες και υπήρχαν σεζόν, όπως το 1974-75, στις οποίες η Ντέρμπι Κάουντι αναδείχτηκε πρώτη αν και έχασε δέκα ματς! Πράγματα αδιανόητα σήμερα, μια και με τόσες ήττες δεν βγαίνεις καν στο Europa League.
Από το 1992-93 που ξεκίνησε η Πρέμιερ Λιγκ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε χαλίφης στη θέση του χαλίφη, της Λίβερπουλ, δηλαδή, παίρνοντας 11 πρωταθλήματα και ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 18 που είχαν οι «ρεντς». Ομως πίσω από την ομάδα του Φέργκιουσον, με εξαίρεση την Αρσεναλ του Βενγκέρ και την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς, δημιουργήθηκε χάσμα. Ακόμα και η Λίβερπουλ έγινε κομπάρσος και μόλις πέρυσι κατάφερε να διεκδικήσει στα ίσα τον τίτλο χάνοντάς τον τελικά με τις αυτοκτονικές τάσεις στο γήπεδό της, όπου απέτυχε να νικήσει τη Χαλ, τη Στόουκ και τη Φούλαμ!
Τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ και τα τεράστια ποσά που δίνει η τηλεόραση SKYSPORTS έφτιαξαν μία μίνι κατηγορία μέσα στην ίδια την κατηγορία με τις τέσσερις πρώτες να είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες. Αυτό μπορεί να δημιούργησε πανίσχυρες αγγλικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν, αλλά από πίσω υπάρχει το χάος. Μόνο η Μίντλεσμπρο (έφτασε στον τελικό το 2006) και η Νιούκαστλ (στον ημιτελικό το 2004) μπόρεσαν να κάνουν κάτι στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά και αυτές τελικά αποδυναμώθηκαν και φέτος υποβιβάστηκαν! Υπό αυτό το πρίσμα, το ότι φέτος ξεκινάει ένα πρωτάθλημα με τρεις ομάδες στην ίδια, σχεδόν, αφετηρία είναι πολύ θετικό. Αλλο τι λένε τα χαρτιά, όμως, και άλλο τι λέει το γήπεδο.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσπαθεί να γίνει η πρώτη ομάδα στην 121χρονη ιστορία που θα κατακτήσει τον τίτλο τέσσερις φορές σερί, αλλά η φυγή του Ρονάλντο τής αφαιρεί πολλή από τη δύναμή της. Με 67 γκολ σε δύο σεζόν ο Πορτογάλος δεν ήταν μόνο ένα αστέρι, αλλά αυτός που έδωσε λύσεις σε πολλές δύσκολες καταστάσεις και το να αντιμετωπίζεται η παραχώρησή του σαν να έφυγε ο Φλέτσερ ή ο Εβρά δεν είναι η λύση. Επίσης η Γιουνάιτεντ έχασε και τον Τέβες, του οποίου τα δεκαεπτά γκολ σε δύο σεζόν έδωσαν σχεδόν πάντα πόντους (κλασικό παράδειγμα το 1-0 με τη Στόουκ τα Χριστούγεννα), αλλά γι' αυτόν μάλλον υπάρχει αντίδοτο και λέγεται Οουεν. Αν μείνει γερός ο πρώην σταρ της Λίβερπουλ μπορεί να βάλει δέκα γκολ που θα δώσουν πόντους. Είναι ένα στοίχημα για τον σερ Αλεξ, αλλά αν υπάρχει κάποιος που τραβάει από 30 και βγάζει άσο όλα αυτά τα χρόνια είναι αυτός, και με διαφορά! Για τη Γιουνάιτεντ το κλειδί θα είναι η άμυνά της και αν πάει εξίσου καλά με πέρυσι τότε θα είναι και πάλι το φαβορί. Πιθανότητες τίτλου 30%.
Η Τσέλσι είναι για μένα το μεγάλο φαβορί αν ο Αντσελότι καταφέρει να καταλάβει (αυτό δηλαδή που δεν μπόρεσε ο Σκολάρι) τη διαφορά αγγλικού πρωταθλήματος με οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Τα ματς παίζονται με φρενήρη ταχύτητα, και οι «μπλε» έχουν τους παίκτες που κάνουν τη διαφορά, φτάνει να νιώθουν εμπιστοσύνη στον πάγκο. Δεν έγιναν ξαφνικά κακοί επειδή έχασαν τρία ή τέσσερα ματς και ο Χίντινκ αυτό ακριβώς απέδειξε πέρυσι. Αν είχε μείνει ο Ολλανδός θα έλεγα πως το πρωτάθλημα το είχε ήδη στο τσεπάκι! Πιθανότητες 35%.
Η Λίβερπουλ έχασε τον Αλόνσο και παρ' ότι τα 30 εκατομμύρια είναι πολλά, δεν μπορείς να αντικαταστήσεις εύκολα την ποιότητα του Βάσκου. Ο Ακουιλάνι θα βοηθήσει, αλλά είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, ενώ στην επίθεση έπρεπε να πάρει ο Ράφα Μπενίτεθ το στοίχημα του Οουεν, που ήθελε σαν τρελός να γυρίσει. Ισως αυτή η επιλογή αποδειχτεί καταστροφική, αφού αν δεν μείνουν γεροί ο Τόρες και ο Τζέραρντ το πρωτάθλημα δεν θα έρθει ούτε φέτος στο «Ανφιλντ». Και αν δεν εκμεταλλευτεί αυτή τη χρονική συγκυρία η Λίβερπουλ, ίσως κάνει άλλα δέκα χρόνια μέχρι να της ξαναδοθεί η περσινή ευκαιρία! Πιθανότητες 30%.
Το υπόλοιπο 5% των πιθανοτήτων ανήκει στην Αρσεναλ, που όμως πιο πολύ πρέπει να κοιτάει πίσω της για την επέλαση της Μάντσεστερ Σίτι (που πάντως γέμισε το ρόστερ της επιθετικούς, αλλά δεν έχει άμυνα) και της Τότεναμ (που υπό τον Ρέντναπ θα βελτιωθεί και άλλο), όπως και της Εβερτον που με τον Μόγες έχει ανέβει επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια. Οσο για τον υποβιβασμό, η Χαλ που με τα ψέματα τη γλίτωσε πέρυσι θα είναι μαζί με την Μπέρνλι (η οποία γύρισε ύστερα από 33 χρόνια) οι δύο που τον Μάη θα πάνε για την Τσάμπιονσιπ και μένει να δούμε αν θα έχουμε κάποια νέα Νιούκαστλ στο κόλπο. Με την Πόρτσμουθ να είναι αυτή που μοιάζει η πλέον πιθανή να την πατήσει.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.